МВР

ОД Велико Търново

 

Телефонни измами

15 сеп 2010

 
          Домашният Ви телефон позвънява. Лицето, което Ви търси се обръща към Вас по малко име, разпитва Ви как сте Вие и семейството. Припознавате го като Ваш роднина или приятел, с когото не сте се чували от много време. Лицето потвърждава това. Разказва Ви, че се занимава с търговия и е намерил стока в гр.В.Търново, която може да се закупи на една цена и при продажбата на същата да се спечели двойно. Той вече е капарирал част от стоката, но е свършил парите. Моли Ви за услуга – да се обадите на “продавача” в гр.В.Търново, да се срещнете с него, да му дадете другата част от сумата, да вземете стоката, след което да се приберете в къщи. Още на същият ден Вашият роднина или приятел Ви обещава да дойде в дома Ви, да Ви върне парите и да вземе стоката. Вие се съгласявате тъй като мислите, че разговаряте с близък. Събирате парите, обаждате се на “продавача” в гр.В.Търново и той потвърждава, че има капарирана стока. Уреждате си среща в града. На срещата идва “продавача” или негов работник. Давате му парите, а той Ви предоставя чанта с обвити метални елементи, което всъщност е стоката. Прибирате се в дома си и започвате да чакате идването на близкият Ви. Това продължава с часове и дни, но той не идва. Чрез други свои роднини и приятели намирате телефона на близкия Ви, и когато му се обаждате разбирате, че той всъщност никога не Ви е търсил, не е уреждал никакви сделки. Разбирате, че сте измамен.
          Подобен случай е и този, при който ваш фалшив роднина Ви търси с молба да отидете до гр.В.Търново и да се срещнете с човек, който носи колет с пари и подъръци. Трябва да му дадете пари за пътните разноски и да вземете колета. В последствие отново разбирате, че сте измамен.
    
-при подобни обаждания първо се уверете, че наистина разговаряте със свой близък или роднина – задайте му въпроси, които отговори може да знае само той или се свържете с него на домашният или мобилен телефон, който имате Вие.
-няма бърза и лесна печалба от законна дейност или такива сделки.
-при съмнения се свържете с телефон 166 и обяснете случая.
-не се притеснявайте, че сте наблюдаван или проучван от извършителите. Те подбират жертвите си на случаен принцип.
-проявете гражданско самосъзнание и разкажете за механизма на измамите на свои близки и роднини тъй като това ще пресече този вид престъпление.
  

 23 май 2017 | 16:16