МВР

ОД Велико Търново

 

Министър Маринов: Благодаря на колегите, избрали да служат на обществото и на страната на закона

Той връчи голямото отличие „Полицай на годината“ на младши инспектор Стойчо Стоянов Яковски. В рамките на тържествената церемония голямата колективна награда бе присъдена на служителите от сектор „Фалшификации“- ГДБОП

Отбелязваме четвърт век от инициативата „Полицай на годината“, която се провежда благодарение на подкрепата на фондация „Доверие и закрила“. В човешкия живот четвърт век е време за обучение, време за формиране на характер, време на трупане на опит и време за отговорен избор и достоен път, които всички полицаи са избрали. С тези думи министър Младен Маринов се обърна към присъстващите на тазгодишната тържествена церемония. Той сърдечно благодари на колегите за избора да работят в системата на МВР и да продължават да изпълняват своята мисия, въпреки всички трудности, които срещат. По думите му, когато трябва да бъде наложено върховенството на закона, няма малки и големи  победи, защото всеки един случай касае човешка съдба, човешки живот. В обръщението си към наградените  вътрешният министър подчерта, че отличието е  оценка на техния труд и този на колегите им, с които работят в екип. Министър Маринов благодари на Христо Друмев, инициатор на конкурса, както и  на целия екип, работил за подкрепата на традицията. Той оцени инициативата, подета от ГДНП,  за търг на детски рисунки – дело на възпитаниците на „Детски полицейски управления“ от цялата страна, като форма на съпричастност към децата  на загиналите полицаи.

Цялото българско общество е длъжник на българската полиция, заяви в приветствието си вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той поздрави сърдечно наградените полицаи и им пожела сили в трудната, отговорна и не винаги оценена от обществото професия.

С благодарствени думи към работата на служителите на СДВР се обърна и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. По думите й, благодарение на техния професионализъм не бяха допуснати инциденти в столицата по време на множеството инициативи, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС.

Знак на уважение към работата на българската полиция бе присъствието на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, на неговия заместник Иван Гешев, на директора на НСлС Борислав Сарафов, на началника на Националната служба за охрана ген.майор Данчо Дяков, на депутати от НС. На церемонията присъстваха политическото и професионално ръководство на МВР, директори на главни, областни, специализирани и административни дирекции, бивши министри, главни секретари и директори на структури на МВР.

НАГРАДИ ОТ ИЗДАНИЕТО „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2018“

 

ИНДИВИДУАЛНИ НАГРАДИ

Индивидуална поощрителна награда „Полицай на годината 2018“-  младши полицейския инспектор Тодор Иванов Тошев - група „Охранителна полиция“ към Районно управление – Септември, ОДМВР- Пазарджик - за активното му участие при осъществяване на ефективен контрол на пътното движение в малките населени места.

Индивидуална поощрителна награда - Светослав Михайлов Иванов, младши автоконтрольор в РУ – Козлодуй, ОДМВР-Враца -  за самоотвержено изпълнение на служебните задължения. В началото на този месец, в извънработно време, той се притече на помощ на жителка на с. Бутан и благодарение на бързата му реакция нападателят бе задържан. Той винаги оказва помощ на местната власт, когато тя има нужда от това. Младши автоконтрольор ИВАНОВ получава и Сребърна карта на СБА.

Третата индивидуална награда - Георги Димитров Василев – младши автоконтрольор в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ към сектор „Пътна полиция“, ОДМВР-Велико Търново  -  за доблестна постъпка. На 5 октомври вечерта, прибирайки се от работа, той намира в парк в старата столица портфейл с голяма сума пари, лични документи и кредитна карти на млада жена. В портфейла няма телефон и адрес на собственичката, но полицаят се връща в службата си, установява самоличността й и се свързва с нея, за да й върне намерените вещи.Наградата му бе връчена от директора на ГД "Гранична полиция" гл. комисар Светлан Кичиков.

Втора индивидуална награда - Цветлин Михайлов Минков – инспектор в група „Охранителна полиция“ към РУ- Аксаково, ОДМВР-Варна - за проявени от него професионализъм, съобразителност, находчивост и постигнати високи резултати. Благодарение на неговите действия е разкрит въоръжен грабеж на казино във Варна, задържани са извършителите на противозаконно отнемане на автомобил и е установена нива, засята с канабис.

Първа индивидуална награда “Полицай на годината” -  инспектор Добрин Валентинов Харалампиев, старши разследващ полицай в отдел „Разследване“, ОДМВР-Русе -  за доказан професионализъм и изключителен принос в работата по разследване на тежки криминални престъпления, сред които три производства за умишлени убийства и две за разпространение на наркотични вещества, като всички те са със значим обществен интерес и юридическа сложност.

Голямата индивидуална награда “Полицай на годината 2018-та” се присъжда на  младши инспектор Стойчо Стоянов Яковски, младши автоконтрольор, I степен в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ сектор Пътна полиция, ОДМВР-Пловдив - през 2018 година той организира и проведе обучение по „Безопасност на движението“ в 22 детски градини, 16 училища и 4 университета. Той спасява и живота на 4-годишно дете. Това се случва на 8 ноември по време на демонстрация на служители на Специализираните полицейски сили в Пловдив. Детето е сред публиката, припада и гълта езика си. Спасява го само бързата и професионална реакция на младшия инспектор.

КОЛЕКТИВНИ НАГРАДИ

Поощрителна награда - служители на сектор „Масови мероприятия“ на СДВР -  секторът получава отличието си за постигнати трайни професионални резултати, висок професионализъм и отлично изпълнение на възлагани важни задачи. През тази година секторът е взел участие в охраната на 14 792 масови мероприятия като: срещи от програмата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, посещения на чуждестранни политически и духовни лидери, граждански протести, спортни събития. Освен това служителите му са оказали множество съдействия на различни структури от МВР за разкриване на криминални престъпления в столицата.

Трета награда - сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ -  ОДМВР-Плевен -  за успешни разследвания, довели до разкриването на грабежи на значителни парични суми от лица, осъществяващи инкасова дейност, извършени през периода от 2016 до 2018 г. Един от тези разкрити случаи е обирът в офиса на банка „Сосиете-Женерал Експресбанк“ през септември 2016 г., когато бе отнета сума в размер на 237 000 лв. Благодарение на тях са разкрити и две убийства в гр. Искър и в гр. Червен бряг. Разкрити са 17 телефонни измами, множество кражби на МПС, издирени са 50 лица, иззето е голямо количество  наркотични вещества.

Втора награда - служители от сектор „Противодействие на престъпността през Граничните контролно-пропускателни пунктове“, ГДНП - за проявен висок професионализъм и постигнати резултати в борбата с престъпността срещу трафика на хора, с цел сексуална експлоатация, прането на пари и подкрепа на жертвите на трафик на хора; Благодарение на усилията на сектора и участието им в международна полицейска операция е разкрит канал за извеждане на млади жени за Франция. Тя е реализирана с Централната служба на Франция за борба с трафика на хора, съвместно с EUROJUST /ЕВРОДЖЪСТ/, Национална следствена служба, териториални структури на ДАНС и Прокуратурата. Операцията е проведена на територията на три държави: България, Франция и Германия. Задържани са 9 трафиканти, издадени са 16 европейски заповеди за арест и са разпитани 51 жертви на престъпната дейност.

Първа награда - служители от сектор „Престъпления против собствеността“, ГДНП - в резултат на проведените от сектора самостоятелни и съвместни с други служби полицейски операции, за изминалата година са разкрити и задържани извършители на редица престъпления. Професионалното им разследване доведе до задържането на молдовски граждани, неизвестни до момента на МВР, които взривиха и откраднаха от банкомат в Стара Загора сумата от 58 000 лева. Показателно за работата на сектора е установяването и задържането на четири лица, съпричастни към извършена взломна кражба от частен дом в гр. Бургас, при която бяха отнети пари, златни накити, благородни камъни и 4 картини на български художници.

Голямата колективна награда „Полицай на годината 2018”  се присъжда на служителите от сектор „Фалшификации“, ГДБОП - с участието на служители от сектора от началото на годината до момента са извършени шест реализации. Разкрита е организирана престъпна група, действаща на територията на пет държави - България, Албания, Испания, Доминиканската република и Великобритания, занимаваща се с изработка и разпространение на неистински официални документи и организиране на международен канал за нелегална миграция. В резултат на усилията на колегите са задържани  16 лица, на 7 са повдигнати обвинения, като 4-ма са задържани под стража, а на трима е наложена мярка „парична гаранция“. Благодарение на тях е разкрита и организирана престъпна група  за  производство и разпространение на неистински парични монети с номинал – 2 паунда. Открита е незаконна монетарница в кв. Коматево, иззети са 34 973 неистински монети, задържани са 6 лица, като на 3 от тях са повдигнати обвинения.

Две специални награди за граждански принос  към работата на полицията.

Петокласникът Златомир Захариев Матеев от град Шумен - за проявени от него съобразителност, наблюдателност и забележете – детективски способности, помогнали му за разкриване на кражба на велосипед

Илия Захариев от град Димитровград - за проявена от него гражданска позиция и съдействие на полицията за разкриването на участник в две телефонни измами на възрастни хора от Димитровград и село Меричлери.

p1140869 p1140893 IMG_8340 IMG_8345  IMG_8360

13 дек 2018

Служители на ОДМВР – В. Търново разкриха тежко криминално престъпление

Сигналът е получен в полицейското управление в Павликени в събота в 11,20 ч. По данни на подателя в двора на имота си в гр. Бяла черква е била намерена починала 70-годишна самотноживуща жена. На адреса незабавно са били изпратени екипи на полицията. На местопроизшествието е бил извършен оглед в присъствието на съдебен лекар, при който първоначално е установено кръвонасядане в областта на едното око. При аутопсията станало ясно, че причината за смъртта е задушаване.
От проведените по образуваното досъдебно производство действия по разследването от служители на ГДНП, ОДМВР – В. Търново и РУ – Павликени е установено, че извършител на деянието е 18-годишно момче от същия град, неизвестно до момента на полицията. На 6 декември, чрез принуда той се е съвкупил с потърпевшата, като в резултат на приложената сила е причинил смъртта й. На 9 декември той е привлечен, като обвиняем за престъпление по чл. 152, ал.4, т. 4 от НК. Задържан е за срок до 72 часа. Работата по случая продължава под наблюдението на Окръжна прокуратура – В. Търново.

10 дек 2018

ЗА ОД НА МВР ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача