МВР

ОД Варна

 

Препоръки за безопасно управление на мотоциклети

11 юли 2017

Скоростта
1) Движете се с допустима според закона скорост!
2) Не се поддавайте на изкушенията на адреналина от високите скорости. Изберете уравновесен, не агресивен стил на управление на мотоциклета, без множество резки ускорения, слаломиране и рязко спиране.
3) Не се състезавайте с другите! Движете със скоростта на автомобилния поток, на по-голяма дистанция!
4) Помнете, че пешеходците и велосипедистите, особено децата и възрастните, не могат да преценяват реално скоростта на приближаващия мотоциклет /мотопед/.
5) По тъмно намалете значително скоростта!

Изпреварването
1) Не изпреварвайте рисковано и/или на участъци, където това е забранено!
2) При изпреварване осигурявайте възможно по-голяма странична дистанция  от изпреварваното от вас превозно средство - автомобил, друг мотоциклет, мотопед, възрастен или дете на велосипед.
3) Започвайте маневра за изпреварване само ако сте сигурни, че участъкът пред вас е без опасни неравности.
4) Бъдете много предпазливи и не изпреварвайте автомобили в зоната на кръстовища!
5) Помнете, че другите на пътя - водачи, пешеходци, не забелязват добре и отдалече мотоциклетите поради малките им габарити в сравнение с тези на автомобилите, в съчетание с  обичайно високата им скорост.

Предимството
1) На кръстовища не потегляйте рязко веднага след светване на зеления сигнал за вашата посока! Не преминавайте с висока скорост през кръстовища, въпреки че имате предимство зелен сигнал на светофара.
2) Не увеличавайте скоростта с цел да „хванете” зеления сигнал, който изтича!
3) Бъдете търпеливи и толерантни към останалите участници в движението!
4) Не забравяйте, че поради малките си габарити, макар със запален фар, мотоциклетът е по-трудно забележим, а поради високата си скорост се озовава за секунди на мястото на сблъсъка с предприелия завиването.

Техническата изправност, екипировката
1) Не правете дори най-малки компромиси с техническата изправност на мотоциклета/мотопеда! За Вашата лична безопасност използвайте само безопасно МПС. Дори най-малки хлабини  в ходовата част, при високите скорости могат да предизвикат опасни вибрации, които да изхвърлят мотоциклета извън пътя. Износените, повредените или неподходящи гуми увеличават вероятността от падане на завои.
2) Винаги поставяйте защитни каски, дори при пътувания на съвмсем малки разстояния! Осигурете си специални защитни облекла за предпазване от наранявания при падане и удари.

Препоръки към семейството, близките и приятелския кръг

1) В най-голям риск да катастрофират са мотоциклетисти /мотопедисти/, които: не използват предпазни каски; нямат правоспособност, управляват нерегистрирани и неизправни мотоциклети и мотопеди; пренебрегват законовите разпоредби.
2) Не предоставяйте мотоциклет или мотопед на Вашите деца, докато не придобият свидетелство за управление. Не им  разрешавайте  да управляват сами или да возят свои приятели.
3) Бъдете отговорни и не допускайте опасно управление, управление от неправоспособни лица или такива употребили алкохол или наркотични вещества.
    

БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ!
СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА!
ПАЗЕТЕ СЕБЕ СИ И ОКОЛНИТЕ!


 03 ноември 2017 | 10:59