МВР

ОД Варна

 

30 ноември 2018

Хванаха близо 118 души да карат с неподходящи за зимните условия гуми във Варна, спряха от движение 54 от тях

118 са констатираните нарушения за управляване на автомобил с неподходящи за зимните условия гуми през ноември във Варна. 54 от колите са били спрени от движение. Това каза днес главен инспектор Петко Камбуров – началник на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – Варна на среща с представителите на средствата за масово осведомяване в града.
В началото на месец ноември бе даден старта на традиционната за „Пътна полиция” акция „Зима”. В тази връзка за изминалия период са извършени 8310 проверки на МПС. При 4729 от случаите са констатирани нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 1109 акта за установено административно нарушение и 1201 глоби по фиш. 23-ма от шофьорите са управлявали МПС след употреба на алкохол през този месец във Варна и областта, като в 12 от случаите срещу тях са образувани досъдебни производства, тъй като концентрацията на алкохол е надвишавала 1,2 промила. 
При проврките са установени 65 водачи, управлявали автомобилите си без свидетелство за правоспособност, 1682 са засечени да карат с превишена скорост, а 19 са заловени зад волана след употребата на наркотици. Главен инспектор Камбуров подчерта, че в рамките на акция Зима” и проверките, свързани с нея, са глобени 45 пешеходеца,  пресичали неправилно.  
На брифинга стана ясно, че засилено присъствие на пътни полицаи ще има по време на студентския празник, Коледните и Новогодишни празници. Създадена е организация за набиране на информация за местата на провеждане на празненства по случай 8-ми декември с цел недопускане на правонарушения и осигуряване нормалното протичане на празника на студентите. „По отношение на Коледните и Новогодишни празници, обичайно разстановките на екипите на „Пътна полиция” ще бъдат насочени основно по изходните направления преди празниците и по входните такива в последните дни от почивката” отбеляза началника на сектора Петко Камбуров. Той информира представителите на медиите, че през празничните дни ще се извършват специализирани полицейски операции с конкретна насоченост - управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, управление на МПС без свидетелство за правоспособност и с превишена скорост. Създадена е и организация за своевременен обмен на информация относно въвеждане на временни ограничения за движението при необходимост и бързото уведомяване на гражданите за взетите подобни мерки.

Изображения

 30 ноември 2018 | 15:35