МВР

ОД Варна

 

31 октомври 2019

Стартира традиционната акция на „Пътна полиция” „Зима”

Да подготвим автомобила и себе си за промяната във времето

От 1 до 30 ноември, за поредна година, в цялата страна ще се проведе традиционната акция „Зима”, която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя.
И през тази година акцията ще започне на 1 ноември и ще продължи до 30 ноември, като ще протече в три основни етапа:
От 1 до 10 ноември вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на водачите на пътно – превозни средства – велосипедисти, водачите на превозни средства с животинска тяга. Мотото на този етап е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“.
Вторият етап - от 11 до 20 ноември акцентира върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. Вторият етап ще протече под надслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. В рамките на този етап ще бъде отбелязан Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 17 ноември.
В рамките на третия етап - от 21 до 30 ноември - кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на техните автомобили, както и готовността им за движение в зимни условия. Мотото на този заключителен етап е „Безопасно шофиране през зимата“.
По време на брифинг в ОД на МВР – Варна, началникът на отдел „Охранителна полиция” комисар Илиян Илиев и началникът на сектор „Пътна полиция” главен инспектор Петко Камбуров припомниха на присъстващите основната цел на акция „Зима”, а именно „да се сведат до минимум предпоставките за произшествия през зимния сезон” и „да се  изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя”. 
Беше обърнато специално внимание на проверките, които текат към момента на фирмите, ангажирани със снегопочистването, както и на техниката, с която същите разполагат. Подчертан беше фактът, че са в ход засилени цялостни проверки на автобусите, извършващи превози на ученици. В ОД на МВР – Варна е изготвен план за своевременно събиране и предаване на информация във връзка с усложняване на метеорологичната обстановка и мерките, които да бъдат предприемани при необходимост.
Главен инспектор Камбуров припомни на всички, че според ЗДвП, за зимата, всички автомобили трябва да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия, или такива с не по-малко от 4 мм дълбочина на протектора.
През изминалите десет месеца на 2019 година, на територията на ОД на МВР – Варна са регистрирани 2250 ПТП, които са с 368 по-малко от същия период на 2018 г. 572 са регистрираните произшествия с пострадали или загинали граждани, ранените са 735, а загиналите 41.
Общо констатираните нарушения за изминалия период на годината са 66671, за които са съставени 13434 АУАН и са наложени 27760 глоби по фиш. Сред установените нарушения има: 22917 нарушения на скоростните режими, 634 установени неправоспособни водачи, 305 души са управлявали автомобили след употреба на алкохол и 77 след употреба на наркотични вещества.

Изображения

 31 октомври 2019 | 13:24