МВР

ОД Варна

 

Стартира традиционната акция "Зима"

01 ное 2018

1-30 ноеври 2018

От 1 до 30 ноември, за поредна година, в цялата страна ще се проведе традиционната акция „Зима”, която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя.
По време на месечния брифинг на ОД на МВР – Варна, началника на сектор „Пътна полиция” главен инспектор Петко Камбуров припомни на присъстващите основната цел на акция „Зима”, а именно „да се сведат до минимум предпоставките за произшествия през зимния сезон”. Той обяви, че са в ход редица действия във връзка със зимната подготовка, направени са разчети на силите и средствата, планирани са съвместните дейстия с „Областно пътно управление по  контрола на фирмите, ангажирани с поддръжката на пътищата в областта през зимния период.
Главен инспектор Камбуров обяви, че акция „Зима” започва на 1 ноември и ще продължи до 30 ноември, като основните етапи, през които ще преминат тазгодишните проверки са три:
В първия  –  от 1 до 10 ноември - вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на водачите на пътно – превозни средства – велосипедисти, водачите на превозни средства с животинска тяга. Мотото на този етап е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“.
От 11 до 20 ноември акцентът е поставен върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. Вторият етап ще протече под надслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. В рамките на този етап ще бъде отбелязан Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 20 ниември.
В рамките на третия етап - от 21 до 30 ноември - кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на техните автомобили, както и готовността им за движение в зимни условия. Мотото на този заключителен етап е „Безопасно шофиране през зимата“. 
Той припомни на водачите, че с последните изменения на ЗДвП, е налице задължението от 15 ноември до 1 март да управляват автомобилите си с гуми, предназначени за движение в зимни условия, или състветно с гуми, на които дълбочина на грайфера е не по-малко от 4 мм.
И през тази година партньот на МВР е Съюзът на българските автомобилисти и Български червен кръст. 

 06 ноември 2018 | 09:22