МВР

ОД Варна

 

30 ноември 2018

Служители на ОД на МВР – Варна са осуетили извършването на четири телефонни измами във Варна

През месец ноември е задържана 56-годишна жена, използвана като „муле”

За четири случая, на предотвратени телефонни измами, съобщи на месечния брифинг на ОД на МВР - Варна  комисар Андрей Ангелов – заместник – директор на структурата. Общо 10 са регистрираните случаи на такива престъпления в областта, като през месеца е задържана 56-годишна варненка, използвана като муле на ало измамниците. В нея са намерени 13 000 лв., които е трябвало да им предаде. Комисар Ангелов изрази благодарност към банкови служители, спомогнали за предтвратяването на два случая, при които възрастни хора са опитали да изтеглят спестяванията си, за да ги предоставят на мними полицейски служители.
Заместник – директорът на ОД на МВР – Варна разясни на представителите на медиите, че „ежегодно в банковите клонове в морската столица се провеждат срещи със служителите им, на които те се запознават с профила на жертвите на престъпления, свързани с телефонни измами. Обяснява им се какво трябва да наблюдават, какво да следят  и кое да им прави впечатление”. „Обичайно се касае за възрастни граждани, силно притеснени, докато теглят спестяванията си и непрестанно говорещи по телефона, за да следват инструкциите на престъпниците”, допълни комисар Ангелов. В хода на срещата беше припомнен и основния сценарий на телефонните измами през последните години - фалшивите полицаи, които въвеждат в заблуждение хората с цел „подпомагане на разследване на телефонни измамници”. 
На срещата с варненските медии бе направен отчет за извършените и разкрити престъпления през месец ноември. Според статистиката за изминалия месец са регистрирани 7 грабежа, 3 от които разкрити; 170 кражби и 39 случая на заловени лица с наркотици. 
Обърнато беше специално внимание на специализирана полицейска акция по превенцията на разпространението на наркотици, при която са били проверени 841 лица, а 40 от тях са задържани. Проверени са 273 училищни района, проведени са 13 142 срещи с представители на учебните заведения в града и региона.

Изображения

 30 ноември 2018 | 15:34