МВР

ОД Варна

 

Служители на „Икономическа полиция” при ОДМВР – Варна разбиха схема за изработване и търговия с неистински здравни книжки, медицински свидетелства и други документи

08 сеп 2017

Започват масирани проверки съвместно с компетентните органи по заведения и търговски обекти

След специализирана операция, в резултат от множеството предприети процесуално – следствени действия, под ръководството на Районната прокуратура във Варна, служители на отдел „Икономическа полиция” при ОДМВР установиха и задържаха четирима души, участващи в схема за изработване и търгуване с много и различни видове неистински документи. За срок до 24 часа са задържани двама мъже и две жени: А.Т. (53 г.), И.И. (55 г.), В.Х. (50 г.) и Д.Т. (62 г.). 

В автомобил, управляван от 53-годишния мъж, са намерени готови неистински документи - лични здравни книжки, медицински свидетелства, както и множество неистински печати. При последвалото претърсване в имоти на задържаните са намерени над 200 броя неистински печати на лекари, медицински лаборатории и държавни учреждения, както и над 250 неистински документа. Установено е, че дейността си четиримата са осъществявали през продължителен период от време и на територия, обхващаша цялото Черноморие. 

По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна. 

Предстоят  масирани съвместни проверки по заведенията и търговските обекти заедно с компетентните държавни контролни органи, като при установяване на неистински документи ще бъде търсена наказателна и административна отговорност на лицата, ползващи неистинските документи, както и на работодателите, сключили трудови договори с горепосочените лица. 

 08 септември 2017 | 11:17