МВР

ОД Варна

 

РДПБЗН – Варна предупреждава, че се очаква опасно време на 06.02.2020г.

05 фев 2020

Националния институт по метеорология и хидрология обявява „жълт код“ в 13 области от източната част на страната за валежи от сняг и образуване на снежна покривка между 10 и 15 см.

Ще духа умерен до силен предимно северен вятър и ще има виелици и навявания.

Според прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология предстои динамична оперативна обстановка. През нощта ще е облачно с валежи от сняг, по-значителни в централните и източните райони на Северна България. Ще продължи да духа умерен, в Източна България силен северен вятър и там ще има условия за виелици и навявания. Минималните температури ще са от минус 4° до 1°. Утре преди обяд в цялата страна ще продължи да вали сняг. След обяд от запад валежите ще започнат да спират и облачността ще се разкъсва. Най-късно валежите ще спрат в крайните източни райони. Вятърът ще отслабне, ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Ще продължи да нахлува студен въздух и максималните температури ще са между минус 1° и 4°.В планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа силен до бурен вятър от север-североизток, който постепенно ще започне да отслабва. Максимална температура на 1200 метра - около минус 7°, на 2000 метра – минус 12°.По Черноморието ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад, който привечер ще отслабва и ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат 0°-3°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. За 06.02.2020 г. НИМХ-МОН обявява „жълт код“ в 13 области от източната част на страната за валежи от сняг и образуване на снежна покривка между 10 и 15 см. Ще духа умерен до силен предимно северен вятър и ще има виелици и навявания.

Явления: преди пладне в цялата страна ще има валежи от сняг, след пладне постепенно ще спират най-късно в Източна България и планините. Намалена видимост при валеж. Условия за преспи и снегонавявания.  Заледявания.

Kоличество на валежа: 5-15 см снежна покривка; в Предбалкана, планинските райони 15-30 см; по високите планински части над 30 см.  

Вятър: от северозапад-север-североизток 7-10 м/с, с пориви до 12-15 м/с; в Източна България и планинските райони 10-15 м/с, с пориви около и над 20 м/с. 

Правила за безопасно поведение при силен вятър

Ако сте у дома при възникването на необичайно силен вятър, е добре да изключите тока и газта. Вратите и прозорците трябва да бъдат добре затворени, а от первазите да бъдат премахнати всички неукрепени предмети /саксии, украса и др./.

Не бива да оставате на открито за дълго време заради опасност от падащи предмети от заобикалящите ви сгради.

Силните ветрове засягат най-често покривните конструкции и горните етажи - преценете и, ако е необходимо, използвайте за убежище приземните етажи и мазето на сградата.

Ако сте далеч от дома, подслон може да намерите в обществени сграда и в подлези.

Когато сте на път, добре е да спрете автомобила си на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси.

Ако сте извън превозно средство, потърсете ниските места в района, където да изчакате преминаването на опасността

 05 февруари 2020 | 18:24