МВР

ОД Варна

 

Осигуряването на спокойното отбелязване на предстоящите декемврийски празници – приоритет за варненската полиция

30 ное 2018

Наситената празнична програма обуславя и нуждата от мерки по линия на полицията

На среща с журналисти във Варна, заместник – директорът на ОД на МВР в града комисар Андрей Ангелов изнесе информация за основните мерки, които полицията предвижда за обезпечаване на обществения ред и гарантиране на спокойствието на гражданите и гостите на Варна по време на предстоящите декемврийски празници – Никулден, Студетския празник – 8 декември, Коледа и Нова година. Той увери присъстващите, че това е приоритет в работата на структурата, и се предприемат редица действия в тази посока.
Продължава провеждането на срещи с представителите на местната власт, с цел планиране и координиране на мерките за безпроблемното протичане на организираните масови мероприятия. Тече и събирането на информация за местата, на които ще се провеждат празнични събирания. Дават се препоръки за бдителност, своевременно информиране на компетентните органи при необходимост, начините за координация на съвместни действия. Провеждат се срещи със собственици и управители на частни охранителни фирми. Създадена е организация заа предотвратяване извършването на противоправни деяния на пазарите, тържищата и големите търговски обекти, предполагащи наличие на много посетители, акумулиращи големи парични средства.
Комисар Ангелов поясни, че вече са започнали проврките на обекти, търгуващи с пиротехнически изделия. А съвместно с други контролни органи се планират операции за противодействие на престъпления и нарушения, свързани със съхранение и разпространение на акцизни стоки без бандерол, тютюневи изделия, за контрол качеството на храни и напитки, предлагани на потребителите.
За празничния месец е създадена организация да се използва целия наличен състав, както и целия автомобилен парк, с цел осигуряване на видимо полицейско присъствие във всички обекти с масово струпване на хора и МПС, както и в малките населени места.
Не беше пропусната темата за пътната безопасност около празниците. Осигурява се активно полицейско присъствие за регулиране и подпомагане на движението по пътищата. Предвижда се да бъде осигурено засилено полицейско присъствие по главните пътни артерии, по входовете и изходите на града в дните, в които се очавка засилен поток от автомобили от и към Варна. Екипи на сектора ще дежурят на входно – изходните артерии на Варна, като дейността им ще е насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата с цел да не се образуват автомобилни колони. Предвиждат се и засилени полицейски проверки на водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. През празничните дни ще се извършват засилени проврки за управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, управление на МПС без свидетелство за правоспособност и с превишена скорост. 
Създадава се организация за полицейско присъствие край църкви, храмове и манастири за обезпечаване опазването на обществения ред. 
 
Изображения

 30 ноември 2018 | 15:42