МВР

ОД Варна

 

Засилени полицейски проверки в областта са предвидени във връзка с почивните дни за Гергьовден

04 май 2018

"Пътна полиция" призовава водачите да проверяват и заплащат своите задължения във връзка с глоби за нарушения на ЗДвП

В края на седмицата отбелязваме „Деня на храбростта и на българската армия” – 6 май (Гергьовден). Почивните дни около празника са повод за празнично настроение и добра възможност за пътуване на близки и далечни разстояния. За всички нас, освен положителните емоции, е важно да бъдем в безопасност, да вземем мерки за това да не се помрачава настроението и празникът да остане светъл.

За безпроблемното пътуване „Пътна полиция” препоръчва:
1) Прегледайте основно изправността на автомобила си! Проверете спирачната система, маслото, гумите и светлините. 
2) Вземете всички необходими документи! Заредете достатъчно гориво! Запасете се с хранителни продукти, ако пътуването ще е дълго!
3) Пътуването трябва да е добре планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието! При движение по тъмно, бъдете още по-бдителни! Съобразявайте скоростта! Не поставяйте предварително час за пристигане!
4) Шофирайте винаги със съобразена скорост! Поставяйте предпазните колани!
5) Не сядайте зад волана след употреба на алкохол!
6) На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач! Не предоставяте автомобила си на неправоспособен водач!
7) Бъдете толерантни с останалите участници в движението! Не губете търпение и не предприемайте рисковани маневри! В колона винаги се съобразявайте със скоростта на останалите. При попадане в неподвижна колона в тунел – изгасете двигателя! 
8) При инцидент на пътя, спазвайте точно указанията на контролните органи! Не се движете в аварийната лента на магистралата! Не затруднявайте с поведението си на пътя придвижването на спешна или пътна помощ!
9) Не забравяйте да се осведомите за ремонтните дейности по пътната инфраструктура и въведените ограничения!

Във връзка с предстоящите почивни дни „Пътна полиция” при ОДМВР – Варна ще осигури засилено полицейско присъствие по главните пътни артерии, по входовете и изходите на града в дните, в които се очавка засилен поток от автомобили от и към Варна. В петък (4 май) и в понеделник (7 май) екипи на сектора ще дежурят на входно – изходните артерии на Варна. Въвежда се забрана за движение на товарни превозни средства на 4 май (петък) от 16:00 до 20:00 часа и на 7 май (понеделник) от 14:00 до 20:00 часа.
В града се предвиждат засилени полицейски проверки за употреба на алкохол, управление на МПС без свидетелство за правоспособност и други. 

„Пътна полиция” напомня на всички водачи, че ако не са платили глобите си по ЗДвП, при проверка на пътя ще им бъде отнето свидетелството за управление на МПС, а автомобилът им може да бъде спрян от движение до заплащане на дължимата глоба. Всички граждани могат да извършат проверка за издадени и влезли в сила наказателни постановления, фишове и електронни фишове по ЗДвП по електронен път на адрес:

https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/Services/Index , 

където могат и да заплатят дължимите суми, ако имат такива.
Заплащането може да бъде реализирано също и по следните начини:
1. В сектор „Пътна полиция” чрез наличните пос-терминали в работно време на гишетата за обслужване на граждани;
2. По банков път, като се обърне изключително внимание на правилното попълване на необходимата информация, в частност основанието за плащане, където трябва да се изпише вярно номера на фиша или на наказателното постановление.

 04 май 2018 | 12:38