МВР

ОД Варна

 

04 май 2018

Децата от детското полицейско управление в ОУ „Васил Априлов” закриха темата „Съд и прокуратура” с посещение в Районен съд във Варна

Последното посещение в Районния съд на Варна по темата „Съд и прокуратура” направиха доброволците от ОУ „Васил Априлов”. Те имаха възможността да се запознаят отблизо с работата на магистратите, да влязат за кратко в ролята на съдии, да седнат на местата на съдебните заседатели. Децата преминаха и през задължителната проверка на багажа, като това бе съпроводено с подробно обяснение защо това е задължително.
Съдия Ивелина Желева – съдия от  Наказателно отделение на Районен съд – Варна и прокурор при Варненската районна прокуратура Жаклин Кехецикян разказаха на децата за своята работа и отговориха на техните въпроси.
С това занятията в съдебна зала за доброволците от детските полицейски управления на Варна завършиха. А в края на месец май е на път да завърши и тяхното обучение по програмата. 
Инициативата на МВР „Детско полицейско управление“ е с двегодишна история. В тях се обучават над 4500 деца на възраст от 8 до 12 години, а в област Варна те са 160. Там се усвояват знания и умения по оказване на първа долекарска помощ, лична защита, безопасност на движението по пътищата, здраве, етика и право. Идеята на програмата е децата, забавлявайки се, да усвоят различни, интересни и полезни знания, които да им помогнат да вземат правилните решения в трудни ситуации.
Представители на всички области се включиха в Надпреварата на Националното полицейско състезание на доброволците от Детското полицейско управление. Домакин на състезанието беше Националната спортна академия. Надпреварата премина в три етапа – лична полицейска защита, пътна безопасност и оказване на долекарска помощ на пострадал. 
Освен състезателната програма, организаторите от ГДНП организираха и специална програма с демонстрации за децата. Те имаха възможност  отблизо да видят как действат служителите от СОБТ, които демонстрираха как се залавят терористи и как се обезврежда взрив. Демонстрация по оказване на долекарска помощ и реакция на структурите на Пътна полиция при пътен инцидент представиха доброволци от БЧК, заедно с пътни полицаи. Най-голям интерес у децата предизвика срещата с четириногите помощници на полицаите – кучетата и конете. 
ОД на МВР – Варна бе достойно представена от доброволци от ДПУ при СУ „Васил Левски” – гр. Девня. 

Изображения

 04 май 2018 | 09:51