МВР

ОД Варна

 

БЮЛЕТИН

08 май 2018

ЗА ПРЕСТЪПНИ ДЕЯНИЯ И ПРОИЗШЕСТВИЯ, РЕГИСТРИРАНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД НА МВР – ВАРНА за периода 04.05. – 07.05.2018 г.

I. Регистрирани престъпления: 

1. Кражби:
- взломни – 2
- обикновени – 3
- джебчийски – 0
- на МПС – 2
- на вещи и части от МПС – 2
2. Други криминални престъпления – 13
3. Средна телесна повреда  - 1
4. Грабежи  - 0ІІ. Разкрити са извършителите на 13 престъпления. 
    Регистрирани са 5 ПТП с 5 пострадали граждани през изминалия период.  

- Служители на отдел «Икономическа полиция» при ОД на МВР – Варна задържаха 10,500 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол
  В хода на специализирана полицейска операция са задържани Г.Н. (54 г.) и съпругата му С.Н. (49 г.), двамата от Варна, известни на МВР и намиращи се в изпитателен срок на условна присъда по чл. 234 от НК. При претърсване в автомобил, използван от същите, и в дома им са открити и иззети около 10,500 кг нарязан тютюн, както и електронна везна. Общата стойност на иззетия нарязан тютюн е около 2000 лева. Мъжът и жената са задържани за срок до 24 часа. Работата по документиране и доказване на извършеното престъпление продължава под надзора на прокурор от Районна прокуратура във Варна.

- На 06.05. т.г., в Затворническо общежитие - Разделна, при извършване на проверка от страна на надзирател, в килията на Р.Г. (27 г.) от Варна, са намерени и иззети спринцовка и празен блистер, съдържащ жълтеникава течност в една от преградите. Направената експертна справка установява, че се касае за хероин – 0,08 мл. По случая е образувана преписка, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. 

- На 05.05. т.г., около 14:30 часа, в гр. Варна, на Крайбрежната алея, при извършване на полицейска проверка на Л.А. «БМВ» с намиращите се в него турски граждани (двамата на 22 г.), продължително пребиващи в Р. България, е установено, че единият държи в себе си четири пакетчета, съдържащи суха тревиста маса. Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 3,04 гр. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. 

- На 05.05. т.г., около 01:50 часа, в с. Ново Оряхово, е получен сигнал за пожар, горящ в два леки автомобила – «Ситроен» и «Пежо». След проведени процесуално – следствени действия е установено, че се касае за умишлено причинен палеж. Извършители на деянието са К.Х. (18 г.) от Варна и С.П. (18 г.) също от Варна. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. Двамата извършители са задържани за срок до 24 часа.

- На 04.05. т.г., около 22:20 часа, в гр. Варна, в ж.к. «Вл. Варненчик», при извършване на полицейска проверка на И.И. (18 г.) от Варна, известен на МВР, е установено, че същият държи в себе си чанта, съдържаща различни разфасовки от суха тревиста маса, таблетки с розов цвят, бяло твърдо вещество. Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с общо тегло 25,50 гр. и амфетамин с тегло 6,48 гр. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. И.И. е задържан за срок до 24 часа. Повдигнато му е обвинение.

- На 04.05. т.г., е постъпил сигнал за това, че на 03.05., около 15:30 часа, в гр. Варна, в ж.к. «Победа», между непълнолетни момчета е възникнал конфликт, който е прерастнал във физическа саморазправа. В резултат от това, един от участниците получава фрактура на челюстта и охлузвания по лицето. Непълнолетното момче е настанено за лечение в УМБАЛ «Св. Марина», без опасност за живота. След проведени оперативно – издирвателни дейности и процесуално – следствени действия е установено, че извършител на деянието е друго непълнолетно момче. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. 


Бързи полицейски производства:

- На 06.05. т.г., около 20:40 часа, в гр. Провадия, при извършване на полицейска проверка на Л.А. «Ауди» с водач С.Р. (46 г.) от Варна, е установено, че същият управлява МПС след употреба на алкохол с концентрация от 1,78 промила в издишания въздух. По случая е образувано бързо полицейско производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Провадия. С.Р. е задържан за срок до 24 часа.

- На 05.05. т.г., е постъпил сигнал за кражба от магазин за хранителни стоки, намиращ се на ул. «Юрий Венелин» във Варна. Неизвестно лице е извършило кражбата на стоки от стелажите на търговския обект. След проведени незабавни оперативно – издирвателни дейности и процесуално – следствени действия е установено, че извършител на деянието е С.Н. (33 г.), руски гражданин, продължително пребиваващ в Р. България, известен на МВР и осъждан. По случая е образувано бързо полицейско производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. 

- На 04.05. т.г., около 11:10 часа, на ПВ Суворово, при извършване на полицейска проверка на Т.А. «Форд» с водач Н.Н. (35 г.) от Варна, е установено, че същият управлява МПС без свидетелство, отнето му като административно наказание за нарушение на ЗДвП. По случая е образувано бързо полицейско производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Девня. Н.Н. е задържан за срок до 24 часа.

- На 04.05. т.г., около 15:50 часа, в гр. Варна, в м-ст «Балъм дере», при извършване на полицейска проверка на К.А. (22 г.) от Девня, известен на МВР, е установено, че същият държи в себе си две глави суха тревиста маса. Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 0,45 гр. По случая е образувано бързо полицейско производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. К.А. е задържан за срок до 24 часа.

- На 04.05. т.г., около 21:45 часа, в гр. Варна, на ул. «Козница», при извършване на полицейска проверка на Л.А. «Ауди» с водач Д.Х. (29 г.), местен жител, е установено, че същият управлява МПС, на което са монтирани контролни знаци, издадени за друго превозно средство. По случая е образувано бързо полицейско производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна. Д.Х. е задържан за срок до 24 часа.

- На 03.05. т.г., около 17:00 часа, в гр. Варна, в м-ст «Боровец», при извършване на полицейска проверка на Л.А. «БМВ» с водач Е.Й. (20 г.) и пътник С.П. (27 г., известен на МВР), двамата от Варна, е установено, че вторият държи в себе си метална кутийка със суха тревиста маса. Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 0,98 гр. По случая е образувано бързо полицейско производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. С.П. е задържан за срок до 24 часа.

- На 02.05. т.г., в гр. Варна, на ул. «Балъм дере», при извършване на полицейска проверка на Н.С. (29 г.) от Варна, известен на МВР, е установено, че същият държи в себе си пакетче със суха тревиста маса. Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 99,89 гр. По случая е образувано бързо полицейско производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. Н.С. е задържан за срок до 24 часа


ПТП:

- На 07.05. т.г., около 18:30 часа, в гр. Варна, на кръстовището на бул. «Цар Освободител» и бул. «Хр. Смирненски», е възникнало ПТП. Водачката на Л.А. «Мазда» А.И. (37 г.) при маневра за завой наляво от лента, обособена за движение направо, не пропуска и блъска мотоциклет «Сузуки», който се движи в права посока на зелен сигнал на светофарната уредба. Вследствие на инцидента мотоциклетистът (24 г.) получава фрактури на глезен и ляво стъпало, прегледан е и настанен за лечение в МБАЛ «Св. Анна», без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство.

- На 07.05. т.г., около 19:30 часа, на бул. «Сливница», е възникнало ПТП. Водачът на Л.А. «Дачия» М.Д. (41 г.) от Варна, при навлизане в крайпътна територия, не пропуска и блъска велосипед «Крос», движещ се по велосипедна алея. Вследствие на инцидента е пострадало детето, което управлява ППС, което получава контузии на глава и дясна ръка. Детето е прегледано и освободено, без опасност за живота. 

- На 05.05. т.г., около 13:00 часа, на пътя от Варна за с. Езерово, е възникнало ПТП. Водачката на Л.А. «Сеат» Д.С. (24 г.), местна жителка, по време на движение, поради несъобразена скорост, губи контрол над автомобила и се блъска в електрически стълб. Вследствие на инцидента жената получава контузни наранявания, прегледана е и освободена, без опасност за живота. 

- На 04.05. т.г., около 10:00 часа, на пътя Бургас - Варна, е възникнало ПТП. Водачът на Л.А. «Ситроен» Я.К. (25 г.) от Бяла, поради движение с несъобразена скорост при навлизане в ляв завой, губи контрол над МПС, навлиза в лентата за насрещно движение и се блъска в Т.А. «Мерцедес». Вследствие на инцидента е пострадала 21-годишна жена от лекия автомобил, която получава порезна рана на лицето, прегледана е и освободена за домашно лечение, без опасност за живота.

- На 04.05. т.г., в гр. Варна, на бул. «Трети  март», е възникнало ПТП. Водачът на мотоциклет «Сузуки» И.С. (24 г.) от гр. Средец, поради движение с несъобразена скорост, застига и блъска отзад Л.А. «Роувър», който е спрял да даде предимство на пресичащи на пешеходна пътека граждани. Вследствие на инцидента 24-годишният мъж получава контузни наранявания, прегледан е и освободен, без опасност за живота. 

III. По линия на пожарна безопасност и спасяване:

- 9 са регистрираните пожари с преки материални щети през посочения период:

На 07.05. т.г., около 01:20 часа, е получен сигнал за пожар в стая от апартамент, намиращ се във Варна, на ул. «Чавдар Войвода». Причината за пожара е в процес на изясняване. Унищожени са: мебели, домашно имущество, дървени врати и дограма, паднала е мазилка, опушени са 400 кв. м стени. При пожара са пострадали мъж (62 г.) и жена (41 г.), живущи в апартамента, които са вдишали дим. 

На 07.05. т.г., около 21:40 часа, е получен сигнал за пожар в електрическо табло, намиращо се на ул. «Железни врата». Няма пострадали хора. Причината за пожара е късо съединение. Унищожено е електрическо табло.

На 06.05. т.г., около 01:30 часа, е получен сигнал за пожар в павилион за риба, намиращ се на борса на ул. «Ангел Кънчев». Предполагаемата причината за пожара е късо съединение във фризер. Няма пострадали хора. Унищожени са: фризер, имущество, пластмасови щайги, дограма, опушени са 40 кв. м стени. 

На 06.05. т.г., около 02:40 часа, е получен сигнал за пожар в електрическо табло, намиращо се в с. Бенковски. Няма пострадали хора. Причината за пожара е късо съединение. Унищожени са електрически проводници.

На 06.05. т.г., около 08:10 часа, е получен сигнал за пожар в стая от къща, намираща се с. Житница. Причината за пожара е късо съединение. Няма пострадали хора. Унищожени са: мебели, печка, домашно имущество, покривна конструкция – 60 кв. м., опушени са 35 кв. м стени. 

На 05.05. т.г., около 01:45 часа, е получен сигнал за пожар в Л.А. «Ситроен» и Л.А. «Пежо», намиращи се в с. Ново Оряхово. Няма пострадали хора. Причината за инцидента е умишлено запалване. Увредени са целите автомобили. По случая има образувано досъдебно производство. Задържани са извършителите. (отразено в съответната рубрика)

На 05.05. т.г., около 08:20 часа, е получен сигнал за пожар в Л.А. «Шкода», намиращ се в във Варна, на ул. «Иваница Данчев». Няма пострадали хора. Причината за инцидента е техническа неизправност. Увреден е двигателен отсек.

На 05.05. т.г., около 22:40 часа, е получен сигнал за пожар на покрива на къща, намираща се с. Цонево. Причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън. Няма пострадали хора. Унищожени са: покривна конструкция – 22 кв. м. и мебели.

На 04.05. т.г., около 17:15 часа, е получен сигнал за пожар в контейнер за отпадъци, намиращ се във Варна. Причината за инцидента е небрежност при боравене с открит огън. Няма пострадали хора. Унищожен е контейнерът за отпадъци.  


- 12 са регистрираните пожари без преки материални щети през посочения период – в сухи треви и храсти; в отпадъци; в борова гора; на терасата на апартамент;


- 8 са регистрираните случаи на оказана техническа помощ. 
 

 08 май 2018 | 13:56