МВР

ОД Варна

 

Новини

Поднови се обучението на деца по Програма „Детско полицейско управление“

Третокласници от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна и от ОУ „Иван Вазов“ – гр. Дългопол са новите доброволци по Програмата

Обучението по програмата на МВР „Детско полицейско управление“ през учебната 2020/2021 г. се осъществява в 2 училища на територията на ОД МВР – Варна – ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна и ОУ „Иван Вазов“ – гр. Дългопол, които за втори пореден цикъл са партньори на ОД МВР – Варна по Програма ДПУ. 
Старта на обучението беше в края на м. октомври 2020 г., но поради усложнената епидемична обстановка, след проведени по 2 занятия, срещите с децата - доброволци бяха прекратени.
На 28 октомври 2020 г. в двора на ОУ „Иван Вазов“ – Дългопол доброволците от ДПУ, преминали успешно двегодишното обучение в периода 2018/2020 г., получиха своите грамоти и „предадоха щафетата“ на третокласниците с ръководител Росица Йорданова.
В началото на ноември 2020 г. старт на обучението беше даден и в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, където децата с ръководител Жана Иванова ще изучават модулите от  Програма ДПУ през тази и следващата учебни години. 
В началото на новата година,
 в ОУ „Иван Вазов“ – гр. Дългопол, под ръководството на младши полицейски инспектори Г. Георгиев и Пламен Стоянов занятията се подновиха с обучение от модула „Детска полицейска лична защита“ и по-конкретно „Техники за събаряне“. Децата се запознаха с отделните елементи за лична защита, като занятието премина при огромен интерес и сред много емоции.


 22 яну 2021

Служители от Четвърто РУ при ОД на МВР – Варна задържаха 24-годишен мъж, извършил няколко посегателства над автомобили в ж.к. „Аспарухово”

Извършителят е добре известен на органите на реда

В резултат на прецизни полицейски действия и добра организация, служители от Четвърто РУ при ОД на МВР - Варна задържаха 24-годишен мъж, добре известен на МВР, отнел противозаконно два леки автомобила и извършил кражба от трети. Посегателствата са извършени в периода от 15 до 19 януари 2021 година, а обект на престъпленията са станали три леки автомобила „Пежо”, като от единия е откраднат само акумулатор.
По случаите има образувани досъдебни производства. Работата по доказване и документиране на извършените деяния продължава под надзора на Районна прокуратува – Варна.  24-годишният извършител е задържан за срок до 24 часа, повдигнато му е обвинение.

21 яну 2021

Криминалисти от Областна дирекция на МВР – Варна разбиха оранжерия за отглеждане на марихуана, разположена в къща в с.о. „Траката”

Задържани са мъж и жена, намерени са и иззети 155 бр. растения

В хода на срециализирана полицейска операция по линия противодействие разпространението на наркотични вещества, в къща, намираща се в с.о. „Траката”, стопанисвана от 44 – годишен мъж и 37 - годишна жена, са установени три помещения, оборудвани за отглеждане на марихуана. Иззети са 155 растения в последна фаза на растеж и инкубатор с разсад за същия вид. Иззета е също суха тревиста маса с общо тегло 27,06 грама, като е установно помещение, използвано за сушилня.
По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът и жената са задържани за срок до 24 часа. Работата по документиране и доказване на извършеното престъпление продължава под надзора на прокурор от Районната прокуратура в града.


20 яну 2021

За часове служители на Областната дирекция на МВР във Варна установиха и задържаха мъж, извършил хулигански действия след конфликт на пътя

За броени часове служители на Областната дирекция на МВР във Варна установиха и задържаха мъж, участвал в конфликтна ситуация на пътя и извършил хулигански действия спрямо друг водач.
При спор на пътя за отнето предимство, 26-годишен мъж от Варна, водач на л.а. "Фолксваген", добре известен на органите на реда, опитва саморазправа с водача на другото превозно средство, участвало в конфликтната ситуация. Същият вади въздушен пистолет и отправя заплахи към своя опонент, след което се оттегля в неизвестна посока. До физически сблъсък не се е стигнало.
След предприемане на незабавни действия по установяване на участниците в конфликтната ситуация, за броени часове, служители на ОД на МВР - Варна успяват да издирят 26-годишният мъж, извършил хулиганските действия, като същият е задържан по време на управление на л.а. "Фолксваген", след употреба на наркотични вещества.
Има образувани две досъдебни производства - за проявеното хулиганство и за управление на МПС след употреба на наркотични вещетсва. Работата по случаите продължава под надзора на Районната прокуратура във Варна.

20 яну 2021

Служители на ОДМВР – Варна задържаха извършителя на кражба на инструменти в с. Каменар

Специализирана полицейска операция беше проведена във варненското село по-рано днес

В хода на специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната  престъпност, провела се днес в с. Каменар, под наблюдението на прокуратурата, е установен извършителят на кражба на инструменти от частен дом в селото. Той е на 27 години, местен жител, добре известен на органите на реда и осъждан. Мъжът е проникнал в имота на свой съселянин, след като е разбил прозорец на къщата му, и е извършил кражбата на различни електрически инструменти. Част от откраднатите вещи е намерена. По случая има образувано досъдебно производство, работата по документиране и доказване на престъплението продължава.
Проверените по време на специализираната операция лица са 124, проверените автомобили са 70. Задържани са общо 4 души.  Установени са 5 нарушения на ЗДвП, взето е отношение във всички случаи.

 

 


15 яну 2021

Да не забравяме да бъдем внимателни на пътя е призивът на „Пътна полиция” при ОД на мВР - Варна

Коледните и новогодишните празници са светли празници, които обичайно се свързват със семейни празненства и приятелски събирания. Тази година това е различно!
2020-та години е белязана с извънредна епидемична ситуация, пред която е изправен целият свят. В страната са в сила противоепидемични мерки, целящи ограничаване разпространението на коронавирус инфекция, разписани в заповед РД-01-677 от 25.11.2020 г. на министъра на здравеопазването и с удължен срок на действие със заповед РД-01-718 от 18.12.2020 г. Това определя различна организация на празничните дни и различна гледна точна относно тяхното прекарване за всички нас.
ОД на МВР – Варна предприема всички необходими мерки за осигуряване на обществения ред и сигурността на града. Засилено ще бъде полицейско присъствие по главните пътни артерии, по входовете и изходите на Варна, в жилищните квартали.

Припомняме основните правила за безопасно движение по пътищата:
ЗА ВОДАЧИТЕ:
1) Прегледайте основно изправността на автомобила си и неговата готовност за движение при зимни условия! Погрижете се за осветителната система на своя автомобил; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките; проверете изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.
Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
2) Пътуването трябва да е добре планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието! Не поставяйте предварително час за пристигане! Пътуването през зимата често е непредвидимо! Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния! Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени.
3) Не предоставяте автомобила си на неправоспособен водач! На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач!
4) Винаги поставяйте предпазни колани!
5) При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка, управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила. При движение по тъмно, бъдете още по-бдителни! Съобразявайте скоростта.
6) При движение в колона, не правете излишни опити за изпреварване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция.
7) Не сядайте зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества!
8) Бъди концентриран, не си отклонявай вниманието! Ако си уморен, не шофирай! 
9) Подготви се за непредвидени ситуации и аварии:
Заредете мобилния си телефон и задължително вземете със себе си зарядно устройство. А, ако имате старо мобилно устройство, заредете го и го вземете като резерв.
Подсигури се с достатъчно вода и храна за път. За дълъг път вземи одеяло за всеки случай.
Вземи със себе си пари в брой и дебитна/кредитна карта, ако имаш.
Винаги информирай близките си къде и с кого си, по какъв маршрут се движиш.
Набави си телефонните номера на спасителни, лекарски, полицейски и други аварийни служби особено ако пътуваш в чужбина.

ЗА ПЕШЕХОДЦИ
1) Обличайте се цветно! Ако може, прикачете светлоотразителни елементи на връхната си дреха!
2) При пресичане спрете или намалете музиката, свалете слушалките, за да възприемате по-добре страничните шумове от автомобили, хора, светофари! Помнете, че шапките и слушалките намаляват степента на възприятие на шумове!
3) Използвайте подлезите и надлезите за пешеходци! Пресичайте на пешеходни пътеки!
4) Дори да сте с предимство, убедете се, че шофьорът е възприел намеренията Ви, и едва тогава пресечете.
5) Не тичайте, за да хванете автобус, тролей, трамвай! По-добре изчакайте следващия, макар че може да закъснеете. Не забравяйте, че зимните обувки и дрехи, ограничават движенията на пешеходеца!

С пожелание за здраве!


23 дек 2020