МВР

ОД Варна

 

Новини

Засилен пътен контрол стартира на територията на област Варна и в цялата страна

Акцията е предприета във връзка с настъпилите през последните дни тежки пътни инциденти

Специализирана операция на пътна полиция започва от днес, както в област Варна, така и в цялата страна. Ще бъде засилен контролът върху скоростта, неправоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Особено внимание ще се обръща на водачите на двуколесни превозни средства - на тяхната правоспособност, видимостта и състоянието на регистрационните табели на моторните превозни средства, използването на защитните каски.
Полицейските екипи ще бъдат локализирани по участъци с въведена временна организация на пътя, както и по местата със засилен трафик.
Същевременно продължава и предприетата за летния сезон операция на пътна полиция. В рамките й ще се осъществява и засилен контрол на транзитно преминаващите през страната моторни превозни средства.

 

18 юни 2019

Мобилните полицейски екипи - в помощ на хората в малките и отдалечени населени места във Варненска област

График на посещенията

В изпълнение на плана за противодействие на конвенционалната престъпност на МВР, въведената от ръководството на ОД на МВР във Варна организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта, продължава да действа и през 2019.
Сформираните мобилни екипи за посещения в населени места без постоянно полицейско присъствие, с участието на служители от отделите „Криминална полиция”, „Охранителна полиция” и районните управления, продължават по график да реализират срещи с жители на населените места и представители на местната власт, по време на които могат да бъдат поставени актуални проблеми и да бъдат подавани сигнали за престъпления или различни нарушения. 

28 май 2019

Министър Маринов във Варна: Доброто оборудване и обучение намаляват риска в полицейската работа

Добро оборудване и постоянно обучение са пътят, за да намалим рисковете в работата на полицаите и пожарникарите. Фактът, че подобни благотворителни инициативи събират все повече хора, говори, че доверието на обществото се повишава. Това заяви министър Младен Маринов във Варна. Той откри десетото издание на благотворителния концерт "С обич за децата, в памет на бащите - герои" - инициатива на местната структура на СФСМВР. Гражданите и гостите на Варна имаха възможност да разгледат специализирано оборудване, да наблюдават демонстрации на полицейски техники и бойни спортове и богата програма с изпълнение на талантливи деца.
Сред гостите бяха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, областният управител на Варна Стоян Пасев,  кметът на Варна Иван Портих, директорите на ОДМВР Варна и Добрич Даниел Пашов и Никола Панчев.

 

17 юни 2019

Ученици от Варна се качиха в кабината на камион като част от международно обучение за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя

Над 60 ученици от град Варна участваха в демонстрация с камион по програмата “Виждам те. Виждаш ме.”

Обучение за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони, част от глобалната образователна програма“Виждам те. Виждаш ме”,се проведе във варненското ОУ „Захари Стоянов“. В него взеха участие над 60 деца. Учениците бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Над 60 деца се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата. 
Инспектор Димитър Димитров от „Пътна полиция“ – ОДМВР Варна представи пред децата правилата за велосипедистите на пътя. Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ от началото на годината до 30.05.2019 г. при ТПТП с участието на велосипедисти са загинали 5 участници на пътя и са ранени 104. За миналата 2018 г. са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393, от тях за варненска област – 3 загинали и 41 ранени.
“Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.
„За нас е важно да представим на децата по интересен начин правилата за движение по пътищата с участието на велосипедист. Когато се качат в камиона, те сами виждат, че автомобилът има много повече огледала от нормалната кола и въпреки това видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. Така те сами разбират от какво трябва да се пазят, когато са на пътя. Безопасното движение е споделена отговорност от всички. И съм благодарен както на Главна дирекция „Национална полиция“, така и на училищата, с които заедно организираме обученията. Гордея се и с нашите служители от цялата страна, които станаха доброволци-обучители в кампанията. Това е добър показател за отговорността наобществото. Ние искаме да достигнем до деца от различни градове на страната и ще продължим кампанията и в други градове от началото на новата учебна година.“, коментира управителят на Транспрес Веселин Стоянов.
До момента обучения като част от кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ са проведени в училища от София, Пловдив, Велико Търново и Варна. През следващата учебна година организаторите продължават кампанията и в други училища в страната. 

07 юни 2019

Международната програма “Виждам те. Виждаш ме." влиза във варненското училище "Захари Стоянов"

7 юни/13:15 часа/ двора на ОУ "Захари Стоянов"

На 07 юни във варненското ОУ „Захари Стоянов“ ще се проведе обучение по международната програма “Виждам те. Виждаш ме.” за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя. 
В теоретичната част на обучението учениците ще бъдат запознати със спецификите на движението на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Експерти от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Варнаще запознаят участниците с правилата за велосипедистите до и над 12 години. В практическата част децата ще имат възможност да се качат в кабината на камион, за да могат лично да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата. 

Образователната кампания „Виждам те. Виждаш ме.“ е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”. Разработена е от Volvo Trucks и се провежда в над 20 държави по света. В България програмата се изпълнява с участието на обучители-професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес.

 

04 юни 2019

„Ваканция, Здравей! Да играем безопасно!”

Традиционното състезание - викторина събра над 300 деца в зала "Пленарна"

В края на изминалата седмица се проведе състезанието – викторина „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“, организирано от Областна дирекция на МВР – Варна и Дирекция „Превенции” към Община Варна. Състезанието отбеляза началото на лятната ваканция на децата и е заключителен етап на Националната програма „Работа на полицията в училище“, стартирала на територията на ОД на МВР - Варна през 2001 година. Целта му е да популяризира превантивната работа на полицейските служители в училищата.
Участници в тазгодишното състезание бяха петокласници от 10 варненски училища – НУИ „Добри Христов“ - гр.Варна; ОУ „Ангел Кънчев“; ОУ „Георги Сава Раковски”; СУ  „Гео Милев“; ОУ „Христо Ботев“; ОУ  „Добри Чинтулов“; ОУ „Панайот Волов“; СУ „П. К. Яворов“; ОУ „Христо Смирненски” и СУПЧЕ „Александър Сергеевич Пушкин“.
В продължение на два часа над 300 ученици от пети клас участваха в игрите на състезанието, като отговаряха на въпроси по законите за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и за закрила на детето; работиха по тематична кръстословица, подреждане на пъзели (пътни знаци), отговаряха на въпроси от викторина и др. Във всички игри помощници на участниците бяха инспекторите детска педагогическа стая и полицейски инспектори. За отличните си знания и умения учениците получиха награди от Община Варна.
Чрез състезанието се видяха постигнатите резултати в работата с учениците по Националната програма „Работа на полицията в училище”. Тя е всеобхватен инструмент за обща превенция на непроявени деца и намира много добър прием от страна на родители, училищни власти и общественост.
С участието си в игрите децата демонстрираха познанията си, че могат да играят безопасно през лятото, да реагират в опасни ситуации и че познават правилата за движение по пътищата. В помощ на сцената им бяха инспекторите детска педагогическа стая, полицейски инспектори и полицаи от сектор „Пътна полиция”.
В края на празника бяха раздадени специални награди за всяко училище, осигурени от секор „Детска престъпност” при Главна дирекция „Национална полиция”, бяха връчени грамоти за активно участие в работата по Националната програма „Работа на полицията в училище“.

03 юни 2019