МВР

ОД Варна

 

22 яну 2021

Поднови се обучението на деца по Програма „Детско полицейско управление“

Третокласници от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна и от ОУ „Иван Вазов“ – гр. Дългопол са новите доброволци по Програмата

Обучението по програмата на МВР „Детско полицейско управление“ през учебната 2020/2021 г. се осъществява в 2 училища на територията на ОД МВР – Варна – ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна и ОУ „Иван Вазов“ – гр. Дългопол, които за втори пореден цикъл са партньори на ОД МВР – Варна по Програма ДПУ. 
Старта на обучението беше в края на м. октомври 2020 г., но поради усложнената епидемична обстановка, след проведени по 2 занятия, срещите с децата - доброволци бяха прекратени.
На 28 октомври 2020 г. в двора на ОУ „Иван Вазов“ – Дългопол доброволците от ДПУ, преминали успешно двегодишното обучение в периода 2018/2020 г., получиха своите грамоти и „предадоха щафетата“ на третокласниците с ръководител Росица Йорданова.
В началото на ноември 2020 г. старт на обучението беше даден и в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, където децата с ръководител Жана Иванова ще изучават модулите от  Програма ДПУ през тази и следващата учебни години. 
В началото на новата година,
 в ОУ „Иван Вазов“ – гр. Дългопол, под ръководството на младши полицейски инспектори Г. Георгиев и Пламен Стоянов занятията се подновиха с обучение от модула „Детска полицейска лична защита“ и по-конкретно „Техники за събаряне“. Децата се запознаха с отделните елементи за лична защита, като занятието премина при огромен интерес и сред много емоции.


 Служители от Четвърто РУ при ОД на МВР – Варна задържаха 24-годишен мъж, извършил няколко посегателства над автомобили в ж.к. „Аспарухово”

Извършителят е добре известен на органите на реда

В резултат на прецизни полицейски действия и добра организация, служители от Четвърто РУ при ОД на МВР - Варна задържаха 24-годишен мъж, добре известен на МВР, отнел противозаконно два леки автомобила и извършил кражба от трети. Посегателствата са извършени в периода от 15 до 19 януари 2021 година, а обект на престъпленията са станали три леки автомобила „Пежо”, като от единия е откраднат само акумулатор.
По случаите има образувани досъдебни производства. Работата по доказване и документиране на извършените деяния продължава под надзора на Районна прокуратува – Варна.  24-годишният извършител е задържан за срок до 24 часа, повдигнато му е обвинение.

21 яну 2021

Криминалисти от Областна дирекция на МВР – Варна разбиха оранжерия за отглеждане на марихуана, разположена в къща в с.о. „Траката”

Задържани са мъж и жена, намерени са и иззети 155 бр. растения

В хода на срециализирана полицейска операция по линия противодействие разпространението на наркотични вещества, в къща, намираща се в с.о. „Траката”, стопанисвана от 44 – годишен мъж и 37 - годишна жена, са установени три помещения, оборудвани за отглеждане на марихуана. Иззети са 155 растения в последна фаза на растеж и инкубатор с разсад за същия вид. Иззета е също суха тревиста маса с общо тегло 27,06 грама, като е установно помещение, използвано за сушилня.
По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът и жената са задържани за срок до 24 часа. Работата по документиране и доказване на извършеното престъпление продължава под надзора на прокурор от Районната прокуратура в града.


20 яну 2021

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО