МВР

ОД Варна

 

15 ное 2019

Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 17 ноември 2019

Част от инициативите във втория етап на акция „Зима”

В ход е вторият етап от тазгодишната традиционна кампания на сектор „Пътна полиция” „Зима”. Той е посветен на правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. Толерантността на пътя е важна предпоставка за безопасното движение по пътищата както на едните, така и на другите участници.

В рамките на този етап от акцията, на 17 ноември ще бъде отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия.

Тази година мотото на Деня за възпоменание е „Животът не е резервна част”.

Със съдействието на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в неделя (17 ноември), от  10:30 часа, в храмовете в областта ще бъде отслужена литургия.

Денят за възпоменание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. На този ден би трябвало всички да се замислят лично за своето поведение на пътя, да анализират грешките и да вземат решение да не допускат риск в пътното движение. Сигурността на движението по пътищата на всички зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен. Съвкупността на добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурила една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение.

Призивът на ОД на МВР – Варна към всички граждани е да бъдем отговорни участници в движението по пътищата, да възпитаваме децата си в спазване на закона, да пазим здравето и живота си, с което ще гарантираме пред обществото, че безопасността на движението по пътищата е наша мисия.

 

 

 

Възможни технологични прекъсвания в достъпа до електронни услуги, предоставяни от портала на МВР

На 16 и 17 ноември 2019 г. от 09:00 до 21:00 часа ще се извършва подмяна на ключови комуникационни устройства; от 17:30 часа днес до 09:30 часа на 16 ноември няма да има достъп и до електронния портал на Пътна полиция

От Дирекция „Комуникационни и информационни системи” информират за възможни технологични прекъсвания на достъпа до услугите, предоставяни от портала за електронни административни услуги на МВР, и до уеб портала на министерството. Причината е, че от 09:30 часа до 21:00 часа на 16 ноември (събота) и за същия времеви период на 17 ноември /неделя/ ще се извършва подмяна на ключови  комуникационни устройства  за доставка на интернет инфраструктурата на Министерството на вътрешните работи. Експертите ще положат усилия за възстановяване на пълния достъп и преди предвидените крайни срокове.
От Пътна полиция уточняват, че от 17:30 часа днес до 09:30 часа в утрешния ден  временно няма да има достъп до Автоматизираната информационна система „Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях през Интернет, SMS и WAP” и до Портала за електронни административни услуги – Задължения по документи, издадени от „Пътна полиция“ – МВР.
Предварително поднасяме извинения за евентуалните затруднения.
 

15 ное 2019

Работна среща по проект в подкрепа на жертвите на домашно насилие се проведе в ОД на МВР - Варна

Работна среща по проект "Искам някой да ме чуе!" в подкрепа на жертвите на домашно насилие, финансиран от Министерството на правосъдието, се проведе днес в ОД на МВР - Варна.
Директорът старши комисар Даниел Пашов, комисар Илиян Илиев - началник на отдел "Охранителна полиция", инспектори от сектор "Охрана на обществения ред и териториална полиция" и представители на районните управления при ОД на МВР - Варна участваха в обсъждания и обмяна на полезни практики по линия на превенцията на домашното насилие с работна група от Разград, в чиито състав бяха директорът на ОД на МВР в града - старши комисар Ивайло Йовчев, представители на Окръжната и Районната прокуратури, Дирекция "Социално подпомагане" и отдел "Закрила на детето", Районното управление по образованието и Областната администрация в града.
Автори на проекта са Сдружение "Център за съзидателно правосъдие" и сдружение "Младежки форум".
На срещата бяха обсъдени важни детайли от работата на полицейските служители по линия на домашното насилие, конкретни казуси от тяхната практика и взаимодействието между институциите, ангажирани с проблема.

13 ное 2019

Стартира традиционната акция на „Пътна полиция” „Зима”

Да подготвим автомобила и себе си за промяната във времето

От 1 до 30 ноември, за поредна година, в цялата страна ще се проведе традиционната акция „Зима”, която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя.
И през тази година акцията ще започне на 1 ноември и ще продължи до 30 ноември, като ще протече в три основни етапа:
От 1 до 10 ноември вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на водачите на пътно – превозни средства – велосипедисти, водачите на превозни средства с животинска тяга. Мотото на този етап е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“.
Вторият етап - от 11 до 20 ноември акцентира върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. Вторият етап ще протече под надслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. В рамките на този етап ще бъде отбелязан Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 17 ноември.
В рамките на третия етап - от 21 до 30 ноември - кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на техните автомобили, както и готовността им за движение в зимни условия. Мотото на този заключителен етап е „Безопасно шофиране през зимата“.
По време на брифинг в ОД на МВР – Варна, началникът на отдел „Охранителна полиция” комисар Илиян Илиев и началникът на сектор „Пътна полиция” главен инспектор Петко Камбуров припомниха на присъстващите основната цел на акция „Зима”, а именно „да се сведат до минимум предпоставките за произшествия през зимния сезон” и „да се  изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя”. 
Беше обърнато специално внимание на проверките, които текат към момента на фирмите, ангажирани със снегопочистването, както и на техниката, с която същите разполагат. Подчертан беше фактът, че са в ход засилени цялостни проверки на автобусите, извършващи превози на ученици. В ОД на МВР – Варна е изготвен план за своевременно събиране и предаване на информация във връзка с усложняване на метеорологичната обстановка и мерките, които да бъдат предприемани при необходимост.
Главен инспектор Камбуров припомни на всички, че според ЗДвП, за зимата, всички автомобили трябва да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия, или такива с не по-малко от 4 мм дълбочина на протектора.
През изминалите десет месеца на 2019 година, на територията на ОД на МВР – Варна са регистрирани 2250 ПТП, които са с 368 по-малко от същия период на 2018 г. 572 са регистрираните произшествия с пострадали или загинали граждани, ранените са 735, а загиналите 41.
Общо констатираните нарушения за изминалия период на годината са 66671, за които са съставени 13434 АУАН и са наложени 27760 глоби по фиш. Сред установените нарушения има: 22917 нарушения на скоростните режими, 634 установени неправоспособни водачи, 305 души са управлявали автомобили след употреба на алкохол и 77 след употреба на наркотични вещества.

31 окт 2019

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО