МВР

ОД Варна

 

12 ное 2018

При 24-часова специализирана полицейска операция във Варна и областта са проверени 880 лица

За срок от 24 часа, на територията на област Варна е проведена специализирана полицейска операция по линия на противодействие и превенция на конвенционалната престъпност. В рамките на масираните полицейски действия са проверени 880 лица, 563 автомобила и са съставени 140 АУАН, задържани са 44-ма. В рамките на операцията са образувани 14 досъдебни и 6 бързи полицески производства.

Сред задържаните има мъж на 26 г., отказал да спази разпореждане на полицейски служители, оказал съпротива, избягал от проверка и провокирал преследване. В гр. Варна, при опит да бъде спрян за проверка л.а. «БМВ», водачът на същия не се съобразява с подадените му сигнали за спиране от страна на полицейските служители и продължава своето движение. Предприемат се действия по следване на автомобила, чиито водач няколко пъти създава умишлено опасни ситуации на пътя, не спира и продължава своето движение, преминавайки през с. Тополи. При излизане от селото, л.а. «БМВ» успява да блъсне служебен полицейски автомобил. Категоричният отказ на мъжа, който е зад волана на преследвания автомобил, да се съобрази с полицейските разпореждания и поредния опит за избутване на служебен автомобил от пътя, полицейските служители са принудени да използват помощни средства. Близо до с. Езерово автомобилът е спрян. При задържането двете лица, които са в него, се заключват и оказват съпротива на органите на реда. Двамата са установени като добре известни на МВР – Н.Т. 26 г. и непълнолетен негов спътник. Н.Т. никога не е бил правоспособен водач и е криминално проявен за множество деяния. По случая има образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна. При така създалата се ситуация няма пострадали граждани или служители на органите на реда.

 

 

Акция "Зима" - Напомняне за безопасно движение на велосипедистите и водачите на ППС с животинска тяга

На 1 ноември традиционно в страната стартира акция „Зима”. Тя има за цел да изостри вниманието на всички участници в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя. 
Първият етап от акция „Зима”, който обхваща периода от 1 до 10 ноември е към своя край. Акцентът на тази част от акцията е поставен върху водачите на ППС – велосипедисти и водачи на превозни средства с животинска тяга. Мотото на този етап е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“. 
ОД на МВР – Варна припомня основните правила и особености при използването на тези пътни превозни средства:

ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ:
Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия. Но, ако все пак сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, не забравяйте, че велосипедите трябва да имат изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата. Каската е силно препоръчителна при избора на велосипед за придвижване.
Движението трябва да се извършва винаги по посока на движението и по пътното платно, като тротоара може да се използва за придвижване само от деца до 12-годишна възраст. При наличие на велосипедни алеи, движението по тях е задължително, като при кръстовище, велосипедистът слиза и бутайки пресича пътното платно. Изключение правят случаите, когато е налична пътна маркировка М9 (Велосипедна пътека).
Когато са извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, велосипедистите са длъжни да използват светлоотразителна жилетка, това ги прави видими отдалеч за останалите участници в движението. 

ЗА ППС с ЖИВОТИНСКА ТЯГА:
Най-често пътнотранспортните произшествия с ППС с животинска тяга настъпват заради липсата на светлоотразители, не са редки случаите на пътни инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на пътниците в тях.
Помнете, че всяко пътно превозно средство с животинска тяга, по закон, трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство. Оборудването на пътните превозни средства с животинска тяга с необходимите задължителни светлоотразители ги прави ВИДИМИ за останалите участници в движението. 
 

09 ное 2018

АКЦИЯ ЗИМА - Ден без загинали велосипедисти на пътя

6 ноември 2018 година

На 1 ноември стартира традиционната акция „Зима” на „Пътна полиция”. Тя се провежда на територията на цялата страна за поредна година и има за цел да изостри вниманието на всички участници в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя. 
В момента тече първият етап от акция „Зима”, който обхваща периода от 1 до 10 ноември. Вниманието на пътните полицаи е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на водачите на пътно – превозни средства – велосипедисти, водачите на превозни средства с животинска тяга. Мотото на този етап е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“. А днес, 6 ноември, е обявен за Ден без жертви велосипедисти. 
ОД на МВР – Варна припомня няколко основни правила и особености при използването на тези пътни превозни средства:
Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия. 
Ако все пак сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, сте длъжни да използвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.  Важно е да сте видими отдалеч. 
Не забравяйте, че велосипедите трябва да имат изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата.
Най-често пътнотранспортните произшествия с ППС с животинска тяга настъпват заради липсата на светлоотразители, не са редки случаите на пътни инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на пътниците в тях.
Помнете, че всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство. Оборудването на пътните превозни средства с животинска тяга с необходимите задължителни светлоотразители ги прави ВИДИМИ за останалите участници в движението. 
Бъдете отговорни и внимателни при участието си в движението по пътищата на България!

06 ное 2018

Стартира традиционната акция "Зима"

1-30 ноеври 2018

От 1 до 30 ноември, за поредна година, в цялата страна ще се проведе традиционната акция „Зима”, която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя.
По време на месечния брифинг на ОД на МВР – Варна, началника на сектор „Пътна полиция” главен инспектор Петко Камбуров припомни на присъстващите основната цел на акция „Зима”, а именно „да се сведат до минимум предпоставките за произшествия през зимния сезон”. Той обяви, че са в ход редица действия във връзка със зимната подготовка, направени са разчети на силите и средствата, планирани са съвместните дейстия с „Областно пътно управление по  контрола на фирмите, ангажирани с поддръжката на пътищата в областта през зимния период.
Главен инспектор Камбуров обяви, че акция „Зима” започва на 1 ноември и ще продължи до 30 ноември, като основните етапи, през които ще преминат тазгодишните проверки са три:
В първия  –  от 1 до 10 ноември - вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на водачите на пътно – превозни средства – велосипедисти, водачите на превозни средства с животинска тяга. Мотото на този етап е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“.
От 11 до 20 ноември акцентът е поставен върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. Вторият етап ще протече под надслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. В рамките на този етап ще бъде отбелязан Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 20 ниември.
В рамките на третия етап - от 21 до 30 ноември - кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на техните автомобили, както и готовността им за движение в зимни условия. Мотото на този заключителен етап е „Безопасно шофиране през зимата“. 
Той припомни на водачите, че с последните изменения на ЗДвП, е налице задължението от 15 ноември до 1 март да управляват автомобилите си с гуми, предназначени за движение в зимни условия, или състветно с гуми, на които дълбочина на грайфера е не по-малко от 4 мм.
И през тази година партньот на МВР е Съюзът на българските автомобилисти и Български червен кръст. 

01 ное 2018

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО