МВР

ОД Варна

 

19 сеп 2018

Европейският ден без жертви на пътя

19 септември 2018 година

Днес се провежда мащабната операция EDWARD – Европейският ден без жертви на пътя. Целта на инициативата, която се провежда в цяла Европа е ограничаване до минимум броя на тежките ПТП. Чрез засилена контролна дейност по спазване изискванията на ЗДвП и повишаване степента на информираност на обществото за пътно-транспортния травматизъм и причините за същия, служители на сектор „Пътна полиция” във Варна и в страната ще се стремят към успешното реализиране на инициативата. 
Европейският ден без загинали на пътя е част от Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 септември до 22 септември тази година и е организирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Мотото на седмицата тази година е „Безопасни мобилни комбинации за живот”, като идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно.
Активна е специална страница, посветена на EDWARD. Тя е достъпна от сайта на МВР и отдела „Пътна полиция“.

Връзка към страницата с брояча
 

В ход е операция за контрол на поведението на пешеходците като участници в движението по пътищата и отношението на водачите към тях

През тази седмица, заедно с традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя” и „Европейската седмица на мобилността”, е в ход специализирана полицейска операция за контрол на поведението на пешеходците като участници в движението по пътищата и отношението на водачите към тях.
Операцията е под наслов „Безопасно поведение на пешеходните пътеки” и е насочена към всчики участници в движението на пътя и поведението им в районите с пешеходни пътеки. Операцията има за цел освен на водачите на МПС, да напомни и на пешеходците за техните задължения и отговорности на пътя, както и това, че със своето правилно поведение могат да допринесат за безопасността на движението по пътищата. 
ОД на МВР – Варна напомня, че на 19 септември ще се проведе Европейски ден без загинали на пътя (Еuropean Day Without A Road Death - EDWARD). Тя се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Целта на мащабната операция EDWARD е ограничаване до минимум броя на тежките ПТП на територията не само на град Варна и областта,  а и в цяла Европа, чрез засилена контролна дейност по спазване изискванията на ЗДвП и повишаване степента на информираност на обществото за пътно-транспортния травматизъм и причините за същия.
 

18 сеп 2018

На 19 септември ще се проведе операция по повод Европейския ден без загинали на пътя

На 19 септември ще се проведе операция на Пътна полиция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя (Еuropean Day Without A Road Death). Тя се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Целта на мащабната операция EDWARD е ограничаване до минимум броя на тежките ПТП на територията не само на град Варна и областта,  а и в цяла Европа, чрез засилена контролна дейност по спазване изискванията на ЗДвП и повишаване степента на информираност на обществото за пътно-транспортния травматизъм и причините за същия съобщи на брифинг в ОД на МВР - Варна ст. инспектор Драгомир Ганчев от сектор „Пътна полиция”.

Европейският ден без загинали на пътя е част от Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 септември до 22 септември тази година. Мотото на седмицата „Безопасно мобилни комбинации за живот”. Идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно.

Активна е специална страница, посветена на EDWARD. Тя е достъпна от сайта на МВР и отдела „Пътна полиция“, а по традиция  часовник ще отброява часовете до старта на операцията в  00.00 часа на 19 септември.

14 сеп 2018

Традиционна акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя” е в ход

От 17 септември започват засилени проверки под наслов „Безопасно поведение на пешеходните пътеки”

Полицейско присъствие в районите на учебните заведеия и подходите към тях е предвидено през цялата учебна година на територията на Варна и областта. Това заяви на среща с представители на медиите гл. инспектор Илиян Илиев – началник на сектор „Охранителна полиция” при ОД на МВР – Варна. Той подчерта, че приоритет в работата на варненската дирекция е пътната безопасност, особено в частта детска пътна безопасност. 
Гл. инспектор Илиев поясни, че доброто взаимодействие с РУО - Варна дава възможност на служители на ОДМВР – Варна да участват в образователния процес на децата активно чрез различните си инциативи - беседи с учениците - от най-малките до най-големите и припомняне на основните правила за безопасност; програмата на МВР „Детско полицейско управление”, която предстои да стартира за втори път и ще обхване различни училища и класове; специално организираните срещи на полицейски служители с учениците от 11 и 12 клас, на които предстои да придобият правоспособност или са млади водачи, и онагледяването на опасни ситуации и ПТП, придружено с дискусии по темата безопасно поведение на пътя. Той не пропусна и една нова инициатива на ОД на МВР – Варна, реализирана с подкрепата на Община Варна, засягаща най-малките деца от 1 до 4 клас, които бяха превърнати в проверяващи поведението на своите родители с инициативата „Спазваме правилата заедно”. 
Началникът на сектор „Пътна полиция” – гл. инспектор Петко Камбуров обърна внимание на огледите, които са извършени на пътната маркировка и вертикалната сигнализация на пътната мрежа още в края на миналата учебна година, и взетото отношение от страна на полицейските служители. Той не пропусна да спомене непрекъснатия обмен на информация за ученическите екскурзии и превози, както и задължителните проверки на водачите, превозните средства и документацията по тяхното реализиране. 
В първия учебен ден – 17 септември децата ще влязат отново в класните стаи. Това слага началото на нов етап от работата на „Пътна полиция”, която досега пази техния живот по време на ваканцията. „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” е не просто призив, а мисия! Убедени сме, че съвместните ни усилия ще имат своя резултат и ще спомогнат за подобряване на обстановката по безопасност на движението. А личният пример е в основата на успеха в това начинание!
През следващата седмица на теритрорията на Варна, успоредно с останалите дейности по пътна безопасност,  ще се реализира специализирана полициейска операция под наслов „Безопасно поведение на пешеходните  пътеки”. Тя ще бъде насочена към всчики участници в движението на пътя и поведението им на пешеходните пътеки. Операцията има за цел освен на водачите на МПС, да напомни и на пешеходците за техните задължения и отговорности на пътя, както и това, че със своето правилно поведение могат да допринесат за безопасността на движението по пътищата. 
 

14 сеп 2018

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО