МВР

ОД Варна

 

24 май 2020

Гл. комисар Ивайло Иванов: Няма никакви съмнения относно причините за смъртта на журналиста Георги Александров

Основните хипотези са нещастен случай или самоубийство

На брифинг с участието на главния секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров, директора на ОД МВР – Варна ст. комисар Даниел Пашов и заместник – директора на ОД МВР – Варна комисар Андрей Ангелов днес бяха съобщени подробности по разследването на смъртта на варненския журналист Георги Александров.
Гл. комисар Ивайло Иванов посочи, че цялото професионално ръководство на ОД МВР – Варна, както и прокуратурата наблюдават работата по случая. От доказателствата, които са събрани до момента, няма никакви данни за нещо по-различно от хипотезите, обявени от апелативния прокурор – нещастен случай или самоубийство. По случая, освен професионалисти от ОД МВР – Варна, работи и екип криминалисти от Главна дирекция „Национална полиция“, с оглед пълна безпристрастност и обективност по разследването. Няма никакви съмнения относно причините за смъртта. В момента се проверяват всички трасета, по които евентуално може да се е придвижвал журналистът, преглеждат се и записи от камери. На мястото, където е открито тялото, не са намерени лични документи и вещи.
Досъдебното производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на Георги Александров се води от Районна прокуратура Варна, съобщи апелативният прокурор, като припомни, че то е започнато, след като на 22 май около 17.30 часа в плавателния канал под Аспарухов мост, на около 60 метра източно в посока на морето, е открито тялото на мъж, разпознат впоследствие от неговите близки. Причината за смъртта е удавяне, сочат резултатите от аутопсията. Установени са височинни травми по вътрешните органи, причинени от падане от високо. Не са открити никакви медицински находки и травми, които да са причинени от насилие. Досъдебното производство работи по две основни хипотези – нещастен случай и самоубийство. След като не се е прибрал в дома си около 2 денонощия, Георги Александров е бил обявен за издирване от близките му. Служители на ОД МВР – Варна установяват движението на починалия и хората, с които се е срещал по минути и часове преди настъпването на смъртта му. Действията по разследването продължават и към момента.
 

Задържаха 13 души при специализирана полицейска операция в с. Синдел

Започнати са 6 досъдебни производства за установени противозаконни присъединявания към електропреносната мрежа, водят се и 2 бързи полицейски производства за нарушени карантинни меркиСпециализирана операция по линия противодействие на битовата престъпност, установяване на извършители на престъпления и лица, влияещи негативно на оперативната обстановка в с. Синдел и региона се проведе на 19.05.2020 г. за времето от 06:00 до 14:00 ч. в с. Синдел, общ. Аврен.  От 11 групи полицейски служители бяха реализирани масирани полицейски проверки, в операцията участваха и контролни органи от Регионална дирекция по горите – Варна и от Енергоразпределително дружество „Енергопро“
    На шест адреса в селото е установено, че собствениците им противозаконно са се присъединили към електропреносната мрежа. Извършени са огледи и са започнати досъдебни производства.
    В хода на СПО са проверени общо 212 лица, задържани са 13 лица. Извършени са проверки и на лица, притежаващи късо и дълго оръжие, при които не са установени нарушения, съставени са 6 бр.констативни протоколи. Проверени са 128 МПС.
По време на операцията са съставени :
11 акта по Закона  за българските лични документи;
5 акта по Закона за движение по пътищата;
5 акта по Закона за гражданската регистрация;
1 акт по Закона за горите.
20 май 2020

Полезна информация от сектор "Български документи за самоличност" при ОДМВР - Варна

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Варна Ви уведомява, че поради изтичане срока на валидност на голям брой документи за самоличност през 2020 г. и във връзка с въведеното извънредно положение, сроковете на изтичащите в периода 13.03.2020 – 31.10.2020 г. лични карти и СУМПС се удължават с шест месеца.
Напомняме, че действа мярка за облекчаване на режима за издаване на лични документи, според която българските граждани с постоянен адрес на територията на областта могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт и СУМПС с обикновена услуга (до 30 дни) във всяко Районно управление в Област Варна, а не само в Районно управление по постоянен адрес. Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията.
Притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето,  могат  да  се възползват от   „Портал  за  електронни  административни  услуги  на   Министерството  на  вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес:
https://e-uslugi.mvr.bg, за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга.


06 апр 2020

Мобилните полицейски екипи - в помощ на хората в малките и отдалечени населени места във Варненска област

График на посещенията

В изпълнение на плана за противодействие на конвенционалната престъпност на МВР, въведената от ръководството на ОД на МВР във Варна организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта, продължава да е в действие.
Сформираните мобилни екипи за посещения в населени места без постоянно полицейско присъствие, с участието на служители от отделите „Криминална полиция”, „Икономическа полиция" и „Охранителна полиция” и районните управления, продължават по график да реализират срещи с жители на населените места и представители на местната власт, по време на които могат да бъдат поставени актуални проблеми и да бъдат подавани сигнали за престъпления или различни нарушения. 

19 май 2020

В полицейския арест е задържан заподозрян извършител на тежко криминално престъпление в с. Горен чифлик

През изминалата седмица на територията на област Варна са проведени три специализирани полицейски операции


    Вчера е подаден сигнал за извършено тежко криминално престъпление в село Горен Чифлик. Пристигналите на място полицейски и медицински екипи са установили смъртта на 38-годишен мъж. В рамките на предприетите под наблюдението на Окръжна прокуратура – Варна незабавни действия е задържан заподозреният извършител – 39 г., обясни окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. Според първоначалните данни между двамата е възникнал скандал, довел до нанасяне на фаталните удари върху жертвата.  Работата по образуваното по случая досъдебно производство продължава, предстои привличането на задържания в качеството му на обвиняем, както и удължаване на мярката ме за задържане до 72 часа.
Три специализирани полицейски операции, с акцент противодействие на битовата престъпност, издирване на извършители на престъпления и контрол по спазването на наложени карантинни мерки, са проведени на  територията на ОДМВР – Варна през изминалата седмица, обобщи ст. комисар Данаил Пашов. Общо 145 служители са били ангажирани в операциите, изградени са били 26 КПП. 15 групи от униформени са работили по проверка на адреси. В рамките на акциите са проверени общо 536 души и 305 автомобила. Задържани са 57 лица от активния криминален контингент, включително 28 извършители на престъпления. Изготвени са 26 акта по Закона за българските лични документи, 13 фиша и 3 акта по ЗДвП, изготвени са 29 разпореждания по чл. 64 от ЗМВР. В с. Бенковски е открита оранжерия, в която е отглеждана марихуана – иззети са 107 кг тревиста маса в процес на изсушаване. Образувани са 2 бързи полицейски производства за притежаване на наркотици, 2 бързи производства по чл. 270 и чл 131, ал.2 от НК, 1 БП за кражба,  2 бързи производства за управление на МПС след употреба на алкохол, задържани са 2 лица за извършване на 2 кражби от частни домове в общ. Дългопол. Установени са 4 лица, неспазвали наложената им карантина и в тази връзка са образувани досъдебни производства. „Тези специализирани операции ще продължат и занапред, тъй като противодействието на битовата престъпност е основен приоритет както на МВР, така и на прокуратурата, допълни директорът на ОД МВР - Варна.
За дръзкото нападение над полицейски служител в Провадия на 14 май т.г. прокуратурата ще внесе искане в съда за вземане мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 31-годишния извършител , уточни още окръжният прокурор.

18 май 2020

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО