МВР

ОД Варна

 

31 яну 2020

Полезна информация от сектор "Български документи за самоличност" при ОДМВР - Варна

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Варна и звената БДС към Районните управления на МВР, Ви уведомяваме, че във връзка с изтичане срока на валидност на голям брой документи за самоличност през 2020 г. и очаквания увеличен прием на заявления за издаване и подмяна на български лични документи (БЛД), съгласно Закона за българските лични документи подмяната на лична карта и/или паспорт може да стане и преди изтичане срока им на валидност. 

С оглед улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления, призоваваме гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите им и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна.

Гражданите, чиито документи подлежат на подмяна през 2020 г., могат да посетят звената „Български документи за самоличност“ сега, през месеците януари, февруари и март, когато изтича валидността на по-малък брой документи. Очаква се второто полугодие на 2020 година да бъде значително по-натоварено.

Напомняме, че действа мярка за облекчаване на режима за издаване на лични документи, според която българските граждани с постоянен адрес на територията на областта могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга (до 30 дни) във всяко Районно управление в Област Варна, а не само в Районно управление по постоянен адрес. Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията.

Притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето,  могат  да  се възползват от   „Портал  за  електронни  административни  услуги  на   Министерството  на  вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg, за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга.
    

 

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност във Варненско

Проверени са 309 лица, задържани са 9

Специализирана полицейска операция по линия противодействие на битовата престъпност се проведе днес  под надзора на прокуратурата във област Варна. Масираните полицейски проверки обхванаха селата Гроздьово и Дъбравино.
В хода на операцията са проверени 309 лица, 24 адреса и 151 автомобила. Задържани са девет души, оказвали влияние върху криминогенната обстановка в селата и региона. Едно от тях е приведено незабавно в Затвора във Варна, тъй като има влязла в сила присъда. Повдигнати са обвинения за грабежи, притежание на наркотични вещества, незаконна сеч на дървесина, неплащане на издръжка.
Установени са 9 нарушения по ЗДвП - съставени са 2 АУАН и 7 фиша, връчени са и 5 електронни фиша.
Успоредно с полицейската операция, в Аврен се проведе среща на директора на ОДМВР – Варна старши комисар Данил Пашов с кмета на общината – Емануил Манолов и кметовете на малките населени места в региона. Темите на разговор бяха борбата с битовата престъпност и превенция на пътно-транспортния травматизъм. Акцент беше поставен върху положителното влияние на системите за видеонаблюдение за контрола и превенцията и по двете направления.
Двете страни изразиха положителните си впечатления от досегашното си взаимодействие и заявиха готовност за подобряване на обстановката в бъдеще.

 


 

18 фев 2020

Във Варна е задържано е лице, прокарвало в обръщение неистински банкноти

07 февруари 2020

    При специализирана полицейска операция под надзора на Окръжна прокуратура Варна, на 06.02.2020 г. във Варна, в момент на прокарване в обръщение на неистински 52 банкноти с номинал 20 евро е задържан Х. С. на 47 г., осъждан, от Варна.
При последвали незабавни оперативно – издирвателни и процесуално – следствени действия на 5 адреса и на 2 МПС във Варна са намерени още неистински банкноти: 2 банкноти по 500 евро; 33 по 50 евро и 7 по 20 евро, листчета с фолио с холограмно изображение за банкноти с номинал 100 евро, както и наркотици - 123,16 гр. марихуана. Намерени и иззети са и множество документи за самоличност, за които има съмнение, че също са неистински.
    На лицето Х. С. са повдигнати обвинения за три престъпления по НК. С постановление на наблюдаващ прокурор от ВОП лицето Х. С.е задържан за срок до 72 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

07 фев 2020

РДПБЗН – Варна предупреждава, че се очаква опасно време на 06.02.2020г.

Националния институт по метеорология и хидрология обявява „жълт код“ в 13 области от източната част на страната за валежи от сняг и образуване на снежна покривка между 10 и 15 см.

Ще духа умерен до силен предимно северен вятър и ще има виелици и навявания.

Според прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология предстои динамична оперативна обстановка. През нощта ще е облачно с валежи от сняг, по-значителни в централните и източните райони на Северна България. Ще продължи да духа умерен, в Източна България силен северен вятър и там ще има условия за виелици и навявания. Минималните температури ще са от минус 4° до 1°. Утре преди обяд в цялата страна ще продължи да вали сняг. След обяд от запад валежите ще започнат да спират и облачността ще се разкъсва. Най-късно валежите ще спрат в крайните източни райони. Вятърът ще отслабне, ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Ще продължи да нахлува студен въздух и максималните температури ще са между минус 1° и 4°.В планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа силен до бурен вятър от север-североизток, който постепенно ще започне да отслабва. Максимална температура на 1200 метра - около минус 7°, на 2000 метра – минус 12°.По Черноморието ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад, който привечер ще отслабва и ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат 0°-3°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. За 06.02.2020 г. НИМХ-МОН обявява „жълт код“ в 13 области от източната част на страната за валежи от сняг и образуване на снежна покривка между 10 и 15 см. Ще духа умерен до силен предимно северен вятър и ще има виелици и навявания.

Явления: преди пладне в цялата страна ще има валежи от сняг, след пладне постепенно ще спират най-късно в Източна България и планините. Намалена видимост при валеж. Условия за преспи и снегонавявания.  Заледявания.

Kоличество на валежа: 5-15 см снежна покривка; в Предбалкана, планинските райони 15-30 см; по високите планински части над 30 см.  

Вятър: от северозапад-север-североизток 7-10 м/с, с пориви до 12-15 м/с; в Източна България и планинските райони 10-15 м/с, с пориви около и над 20 м/с. 

Правила за безопасно поведение при силен вятър

Ако сте у дома при възникването на необичайно силен вятър, е добре да изключите тока и газта. Вратите и прозорците трябва да бъдат добре затворени, а от первазите да бъдат премахнати всички неукрепени предмети /саксии, украса и др./.

Не бива да оставате на открито за дълго време заради опасност от падащи предмети от заобикалящите ви сгради.

Силните ветрове засягат най-често покривните конструкции и горните етажи - преценете и, ако е необходимо, използвайте за убежище приземните етажи и мазето на сградата.

Ако сте далеч от дома, подслон може да намерите в обществени сграда и в подлези.

Когато сте на път, добре е да спрете автомобила си на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси.

Ако сте извън превозно средство, потърсете ниските места в района, където да изчакате преминаването на опасността

05 фев 2020

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО