МВР

ОД Търговище

 

22 окт 2018

Не са допуснати крупни кражби на земеделска продукция в областта през тазгодишната кампанияВ края на земеделския сезон в областната дирекция отчитат традиционно добри резултати от предприетите мерки и положените от служителите й усилия за недопускане на престъпни посегателства върху селскостопанската продукция от реколта 2018-та. Тези резултати са вследствие извършена мащабна предварителна подготовка и предприети навременни адекватни мерки съвместно с други институции, имащи отношение по въпроса.

В навечерието на тазгодишния земеделски сезон полицейски служители осъществиха срещи с председатели на земеделски кооперации, арендатори и земеделски производители, както и с частни охранителни фирми и звена за самоохрана, на които бе уточнен механизма на взаимодействие с цел максимално ефективна реакция в случай на посегателство върху продукцията. За да  бъдат свовременно отстранени предпоставките за евентуални престъпни посегателства и за предприемане на адекватни мерки за опазване на продукцията  през цялата кампания бяха поддържани редовни контакти с кметовете на населени места. Съвместни екипи от полицейски служители и служители на ОДБХ, ДАИ и НАП периодично извършваха проверки и осъществяваха контрол при изкупуване, съхранение и реализация на селскостопанската продукция. Извършени са проверки на 33 земеделски кооперации и на 18 земеделски производители, както и на 9 фирми, изкупуващи и търгуващи със селскостопанска продукция. Съвместно със служители на Агенция „Автомобилна администрация“-Търговище  бяха извършени проверки на 407 пътни превозни средства, превозващи такава продукция. За констатираните нарушения са съставени 101 акта за установяване на административно нарушение и са наложени 204 глоби по фиш.

За противодействие на престъпленията, свързани със селскостопанската продукция, от началото на годината досега са проведени общо 7 специализирани полицейски операции и 33 полицейски рейдови проверки. Благодарение на създадената в дирекцията добра организация за опазване на реколтата, осигуряването на необходимото за различните райони в областта и съобразено със спецификата им полицейско присъствие  по време на кампаниите по прибиране на житните култури и продукцията от царевица, и осъщественото ефективно сътрудничество с местната власт и компетентните институции в края на сезона в ОД МВР-Търговище се отчита, че в областта ни няма допуснати крупни кражби на земеделска продукция от реколта 2018-та. През разглеждания период в областта ни не са регистрирани и случаи на силово налагане на изкупни цени на селскостопанската продукция.


Резултатите от дейността на служителите за деветмесечието на 2018 г. бяха представени на брифинг в дирекцията

Отчетени бяха подобрени показатели по противодействието на телефонните измами и в контрола на акцизните стоки без бандерол


За  първите 9 месеца на 2018 г. в ОД МВР - Търговище общо по криминална и икономическа линия са регистрирани  2144 бр. заявителски материала - срещу 1893 за 2017 г., и 1836  - за 2016 г, като се отчита  ръст от 13,25%. спрямо 2017 г. Сравнението сочи леко намаление през настоящата година на регистрираните в дирекцията престъпления и увеличение на тяхната разкриваемост - 1055 престъпления за деветмесечието на 2018 г., срещу 1083  - за 2017 г., при разкриваемост съответно  63,32 % за 2018 г., при  61,50 %.  - за 2017 г.  -  бе изтъкнато днес на брифинг с журналисти в  дирекцията от нейния зам.-директор комисар Мариян Михайлов.

Запазена е структурата на конвенционалната престъпност, като с най-голям дял са престъпленията против собствеността – близо 45%, следвани от общоопасните – 38,7%. С най -малък дял за периода в областта са престъпленията против личността – 7,3%. По-добри резултати спрямо сравнявания период се отчитат по отношение противодействието на телефонните измами – при 20 регистрирани такива престъпления за деветмесечието на 2018 г. са установени извършителите на 14 от тях, при които потърпевшите се ощетени с над 154 000 лв. и 75 грама злато. Впоследствие част от споменатата сума е върната на собствениците й. За периода полицейските служители са иззели над килограм канабис, 27 растения канабис, 47 гр. амфетамин, 7 гр. метамфетамин, 5 гр. екстази, 17 гр. хероин и 5 гр. хашиш. Повдигнати са 25 обвинения по чл. 354а от НК, за  различни престъпления с наркотични вещества. Ръст има и при установените стоки без акцизен бандерол/нарязан тютюн и алкохол/, когато такъв се изисква по закон.

Увеличаване на броя на тежките пътни инциденти и на ранените в тях, намаляване броя на загиналите и на пътно-транспортните произшествия с материални щети – сочи сравнителният анализ на пътно-транспортната обстановка за двата периода. През първите девет месеца на  2018 г. на територията, обслужвана от ОДМВР – Търговище, са регистрирани  314  ПТП, от които 46 тежки, с  11 загинали и 47 ранени граждани. В сравнение с 2017 г. наблюдаваме увеличение  на тежките ПТП с 10, при намаляване броя на загиналите граждани с трима/ -3/  и увеличение на ранените с  9 души/+9/ . За периода са регистрирани и 270 ПТП с материални щети -  с 41 по-малко от тези за същия период на 2017 г.
За първите 9 месеца на годината по пътищата на областта са констатирани 27 273 нарушения по Закона за движение по пътищата, за което контролните органи са съставили 3 982 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 8184 глоби по фиш. Издадени 15 121 електронни фиша за управление на МПС с по-висока от разрешената скорост. Констатирани са 201 случая управление на МПС с концентрация на алкохол до 1,2 промила, което е административно нарушение, 63 случая - на управление с  над 1,2 промила,  62 случая – на управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози, предимно от млади водачи, както и 190 случая – на шофиране на неправоспособни водачи, които също в голямата си част са млади хора. Бяха посочени две констатирани през периода от контролните органи по-драстични случая на чувствително превишаване на максимално допустимата в населено място скорост от 50 км/ч – установени са двама водачи, управлявали МПС в населено място със скорост съответно със 119 и 123 км/ч. За това нарушение  те ще останат без свидетелства за управление на МПС за срок от 3 месеца, ще заплатят глоби от 1000 до 1200 лв., и ще им бъдат отнети 12 контролни точки от талона.

    Комисар Михайлов отчете и добра ефективност от дейността на  сформирания в дирекцията мобилен екип от служители от служители на отдел „Охранителна полиция“ и на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, който от началото на годината досега е осъществил срещи с хората в 112 малки и отдалечени насечени места в областта. За това време екипът е получил 24 сигнала от граждани, като над половината от тях са свързани с нарушения по Закона за движение по пътищата, 3 са за нарушения на обществения ред, а 7 от сигналите са в компетенциите на други институции, които са уведомени за това чрез сигнални писма. Отчетено бе също, че благодарение на добрата предварителна  организация, осъществената активна превантивна дейност в рамките на цялата кампания и ползотворното сътрудничество с компетентните институции и тази година в област Търговище няма допуснати крупни кражби на земеделска продукция от реколта 2018 г.


18 окт 2018

Започват засилени проверки на товарните автомобили и автобусите

Операцията ще се проведе едновременно във всички страни-членки на TISPOLОт днес до 21 октомври 2018 г. на територията на всички държави-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) ще бъдат извършени засилени проверки над товарните автомобили и автобусите.

Подобни операции са заложени в графика на TISPOL, за да се обърне внимание на водачите, че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили, последиците и броят на загиналите и ранените са значително по-голeми в сравнение с другите тежки инциденти на пътя.

Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари както и претоварването на автомобилите.

Проверките ще се извършват  по метода “широкообхватен контрол” и ще се следи и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, както и за платена винетна такса. Те ще се осъществяват съвместно със служители на Криминална полиция и на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. Проверки ще бъдат извършвани и за транспортиране на нелегални мигранти; притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества; транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия и крадени стоки; превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други криминални престъпления.
 

15 окт 2018

Десета поредна година в сектор „Пътна полиция“ в Търговище реализират превантивна инициатива, насочена към новите водачи на МПС

Около 100 души всеки месец получават първите си шофьорски книжки на церемония с беседа и тематично видео


От 2009 г. насам веднъж  седмично в кабинета по пътна безопасност в сектора се провежда специална церемония, на която издържалите успешно изпита за правоуправление – категория „В“, получават шофьорските си книжки. До момента от началото на настоящия месец свидетелствата си за управление на МПС са получили 43–ма души.

Идеята на превантивната инициатива е не просто младежите да получат свидетелствата си в тържествена обстановка, а отново, непосредствено преди да седнат зад волана в автомобила самостоятелно, без инструктор, да им бъде напомнено за отговорността, която носят на пътя както за своето здраве и живот, така и на другите участници в движението.

Десета  година инсп. Пламен Петков от сектор „Пътна полиция“ изнася превантивни беседи на новите водачи, в които под формата на непринуден разговор визира пред тях основните предпоставки за пътни инциденти. А това освен управлението с превишена скорост и неправилни маневри на пътя са и употребата на алкохол или наркотични вещества. На последната до момента церемония той разясни на 23-ма нови водачи от областта колко важна за водача е самодисциплината и до колко нежелани, а често – и тежки последици, може да доведе опитът да бъде компенсирано закъснение с бързо шофиране. Поставянето на обезопасителен колан както от водача, така и от спътниците му в колата е безалтернативно – каза още той. Защото 7-те секунди, които отнема това действие, са спасили много човешки животи на пътя. И  сподели с младите  хора различни детайли, натрупани в многогодишния му професионален опит -  например че появилата се на пътното платно топка определено е сигнал за тичащо след нея дете. Инсп. Петков посъветва новите водач по възможност в началото да шофират, придружени от по-опитен водач, и във всеки момент на пътя да се опитват да предугаждат действията на останалите участници в движението.

По традиция, преди да  получат шофьорските си книжки, присъстващите получиха възможност да изгледат и специален видеоматериал с кадри от  тежки пътни инциденти, визиращ основните грешки на водачите и съдържащ ценни указания за това как те осигурят на пътя своята безопасност. Мултимедийната техника, използвана за излъчване на видеоматериалите, както и самите материали, са осигурени с подкрепата на Българската асоциация на застраховани и пострадали откатастрофи. Кабинетът по пътна безопасност, в който се провеждат тези церемонии, функционира от 2010 г. с основна цел формиране у подрастващите на уважение към правилата на движение по улиците и пътищата още от ранна възраст, и е първият по рода си в страната. През м. декември 2016 г. инсп. Пламен Петков получи специалната награда на фондация „Годишни награди за пътна безопасност“ за личен принос в  превенцията на пътната безопасност сред подрастващите чрез ефективни беседи с получаващите своите свидетелства за управление на МПС млади водачи, провеждане на различни викторини по темата в училищата на област Търговище и популяризирането й сред учениците посредством занятията  в детските полицейски управления.

12 окт 2018

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО