МВР

ОД Търговище

 

26 май 2020

Ст. инсп. Станчо Ганчев е новият впд началник на РУ-Търговище

Днес той бе представен на колектива на Районното управление от директора на областната дирекция ст. комисар Николай НенковСъс заповед N 8121К-6253 на министъра на вътрешните работи от 19.05.2020 г. ст. инсп. Станчо Ганчев е временно преназначен на длъжност началник на РУ-Търговище. Досега той бе началник на група „Противодействие на престъпления във финансово-кредитната система“ на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“/“ПИП“/ към отдел „Криминална полиция“ при ОД МВР – Търговище.

 Ст. Ганчев започва работа в системата на МВР на 1.11.2004 г.  на длъжност „разузнавач I-ва степен“ в сектор „ПИП“ и досега е работил в този сектор при областната дирекция, като от 11.08.2014 г. е назначен за началник на група „Противодействие на престъпления във финансово-кредитната система“ в него.

Завършил е висшето си образование в Академията на МВР през 2004 г. със специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“. През 2010 г. е завършил магистратура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност "право". 40-годишен.

Досегашният впд началник на РУ-Търговище гл. инсп. Иван Александров със заповед N 8121 К-6252 от 19.05.2020 г. на министъра на вътрешните работи вече заема титулярната си длъжност „началник на сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ към отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР-Търговище.

Достоен жест на младеж от гр. Попово

Десетокласник намери на улицата и предаде в полицията мъжки портфейл с лични документи и сумата от 300 леваПреди няколко дни десетокласникът от Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“ в Попово Григор Пламенов, разхождайки се с приятел по улица „Ген. Баранов“ в  същия град,  съзрял паднал в близост до паркиран лек автомобил мъжки портфейл. В портфейла имало лична карта, дебитна карта, и сума пари. 17-годишното момче погледнало само личната карта и като установило, че не познава собственика й, веднага, без да брои колко пари точно има в портфейла, отишло и го предало в полицията. Без да се колебае нито за миг: по думите му никога не би пожелал пари, които не са негови, т.е. – не е изкарал, или не е получил от родителите си.

“Не е ли моя вещ – не бих и помислил просто да си я прибера. Като видях, че има и документ за самоличност, си помислих, че на човека той може да му трябва спешно, че може да има доста главоболия заради загубата му – глоба, такса за издаване на нов… А и знам с колко труд се изкарват пари – баща ми има пчели и често ходя да му помагам…“ – разказа той на срещата в РУ-Попово, където бе поканен, за да му бъде връчена благодарствена грамота.

Иначе в професионалната гимназия десетокласникът Григор учи за готвач, и планира да се развива професионално именно в тази сфера. Влекат го още волейболът, фитнесът…И държи да уточни, че с приятеля му Симеон Тихолов – ученик в друга паралелка на същото училище, заедно взели решението да предадат веднага портфейла на органите на реда. „Решихме го спонтанно и единодушно двамата, не  бих искал да се изтъквам. Колективен играч съм“ – допълва още той.

Началникът на РУ-Попово гл. инсп. Ивелин Христов връчи на Григор  писмена благодарност от името на ръководството на областната дирекция. „Горд и радостен съм, че в разстояние само на няколко дни за втори път имам удоволствието да поканя в управлението младежи от Попово, за да ги поздравя за доблестта им да върнат намерени чужди вещи“ – каза той. „ Дано в града и областта ни има все повече млади хора, споделящи техните ценности, и дано прогресивно намаляват онези техни връстници, които в социалните мрежи си позволяват да коментират такива постъпки като наивитет и дори – като глупост.“ – сподели още той.

 На срещата присъства и собственикът на портфейла – Пламен Петков/на снимка 2/, работещ в местна фирма. Той сърдечно благодари на Григор за хубавия жест и разказа, че вероятно незабелязано е изпуснал портфейла, докато прибира детска тротинетка в багажника на автомобила си. А веднага, след като си е получил обратно изгубената вещ, е намерил момчетата, за да им засвидетелствува своята признателност.


22 май 2020

2662 случая на нарушения на скоростните режими са установени в областта в рамките на петдневна специализирана операция

Служителите на „Пътна полиция“ осъществяваха контрол за спазване на разрешената скорост на движение на МПС и през деня, и през нощта
За времето от 16 ч на 13.05.2020 г. до 16 ч на 20.05.2020 г. на територията на цялата страна бе проведена специализирана полицейска операция за спазване на скоростните режими от водачите на пътни превозни средства. В хода на осъществявания контрол бяха извършвани засилени проверки за установяване на нарушения, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение. За целта на територията на област Търговище бяха използвани всички налични технически средства за контрол на скоростта – подвижните автоматизирани системи „TFR1-M”,  автоматизирано техническо средство за контрол на скоросттта СПУКС и  стационарна камера. Проверките се извършваха както през светлата, така и в тъмната част на денонощието.

2662 нарушения на скоростните режими са установени по време на операцията по пътищата на областта ни. Анализът на резултатите сочи, че най-често водачите на леки автомобили нарушават скоростните режими в населените места. 1707 от горепосочения брой нарушения са констатирани в населени места на областта, а 955 – извън населени места. Най-голямото установено по време на специализираната акция превишаване на максимално разрешената скорост в населено място е в с. Моравица, община Антоново, където водач на лек автомобил с търговищка регистрация е управлявал моторното превозно средство със 172 км/ч - при ограничение за движение в населено място 50 км/ч. Нарушението е установено с автоматизирано техническо средство за контрол на скоросттта СПУКС/популярно като камера на тринога/.

По време на проверките служителите на „Пътна полиция“ в областта са връчили на водачи на МПС 67 електронни фиша, а 3 такива – на пътуващи в проверявани МПС граждани. Съставени са 5 акта за установяване на административно нарушение на водачи за неплатени наложени им глоби по Закона за движение по пътищата.

22 май 2020

Две ученички от гр. Попово намериха плик с 290 лв. и го предадоха в полицията

Те бяха приети от ръководството на РУ-Попово и получиха благодарствени грамоти за доблестната си постъпка
Случката се разиграла следобеда на 18 май 2020 г.  в гр. Попово.  Две момичета от същия град – седмокласничката в ОУ „Любен Каравелов“ Татяна Стоянова и осмокласничката в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ Виктория Борисова, вървейки по градския площад, изведнъж съзрели паднал на земята найлонов плик, съдържащ сумата от 290 лв. Не се поколебали нито за миг в решението си веднага да тръгнат за районното управление на полицията с плика. Дежурните служители, на които предали намерената парична сума, ги поздравили за доблестта. След което  в управлението своевременно установили кой е собственикът на изгубения плик.

Днес децата бяха приети в РУ-Попово от началника на  управлението гл. инсп. Ивелин Христов и от началника на  група „Охранителна полиция“ в него ст. инсп. Стефан Стефанов. Христов поздрави двете ученички за доблестната постъпка и им връчи благодарствена грамота от името на ръководството на областната дирекция.   „Родителите ви могат да се гордеят, че са възпитали деца като вас. Вярвам, че постъпката ви ще бъде добър пример и за ваши връстници, и ако някога на някого от тях се случи да намери чужда вещ, надявам сега постъпи по аналогичен начин“ – каза гл. инсп. Христов.

Момичетата бяха категорични, че никога не им е минавала и през ум друга мисъл освен тази – да предадат веднага парите в полицията. Така са ги учили вкъщи. Не се наложило, намирайки парите, да се консултират за решението си с когото и да е – били единодушни. „Първо си помислихме, че това може да е пенсията на някой възрастен човек…  И че е много вероятно това да са последните пари на някого, с които той е разчитал да изкара месеца в настоящото трудно време на епидемия“ – споделиха двете приятелки. Едва след като предали парите в полицията, те се обадили на родителите си, които искрено се зарадвали  и ги поздравили за стореното.

На срещата присъства и  жената, неволно изпуснала на площада плика с парите, без да забележи. Тя разказа, че работи в потребителна кооперация и била излязла по работа. Парите били служебни.  Просълзена и развълнувана,  жената благодари на двете момичета за техния жест.

     


19 май 2020

Стартира специализирана полицейска операция за спазване на скоростните режими
За времето от 16 ч на 13.05.2020 г. до 16 ч на 20.05.2020 г. на територията на цялата страна ще се проведе специализирана полицейска операция за спазване на скоростните режими от водачите на пътни превозни средства. В хода на осъществявания контрол ще се извършват засилени проверки за установяване на нарушения, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, като за целта ще се използват всички налични технически средства за контрол на скоростта.

Намаляването на броя на загиналите в пътно-транспортни произшествия с 50% спрямо 2010 г. е цел, поставена от Европейската комисия пред страните-членки на Европейския съюз, а постигането й е пряко свързано с ограничаване на пътните инциденти от различни видове.

Фактът, че голям процент от тежките пътни  злополуки в нашата страна със значителен брой загинали и пострадали в тях, са причинени именно от управление на МПС с превишена или несъобразена скорост, прави осъществяването на контрола върху спазването на скоростните режими по пътищата на страната изключително важна и отговорна задача.

13 май 2020

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО