МВР

ОД Търговище

 

30 ное 2020

“Пътна полиция" с апел към участниците на движението: Съобразявайте се със зимните условия и ситуацията на пътя


Към момента сняг вали на много места в страната. Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия.
От „Пътна полиция“ напомнят, че при зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти. Затова  оттам обръщат внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата.

 
„Пътна полиция“ припомня и основните правила за поведение на водачите при зимни условия:

-              да не поемат на път без колите им да са подготвени;
-              задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;
-              препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна;
-              добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач.
-              При възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това.
 

Основни правила за поведение на пешеходците:

-              по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;
-              да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат
-              да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейва, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане. 

Няма допуснати инциденти и съществени закононарушения по време на ловни излети в областта за времето на проведена едномесечна специализирана полицейска акция
Приключи едномесечна специализирана полицейска операция, проведена на територията на областта, чиято основна цел бе ограничаване на предпоставките за извършване на престъпления, закононарушения и инциденти по време на ловните излети. Превантивната акция стартира паралелно с началото на ловния сезон за местен дребен и едър дивеч и на груповия лов за дива свиня. Тя бе предшествана от инструктивни съвещания, проведени от служители на областната дирекция на МВР, с председателите на всички 91 ловни дружинки, провеждащи ловни излети в областта ни.

По време на акцията полицейските служители съвместно със служители на Регионалната дирекция по горите в Шумен, на държавните горски стопанства и на ловни сдружения в област Търговище са извършили 44 проверки на ловни дружинки и на 332-ма ловци, относно спазване правилата за безопасност при съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие, и за спазване на други нормативно регламентирани изисквания за безопасното протичане не ловните изгледи. За констатирано от тях нарушение по чл. 98, ал. 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, на съответния нарушител е съставен акт за установяване на административно нарушение. Обстоятелството, че не са допуснати инциденти по време на ловните излети в областта, както и съществени закононарушения, е атестат на ефективността от осъществяваната превантивна и контролна дейност на служителите на дирекцията.
Освен това  за периода на специализираната операция полицейските служители са извършили проверки и на 32 лица от областта,  на които са издадени разрешителни за къси огнестрелни оръжия за самоотбрана.

Груповият лов на едър дивеч продължава, а с него – и активната контролна дейност. Проверките на ловните дружинки и на  техните членове в областта ще продължат през целия ловен сезон.

20 ное 2020

С 6 месеца се удължава срокът на валидност на лични карти и СУМПС, който изтича за времето от 13.03.2020 г. до 31.10.2020 г.
От сектор „Български документи за самоличност“ при ОД МВР-Търговище съобщават на гражданите, че:

•    Съгласно параграф 10, ал. 2 от преходните и заклюителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г.

Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13.03.2020 г. до 31.10.2020г., се удължава с 6 месеца.  За срока на удължаването личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на Р България. По искане на лицето нова лична карта може да се издаде  и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.


•    Съгласно параграф 10, ал. 3 от преходните и заклюителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение,

Срока на валидност на свидетелствата за управление на МПС/СУМПС/, който изтича в периода от 13.03.2020 г. до 31.10.2020 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването СУМПС е валиден индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на МПС само на територията на Р България. По искане на лицето ново СУМПС може да се издаде  и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.

19 ное 2020

За броени часове служители на РУ-Попово установиха извършител на взломна кражба
След проведени от служители на РУ-Попово незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия по установяване на извършител на взломна кражба от офис на хранителен магазин в гр. Попово същият е задържан няколко часа след извършване на деянието. Това е 18-годишен младеж от града, известен на полицията с извършени от него предишни кражби.

За времето от  21,30 ч до 22,10 ч на 16.11.2020 г. в гр. Попово той е разбил с каменна плочка витринно стъкло на хранителен магазин в града и е извършил от намиращ се в него офис кражба на лаптоп, флашка и зарядно устройство – собственост на 37-годишен мъж от града. Вещите са намерени у извършителя на  кражбата и ще бъдат върнати на собственика им. 18-годишният младеж е задържан в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 195, ал. 1, т. 3 от Наказателния кодекс по описа на управлението.

17 ное 2020

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация