МВР

ОД Търговище

 

23 май 2019

В ОД МВР-Търговище са предприети комплекс от мерки за обезпечаване на реда и сигурността на предстоящите избори за членове на Европейския парламент
В ОД на МВР-Търговище е сформиран оперативен щаб за управление на силите и средствата за опазване на обществения ред и сигурността и за противодействие на евентуални престъпления против политическите права на гражданите в периода на подготовката и провеждането на изборите за членове на Европейския парламент. Според разчетите над 250 полицейски служители и пожарникари ще охраняват избирателните секции в област Търговище, ще се грижат за обезпечаване на реда и безопасността на движението по улиците и пътищата й.

Служителите на МВР ще поемат външната охрана на секциите след запечатването на същите в следобедните часове на 25 май 2019 г. Охраната ще продължи до приключване на гласуването и транспортирането и предаването на изборните книжа в РИК на 26 май 2019 г.

Напомняме на гражданите, че в изборния ден служителите на МВР ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Не се допуска внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.

Напомняме също, че в звената на сектор „Български документи за самоличност“ (БДС) е създадена допълнителна организация за своевременно издаване на лични карти или удостоверения за гласуване, в дните до изборите и в деня на вота, за да могат гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас. Служителите ще работят с граждани на 24 и 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.30 ч.
Мерки за своевременно обслужване на гражданите на Европейския съюз и издаване на удостоверения за пребиваване на територията на Република България, във връзка с изборите за членове на Европейския парламент, са предприети и в  група„Миграция“ в областната дирекция на МВР в Русе, които ще работят на 25 и 26 май  2019 г. за времето от 10 до 16 ч.

Напомняме още, че сигнали за нарушения, свързани с изборния процес, съотносими към дейността на МВР, се приемат на откритата денонощна линия в МВР на тел. 982 2232, e-mail: [email protected]


Временна организация на движението в гр. Търговище във връзка с празничните шествия на училищата и дефилето на зрелостницитеВъв връзка с провеждането в гр. Търговище  на различни празнични прояви послучай 24 май – празника на славянската писменост и култура, и абитуриентските балове, с цел подобряване безопасността на движението и ограничаване на предпоставките за възникване на пътни инциденти от ОД МВР-Търговище уведомяват гражданите, че ще бъдат въведени някои ограничения за движение на ППС по някои улици в града.

По повод провеждането на празнично шествие на ученици  в гр. Търговище от 9 ч на 24.05.2019 г. до приключване на проявата:

-  се затваря за  движение ул. „Хр. Ботев“ -  в участъка от кръстовището с бул. „Митрополит Андрей“ до кръстовището с ул. „Стефан Караджа“, и улиците „ Св. Св. Кирил и Методий“, „Кл. Охридски“ и „Стефан Караджа“

- до преминаване на участващите блокове от училищата временно ще бъде ограничено движението по бул. „Митрополит Андрей“ - от кръстовището с ул. „Паисий“ до кръстовището с ул. „Хан Кубрат“, и от кръстовището с ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ до кръстовището с ул. „Братя Миладинови“; по ул. „Капитан Данаджиев“ - от кръстовището с ул. „Боровец“ до кръстовището с ул. „Паисий“; по ул. „Трети март“ -  от кръстовището с пресечката за IV-то основно училище до кръстовището с бул. „Митрополит Андрей“; по ул. „Братя Миладинови“ - от кръстовището с ул. „Дамян Груев“ до кръстовището с ул. „Христо Ботев“;  и по ул. „Христо Ботев“ - от кръстовището с ул. „Братя Миладинови“ до кръстовището с ул. „Цар Симеон“

       По време на преминаване на блоковете от училищата служители на сектор „Пътна полиция“ в ОД МВР-Търговище и на РУ-Търговище ще подпомагат  движението на автомобили и пешеходци на някои от възловите кръстовище в града – на „Стария бряст“, новото кръстовище за кръгово движение до бившата баня, и кръстовището  до бившата сладкарница „Захарно петле“.
 
Във връзка с провеждането на празнично дефиле на абитуриенти от гр. Търговище от 17 ч на същия ден до приключване на проявата се затварят за движение:

- улица „Хр. Ботев“ – от кръстовището с бул. „Митрополит Андрей“ до ул. „Ст. Караджа“
-  и улица„П.Р. Славейков“ – от кръстовището с ул. „Палаузов“ до кръстовището с ул.“Искър“

      В тези участъци ще се допускат само МПС, превозващи абитуриенти, като автомобилите ще могат да паркират на паркингите до спортна зала „Сеид Мустафов“, до ДСК, до хотел „Мизия“ и до бившата сграда на ОББ – до изчерпване на капацитета им. Движението на МПС, превозващи абитуриенти, по ул. „П.Р. Славейков“, ще се осъществява еднопосочно -  само откъм хотел „Идол“ в посока пощата.

22 май 2019

397 товарни автомобили и 59 автобуса са проверени по пътищата на област Търговище в акция на ТИСПОЛ

Близо половината от товарните автомобили са се движили с превишена скорост
От 12 до 19 май на територията на страната ни бе проведена операция на „Пътна полиция“ за контрол на товарните автомобили и автобусите. Едноседмичната акция бе част от календара на TISPOL – Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“, и се осъществи на територията на всички държави-членки. Нейната основна превантивна цел бе да се обърне внимание на водачите, че последиците и броят на загиналите и ранените при пътно-транспортни произшествия с участието на тежки машини и автобуси са значително по-големи в сравнение с другите тежки ПТП.

По време на операцията  в област Търговище са проверени 397 товарни автомобила. Общият брой констатирани от контролните органи нарушения на Закона за движение по пътищата от страна на водачите им са 223. Най-много  от тях са свързани с неспазване на скоростните режими, т. е. – с движение със скорост, превишаваща максимално допустимата за даден пътен участък – 180. Установени са 11 случая на неизползване на обезопасителни колани от водачите при управлението на товарните автомобили, както и 28 други нарушения по същия закон. В хода на акцията на 12 водачи са връчени електронни фишове, а на един е отнето свидетелството за управление на МПС за неплатени глоби – до тяхното заплащане. При извършените проверки са установени и 3 случая на извършени престъпления по Наказателния кодекс – управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух над 1,2 промила(чл. 343б, ал. 1 от НК), управление на МПС под въздействието на наркотични вещества или техни аналози(чл. 343б, ал. 3 от НК), и управление на МПС с регистрационни табели, издадени за друго МПС – чл. 345, ал. 1 от НК. По така посочените случаи са образувани бързи полицейски производства по описа на РУ-Търговище.

В същата операция по пътищата на областта са проверени и 59 автобуса, като констатираните при тях нарушения са доста по-малко. Контролните органи са установили 5 случая на управление на автобуси с превишена скорост, един – на управление на автобус с техническа неизправност, и един – на друго нарушение на Закона за движение по пътищата.


21 май 2019

Създадена е организация за недопускане на инциденти и осигуряване на безопасността на пътя по време на абитуриентските баловеЗа целта в дирекцията е разработен и утвърден план, в който са предвидени мерки за опазването на обществения ред и безопасността на движение по пътищата в навечерието и по време на баловете, както и на масовите прояви, свързани с честването на 24 най – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В тази връзка са проведени срещи с училищните ръководства и настоятелства, с органите на местното самоуправление и местната администрация, за координиране на действията. Предвидено е засилено полицейско присъствие в районите около учебните заведения в областта и в тези с очаквано събиране  на автомобили, с които ще бъдат извозвани абитуриентите, както и по маршрутите на тяхното придвижване и местата, в които ще се провеждат балове и тържествени чествания.

Извършват се съвместни проверки с РС ПБЗН в увеселителните заведения (ресторанти, барове, дискотеки), където ще се организират младежки празненства. Специално внимание се обръща на пропускателния режим с цел недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества или техни аналози, които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Огнеборците проверяват състоянието на пожарната и аварийна безопасност, на електрическите и вентилационни инсталации, на евакуационните изходи и уредите за първоначално пожарогасене и на системите за известяване при пожар в гореспоменатите обекти. Взети са необходимите мерки и по отношение на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места. Набира се информация за организирани екскурзии(баловете си извън областта ще празнуват ученици от гр. Попово и гр. Омуртаг) и предстои извършване инструктажи на водачите на тези автобуси; на проверки за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози и на проверки на техническата изправност на превозните средства, с които ще се придвижват абитуриентите.

Основен акцент в предприетите мерки е поставен върху организацията за безопасно и сигурно движение по пътищата с цел предотвратяване на пътни произшествия с абитуриенти. Активният превантивен контрол ще бъде насочен към организираното придвижване на абитуриенти  и придружаващите ги близки преди и след приключване на баловете в нощните часове по маршрути, по които се очаква интензивно движение. От „Пътна полиция“ напомнят на водачите на автомобили да се движат със съобразена скорост и да не позволяват на пътниците рисково поведение, което може да доведе до тежки инциденти. Шофьорите да не забравят, че за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици се носи наказателна отговорност и се отнема свидетелството за правоуправление.
 От своя страна абитуриентите също трябва да проявяват повишено внимание и отговорност, за да могат да се насладят пълноценно на празника си. Особено опасно е пътуването с автомобили, управлявани от употребили алкохол, или от неправоспособни водачи, както и провисването и показването през прозорците и люковете на автомобилите по време на пътуване. В дните на баловете при необходимост ще се въвежда временна организация на движението, за да се гарантира безопасността на абитуриентите и техните близки.

При необходимост да предотвратят рискови пътувания или нарушения на обществения ред, гражданите не трябва да се колебаят да потърсят помощ от полицията на тел.112.

От ОД МВР-Търговище пожелават на всички зрелостници от областта незабравим празник и успешен последващ старт в живота!
  

20 май 2019

Балът е забавление! Шофирането е отговорност!

Препоръки на „Пътна полиция“ за абитуриентиАбитуриентските празници са празници за всички. Те са свързани с дълги купони с приятели и почерпки с роднини и близки. Настроението дни наред е приповдигнато, а емоциите често са неконтролируеми. По време на тържествата всеки е склонен към компромиси, но сключването на „сделка“ със себе си за нарушаване на законите може да доведе до неприятности и помрачаване на настроение. Пренебрегването на Закона за движението по пътищата  и неправилното поведение на пътя може да се окажат опасни.
През 2018 г. по време на абитуриентските тържества в страната са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства, превозващи абитуриенти, или на пътници в тях. В над 150 от случаите участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колани. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. Взети са повече от 610 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП.

За да удължиш празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва:  

Бъди разумен! Спазвай Закона за движението по пътищата

Информирай се за измененията в Закона за движението по пътищата

Твоята безопасност е най-важна, не я пренебрегвай

Празнувай, но се контролирай

Не прекалявай с алкохола

Не се дрогирай

Намери си шофьор за бала и след него

Ако сам ще шофираш, не пий алкохол

Не шофирай след употреба на наркотици

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Бъди отговорен пътник

При нужда позвъни на телефон 112

Бъди разумен! Спазвай Закона за движението по пътищата


Разпоредбите на Закона за движението по пътищата са в сила по всяко време. По време на баловете нарушенията най-често се документират с автоматизирани технически средства и системи, и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и след бала.

Информирай се за измененията в Закона за движението по пътищата

През 2018 г. Законът за движението по пътищата се промени, а част от промените влязоха в сила през 2019 г. Нарушенията на някои от разпоредбите водят до много сериозни последици – прекратяване регистрацията на превозното средство, отнемане свидетелството за управление на МПС на водача, лишаване на водача от право да управлява МПС, отнемане на контролни точки, глоба и др. Законът е стриктен и спрямо управлението на МПС от неправоспособни и от водачи с концентрация на алкохол в кръвта или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях, и за техния шофьор. Не шофирай МПС, ако не си платил глобите си за предишни нарушения на Закона за движението по пътищата.

Твоята безопасност е най-важна, не я пренебрегвай

На първо място винаги поставяй собствената си безопасност! Никога не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в риск от пътен или друг инцидент. Най-често по време на баловете се допускат следните нарушения:
- управление на МПС с превишена скорост;
- неправилно превозване на пътници (показване през прозорците или люковете; сядане върху рамките на вратите на автомобилите; изправяне от седалките на мотоциклетите без използване на опора; возене на повече пътници от броя на местата за сядане; неизползване на обезопасителен колан/каска);
- извършване на демонстративни и опасни маневри, при които неправилно превозваните пътници са застрашени от нараняване;
- отнемане на предимство на други участници в движението по пътищата;
- преминаване на червен сигнал на светофара;
- подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението по пътищата, главно към пешеходците;
- управление на МПС от неправоспособни водачи;
- управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Празнувай, но се контролирай

Празниците не скриват опасностите и не трябва да са оправдание за необмислено и рисково поведение. Емоциите и еуфорията водят до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът не пречи на настроението, но оставя повече спомени.     

Не прекалявай с алкохола и не се дрогирай

Мит е, че алкохолът и наркотиците повдигат настроението и те правят щастлив. Алкохолът има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Той изкривява възприятията и ако шофираш след употреба на алкохол, поведението ти може да бъде неадекватно (натискаш газта, а неочаквано се сблъскваш с препятствие, което уж е било далече; натискаш рязко спирачката, защото пред теб има препятствие, което всъщност е много далече; и др.). Алкохолното опиянение може да развали празника за всички в компанията.
Наркотичните вещества също имат различно въздействие. Те дават усещането за щастие, сила и непобедимост, за справяне с всички ситуации, за пренебрегване опасността или сериозността. Управлението на МПС след употреба на наркотични вещества може да има тежки последици.
Дори и да не шофираш ти, пътуването в автомобил с шофьор, употребил алкохол или наркотици, може да те постави в не една и две рискови ситуации заради „смелите“ решения, взети под влияние на изпития от водача алкохол или приетите от него наркотици.

Намери си шофьор за бала и след него

Най-добре е да имаш шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се доверявай и не се качвай в кола или на мотор при водач, който вече е пил или е дрогиран. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания – вземи решение, което ще направи бала незабравим. При нужда потърси съдействие от родителите или други близки.
Ако сам ще шофираш, не пий алкохол! Не шофирай след употреба на наркотици
Ако си правоспособен водач и сам ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, намери предварително опитен водач с уговорката да остане трезвен. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели” решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен.
Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за употребилия наркотици шофьор, но и за спътниците му и за останалите участници в движението по пътищата извън това превозно средство.
Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си употребил наркотици.

Ако шофьорът е с концентрация на алкохол в кръвта до 1,2 на хиляда, нарушението е административно, но ако концентрацията на алкохол в кръвта му е над 1,2 на хиляда, това е престъпление по Наказателния кодекс.
Освен че ще бъде наказан с глоба между 500.00 и 1000.00 лв., употребилият алкохол водач (при концентрация на алкохол в кръвта до 1,2 на хиляда) ще бъде лишен от право да управлява МПС между 6 месеца и 3 години; ще му бъде отнето свидетелството за управление на МПС до решаване на въпроса за отговорността и ще бъде прекратена регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до 1 година. Според нарушението се отнемат между 10 и 15 контролни точки.   
Водачът с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 200.00 до 1000.00 лв.; отнема му се свидетелството за управление на МПС до решаване на въпроса за отговорността и се прекратява регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до 1 година.
Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. В тези случаи Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 500.00 до 1500.00 лв. Освен че ще бъде осъден, на употребилия наркотични вещества или техни аналози водач ще бъде отнето свидетелството за управление на МПС до решаване на въпроса за отговорността и ще бъде прекратена регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до 1 година.
В Закона за движението по пътищата е предвидена глоба от 100.00 до 300.00 лв. и за тези, които са предоставили управлението на МПС на водач с концентрация на алкохол в кръвта на 0.5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.
Ако не си правоспособен водач, не шофирай
Ако все още не си достатъчно подготвен водач, но имаш правоспособност за управление на МПС, не демонстрирай уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционални викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобна ситуация е много по-голям.
Ако все още не си правоспособен водач, дори в момента да се обучаваш за това, не шофирай. Абитуриентският бал не е повод да се нарушава законът и не е основание контролните органи да правят компромиси.
Ако МПС се управлява от неправоспособен водач, се прекратява регистрацията на превозното средство за срок от 6 месеца до 1 година. В Закона за движението по пътищата е предвидена глоба от 100.00 до 300.00 лв. за неправоспособните водачи, но и за тези, които са им предоставили управлението на МПС.
Престъпление по Наказателния кодекс е, ако:
- управляваш МПС в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред (лишаване от свобода до 3 години и глоба от 200.00 до 1000.00 лв.);
- ако в едногодишен срок от наказването по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извършиш същото деяние (лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 500.00 до 1200 лв.);
- ако управляваш МПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство (лишаване от свобода до 3 години и глоба от 200.00 до 1000.00 лв.).

Бъди отговорен пътник


Все по-често абитуриентите празнуват баловете си извън населените места, в които са училищата, а и в чужбина. Пътуването се извършва с организиран транспорт, най-често – с автобус. Всеки пътник трябва да познава отговорностите и максимално да ги поема, защото може да навреди на шофьора, на себе си и на всички останали пътници, а и на другите участници в движението извън автобуса.
Най-често пътуванията по празнични поводи са свързани с много емоции, говорене с по-висок тон от обичайното, говорене вкупом, силно слушане на музика, пеене, смях. Нерядко пътниците стават от местата си, стоят прави или сядат на облегалките на седалките. Почти никога не поставят обезопасителните колани, с които автобусите са оборудвани. Всички тези действия може да се окажат причина за нараняване при внезапно спиране или извършване на маневра, а също така и за настъпване на пътно-транспортно произшествие.
Важно е качването и слизането от автобуса да става на обособено за това място и само при напълно спряло превозно средство. Никога не се блъскай и не бързай да се качиш/слезеш от автобуса. Може да се подхлъзнеш, да паднеш и да се нараниш, така и празникът ще бъде помрачен. Ако може, предварително определете кой, къде и с кого ще седи на една седалка, за да не се налага да бързаш, за да заемеш желаното място.
Употребата на алкохол или други храни, напитки и вещества, които може да предизвикат у теб дискомфорт, е за предпочитане да бъде избегната. Ако ти става лошо при пътуване, преди път изпий хапче против гадене и повръщане, но вземи блистера със себе си, за да имаш и за обратния път.
Когато шофьорът спира за задължителна почивка, помни часа на потегляне, не се отделяй от групата, не се движи сам, движи се внимателно, защото използваните от автобусните шофьори паркинги са големи, на тях спират и паркират и други автобуси, камиони, леки автомобили и ако не си внимателен, може да бъдеш блъснат от друго движещо се в момента превозно средство.
Ако пътуваш зад граница с групата, запамети в телефона си номерата и адреса на българското посолство, телефона на ръководителя на групата и на шофьора, както и номера и марката на автобуса. Не забравяй да активираш услугата роуминг. Проучи кой е номерът за спешни повиквания в страната, чийто гост си. На никого не предоставяй личните си документи. Не се отделяй от групата и не подценявай съветите на организаторите, защото всяка страна има специфични обичаи, нарушаването на които може да доведе до неприятни последици.

При нужда позвъни на телефон 112  

Помагай си сам! Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията, които може да застрашат твоя живот и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ. Винаги бъди със зареден телефон, подсигури се и с телефонните номера на най-близките ти хора. Те ще ти помогнат по всяко време.
    
Отдел „Пътна полиция” –
Главна дирекция „Национална полиция”, 2019 г.
20 май 2019

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО