МВР

ОД Търговище

 

Полицаите в Търговище разкриха поредица от взломни кражби от избени помещения в областния център

На 19.07.2017 г. след проведени полицейски действия в РУ Търговище се установи, че криминално проявеният 34-годишен Ш.И. от гр. Търговище е извършител на следните престъпления:

- На 15.07.2017 г. в гр. Търговище на ул."Палаузов", чрез взломяване на катинарите на вратите на две избени помещения е проникнал в тях и е извършил кражба на различни по вид вещи; 
- за времето от 01.07.2017 г. до 18.07.2017 г. в гр. Търговище на ул."Христо Ботев" е проникнал чрез взломяване на катинар на врата на избено помещение и е извършил кражбата на  акумулаторна батерия  "Монбат";
- за времето от 11.07.2017 г. до 18.07.2017 г. в гр. Търговище на ул."Антим І"   е проникнал чрез взломяване на катинар на врата на избено помещение  и е извършил кражба на различни по вид водопроводни части;
- за времето от 11.07.2017 г. до 18.07.2017 г. в гр. Търговище на ул."Антим І"  е проникнал чрез взломяване на катинар на врата на избено помещение  и е извършил кражба на различни по вид водопроводни части, медни тръби и проводници;
- за времето от 01.07.2017 г. до 19.07.2017 г. в гр. Търговище на ул."Антим І"  е проникнал чрез взломяване на катинар на врата в избено помещение  и е извършил кражба на различни по вид метални профили и винкели.
Разследването се извършва под ръководството на РП Търговище.

20 юли 2017

Практически препоръки на Пътна полиция за лято 2017г.

Пътна полиция призовава водачите:

- да се движат с повишено внимание
- да са отпочинали преди пътуване
- да се отнасят с отговорност към шофирането особено когато превозват пътници в автомобила
- да помнят, че не са сами на пътя и
- че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението по пътищата.

Важно е:
- използването на обезопасителни колани и системи за деца (седалки; столчета)
- водачите да не си отвличат вниманието с неприсъщи при шофиране дейности, а да следят пътната обстановка
- при дискомфорт или умора водачът да спре за кратък отдих.

При интензивно движение:
- вниманието трябва да е насочено към движещите се насреща автомобили
- да не се предприемат рискови изпреварвания 
- да се предпазват останалите участници на пътя
- да се знае къде по маршрута има ремонти.

Истина е, че:
- спазването на скоростта удължава, но с малко, времето на пътуване
- по-ниската скорост гарантира намален риск от настъпване на ПТП
- в отделни участъци максималната ограничителна скорост може да се окаже неподходяща за момента – често времето е променливо, пътните настилки са мокри, а на места – наводнени.
  

Лятно безопасно шофиране:

    СКОРОСТ -

 ВИНАГИ съобразявай скоростта с: интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила; неговите спирачни възможности; състоянието на платното, видимостта.
 ПРЕДВИЖДАЙ внезапната поява на човек, животно или изхвърлен предмет на платното за движение.
 Намали скоростта макар и само с 10 км/ч.  – така многократно ще намалее вероятността от катастрофа.
 НЕ СЕ УВЛИЧАЙ по рисковите  водачи, които те изпреварват и се движат с превишена скорост.
 НЕ СИ ОПРЕДЕЛЯЙ предварително точен час на пристигане и не насрочвай срещи, защото евентуалното забавяне ще те притесни и ще доведе до рисково шофиране с превишена скорост.
 НЕ СЕ АФЕКТИРАЙ/НЕРВИРАЙ, когато колоната автомобили се движи бавно. ВИНАГИ има обективна причина за това. Афектът може само да навреди. ПОМНИ, че най-безопасно е да се движиш със скоростта на колоната.

Когато ШОФИРАШ ПО ТЪМНО при превключване на светлините от дълги на къси, непременно намалявай скоростта дотолкова, че да ти осигурява възможност за спиране в осветения участък пред твоя автомобил. Така ще реагираш успешно, ако забележиш съвсем наблизо пресичащ пешеходец. Ако те заслепяват насрещни светлини, намали още скоростта.

В НАСЕЛЕНО МЯСТО при преминаване:
 през оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца,
 покрай паркирани автомобили,
 покрай паркове и градинки,
 покрай спирки на обществения транспорт,
 при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др.
НАМАЛЯВАЙ скоростта до минимум, за да успееш да реагираш и предотвратиш злополука при внезапно поява на опасност на пътя.

 При по-висока скорост си осигури ПО-ГОЛЯМА ДИСТАНЦИЯ от автомобила пред теб. Малката дистанция те приближава до удар при рязко спиране, напряга те и увеличава агресивността.
 Когато возиш деца, НАМАЛИ значително средната СКОРОСТ, увеличи дистанцията и вниманието си. Опасно и недопустимо е да се вози дете в скута на възрастен на предната седалка.

ИЗПРЕВАРВАНЕ, НАВЛИЗАНЕ В ЛЕНТАТА ЗА  НАСРЕЩНО ДВИЖЕНИЕ И СПАЗВАНЕ НА ПРЕДИМСТВО:

 Винаги поддържай такава ДИСТАНЦИЯ, която да позволи на изпреварващ те автомобил да заеме място пред твоя.
 Предприемай ИЗПРЕВАРВАНЕ само при пълна сигурност, че може да завършиш маневрата без опасност от сблъсък с насрещен автомобил. Недопустимо е да започнеш такава маневра в участък със завои и ограничена видимост. В такъв участък се движи стриктно в своята лента за движение, без да „сечеш” завоите и да навлизаш в насрещното движение.
 При изпреварване НЕ ЗАВИВАЙ РЯЗКО и в непосредствена близост пред изпреварвания автомобил – така лесно може да загубиш контрол: да се преобърнеш или да навлезеш отново в лентата за насрещно движение пред приближаващ в обратната посока автомобил.
 Когато се движиш по един и същи маршрут със свои близки и приятели, не се стреми  да сте “в пакет”, без да се разделяте на по-голямо разстояние. Това ще те принуди да изпреварваш рисково, за да не се откъснеш от групата. По-добре си ОПРЕДЕЛЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО място край пътя, където да спрете и да се изчакате. Далеч по-безопасно е всеки да се движи самостоятелно и сам да оценява обстановката. Тя във всеки момент е различна за отделните водачи.
 Не се настройвай агресивно и отмъстително към другите на пътя. НЕ ТЪРСИ „РЕВАНШ”, КОГАТО ТЕ ИЗПРЕВАРЯТ.
 Съобразявай се с ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА АВТОМОБИЛА. Ако той е с по-малка мощност и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започни  маневрата само когато имаш достатъчна видимост напред, без насрещно движение.
 На автомагистрала ПРИ ИЗПРЕВАРВАНЕ бъди възможно най-кратко време в крайната лява лента. По нея се движат немалко мощни автомобили, чиито водачи превишават драстично разрешената скорост и които ще те застигнат за броени секунди.
 Най-често причината ЗА ОТНЕМАНЕ НА ПРЕДИМСТВО при преминаване през кръстовища Е НЕВНИМАНИЕ, РАЗСЕЯНОСТ или ПРИБЪРЗАНО ВЗЕТО РЕШЕНИЕ.
 Когато пресичаш кръстовище със светофарна уредба, НЕ НАВЛИЗАЙ ПРИ ЖЪЛТ СИГНАЛ НА СВЕТОФАРА. Още по-опасно е потеглянето веднага след смяна на червения с  жълт сигнал.
 При потегляне, след като е светнал зеленият сигнал, ОЩЕ ВЕДНЪЖ СЕ ОГЛЕДАЙТЕ дали не преминават автомобили на червено.
 Оглеждай се за приближаващи автомобили при всяко пресичане на кръстовище. Не забравяй, че когато си ЗАМИСЛЕН И РАЗСЕЯН, МОЖЕ ДА НЕ ЗАБЕЛЕЖИШ приближаващ автомобил по пътя с предимство.
 Бъди особено предпазливи към деца, юноши, възрастни  на велосипеди, каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти.

ШОФИРАНЕ НА ТРЕЗВО И С КОНЦЕНТРИРАНО ВНИМАНИЕ:

НЕ ПОТЕГЛЯЙ НА ПЪТ:
 ако си преуморен или
 ако си спал малко напоследък;
 непосредствено след обилно ядене – ще те споходи опасна сънливост.

    При преумора ОТ ЛЯТНАТА ЖЕГА СПИРАЙ ПО-ЧЕСТО за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути.
ДЪЛГИЯ МАРШРУТ до летния курорт и обратно е по-добре да изминеш, след като си се наспал добре и потеглиш в ранните сутрешни часове. Така ще бъдеш възможно най-бодър, избягвайки дневните горещини и интензивното движение.

 Малките дози АЛКОХОЛ съвсем не са безопасни. Макар да ги смяташ за безобидни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват различни реакции при различните хора, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и забавят реакциите на шофьора.
 Ако подозираш, че ще се изкушиш в компанията и ще пийнеш алкохол, ПРЕДВАРИТЕЛНО ОСИГУРИ ШОФЬОР, който да остане трезвен до края на вечерта и да те вози. Дай автомобилните ключове на съпругата или определения да шофира още преди да си употребил алкохол.

ПРАВОСПОСОБНОСТ:

 Като родител бъди безкомпромисен и НЕ РАЗРЕШАВАЙ УПРАВЛЕНИЕТО нито пък предоставяй мотопед, мотоциклет, автомобил на децата си, ако те още не са придобили правоспособност за съответната категория. Много родители са загубили синове и дъщери заради това, че не са се намесили навреме.
 Ако имаш информация и си свидетел в твоя квартал НА УПРАВЛЕНИЕ ОТ НЕПРАВОСПОСОБНИ, сигнализирай в най-близкото управление на МВР.
 Направи всичко необходимо и възможно, за да НЕ ДОПУСНЕШ управление от НЕПРАВОСПОСОБЕН ИЛИ УПОТРЕБИЛ АЛКОХОЛ, дори с риск да влезеш в конфликт. Потърси съдействие от полицията. С това ще предотвратиш катастрофа и ще спасиш хора.

ВИНАГИ ИЗПОЛЗВАЙ ПРЕДПАЗНА КАСКА, КОЛАН И СИСТЕМИ ЗА ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ДЕЦА!!!
При попадане в пътен инцидент позвъни на телефон 112 или съобщи в най-близкото районно управление на МВР.

 

06 юли 2017

Криминалисти от РУ-Попово установиха и задържаха извършител на противозаконно отнемане на МПС и на кражба на вещи и части от него

На 27.06.2017 г. в РУ-Попово е доведен 20-годишният Г.Б. от гр. Попово, за когото след проведени в управлението оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установено, че е извършител на противозаконно отнемане на лек автомобил „Рено Лагуна“ с бургаска регистрация, ползван от 19-годишен младеж от гр. Попово. Автомобилът е бил паркиран на ул. „М. Тасева“ в града и е бил оставен незаключен, с ключове на таблото. Деянието е извършено за времето от 00,30 ч до 8,15 на 20.06.2017 г. ч в гр. Попово. В резултат на проведени незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия още същия ден колата е намерена на ул. „Таньо войвода“ в гр. Попово, като е установено, че от нея е извършена кражба на CD и акумулатор. Г.Б. е задържан за срок до 24 ч в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Попово.

28 юни 2017

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО