МВР

ОД Търговище

 

16 фев 2018

Служители на РУ-Попово установиха и иззеха близо 50 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол, превозван с автомобил


На 16.02.2018 г. при извършена около 12,30 ч рутинна полицейска проверка на път II-51/Бяла-Попово-Дралфа-Лозница/ - до разклона за с. Ковачевец, община Попово, на лек автомобил „Мерцедес“ с великотърновска регистрация е установено, че в него са превозвани 49,5 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол, готов за употреба. Тютюнът е бил в торбички, някои от които – поставени в кашони, укрити под други кашони, в които е имало автомобилни масла. Иззет е  по съответния надлежен ред.

Водачът на лекия автомобил В.К., на 32 год., и пътуващият с него С.А., на 35 год., са задържани за срок до 24 ч в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. И двамата са от с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград. Процесуално-следствените действия по документиране на престъплението продължават и са съгласувани с прокурор от Районна прокуратура-Попово. По случая е образувано досъдебно производство по чл.234 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово.


Полицията ще се грижи за охраната и нормалното протичане на частичните избори за кмет на кметство Кестеняво


В ОДМВР-Търговище са предприети необходимите мерки за осигуряване на добър обществен ред и сигурност при произвеждането на частичните избори за кмет на село Кестеняво, община Омуртаг, които ще се проведат на 18 февруари 2018 г. За целта в РУ-Омуртаг е изготвен съответния план, който е утвърден от директора на областната дирекция.  Сформиран е временен оперативен щаб, който ще ръководи силите и средствата и ще се грижи за законосъобразното протичане на изборния процес.

Полицейски служители ще осигуряват охраната на изборните книжа и бюлетините по време на престоя им в сградата на общинска администрация – Омуртаг, и при транспортирането им от ОИК - Омуртаг до изборната секция и обратно след приключване на изборния ден. В самия изборен ден служители на РУ-Омуртаг ще осъшествяват охраната на помещението за гласуване в село Кестеняво. В секцията няма да бъдат  допускани въоръжени лица, хора  в нетрезво състояние или носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Осигурена е възможност на гражданите, на които документите за самоличност (личните карти или лични (зелени) паспорти) са изгубени, откраднати, повредени или унищожени, или личната карта е с изтекъл срок на валидност, да получат удостоверение за гласуване от 10 до 16 ч в изборния ден в звеното на  „Български документи за самоличност“ в РУ-Омуртаг.

На 18.02.2018 г. служители на РУ-Попово за времето ще осъществяват охраната на помещението за гласуване в с. Баба Тонка, община Попово, където в този ден ще бъде проведен местен референдум. Ще бъде обезпечена полицейска охрана и при транспортиране на материалите от ОИК-Попово до изборната секция и обратно след приключване на вота.16 фев 2018

Граждани от различни населени места в областта благодарят на полицейски служители за бързо установени извършители на кражби на пари и вещи


От началото на годината в ОД МВР-Търговище са получени няколко писма от граждани, в които те изразяват своята благодарност към служители на РУ-Търговище и РУ-Попово за това, че своевременно са установили извършителите на кражби, от които са били потърпевши.

 В единия случай става дума за извършена кражба на дамска чанта с намиращи се в нея лични документи, дебитна карта, мобилен телефон и сумата от 115 лв. – собственост на 66-годишна жена от с. Разбойна, община Търговище. Жената пуснала внучето си да играе на детската площадка в близост до сградата на Регионалната библиотека в гр. Търговище, а след няколко минутки чантата й вече я нямало в детската му количка. Още на следващия ден в резултат на професионалните действия на криминалисти от РУ-Търговище в управлението е доведена 46-годишната  Е.А. от гр. Попово, за която е установено, че е извършила кражбата. “Благодаря ви, че имате такива добри служители като Николай Желев, Пламен Стойнов и Джулиян Станчев, които веднага се отзоваха на сигнала ми и бързо намериха извършителя. Хиляди благодарности!“ – пише до директора на ОД МВР-Търговище потърпевшата от кражбата  Севие Кабилова, на която откраднатите вещи са върнати, а паричната сума – възстановена.

 „Благодаря на екипа служители на РУ-Търговище Николай Желев, Бойко Янакиев и Илияна Власова за професионализма и за изключителното им човешко отношение. Такива хора трябва да бъдат за пример. Ще бъда изключително благодарна те да бъдат наградени по достойнство!“ – пише до началника на  управлението Зоя Дафинова от гр. Търговище. Тя изразява признателността си към полицейските служители за това, че са разкрили кражба на портфейл със сумата от 480 лв. и лични документи от офис на фирмата й в същия град, извършена през м. август 2017 г. Впоследствие сумата е възстановена на потърпевшата.

    Друго получено в дирекцията благодарствено писмо е от 71-годишния Йордан Йорданов от поповското село Славяново. За времето от 17 до 21.12.2017 г. от дома му в селото е била извършена кражба на сумата от 280 лв. В резултат на незабавните действия, предприети от служители на РУ-Попово, е установен извършителят на кражбата от неговия дом, както и на такава от друга къща в Славяново – 15-годишно непълнолетно момче от селото. Впоследствие поповските криминалисти установиха, че същият младеж е извършил кражби от други 5 къщи в същото село. Понастоящем той е в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в гр. Г. Оряховица на база издадено от прокурор от Районна прокуратура-Попово постановление. „Благодарение на бързата намеса на полицейските служители Радослав Раднев и Йозджан Мехмедов  извършената от дома ми кражба бе разкрита за 2 часа. Сърдечно им благодаря и желая здраве на тях и на семействата им! Такива ангажирани с проблемите на хората служители са необходими на МВР. Благодаря, че ги има!“ – пише в благодарственото си писмо възрастният мъж от с. Славяново.14 фев 2018

През 2017 г. в област Търговище броят на пътните инциденти е намалял

Значителна част от тежките ПТП са настъпили извън населените места в областтаПрез 2017 г. на територията, обслужвана от ОДМВР–Търговище, са регистрирани 44 тежки ПТП, с 15 загинали  и 46 ранени в тях  граждани. В сравнение с 2016 г.  е налице намаление броя на тежките пътни инциденти с 16 /26.7%/, както и сериозно намаление на ранените в тях – с 36/43.9%/. Налице е обаче увеличение на загиналите в ПТП граждани в област Търговище -  с  четирима/36.3%/ повече  от предходната година, независимо от наблюдаваната през последните 10 год. тенденция към намаляване/ с изключение на 2014 г./ броя на загиналите в пътни инциденти в област Търговище. За 2017 г. са регистрирани и 412 пътни инциденти с материални щети /с 44 по-малко спрямо 2016 г./

Анализът на тежките пътно-транспортни произшествия сочи, че основни причини за настъпването им са превишена и несъобразена с пътните условия скорост, като в някои от случаите това е съчетано с нарушаване правилата за движение от пешеходци, неправилни маневри, отнемане на предимство, управление на МПС след употреба на алкохол, както и с открояващата се в последно време обезпокоителна тенденция нерядко неправоспособни водачи да управляват пътни превозни средства.

От всички тежки ПТП 33/75%/ са настъпили извън населените места в областта, при които са  загинали 13 души/86.6%/ и са ранени 28/60.9%/ души. И тъй като целогодишно интензивността на автомобилния трафик по ПП I-4, II-48 и II-51 и по третокласната пътна мрежа не намалява, по пътищата от републиканската пътна мрежа и в участъците с концентрация на ПТП  системно се осъществява засилена контролна дейност  от страна на пътните полицаи.

Най-много са загиналите през 2017 г. граждани в пътни инциденти, причинени от управление на МПС с превишена и с несъобразена скорост – 8 души. Петима граждани са загинали в катастрофи, предизвикани от неправилни маневри, трима – вследствие на отнемане на предимство, и двама – в резултат на неспазване на правилата за движение по пътищата от страна на пешеходци.  

Най-тежка е била пътно-транспортната обстановка в областта през месеците март, май, юни и септември, когато са регистрирани общо 22 ПТП с 12 загинали и 21 ранени граждани. Доказателство за осъществявания активен контрол на пътя от служителите в сектор „Пътна полиция“ с цел ограничаване предпоставките за тежки пътни инциденти  е увеличението  с 1840  на общо констатираните от тях нарушения спрямо 2016 г. Нарасналият брой констатирани нарушения, които създават потенциална опасност за пътно-транспортни произшествия, като управление на МПС без съответното свидетелство/с 83 повече за 2017 г./, отнемане предимство на пешеходец от водач на МПС/с 6 повече/, оказва и  превантивен и възпиращ ефект върху поведението на водачите на МПС за недопускане и ограничаване на посочените нарушения.

Към 31.12.2017 г. на отчет в сектор„Пътна полиция“ в ОДМВР-Търговище са се водили 50 431пътни превозни средства. Голям дял от тях заемат автомобилите - 43 133 бр. Регистрираните мотоциклети и мотопеди  са 2 885, а товарните автомобили, трактори, ремаркета, специални машини и др. - 4413. През 2017 г. в сектора са извършени са 3 460 първоначални регистрации на МПС. Бракувани са 1792 МПС, а от движение са спрени 639. През годината са издадени 5624 национални свидетелства за управление на МПС и са установени 3 МПС,обявени на общодържавно издирване. 43 са водачите от областта, на които към края на отчетния период са били с отнети им всички контролни точки. С образователна и превантивна цел служители от сектора са провели 27 срещи с учениците от началните класове в училищата на областта, на които са изнесени специализирани беседи, касаещи безопасното поведение на децата на пътя.

В момента в дирекцията се подготвят допълнителни мерки с цел намаляване на пътния травматизъм в областта. Все по-активна ще бъде контролната дейност по пътищата от третокласната и четвъртокласна пътна мрежа, като в проверките  наред с пътните полицаи ще участват и служители от „Охранителна полиция“.31 яну 2018

Въвеждат се ограничения за движението на МПС във връзка с честванията на 140-та годишнина от освобождението на гр. Търговище


По повод честванията на 140-та годишнина от освобождението на гр. Търговище в периода от 27 до 29 януари 2018 г. в града ще бъдат въведени следните временни ограничения на движението на МПС:

•    Във връзка с подготовката и провеждането на възстановка на освобождението на гр. Търговище, придвижването на автомобили и обществен транспорт ще бъде преустановено за няколко часа от кръстовището на ул. „Трети март“ и бул. „Митрополит Андрей“ по протежението на ул. „Трети март“ до кръстовището с бул. „Трайко Китанчев“. Забрана за движение на МПС ще има също и от кръстовището на ул. „Г.С. Раковски“ с ул. „Трети март“ до ул. „Васил Априлов“.  Ограниченията са съответно: на27 януари, събота – от 15,30 до 17 ч, и на 28 януари, неделя – от 10,30 до 12,30 часа.

•    Същите маршрути ще бъдат забранени за движение на МПС и на 29 януари, понеделник, но улица „Г.С. Раковски“ ще бъде затворена в участъка от ул. „Екзарх Йосиф“ до ул. „Трети март“. Спирането на движението на транспортните средства през този ден ще е за времето от 11 до 12,30 ч.


Горепосочените ограничения на движението на МПС се въвеждат с цел осигуряване безопасността на гражданите по време на възстановката в неделя и на шествието от паметника на ген. Казимир Ернрот до Морената в квартал „Варош“ на гр. Търговище в понеделник.

26 яну 2018

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО