МВР

ОД Търговище

 

18 яну 2019

34 420 нарушения на Закона за движение по пътищата са регистрирани в областта през 2018 година

Управлението на МПС с превишена скорост продължава да е най-често срещаната причина за тежки пътни инцидентиПрез 2018 г. на територията, обслужвана от областната дирекция, са регистрирани 57 тежки ПТП, в които са загинали 14 и са били ранени 58 граждани. В сравнение с 2017 г. е налице намаление броя на загиналите в тежки пътни инциденти в областта с един човек, но увеличаване броя на тежките ПТП с 13, и на ранените в тях граждани – с 12.

Анализът сочи, че най-често срещаната предпоставка за пътни произшествия с тежки последици продължава да е управлението на МПС с превишена и несъобразена скорост. За 2018 г. поради тази причина в област Търговище са възникнали 9 пътни инцидента с по 8 загинали и ранени в тях граждани. Предприети неправилни маневри от водачите на ПТП са причинили други 4 тежки ПТП с 5 загинали и 4 ранени. 5 тежки пътни инцидента по пътищата на областта през разглеждания период са предизвикани от отнемане на предимство. В някои случаи пътните злополуки са причинени от съчетаване на част от гореспоменатите причини, към които може да се добавят и зачестяващите напоследък случаи на управление на МПС от неправоспособни водачи. Статистиката сочи още, че до тежки ПТП понякога се стига не само по вина на водачите на МПС, а и на други категории участници в движението – така например през 2018 г. поради нарушения на правилата за движение от страна на пешеходци в област Търговище са загинали двама души.

Най-тежки като последици са пътните злополуки от вида „Сблъскване между МПС – косо и челно“. През изминалата година в областта ни 11 от тежките пътни инциденти са именно такива, като в тях са  загинали 4 и са били ранени 5 граждани; следвани от ПТП от вида „преобръщане на МПС извън пътното платно“ – за периода в тях са намерили смъртта си трима граждани и са били ранени други четирима.

Най-много от тежките пътни инциденти – 36, са настъпили извън населените места в областта. В тях са загинали 14 и са били ранени 31 души. В населените места са регистрирани 21 тежки ПТП. 41 тежки пътни инцидента са настъпили при суха пътна настилка(с 11 загинали и 42 ранени), а 16 – при мокра и заснежена такава(3 загинали и 16 ранени). По-голямата част от тежките пътни инциденти – 38, са настъпили през светлата част на денонощието.

През 2018 г. се утвърждава тенденцията към намаляване броя на констатираните по пътищата нарушения на Закона за движение по пътищата, респективно – и на броя на наложените от контролните органи санкции. Това може да бъде обяснено както с ефективната превантивна дейност за ограничаване на предпоставките за възникване на тежки инциденти, регулярно осъществявана от служителите на сектор „Пътна полиция“ в дирекцията и в районните управления в състава й, така и с повишаване на културата на пътната безопасност на участниците в движението и на тяхната отговорност като такива. Установените през 2018 г. по пътищата на областта нарушения на Закона за движение по пътищата са 34 420(със 1 208 по-малко от 2017 г.), като съставените за тях актове за установяване на административно нарушение са 4 761(със 739 по-малко от 2017 г.), а наложените глоби по фиш са 29 659(с 469 по-малко от 2017 г.). През 2018 г. пътните полицаи в региона са участвали в 247 специализирани полицейски операции за осигуряване на безопасността на движението, в хода на които са констатирани 1 584 нарушения по Закона за движение по пътищата. Съставени са 167 акта и са наложени 1164 глоби по фиш.

Особено внимание се отделя на активната контролна дейност по установените в областта два пътни участъка с концентрация на ПТП, и двата – на първокласен път I-4(София-Варна) в местността „Боаза“: съответно от км 217 до км 217+500, и от км 232 до км 232+300.  Съвместно със служители на Областното пътно управление бяха предприети съвместни действия за допълнителното им сигнализиране. През м. септември 2018 г. бяха изградени шумящи маркировки, които допълнително да предупреждават водачите на МПС за предстоящите опасни пътни участъци.  Оттогава до момента в  тях е регистриран само един пътен инцидент с материални щети.

 За подобряване на организацията на движение на МПС и отстраняване на някои недостатъци в пътната сигнализация през 2018 г. служители на сектор „Пътна полиция“ са изготвили 27 предписания към стопаните на пътищата в областта.  С цел повишаване на информираността на учащите се по въпросите на пътната безопасност и осъзнаване от тях на безалтернативността на спазването на основните й правила, пътните полицаи в областната дирекция са провели 32 срещи с ученици от началните класове в областта и са участвали в провеждане на няколко училищни викторини по актуалната тема.

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. януари 2019 г.Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. януари 2019 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят малки и отдалечени населени места в областта и ще проведат там срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред, както следва:


– На територията, обслужвана от РУ-Търговище  -  на 17.01.2019 г
.:  в селата  Голямо Соколово(10 ч), Бистра(13 ч) и Съединение(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Попово – на 24.01.2019 г.:
в селата Гагово(10 ч), Паламарца(13 ч) и Кардам(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг - на 31.01.2019 г.: в селата Орач(10 ч), Кьосевци и Стойново(13 ч), и Малоградец(15 ч).

09 яну 2019

Втори участник в схема за телефонни измами за по-малко от месец задържаха криминалисти на РУ-Попово


Участник в схема за телефонни измами задържаха служители на РУ-Попово в резултат на предприети незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия няколко часа след получаване на сигнал за осъществена такава измама. На 8.01.2019 г. в управлението е бил получен сигнал, че 86-годишна самотноживееща жена в гр. Попово е била въведена в заблуждение чрез обаждане на стационарния й телефон и под предлог за необходимост да окаже съдействие на полицейски служители, провеждащи операция за задържане извършители на телефонни измами, от владението й е била отнета сумата от 985 лв.

Обадилият й се по телефона непознат мъж се представил за полицейски служител, който й обяснил, че вероятно ще получи обаждане от извършители на измами, и я посъветвал стриктно да изпълни исканията им, тъй като по този начин ще помогне на полицията за тяхното задържане. Жената действително получила обаждане с  настоятелно искане да предаде парите, с които разполага, защото в противен случай последствията за нея щели да бъдат тежки. Тя събрала парите и ги оставила в найлонова торбичка пред входната врата на къщата си. После бързо се прибрала, спазвайки и друго указание, дадено й по телефона от мнимия полицейски служител – да не стои в близост до прозорците на дома си, защото в хода на операцията може да има престрелка и това да бъде опасно за нея.

След предприети незабавни действия за установяване на човека, взел оставените от възрастната жена пари, в които били включени няколко екипа служители на РУ-Попово, на автогарата в гр. Попово е бил задържан 50-годишен мъж от с. Априлово, община Попово. За съшия е установено, че е бил „нает“ предишния ден след публикуване на обява в Интернет, че си търси работа. Мъж, представил се за лекар, го „наел“ да събира и доставя по предназначение документи от негови „пациенти“. Участието в гореспоменатата измама на практика било стартът на 50-годишния в тази му „дейност“. След като прибрал оставените от възрастната жена пари, съгласно указанията, които получил от „работодателя си“, той заминал да ги занесе в град в друга област, като си приспаднал 350 лв. от тях за свършената от него работа. На връщане бил задържан на Автогара Попово. Намерените у него пари ще бъдат върнати на потърпевшата.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово. 50-годишният мъж е задържан в управлението на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. Предстои днес да му бъде повдигнато обвинение. Действията по разследването се извършват под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Попово.

Преди по-малко от месец - на 18.12.2019 г., криминалисти от РУ-Попово установиха и задържаха друг мъж, участвал като куриер при реализиране на телефонни измами на други две възрастни жени в гр. Попово, на обща стойност близо 4 хил. лв.
09 яну 2019

5 водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол, и двама – под въздействието на наркотични вещества или техни аналози, са установени по пътищата на областта по празницитеЗа времето от 21.12.2018 г. до 1.01.2019 г. с цел осигуряване безопасността на движението по пътищата на област Търговище по време на коледните и новогодишни празници чрез осъществяване на активен контрол върху него бе проведена специализирана полицейска операция.  В  нея участваха екипи, съставени от служители на сектор „Пътна полиция“ в дирекцията и на „Териториална полиция“ в районните управления, притежаващи правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Един от акцентите в осъществяваната контролна дейност бе недопускане управление на МПС от водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества или техните аналози, тъй като това създава сериозен риск както за тях самите, така и за другите участници в движението.

В хода на  превантивната акция за горепосочения период от време в област Търговище са установени 5 случая на управление на МПС след употреба на алкохол. В 4 от случаите водачите са шофирали с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух от 0,5 до 1,2 промила, за което са санкционирани по административен ред, а в един водач е шофирал с алкохол над 1,2 промила - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс, за което е образувано бързо полицейско производство. На съответните водачи са съставени актове за установяване на административно нарушение и са издадени заповеди за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 171, т. 1, буква“б“ от Закона за движение по пътищата – „временно отнемане на свидетелството за управление на МПС“. На други трима собственици на МПС е наложена принудителна административна мярка „Временно спиране от движение на пътното превозно  средство“ по чл. 171, т. 2, буква“и“ - за това, че допускат или предоставят управление на МПС на лице, което е с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила. В хода на операцията са установени и два случая на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества или техни аналози, за което са образувани бързи полицейски производства по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс, и са издадени  заповеди за прилагане на принудителна административна мярка „временно отнемане на свидетелството за управление на МПС“. По време на операцията са издадени и пет заповеди за принудителна административна мярка по чл. 171, т. 2а от Закона за движение по пътищата – „прекратяване регистрацията на пътно превозно средство“, за срок от 6 месеца до една година - за управление на МПС след употреба на алкохол или на наркотични вещества или техни аналози.

През периода бе осъществяван и регулярен контрол за спазване от водачите на МПС на скоростните режими. За последната седмица на изминалата 2018 г. със стационарно преносим уред за контрол на скоростта (СПУКС) са  заснети 135 такива нарушения, а с мобилните системи за контрол– други 33.  През седмицата на водачи на МПС в областта са издадени 524 електронни фиша за неспазване на скоростните режими.03 яну 2019

Как гражданите да боравят разумно с пиротехнически изделия и да съдействат за опазване на имуществото си през празничните дниВ навечерието на новогодишните празници от ОД МВР-Търговище отправят съвети към гражданите на областта относно:

Опазване сигурността на домовете им и на движимото им имущество:
•    При пазаруване внимавайте за джебчии! Те умело използват празничното оживление по търговските улици, в хипермаркетите и около пазарите. Сливат се с тълпата, възползват се от еуфорията на хората и понижената им бдителност, за да  пребъркат джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета в носени през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи! При пазаруване дръжте чантата си затворена и плътно притисната да тялото ви. Не носете портмоне или големи суми пари във външните джобове на дрехите си.
•    Ако ще отсъствате от дома си по празниците, съобщете това на колкото се може по-ограничен кръг хора, които са ви наистина близки. Помолете някого от тях или съседи, на които имате доверие, да наглеждат жилището ви. Не оставяйте в него големи парични суми и ценност – имайте предвид, че това са най-предпочитаните от извършителите домови кражби. Избягвайте да съобщавате на всеослушание, че напускате за известно време жилището;  въздържайте се да оповестявате в социалните мрежи, че ви предстои пътуване, т.е. че домът ви за известно време ще остане празен. Предупредете и децата си да не вършат това.
•    Преди да тръгнете на път, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци в дома ви са добре затворени, а електроуредите – изключени. И, разбира се, проверете дали сте заключили входната врата, като е удачно, ако имате възможност, тя да бъде с повече от един заключващ механизъм. Вратата към жилището ви трябва да е заключена дори и когато вие сте вътре в него.

Стриктно спазване на правилата за безопасност при боравене с пиротехнически изделия
Ако решите да използвате в празничната новогодишна нощ пиротехнически изделия с увеселителна цел:

•    Закупете ги вие, съхранявайте ги грижливо до празничната вечер и внимавайте да не попадат в ръцете на вашите непълнолетни деца. Важно е  да се упражнява постоянен родителски контрол, тъй като паленето на бенгалски огън и свещички до елхите или до други лесно запалими предмети е  твърде опасно.
•    Имайте предвид, че много от пиротехническите средства са пожароопасни. Те не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др. а също така и до нараняване на хора. Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия - същите подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.
•    Не забравяйте, че е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства и в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове и манастири, и други места, където са събрани много хора.

На територията на областта е в ход специализирана полицейска операция за осъществяване на активен контрол върху съхранението на ловно и огнестрелно оръжие, и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, обектите за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества. Извършват се проверки   в търговските обекти за спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия и недопускане на нерегламентираната им продажба на места без разрешение. До момента в рамките на операцията, която ще приключи в началото на 2019 г., са  съставени актове за установяване на административно нарушение на двама граждани: в единия случай се касае за нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия без разрешение за това,а в другия – за  употреба на такива на място, където това не е разрешено според наредбата за спазване на обществения ред в съответната община. Създадена е и необходимата организация за обезпечаване безопасността на движението по главните и вторoкласни пътища в областта и по вътрешноградската мрежа предвид очаквания интензивен трафик на МПС през празничните и почивни дни. В тези дни по пътищата на областта ще има засилено полицейско присъствие с цел подпомагане и регулиране на движението на МПС и за ограничаване на предпоставките за пътни инцидент.

28 дек 2018

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО