МВР

ОД Търговище

 

Намаление броя на тежките ПТП и на загиналите в тях граждани отчитат за полугодието в сектор „Пътна полиция“ на областната дирекция

По-голямата част от пътните инциденти са възникнали при суха пътна настилка и през светлата част на денонощието

През първите 6 месеца на 2021 г. на територията, обслужвана от ОДМВР – Търговище, са регистрирани 17 тежки ПТП с 3-ма загинали и 24 ранени в тях граждани. В сравнение със същия период на 2020 г. се наблюдава намаление на тежките ПТП с 4, намаление на загиналите в тях граждани с 3, и увеличение броя на ранените с двама. През периода са регистрирани общо 158 ПТП с материални щети, срещу 154 през 2020 г.

Анализът на пътния травматизъм сочи, че инцидентите са причинени най-вече от управление на ППС с превишена и несъобразена с пътните условия скорост, в много от случаите - в съчетание с нарушаване правилата за движение от пешеходци, неправилните маневри, отнемането на предимство, управление на ППС от неправоспособни водачи и от водачи, употребили алкохол.

Най-често срещаната причина за инцидентите по пътищата на областта ни през периода са неправилни маневри на водачите на МПС – поради нея са настъпили 6 ПТП с един загинал и 9 ранени граждани. 6 тежки пътни инцидента са причинени от отнемане на предимство, като в резултат са ранени петима граждани. Същия брой ПТП за периода са възникнали и поради движение на МПС с превишена и несъобразена скорост – в тях е загинал един и са ранени 8 граждани. Поради нарушение на правилата за движение от страна на пешеходец е възникнал един пътен инцидент, завършил със смъртта на гражданин.

Статистиката сочи още, че най-голям брой от тежките ПТП в област Търговище през първото полугодие на настоящата година – 8, са настъпили по републиканската и общинската пътна мрежа извън населените места. В тях са ранени 16 граждани и са загинали двама. 11 от тежките пътни инциденти са настъпили при суха настилка, а при мокра и заснежена настилка са регистрирани 6 тежки ПТП. 13 от тежките пътни инциденти са възникнали в светлата част на денонощието.

За периода контролните органи са установили 21 913 нарушения на Закона за движение по пътищата, като на нарушителите са съставени 2230 акта за установяване на административно нарушение, и 5465 фиша. Електронните фишове за полугодието са 14218. В сравнение с 2020 г. констатираните нарушения са с 679 повече, като съставените актове са с 210 повече, а  фишовете са с 393 повече.
През периода служителите от сектор “Пътна полиция” в областната дирекция са участвали в 29 тематични специализирани полицейски операции по безопасност на движението, които са били  планирани от ГДНП, ОДМВР или от РУ. Анализът сочи, че е необходимо допълнително активизиране на контролната дейност по отношение на спазване правилата за движение от пешеходците и велосипедистите и отнемането предимството на пешеходци и велосипедисти от водачите на МПС предвид факта, че за полугодието пътните инциденти с участието на тези категории участници в движението съставляват 35.29 % от общия им брой. В тях са загинали 1/3 от общия брой загинали в пътни инциденти, и  са пострадали ¼  от ранените.  За периода по улиците и пътищата на областта контролните органи са констатирали 209 нарушения, допуснати от пешеходци и колоездачи.

Ръст бележат установените от контролиращите пътната безопасност нарушения за управление на МПС с превишена скорост, за неизползване на обезопасителени колани или защитни каски, за отнемане предимство на пешеходец, за управление на МПС без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“,  което от своя страна оказва възпиращ превантивен ефект върху  поведението на водачите на МПС с оглед недопускане и ограничаване на посочените по-горе нарушения.


22 юли 2021

Започват засилени проверки на товарни автомобили и автобуси


От днес до 25 юли 2021  г. на територията на област Търговище и  цялата страна, както и във всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ -  Roadpol, е в ход специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите.
Основното, за което ще следят екипите у нас, е неспазване на времето за почивка от водачите, неспазване на скоростните режими, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите. В проверките по българските пътища, освен пътни полицаи, ще се включат служители на Криминална полиция  и представители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.
В календара на Roadpol от тази година са предвидени вече четири операции с аналогичен акцент. Основната причина за това, е че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки ПТП.

19 юли 2021

Деца гостуваха на служители от РУ-Търговище и се запознаха с полицейската професия
14 деца от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование/ РЦПППО/-обл.Търговище, водени от свои учители, днес гостуваха на служителите от РУ-Търговище с идеята  малчуганите да научат повече за професията на полицая. Посещението им бе в изпълнение на идеята на ръководството на центъра през ваканцията си децата да посетят различни институции и като част от летните си занимания да се запознаят със спецификата на работата в разнообразни професионални сфери.

Учениците прекараха незабравими минути в компанията на служителите в сектор „Охранителна полиция“ на РУ-Търговище полицейски инспектор Галина Георгиева и младши полицейските инспектори Виктор Дечев и Вейсел Вейселов. Униформените служители ги запознаха с основните помощни средства, които използват при осъществяване на дейността си в служба на обществения ред и спокойствието на гражданите – стоп-палка, белезници, щит, бронежилетка. На малките гости на полицаите бе предоставена възможност да разгледат служебния полицейски автомобил, и да станат свидетели на това как той се  движи при специален режим – с включена звукова и светлинна сигнализация. Несъмнено много емоции им донесе представянето на служебното куче Арчи, което  изпълни безотказно зададените му водача му Христо Димитров команди, и с присъствието си внесе  жизнерадостно настроение сред децата. Логично служителите на реда припомниха на малките си гости и основните правила за пътна безопасност, които те трябва да спазват като участници в движението.

Предишния ден децата от лятната занималня към РЦПППО-обл.Търговище, се запознаха и с професията на пожарникаря, гостувайки в РСПБЗН-Търговище, където им бе демонстрирано оборудването и действието на противопожарния автомобил.16 юли 2021

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация