МВР

ОД Търговище

 

30 март 2018

60 нарушения на скоростните режими от водачи на МПС са констатирани в Търговище за три часа работа на нова лазерна камера

От 12 март т. г. на територията на всички областни дирекции на МВР работят 28 нови системи за контрол на скоростта60 нарушения, свързани с превишаване на максимално разрешената скорост, са установени на 29.03.2018 г. за три часа работа с новата камера на тринога, от служители от сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция. На тази дата устройството е работило на ул. „Цар Освободител“ в гр. Търговище. Повечето от констатираните нарушения са за минималното превишаване на скоростните режими – с от 11 до 21 км/ч. Най-голямото превишаване на скоростта, установена на тази дата от пътните полицаи в гр. Търговище, е на водач, управлявал МПС с 52 км/ч над разрешената скорост.

Устройството  разполага със собствени батерии и работи самостоятелно. То може да установява по няколко нарушения, извършвани от различни автомобили, едновременно. Функционалността му позволява да се следи за нарушения на скоростта в двете посоки на движение.

Работата с новата преносима лазерна камера на тринога е напълно автоматизирана. Полицейските служители единствено избират мястото за контрол на скоростта, разполагат устройството и му задават настройките –разстояние на снимане и допустимата за участъка скорост. След това системата извършва всичко останало напълно автоматично, без никакво участие на служител. След приключване на работа, данните се предават автоматично в Централната база данни на МВР посредством онлайн връзка.

 Устройството засича скоростта от 600 м с помощта на лазерен лъч, не излъчва сигнал и не се улавя от обикновените антирадари, които улавят радиовълни. Предимството му е, че автоматично разпознава номерата на автомобилите и обработва данните за техните собственици. Може да снима и в тъмната част на денонощието.

В област Търговище с подвижната камера за контрол на скоростните режими вече се работи регулярно по пътищата от републиканската и общинска пътна мрежа.

 30 март 2018 | 13:37