МВР

ОД Търговище

 

12 февруари 2020

157 МПС и 263 лица са проверени в хода на специализирана полицейска акция в търговищкото село Лиляк

На база констатациите е образувано бързо полицейско производство по чл. 345, ал. 1 от НК и са съставени актове по няколко различни закона
Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и подобряване на пътната безопасност бе проведена днес в с. Лиляк, община Търговище. В масираната акция, която се проведе  под ръководството на Окръжна прокуратура-Търговище, освен служители на ОД МВР и РУ-Търговище участваха и представители на Областната дирекция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

По време на операцията в селото бяха изградени и функционираха 5 контролно-пропускателни пункта. Полицейските служители са проверили 157 моторни превозни средства и 263 лица. Установени са 9 криминално проявени лица, които са доведени в управлението.

Установен е и водач, управлявал лек автомобил, който е бил спрян от движение и е бил с регистрационни табели, издадени за друго МПС.  Констатирано е още, че свидетелството за управление на МПС на водача е временно отнето заради неплатени в срок глоби по Закона за движения по пътищата. За същия водач е установено, че има още няколко регистрирани предишни нарушения по Закона за движение по пътищата. Той е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 345, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

Извършена е проверка на група лица от друга област, живеещи във фургони в с. Лиляк, за  които има получени сигнали за системно  извършване на противоправни деяния в населеното място. В резултат  са установени 2 нарушения по Закона за българските лични документи, и 4 – по Закона за гражданската регистрация, и са предприети съответните административни мерки.

Съставени са 7 акта за установяване на административно нарушение и са наложени 29 глоби по фиш за нарушения по Закона за движение по пътищата. Съставени са и 2 акта по Кодекса за застраховането.

По време на извършените проверки са установени и иззети свидетелство за регистрация на  МПС – първа и втора част, които са били обявени на общодържавно издирване.

Съвместно с представители на други държавни контролни органи са проверени 4 търговски обекта в селото. В два от тях служители на Комисията за защита на потребителите са констатирали нарушения – по Закона за туризма и по Закона за тютюна и тютюневите изделия. Две нарушения са установени и от представители на Областната дирекция по безопасност на храните – по Регламент 1169 от 2011 г. на Европейския парламент - за етикетирането на продуктите/установени са хранителни артикули без документи, удостоверяващи произхода им, и е наложена възбрана за продажбата им/, и по чл. 12 от Закона за храните/за актуализиране на удостоверението за регистрация на търговски обект/. Нарушителите ще бъдат санкционирани по съответния ред.
Изображения

 12 февруари 2020 | 17:22