МВР

ОД Търговище

 

25 март 2021

Четирима са задържани в РУ-Търговище за извършване на тежко криминално престъпление

Активните действия по разследване на обстоятелствата, довели до смъртта на 52-годишен мъж от търговищко село, продължават под ръководството на прокурор от Окръжна прокуратура
На брифинг пред сградата на Съдебната палата в гр. Търговище днес окръжният прокурор Диляна Стоянова и директорът на областната дирекция на МВР ст. комисар Николай Ненков предоставиха на представителите на медиите информация във връзка с извършено в областта тежко криминално престъпление.
Около 10.10 ч на 24.03.2021 г. на тел. 112 в дирекцията е получен сигнал за намерен в безпомощно състояние в канавка до общинския път между селата Ралица и Давидово мъж на видима възраст около 50 години. Веднага към мястото на произшествието е изпратена дежурна група служители на дирекцията. При извършения в присъствието на съдебен лекар оглед е установено, че мъжът е починал. По тялото му са констатирани множество оточни и разкъсно-контузни рани в областта на главата. Своевременно е установена и самоличността му – 52-годишен, от с. Подгорица, община Търговище. Според съдебния лекар вероятно смъртта на мъжа е настъпила до 24 часа преди да бъде открит мъртъв. Заключението от направената впоследствие  аутопсия на тялото е, че смъртта е причинена от получена вследствие нанесен му побой тежка черепно-мозъчна травма. За същия начин на причиняване на смъртта свидетелствува и фактът, че починалият е с няколко счупени ребра.  

В резултат на проведени от полицейските служители незабавни издирвателни действия като съпричастни към извършване на тежкото криминално престъпление за срок до 24 ч на основание чл. 72, ал.1, т. 1 от Закона за МВР са задържани четирима души: трима мъже от с. Подгорица - 50-годишен мъж и 26-годишният му син, както и 16-годишен младеж, и тримата от с. Ралица, а също – 15-годишен младеж от с. Подгорица. Трима от четиримата задържани са известни на полицията с предишни свои криминални прояви. 26-годишният мъж е осъждан, изтърпявал е наказание по ефективна присъда за кражба в място за лишаване от свобода, откъдето е бил освободен през м. октомври 2020 г.

Действията по разследването на престъплението продължават с разпити на свидетели с оглед пълното изясняване както на фактическата обстановка около извършването му, така и на евентуалните мотиви за това. Досега е известно, че жертвата и задържаните са се познавали. От събраните до момента в хода на разследването данни се предполага, че деянието е извършено по хулиганки подбуди.

 Досъдебното производство по описа на РУ-Търговище е започнато за извършено престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.  То ще бъде трансформирано в следствено дело съгласно разпоредбите на НПК  поради факта, че двама от разследваните са непълнолетни.

Изображения

 25 март 2021 | 14:13