МВР

ОД Търговище

 

04 януари 2018

Съставени са 5 акта на нарушители на изискванията за употреба на газово оръжие и пиротехника

в хода на превантивна акция на полицията в навечерието и по време на коледните и новогодишни празници10 магазина, продаващи пиротехнически изделия, 7 ловно-рибарски магазина и 76 души, притежаваши ловно и бойно оръжие, са били проверени от полицейски служители в хода на проведена от 15.12.2017 г. до началото на настоящата година специализирана полицейска операция с превантивна насоченост, чиято основна цел бе осъществяване на контрол за спазване на нормативно регламентираните изисквания за съхранението и търговията с оръжия, боеприпаси и взривни вещества, и за недопускане на нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия или на такива, несъответстващи на изискванията за качество и безопасност.

При проверките не са констатирани голям брой сериозни нарушения, което  свидетелства, че предприетите превантивни действия дават своя резултат, а потребителите вече имат изградена култура за употребата на пиротехнически средства. В хода на операцията  контролните органи са констатирали 5 нарушения, свързани най-вече с използване на газово оръжие  в населени места. На нарущителите са съставени 5 акта за установяване на административно нарушение: 4 – по ЗОБВВПИ, и един – по общинска наредба за опазване на обществения ред. При извършените от тях проверки полицейските служители са направили 12 предупреждения по чл. 65 от Закона за МВР – най-вече на управители на обекти, търгуващи с пиротехнически изделия, да не продават такива на лица под определената за различните категории фойерверки възраст в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Съставен е един акт за административно нарушение за  неправомерна употреба на пиротехнически изделия.

По време на новогодишните празници в област Търговище няма хора, пострадали при употреба на различни видове фойерверки. В хода на проверките не е констатирана продажба на пиротехнически изделия без съответното надлежно разрешително за това.


 05 януари 2018 | 13:38