МВР

ОД Търговище

 

12 октомври 2020

Сред най-честите нарушения – неспазване на пътни знаци и маркировка, и неизползване на предпазни колани и каски
1176 МПС и 1283 лица са проверени по пътищата на област Търговище в хода на проведена миналата седмица специализирана полицейска операция. Целта на превантивната акция, която бе проведена в цялата страна, бе осигуряване безопасността на движението по пътищата и ограничаване на предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти. В хода й приоритетно бе осъществяван активен контрол за неправилно движение на велосипедисти по предназначените за пешеходци площи, за внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение от пешеходци, за отнемане на предимство на пешеходци или велосипедисти от водачи на ППС, и за недопускане на преминаване на забраняващ сигнал на светофарните уредби.

За констатираните от тях по време на акцията нарушения на Закона за движение по пътищата служителите на „Пътна полиция“ в областта ни са съставили 73 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 384 глоби по фиш. Най-много са съставените актове на водачи на МПС за неспазване на пътни знаци и маркировка – 87, пред тези за неизползване на обезопасителни колани, каски и системи – 52. По време на акцията за извършени от тях нарушения са санкционирани 16 пешеходци. По 3 акта са съставени за установени случаи на отнемане предимство на пешеходец от страна на водач на МПС и за управление на МПС от неправоспособни водачи. За преминаване на забраняващ сигнал на светофара униформените служители са съставили 2 акта. Съставен е и акт на водач, управлявал МПС с установена с алкотест „Дрегер“ концентрация на алкохол в издишания от него въздух между 0,5 и 1,2 промила, както и на велосипедист - за извършено от него нарушение на правилата за движение.

309 нарушения на скоростните режими в областта са констатирани в хода на превантивната акция, като служителите на „Пътна полиция“ са използвали всички налични технически средства за контрол на скоростта на МПС, и са  осъществявали този контрол както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. При извършваните в хода на операцията проверки са връчени 58 електронни фиша.
Изображения

 12 октомври 2020 | 16:09