МВР

ОД Търговище

 

03 август 2017

Специализирана полицейска операция на TISPOL за контрол на товарни автомобили и автобуси

Едно от най-често установяваните нарушения при проверките в Търговищка област е неизползването на обезопасителни коланиПрез изминалата седмица на територията на България и останалите страни от Европейския съюз се проведе специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите, която бе осъществена по линия на Европейската организация на службите на „Пътна полиция“ (TISPOL). У нас проверките  бяха организирани съвместно от органите на „Пътна полиция“ и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Акцентът по време на проверките бе за наличието на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, както и за платена винетна такса на автомобилите.

Операциите за контрол над товарните автомобили и автобусите са заложени в плана на TISPOL за проверки през 2017 г. във връзка с данните, че при възникване на тежко произшествие на пътя с участието на такива превозни средства, последиците и броят на загиналите и ранените е значително по-голям, отколкото при други инциденти. Основните причини за възникване на ПТП с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване на времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоза на необезопасен товар и претоварване на автомобилите.

В проведената операция на територията, обслужвана от ОД МВР-Търговище, участваха служители на сектор „Пътна полиция“ в ОД МВР-Търговище и на „Териториална полиция“ в районните управления в състава й. Те са проверили 205 товарни автомобила, като са  установили общо 49 нарушения на Закона за движение по пътищата. Най-голям брой от тях – 17, са свързани с неизползване на обезопасителни колани. Не са малко и установените нарушения, свързани с нередовни документи на водачите на товарните автомобили - 11. При извършените проверки са констатирани още: 7 случая на техническа неизправност на автомобилите, 4 – на нередовни документи на превозното средство, по един случай – на водач, управлявал след употреба на алкохол, и на нарушение, свързано с издадените документи за превоз на товара. Установени са и 9 други нарушения на гореспоменатия закон.

По време на операцията в област Търговище полицейските служители са проверили и 55 автобуса. Общият брой на установените от контролните органи нарушения е 13. Констатирани са по 3 случая на управление без използване на предпазен колан, както и на превоз на по-голям от допустимия брой пътници в автобуса. По време на осъшествявания от тях контрол  полицейските служители са установили и по два случая на следните нарушения: наличие на техническа неизправност в ППС, нередовни документи на водача му и нередовни документи на самото превозно средство.

При проверките са констатирани и два случая на управление на товарен автомобил от неправоспособни водачи, които вече са наказвани в едногодишен срок по административен ред са същото по вид нарушение с влязло в сила наказателно постановление. По тези случаи са образувани бързи полицейски производства по чл. 343в, ал. 2 от Наказателния кодекс.

 03 август 2017 | 10:51