МВР

ОД Търговище

 

23 декември 2020

Предприети са мерки за осигуряване добър обществен ред, безопасност на движението и спазване на противоепидемичните изисквания по време на предстоящите зимни християнски празници
От днес до 3.01.2021 г. на територията на областта ще бъде проведена специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност“, чиято цел е подобряване безопасността на движението и ограничаване предпоставките за пътно-транспортни произшествия и нарушения на Закона за движение по пътищата. Известен е фактът, че тези предпоставки с настъпване на зимния сезон се увеличават предвид заснежените или мокри пътни настилки през него, влошените метеорологични условия, често намалената видимост, редуцирането на светлата част на денонощието. Освен служители на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция в превантивната акция за безопасност на пътя ще се включат и максимален брой униформени служители от районните управления, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Основната насоченост на акцията е превенция на управлението на МПС от водачи, употребили алкохол или шофиращи под въздействието на наркотични вещества, както и на управлението на неправоспособни водачи.  

За дните, когато се очаква интензивен пътникопоток,  в съответните пътни участъци ще бъде осъществяван контрол на движението на МПС от максимален брой полицейски екипи, които ще имат готовност при необходимост за незабавна реакция с цел подпомагане на трафика и недопускане образуването на колони от МПС. Паралелно полицейските служители ще осъществяват активна контролна дейност по отношение на водачите с рисково поведение на пътя, свързано с неправилно изпреварване, отнемане на предимство и други рискови маневри, създаващи предпоставки за пътни инциденти. Засилен контрол ще се осъществява не само на входно-изходните артерии на градовете и по основните пътни артерии в областта, а и в малките населени места.

В празничните дни ще продължат регулярните проверки на полицията съвместно с други контролни органи/Областна дирекция „Безопасност на храните“, РЗИ, регионалната дирекция на Комисия за зашита на потребителите/ в големи търговски обекти, складови бази, борси и тържища за спазване на разпоредените основни противоепидемични мерки – физическа дистанция от 1,5 м между гражданите, както и за задължителното носене на зашитна маска или друго средство, прикриващо носа и устата, на закрити обществени места. При установяване на нарушения ще бъдат предприети незабавно съответните действия от страна на различните контролни органи съобразно тяхната компетентност. В областната дирекция е създадена необходимата организация за осигуряване на засилено полицейско присъствие около църкви и храмове с оглед евентуално събиране на повече хора там в празничните дни, а също така – и в районите на автогари и гари в областта в дните, когато се очаква по-масови пътувания на граждани.  Ще се реагира своевременно на всеки сигнал, свързан с нарушаване на обществения ред или на престъпление от общ характер, ще се противодейства активно на евентуални нарушения и престъпления, свързани със съхранението и разпространението на акцизни стоки без бандерол.

От областната дирекция на МВР-Търговище пожелават светли коледни и новогодишни празници на всички жители на област Търговише!Изображения

 23 декември 2020 | 13:52