МВР

ОД Търговище

 

04 април 2018

Предприети са допълнителни мерки за осигуряване на обществения ред, сигурността и спокойствието на гражданите по време на великденските празници


И тази година в ОД МВР-Търговище са предприети комплекс от мерки  с цел гражданите на областта и техните гости да се радват на спокойни и светли великденски празници. За да не бъдат допуснати инциденти или нарушаване на обществения ред, ще бъде засилено полицейското присъствие в районите около християнските храмове и на местата, където са предвидени различни празнични прояви с очаквано масово участие на граждани в тях. Вниманието на полицейските патрули ще бъде фокусирано и върху гари и автогари предвид интензивното придвижване на пътници, както и върху базари, пазари и пешеходни зони, където има струпване на много хора, с оглед недопускане на посегателства върху собствеността им.

 По време на предстоящите празнични и почивни дни на територията на областта ще бъдат проведени специализирани полицейски операции с  цел недопускане на кражби и злоупотреби при търговия с домашни животни,  на разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол.

Предвид очакваното увеличение на интензивността на автомобилния поток  се предвижда засилено полицейско присъствие по главните пътища и в районите на участъци с концентрация на ПТП с оглед регулиране, подпомагане и контрол на движението на МПС. За времето от 5 до 9.04.2018 г. по пътищата на областта ще бъде проведена специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност“, в хода на която ще бъде осъществяван системен контрол на движението на МПС както по главните пътища от републиканската пътна мрежа, така и по тези от трети клас и по общинската пътна мрежа, а също и в районите на питейни и увеселителни заведения. Създадена е и организация за максимално ефективно използване на техническите средства за контрол на скоростта. При осъществяване на  превантивната и контролната си дейност пътните полицаи ще бъдат подпомагани от служители на „Охранителна полиция“ в районните управления на МВР. Освен  спрямо водачи, шофиращи под въздействието на алкохол или наркотични вещества или техни аналози,  служителите на сектор„Пътна полиция“ ще  вземат отношение и към водачи и пътници без поставени обезопасителни колани, управление на автомобили без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, управление на МПС без заплатена винетна такса, управление на нерегистрирани или неизправни автомобили, мотоциклети и мотопеди. От сектора апелират към водачите на МПС да спазват ограниченията на скоростта и да ползват обезопасителни колани, да не се поддават на нетърпението и припряността, и да не предприемат рискови маневри и изпреварвания. Попаднат ли в задръстване, да запазят спокойствие и да проявят търпение, защото прояви на нервност и агресивност няма да ускорят придвижването
им, а само допълнително биха усложнили ситуацията.


 Няколко съвета към гражданите за тяхната и на имуществото им безопасност:

      - Ако по празниците напускат жилищата си за по-дълго време, да не съобщават това на широк кръг от хора,  а само на най-близки или съседи, които да наблюдават дома им. Преди заминаване следва да се провери дали са затворени добре вратите в него, прозорците на тераси и санитарни помещения, дали са укрепени надеждно вратите на гаражи и мазета. Трябва да се избягва държането на големи суми парични суми или ценности в домовете. Такива гражданите не бива да оставят и в автомобилите си, независимо за колко време ги напускат.

         - Необходимо е да имат предвид, че по празници извършителите на джебчийски кражби се активизират, използвайки струпването на много хора около пазарите и църковните храмове. Техни удобни мишени са дамските чанти и задните джобове на панталоните. Чантите трябва да се носят затворени, плътно до тялото, а портфейлите – във вътрешния джоб. Пак заради риск от такива кражби не трябва да се оставят на лесно достъпни места портфейли, мобилни телефони,таблети. Гражданите трябва да знаят, че за да бъде разкрита или пресечена джебчийска кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията на тел. 112, униформен служител на улицата или направо в съответното районно управление.

         - Добре е деца и внуци отново да припомнят на по-възрастните си роднини и близки за риска да бъдат въведени в заблуждение по телефона, и да ги предупредят под никакъв предлог да не предоставят пари и ценности на непознати.

         - Стопаните, които отглеждат животни, и най-вече – агнета и ярета, търговията с които се засилва в навечерието на Великден и Гергьовден, трябва да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, посещаващи  дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи хора, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, от които впоследствие възнамеряват да извършат кражби. Стопаните в никакъв случай не трябва да оставят сами непознати в имота си, особено в помещението, където съхраняват пари. Постройките, в които са животните, трябва да са добре укрепени и осветени.


И ако все пак произшествие помрачи вашето настроение, знайте, че на тел. 112 можете да потърсите помощ от дежурните служители на районните управления на МВР  и районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението”.  От ОДМВР- Търговище ви пожелават светли и благословени празнични дни!


 04 април 2018 | 15:41