МВР

ОД Търговище

 

15 май 2018

Практически препоръки на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП-МВР за абитуриенти

Празниците не дават предимствоЗавършването на училище винаги е свързано с много вълнения и емоции. Празнуват не само зрелостниците, но и цялото им обкръжение. Празничното настроение много често води до компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до неприятни ситуации и последици.

През 2017 г. по време на абитуриентските тържества в страната са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства (ПС), превозващи абитуриенти. В над 90 от случаите участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колан, а в повече от 10 случая - предпазни каски. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. В 10 случая водачите са били неправоспособни. Взети са повече от 440 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП. Регистрирани са 6 ПТП с участието на автомобили, превозващи абитуриенти, като при 4 от тях водачите са били абитуриенти.

За да остане празничното настроение, oт „Пътна полиция“ съветват:

•    Спазвай Закона за движението по пътищата.
•    Осведоми се за последните изменения в Закона за движението по пътищата.
•    Мисли за собствената си безопасност.
•    Празнувай, но се контролирай.
•    Не прекалявай с алкохола.
•    Намери си шофьор за бала и след него.
•    Ако ще шофираш, не пий алкохол.
•    Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици.
•    Ако не си правоспособен водач, не шофирай.
•    При нужда позвъни на телефон 112.


Спазвай Закона за движението по пътищата.
Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движението по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и малко след бала.

Осведоми се за последните изменения в Закона за движението по пътищата.
През 2018 г. има промени в Закона за движение по пътищата. Нарушенията на разпоредбите водят до много сериозни последици – спиране на превозното средство от движение, отнемане на свидетелството за правоуправление, лишаване на водача от право да управлява МПС, отнемане на контролни точки, глоби и др. Много от измененията в закона от 2017 г. са свързани с ограничаване управлението на МПС от неправоспособни водачи и от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества и техни аналози.
Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са ги предоставили. Не шофирай МПС, ако не си платил глобите си за предишни нарушения на Закона за движението по пътищата. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях, и за техния шофьор.

Мисли за собствената си безопасност.
Винаги поставяй собствената си сигурност на преден план. Никога не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг инцидент. Най-рисковото поведение по време на баловете е свързано с:
-    управление с несъобразена или превишена скорост;
-    неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите;
-    извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно;
-    отнемане на предимство;
-    преминаване на червен сигнал на светофара;
-    управление от неправоспособни водачи;
-    управление на МПС след употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози;
-    подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците;
-    возене на повече пътници от броя на местата за сядане.

Празнувай, но се контролирай.
Празниците и доброто настроение не скриват опасностите и не може да бъдат оправдание или спасение при необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория води до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът и отговорното поведение не пречат на настроението.

Не прекалявай с алкохола.
Алкохолът не е най-добрият начин да си повишиш настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Алкохолното опиянение може дори да развали празника на цялата компания. Може да попаднеш в рискови ситуации заради „смелите" решения, взети под влияние на изпития алкохол.

Намери си шофьор за бала и след него.
Предварително си избери шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил.

Ако ще шофираш, не пий алкохол.

Ако си правоспособен водач и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели" решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен.

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици.
Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя.

Ако си неопитен водач, не шофирай.
Ако все още не си достатъчно подготвен водач, но имаш правоспособност за управление на МПС, не демонстрирай уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация е много по-голям.

При нужда позвъни на телефон 112
Помагай си сам! Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията, които може да застрашат сигурността на движението по пътищата.
Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ!


 28 май 2018 | 14:10