МВР

ОД Търговище

 

29 май 2019

Победител в заключителното състезание от националната програма "Работата на полицията в училищата"е отборът на ОУ "Л. Каравелов" - Попово

Проявата, в ковто участваха 7 ученически отборa, бе организирана от областната дирекция в партньорство с РУО-Търговище

Град Търговище бе домакин на жизнерадостна инициатива – заключителната проява в рамките на Националната програма „Работа на полицията в училищата“ под наслов: „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“ – за учебната 2018/2019 година. Тя бе организирана от ОД МВР-Търговище и РУО-Търговище, а публиката бе изпълнила спортната зала „Д. Стефанов“, за да подкрепя участниците. Отборите бяха 7 на брой, от петте града в област Търговище/областният център бе представен с 3 отбора/.

 Всеки отбор бе съставен от четирима участници – ученици в шести клас. Целта бе в навечерието на лятната ваканция децата от областта да демонстрират на практика наученото от тях с помощта на служителите от „Охранителна полиция“ и на Детска педагогическа стая по програмата, а именно – как да играят безопасно, как да пазят сигурността си като участници в движението по пътищата, как да реагират правилно и адекватно в различни рискови ситуации. По тази програма полицейските служители работят активно в училищата от 2000-та година досега.
Надпреварата включваше три състезателни дисциплини. Стартът й бе даден с решаването на тест с въпроси от безопасността на движението по пътищата,  на които според регламента трябваше да се отговори  за 30 мин. Последва състезание по майсторско управление на велосипед, в което участниците трябваше да изпълнят определени задачи за време, след което състезателите скоростно редиха пъзел на тема пътна безопасност. В последната състезателна дисциплина по един представител на отборите трябваше да облече полицейска и пожарникарска униформа - също за време, като в това начинание всеки от тях бе подпомаган от един свой съотборник.

Заключителната инициатива по програмата уважиха с присъствието си областният управител на Търговище Митко Стайков, началникът на РУО-Търговище Елка Станчева, директорът на ОД МВР-Търговище ст. комисар Николай Ненков, директори на училища, които участваха със свои отбори в състезанието.

В крайна сметка с победата в оспорваната надпревара се поздрави отборът на ОУ „Л. Каравелов“ в гр. Попово с общ сбор от трите дисциплини 31 т. На второ място само на две точки разлика след него се класира отборът на II СУ „Проф. Никола Маринов“-Търговище, а на трето – отборът на I СУ „Св.Седмочисленици“-Търговище, с общ сбор от 20 т.

Всички участници в празничната проява получиха поздравителни грамоти от ГД „Национална полиция“, подписани от нейния директор гл. комисар Христо Терзийски, и от РУО-Търговище, както и предметни награди. Наградите са осигурени по проект „Подобряване закрилата на децата и превенция на детската престъпност“ по българо-швейцарската програма за сътрудничество, както и от РУО-Търговище. Бенефициент по проекта е ГДНП, а МОН е един от партньорите по него на национално ниво. Отборите, класирали се на първите три места в надпреварата, получиха и красиви купи.Изображения

 30 май 2019 | 15:50