МВР

ОД Търговище

 

30 декември 2021

От полицията призовават гражданите да използват пиротехническите изделия много внимателно и при строго спазване на изискванията за употребата им

Продължава специализираната полицейска операция в областта за контрол на продажбата на пиротехника и правилното съхранение на оръжие
Продължава стартиралата на 6 декември 2021 г. специализирана полицейска операция за осъществяване на активен контрол върху съхранението на ловно и огнестрелно оръжие и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, обектите за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества. Активните контролни действия се предприемат във връзка с  коледните и новогодишни празници, когато по разбираеми причини се увеличава закупуването и използването на различни видове пиротехнически изделия от гражданите. В хода й системно ще се извършват проверки в обекти, притежаващи лиценз за търговия с пиротехнически изделия, на складове за взривни вещества и на ловно-рибарски магазини. Паралелно се проверяват и граждани, притежаващи бойно и ловно оръжие, относно неговото надеждно съхранение.

 В хода й до момента полицейските служители са проверили 6 ловно-рибарски магазина в областта, 7 склада за съхранение  взривни и силно действащи отровни вещества, и 105 граждани, притежаващи бойно или ловно оръжие. При проверките е установено едно нарушение – на гражданин от Попово, за нерегистриране на неогнестрелно оръжие в регламентирания за това срок. На притежателя му е съставен акт за установяване на административно нарушение по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Превантивната акция ще продължи до 3.01.2022 г.


Какво задължително трябва да знаем за продажбата, съхранението и употребата на пиротехническите изделия?

•    Всяко пиротехническо изделие следва да има инструкция за употребата му на български език. Забранена е продажбата на видимо повредени пиротехнически изделия или на такива в разкъсана или неоригинална опаковка, както и без обозначение на произхода им. При употребата на пиротехнически изделия следва стриктно да бъдат спазвани изискванията на производителя, които могат да бъдат различни за всяко от тях.
•    Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства и в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове и манастири, и други места, където са събрани много хора. В случай на неспазване на тези разпоредби нарушителите ще бъдат санкционирани по наредбите за спазване на обществения ред в общините на област Търговище.
•    Не се допуска използването на пиротехнически изделия в закрити помещения с изключение на фойерверки от категория 1/бенгалски огън, конфети, бездимни фонтани за торти, гърмящи топчета – капси, и др./
•    В домашни условия пиротехническите изделия трябва да бъдат съхранявани на места, които не са достъпни за деца. Никога не трябва да се забравя, че, попаднали в детски ръце, те биха могли да бъдат твърде опасна „играчка“.
•    Да се хвърлят „пиратки“ от балкона е твърде опасна практика, защото в този момент отдолу може да преминава човек, който да бъде наранен. Гърмежите през празничните дни и нощи в много случаи се отразяват стресиращо и върху животните, затова в навечерието на зимните празници от природозащитни организации призоваха да бъде ограничено до възможния минимум използването на фойерверки и пиротехника.
•    В никакъв случай не трябва да се използва огнестрелно оръжие с увеселителна цел, тъй като това създава съвсем реална опасност от нещастни случаи, които  несъмнено биха помрачили празничния дух и настроение.

Изображения

 30 декември 2021 | 11:16