МВР

ОД Търговище

 

05 октомври 2021

Открит бе ловният сезон и за местен дребен и едър дивеч, както и груповият лов на дива свиня

В ОД МВР-Търговище с цел осъществяване на превенция и контрол за нормалното протичане на ловен сезон 2021/2022 г. стартира втора за сезона специализирана полицейска операция
На 2.10.2021 г. стартира груповият лов на местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня. В областната дирекция са  предприети всички необходими мерки за безопасно протичане на ловния сезон. Подписан е оперативен план за взаимодействие между Областна дирекция на МВР - Търговище, Регионална дирекция по горите –Шумен, и  държавните горски стопанства в Търговище, Попово и Омуртаг, с цел осъществяване на превенция и контрол по време на провеждане на ловните излети в горските масиви на територията й. Проведени са инструктажи на ръководителите на дружинките по места от служители в съответните структури на територията на ОД МВР –Търговище, като целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие. С цел ограничаване на предпоставките за произшествия и нарушения на нормативната база/регламентирана основно в Закона за лова и опазване на дивеча и в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия/ на територията на област  Търговище вече е в ход специализирана полицейска операция, която ще приключи на 1.11.2021 г. За целта в областната дирекция на МВР е изготвен план, утвърден от директора на структурата.

Превантивната полицейската акция бе предшествана от друга проведена в област Търговище специализирана полицейска операция, която стартира с откриването на ловния сезон за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. В хода й контролните органи са проверели 30 ловни дружинки и 122-ма организирани ловци. Констатирано е едно нарушение по Закона за лова и опазване на дивеча – става дума за незаверени ловен билет и членска карта на организиран ловец. Съставен му е акт за установяване на административно нарушение от служители на ДГС-Търговище.

До момента от откриването на новия ловен сезон в област Търговище не са регистрирани инциденти или злополуки с участници в ловните излети. Такива няма регистрирани в областта и през предходния ловен сезон. Това обаче в никакъв случай не е основание за намаляване на бдителността по време на излетите. Затова от служба „Контрол на общоопасните средства“ в дирекцията отново напомнят на организираните ловци основните правила за безопасно поведение по време на лов, чието спазване е безалтернативно, за да бъдат гарантирани здравето и живота на участниците в излетите:

- участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;
- стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;
- необходим е стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника


От ОДМВР-Търговище напомнят още, че от продължават регулярни съвместни проверки с участието на полицейски служители и представители от Регионалната дирекция по горите-Шумен, като се следи основно за актуални, заверени ловен билет и членска карта и разрешително за лов, попълнено с всички реквизити (срок, място, вид дивеч и др.). Периодично се извършват и проверки с цел недопускане участието в ловните излети на ловци, употребили алкохол или упойващи вещества.
Изображения

 06 октомври 2021 | 15:45