МВР

ОД Търговище

 

02 април 2019

Операция „24 часа контрол на скоростта“ на територията на област Търговище


Днес на брифинг впд началник на сектор „Пътна полиция“ в ОД МВР-Търговище гл. инсп. Иван Стефанов разясни пред представители на различни медии основните цели на специализираната полицейска операция за контрол на скоростните режими на МПС, провеждаща се в рамките на календара на Европейската мрежа на службите „Пътна полиция“(ТИСПОЛ), чийто член е и нашата страна. Основният акцент в срещата с журналистите бе операцията „24 часа контрол на скоростта“, която се провежда от 06,00 ч на 2.04.2019 г. до 06,00 ч на 3.04.2019 г. По време на операцията ще се осъществява непрекъснат интензивен контрол върху спазването на скоростните режими  от водачите на МПС по пътищата на област Търговище – подчерта гл. инсп. Стефанов.

Той изтъкна, че пътният травматизъм в областта от началото на годината до момента е намалял в сравнение със същия период на миналата година, като значителна роля за подобрените показатели има активната контролна и превантивна дейност на служителите. От началото на 2019 г. досега по пътищата на областта са регистрирани 8 тежки пътни инцидента с 2 загинали и 9 ранени в тях граждани, докато за аналогичния период на 2018 г. тежките инциденти са 11, загиналите – 4, а ранните – 10. Основните причини за тежките ПТП през настоящата година са управление на МПС с превишена и несъобразена скорост, навлизане в лентата за насрещно движение, неправилно изпреварване.

Началникът на „Пътна полиция“ оповести и първите междинни резултати в хода на 24-часовата операция: до 11 ч на 2.04.2019 г. с т. нар. камера – тринога в област Търговище са установени 72 нарушения на скоростните режими, а с мобилните технически системи TFR1-M  - 29 такива.

Ето и окончателните резултати от акцията: по пътищата на областта са установени общо 235 нарушения на скоростните режими. От тях 151 са констатирани със СПУКС – тринога, а 84 – с  мобилни камери ТFR1-M, с които са оборудвани служебни автомобили. Установени са 4 случая на водачи, превишили скоростта с повече от 50 км в населено място, както и 16 други нарушения на Закона за движение по пътищата.

Изображения

 03 април 2019 | 11:56