МВР

ОД Търговище

 

28 декември 2018

Как гражданите да боравят разумно с пиротехнически изделия и да съдействат за опазване на имуществото си през празничните дниВ навечерието на новогодишните празници от ОД МВР-Търговище отправят съвети към гражданите на областта относно:

Опазване сигурността на домовете им и на движимото им имущество:
•    При пазаруване внимавайте за джебчии! Те умело използват празничното оживление по търговските улици, в хипермаркетите и около пазарите. Сливат се с тълпата, възползват се от еуфорията на хората и понижената им бдителност, за да  пребъркат джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета в носени през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи! При пазаруване дръжте чантата си затворена и плътно притисната да тялото ви. Не носете портмоне или големи суми пари във външните джобове на дрехите си.
•    Ако ще отсъствате от дома си по празниците, съобщете това на колкото се може по-ограничен кръг хора, които са ви наистина близки. Помолете някого от тях или съседи, на които имате доверие, да наглеждат жилището ви. Не оставяйте в него големи парични суми и ценност – имайте предвид, че това са най-предпочитаните от извършителите домови кражби. Избягвайте да съобщавате на всеослушание, че напускате за известно време жилището;  въздържайте се да оповестявате в социалните мрежи, че ви предстои пътуване, т.е. че домът ви за известно време ще остане празен. Предупредете и децата си да не вършат това.
•    Преди да тръгнете на път, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци в дома ви са добре затворени, а електроуредите – изключени. И, разбира се, проверете дали сте заключили входната врата, като е удачно, ако имате възможност, тя да бъде с повече от един заключващ механизъм. Вратата към жилището ви трябва да е заключена дори и когато вие сте вътре в него.

Стриктно спазване на правилата за безопасност при боравене с пиротехнически изделия
Ако решите да използвате в празничната новогодишна нощ пиротехнически изделия с увеселителна цел:

•    Закупете ги вие, съхранявайте ги грижливо до празничната вечер и внимавайте да не попадат в ръцете на вашите непълнолетни деца. Важно е  да се упражнява постоянен родителски контрол, тъй като паленето на бенгалски огън и свещички до елхите или до други лесно запалими предмети е  твърде опасно.
•    Имайте предвид, че много от пиротехническите средства са пожароопасни. Те не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др. а също така и до нараняване на хора. Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия - същите подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.
•    Не забравяйте, че е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства и в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове и манастири, и други места, където са събрани много хора.

На територията на областта е в ход специализирана полицейска операция за осъществяване на активен контрол върху съхранението на ловно и огнестрелно оръжие, и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, обектите за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества. Извършват се проверки   в търговските обекти за спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия и недопускане на нерегламентираната им продажба на места без разрешение. До момента в рамките на операцията, която ще приключи в началото на 2019 г., са  съставени актове за установяване на административно нарушение на двама граждани: в единия случай се касае за нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия без разрешение за това,а в другия – за  употреба на такива на място, където това не е разрешено според наредбата за спазване на обществения ред в съответната община. Създадена е и необходимата организация за обезпечаване безопасността на движението по главните и вторoкласни пътища в областта и по вътрешноградската мрежа предвид очаквания интензивен трафик на МПС през празничните и почивни дни. В тези дни по пътищата на областта ще има засилено полицейско присъствие с цел подпомагане и регулиране на движението на МПС и за ограничаване на предпоставките за пътни инцидент.

Изображения

 28 декември 2018 | 17:12