МВР

ОД Търговище

 

29 ноември 2019

Доброволци от Детското полицейско управление в Търговище се запознаха с уменията на следовото куче

Днес 25 деца от 5-в клас на II СУ“Проф. Никола Маринов“ в гр. Търговище, които са доброволци във втория випуск по програмата „Детско полицейско управление“, гостуваха в РУ-Търговище за поредното занятие, предвидено в обучителния им график за първия срок на настоящата учебна година. То бе и едно от най-вълнуващите за тях -  среща със служебното полицейско куче. С тях бе и класния им ръководител г-жа Цветелина Кирилова.

Мл. инсп. Христо Димитров - ст. полицай в група„Охрана на обществения ред“ в сектор „Охранителна полиция“ на РУ-Търговище и водач на следовото куче, им представи четириногия помощник на полицаите. Така децата се запознаха с Арчи - 8-месечна немска овчарка, която е била на 4-5 седмици, когато е пристигнала в питомника на търговищкото областна дирекция. Арчи е най-малък по възраст от служебните кучета на дирекцията, но вече е един от най-високите сред събратята си.  

Водачът му обясни на децата, че това куче е с профил „следово“ -  полицейските служители използват помощта му, когато издирват хора или предмети, а също се използва и за охрана на някои масови публични прояви. Разказа им, че служебните кучета „служат“ около 9-10 години в полицията, след което излизат в заслужен отдих, т.е. се пенсионират.

 След това на малките приятели на полицаите бе демонстрирано как кучето изпълнява различни команди, подадени му от неговия водач. Това е етап от обучението на служебното куче за социализация в градска среда. Децата научиха, че скоро на Арчи му предстои да замине на школа, където да затвърди овладените досега умения, както и да надгради към тях нови.

Естествено, имаше и въпроси от учениците относно работата на кучето в помощ на служителите на реда. А дъждът ни най-малко не успя да попречи на настроението и ентусиазма, които съпътстваха занятието. Накрая децата с удоволствие се снимаха с Арчи, а някои от тях събраха смелост и да го погалят.

Националната програма „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, в която участват представители на МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Български младежки червен кръст, Българска православна църква, Български туристически съюз. Стартът  й бе даден през месец май 2016 година. Обучителната програма по проекта „Детско полицейско управление“ е двугодишна.
 

Изображения

 29 ноември 2019 | 16:31