МВР

ОД Търговище

 

07 януари 2021

Днес в областната дирекция бяха получени 4 преносими камери за осъществяване на патрулно-постова дейност
С тях предоставените досега на ОДМВР - Търговище камери за осъществяване на тази дейност стават 18. С досега наличните 14 камери са оборудвани 7 служебни автомобила "Шкода Рапид": 3 – ползвани от служители на РУ-Търговище, и по два – от РУ-Попово и РУ-Омуртаг. Новополучените 4 преносими камери са предназначени за териториално обслужване на областната дирекция.

Как се използват преносимите камери? Всеки от полицейските наряди разполага с 2 камери от два различни вида. Едната/т.нар. видеорегистратор/ е монтирана в автомобила и е закрепена на предното стъкло. Тя регистрира работата на служителите и какво се случва пред автомобила. Втората/т.нар. бодикамера/ се носи от полицейски служител от състава на наряда. Тя се използва при реагиране на сигнал и/или прилагане на полицейски правомощия. Освен това самата бодикамера има паникбутон, с който може да бъде повикано подкрепление. Системата разполага с вграден GPS и във всеки момент екипът може да бъде локализиран.

В случай, че екип с бодикамера извършва проверка, полицейските органи уведомяват лично лицата, че действията им се записват. Освен това служебните автомобили са обозначени със залепени стикери с надпис „Зона с постоянно видеонаблюдение и аудио запис" - централно на предния капак отляво над фара. На предния панел на камерата също има стикер със знак за видеонаблюдение, което трябва да служи за информираност на проверяваните.
Важно уточнение е, че Законът за Министерството на вътрешните работи не разрешава използването на подобни камери във вътрешността на жилищни сгради.
Тези камери се ползват от полицейските органи за превенция, намаляване на корупцията, защита правата на гражданите и служителите при прилагане на полицейски правомощия, както и за противодействие на престъпления и други нарушения и опазване на обществения ред.

Сигналът от камерите може да бъдат гледан в реално време от служители от оперативните дежурни центрове на съответната структура на МВР, с цел по-ефективно управление на силите при реагиране в определени ситуации. Но в обикновена ситуация, екипите с бодикамери след завършване на смяната имат ангажимент да свалят записите на сървър, където се съхраняват минимум 30 дни и при необходимост информацията може да бъде използвана, в това число и като доказателствен материал пред съда.

С използването на тези камери се цели и намаляване нивото на корупцията сред служителите от „Охранителна полиция“, както и подобряване на безопасността на движението по пътищата. Камерите са закупени с европейски средства – от фонд „Вътрешна сигурност“ и от Гаранционния фонд.
Изображения

 07 януари 2021 | 15:05