МВР

ОД Търговище

 

22 март 2020

В община Търговище бе проведена извънредна пресконференция във връзка с изпълнението на предприетите мерки за ограничаване разпространението на COVID-19

В срещата с медиите участваха директорът на областната дирекция и началникът на РУ-Търговище
Извънредна пресконфренция във връзка с разпространението на коронавируса и предприетите с цел ограничаване на заразата нови противоепидемични мерки бе проведена днес в община Търговище. По най-актуалната в последно време тема пред журналистите говориха кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, директорът на ОД МВР-Търговище ст. комисар Николай Ненков и началникът на РУ-Търговище  гл. инсп. Иван Александров.

До момента в област Търговище, както и в обшина Търговише, няма гражданин, за когото да е установена положителна проба за заболяването COVID 19. От началото на разпространение на епидемията в областта са били карантинирани 179 души, за 22-ма от тях карантинният срок вече е изтекъл, т. е. към момента в областта под карантина са 157 души – стана ясно на срещата с медиите. Вече е получено дарение от маски, калцуни, ръкавици, дезинфектанти, на стойност около 10 хил. лв., от живеещ в друга част на страната търговищенец. Предстои да бъде получено и второ голямо дарение в помощ на борбата за ограничаване на заразата от работещо на територията на община Търговище предприятие – бе съобщено още на пресконференцията.

Една от основните дискутирани теми бе режимът на преминаване през изградените вчера на входно-изходните пътища на областния център Търговище 5 контролно-пропускателни пункта в изпълнение на въведените със заповед на министъра на здравеопазването от 20.03.2020 г. нови противоепидемични мерки. „На полицейските служители, които работят на контролно-пропускателните пунктове, се правят извънредни инструктажи преди застъпване на смяна. Те самите разясняват на хората, които желаят да пътуват, в какви случаи това е допустимо. Засега гражданите проявяват разбиране към новите мерки, благодарение на което по тези пунктове няма напрежение. Важното е всички да осъзнаят, че мерките не представляват ограничаване на правото им на придвижване, а целят запазване на здравето и живота им“ – каза пред медиите ст. комисар Николай Ненков.  
Той апелира всички да проявят необходимата отговорност и самодисциплина в сложната ситуация, и добави, че редуциране на излишните пътувания и предприемането на такива само при неотложна необходимост на този етап нямат алтернатива. Ст. комисар Ненков показа на медиите образец на  изготвената в МВР бланка-декларация, която се попълва от преминаващите през КПП граждани и е създадена за тяхно улеснение. И обясни, че празна бланка за попълване  може да се вземе както от полицейските служители на тези пунктове, така и да се изтегли от сайта за МВР. По думите му тези мерки са нови и за полицията и е резонно у гражданите да възникват различни въпроси, свързани с тях. Той  призова всички като общество да се обединим и да направим най-доброто за нас – категорично и безусловно да спазваме предприетите противоепидемични мерки, като по този начин проявим  отговорност към себе си и към близките си.

Директорът на областната дирекция оповести още, че във вчерашния ден са образувани първите на територията на областта две досъдебни производства по чл. 355 от НК, предвиждащ съгласно въведената наскоро спешна промяна до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 до 50 хил. лв. за всеки, който по време на разпространението на COVID-19 наруши карантината. Производствата са образувани в РУ-Попово и в РУ-Омуртаг.

Началникът на РУ-Търговище гл. инсп. И. Александров благодари на представителите на РЗИ, на местната власт и на различните държавни институции, с които полицията работи по изпълнение на мерките, целящи минимизиране на разпространението на коронавируса. Той увери присъстващите, че проверките, които полицейските служители извършват на хората, поставени под карантина, са ежедневни. Гл. инсп. Александров добави, че до момента служители на РУ-Търговище са съставили на граждани 18 акта за установяване на административно нарушение за неспазване на заповед на кмета на общината за въвеждане на противоепидемичните мерки, като най-често нарушенията са свързани със струпване на групи хора пред хранителни магазини.


Изображения

 22 март 2020 | 14:12