МВР

ОД Стара Загора

 

01 август 2007

Задържани са причинителите на пожара край с. Дълбоки

 

Срещу три непълнолетни момчета от Дълбоки е повдигнато обвинение по чл. 331, ал. 3 от НК съобщи на брифинг в ОДП – Стара Загора прокурор Росица Стоянова от Окръжна  прокуратура.

На 19.07.2007 г. в 11.53 ч. в РСПБЗН – Стара Загора е получено съобщение за пожар в горски масив на около 1,5 км северно от с. Дълбокиq общ. Стара Загора. До 22 юли пожарът, обхванал землищата на селата Колена, Оряховица и Дълбоки е овладян в рамките на оградената с негорими ивици територия с площ над 10 кв.км.  В продължение на пет дни сили и средства на МВР (пожарна, полиция и жандармерия), Министерство на отбраната, държавна агенция  “Гражданска защита” и държавно лесничейство, подпомогнати от граждани – доброволци и 6 високопроходими автомобила, 8 водоноски, 4  тежки верижни машини от “Мини  Марица Изток” ЕАД  полагат усилия за ограничаване развитието на пожара и  за предотвратяване разпространението на му към населените места. На 21 юли в  пожарогасенето се включва пристигналият от Русия специализиран самолет ИЛ-76.  На 24.07. 2007 г. пожарът е ликвидиран и е организирано дежурство от служители на РПУ – Стара Загора, дирекция “Гражданска защита” и държавно лесничейство, които охраняват опожарената територия, за предотвратяване разпространението на възобновяващи се огнища. По данни на РУГ  при пожара са унищожени около 2500 дка борова гора.

Началникът на РПУ – Стара Загора обяви пред медиите, че още на 19.07.2007 г. са организирани оперативно-издирвателни мероприятия от служители на сектор “КП” при РПУ – Стара Загора  за установяване  евентуални извършители на палеж. Сформирана е оперативната група, която работи, както  по версии свързани с евентуални злоумишлени действия, така и с небрежност. На 21.07.2007 г. е локализирано мястото на възникване на пожара - местността “Сечен камък”, която представлява местна туристическа дестнация.  Извършен е оглед на местопроизшествието и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.  В хода на разследването е установено, че на 18.07.2007 г. около 18.30 – 19.00 ч. четирима непълнолетни младежи от селото са закупили зеленчуци от сергия в с. Дълбоки си устроили пикник край скалите в местността “Сечен камък”. На място, младежите запалили огън за изпичане на шишчета и останали край него през цялата нощ. На сутринта се прибрали по домовете си, без да изгасят добре огнището. По-късно, в резултат на появилия се вятър, то се разгаря, запалва околните сухи треви и причинява пожара, навлязъл в иглолистната гора.

На 31.07.2007г. на тримата непълнолетни са повдигнати обвинения за това, че поради непредпазливост са причинили пожар, нанесъл значителни материални щети, а малолетното момче е привлечено като свидетел. На 01.08.2007 г. съдът, като прецени голямата обществена опасност на деянието,  постанови мярка за неотклонение “Задържане под стража” за непълнолетните лица” – съобщи прокурор Стоянова. Тя подчерта изключителната по обем и интензивност работа, извършена от полицейските служители, за постигане на този резултат.    Изготвената пожаро-техническа експертиза е установила по безспорен начин мястото на възникване на пожара, потвърдено и от проведения следствен експеримент”. 

В този период, паралелно с провежданото разследване, служителите на РПУ – Стара Загора са предотвратили още 11 пожара на територията на община – Стара Загора и са задържали 14 лица, причинили запалвания в близост до горски фонд и населени места. На част от тях са наложени административни санкции, срещу други са образувани досъдебни производства.

 

45-годишен предизвика пожар в местността Черният мост


На 31.07.2007 г. около 16.30 ч. в борова гора северно от пътя за Старозагорски минерални бани, в местността "Черния мост",  полицейски екип на РПУ е заловил В.В. (45) от Стара Загора в момент на обгаряне на медни ел.кабели. От  огъня се е запалила суха трева с площ около 5 кв.м и борово дърво. Пожарът е угасен от служителите,  участвали в задържането. В. В. е задържан за 24 часа. По случая е образувано бързо досъдебно производство. 

 

Заловени са още 15 лица, причинили пожари в областта


На 20.07.2007 г. около 14.30 ч. е възникнал пожар в двора на детска градина № 4 в кв. “Казански”. Пожарът е възникнал при запалване на суха трева и заплашил да обхване сградата на детското заведение, в което в момента е имало деца. Пожарът е потушен от сили на РС ПБЗН. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено,  че пожарът е умишлено запален две момчета на 14 и 15 години от Стара Загора. Материалите по случая са изпратени в прокуратурата.
 
На 21.07.2007 г. около 16.30 ч. в Стара Загора полицейски екип на РПУ е заловил А.И. (39) , А.А. (23)  и Г.Р (23) от Стара Загора, които при горене на крадени кабели, по непредпазливост са запалили тревни площи и храсти в района на старите гробища в индустриалната зона на града. Тримата са задържани за срок от 24 ч.  По случая работи РПУ – Стара Загора.           
 
На 21.07.2007 г. до канала на с. Дълбоки е заловено 14-годишно момче, което умишлено запалило сухи треви в близост до горски масив край селото. Подготвя се предложение пред МККПБМН за налагане на възпитателни мерки по ЗБППМН.

На 23.07.07 г. около 08.00 ч. в Стара Загора  полицейски екип на РПУ е задържал Х. Р. (36) от Стара Загора в момент на обгаряне на меден проводник в непосредствена близост до боровата гора край кв. “Лозенец”. Х.Р. е задържан за 24 часа и срещу него е   образувано досъдебно производство по чл.330, ал.2, т.2 от НК.
          
На 23.07.2007 г. около 11.00 ч. в Стара Загора, в бившия гробищен парк на бул."Славянски" полицейски екип на РПУ е заловил С.М. (36) от Стара Загора в момент на обгаряне на меден проводник. С.М. е задържан за 24 часа и срещу него е   образувано досъдебно производство по чл.330, ал.2, т.2 от НК.
 
На 24.07.07 г. към 10.30 ч.  РПУ-Стара Загора са доведени лицата Г.И. (22) и две непълнолетни момчета (на 13 и 14 г.), които са обгаряни медни кабели в близост до горски масив в местността "Дъбрава".  Кабелите са иззети с протокол. На пълнолетното лице е съставен акт от РСПБЗН. Работата по изясняване на случая продължава.
          
На 24.07.07 г. около 19,00ч. полицейски екип на РПУ е заловил две  малолетни момчета от Стара Загора - на 10 и 11, които са запалили тревна площ до гараж, западно до бл.69 и бл.79 в кв.”Три чучура”. Двамата са предложени на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за налагане на възпитателни мерки по ЗБППМН.

На 27.07.2007 г. около 07.30 ч. в Стара Загора, в бившия гробищен парк на бул."Славянски" полицейски екип на РПУ е заловил С.Н. (33)  от с. Пет могили, общ. Нова Загора в момент на обгаряне на меден проводник С Н. е задържан за 24 часа и срещу него е   образувано досъдебно производство по чл.330, ал.2, т.2 от НК.

На  27.07.2007 г.  около  21.20ч.  в РСПБЗН – Павел баня е  получено  съобщение  за  възникнал  пожар  в  района  на  ж.п -гара  - с. Горно  Сахране, общ. Павел  баня. След  локализиране  и  неутрализиране  на  пожара  е  установено, че  е  изгоряла  около  1 декар  суха  трева  и  е  предотвратено  разрастването  на  пожара  в  близост  до  масив  с  розови  насаждения.  При проведените оперативно-издирвателни мероприятия, служители на Полицейски участък – Павел баня са установили , че  причинителят  на  пожара е И.В. (51) от с Горно Сахране. Същият  е  задържан  за  24 часа.  

ОДП и РПУ в областта работят по други разследвания на умишлени пожари, които поради значително по-голямата се сложност все още не са приключили.


01.08.2007 г.     

Изображения

 23 май 2017 | 17:24