МВР

ОД Стара Загора

 

10 юли 2017

Служители от РУ-Казанлък задържаха лица съпричастни към кражба на лавандулов цвят

На 06.07.2017 г. в РУ – Казанлък е получено съобщение, че група лица транспортират краден лавандулов цвят. При проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия от служители на сектор “Криминална полиция“, РУ – Казанлък, в двора на дестилерия за изваряване на етерични култури е установен т.а. “Фиат Дукато”, управляван от И. Ш, на 32 години, от с. Хаджидимитрово, общ. Казанлък. В товарното отделение на автомобила са открити 840 кг. зелен лавандулов цвят, а в двора на дестилерията още 940 кг. зелен лавандулов цвят, стоварен от И. Ш. В автомобила са се намирали също А. Й., на 19 г., А. А., на 18 г. и двама непълнолетни младежи, на 17 г. и на 14 г., всички от с. Хаджидимитрово.
Установено е, че кражбата е извършена от масив в землището на с. Дъбово, общ. Мъглиж, и в нея, освен изброените лица, при брането са участвали и Ю. Т., на 37 г., Д. Ф., на 41 г., Б. С., на 33 г., К. С., на 36 г., Ч. И., на 33 г., Х. С., на 30 г. и Ф. И., на 43 г., всички от гр. Мъглиж. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.195 от НК. И. Ш., А. Й. и Ю. Т. са задържани за срок до 24 часа в РУ - Казанлък, а останалите лица са разпитани и освободени. Работата по случая продължава.
                   

Основни „сценарии”, използвани от телефонните измамници и препоръчителни начини на реагиране

Бъдете внимателни!

1.СЪДЕЙСТВИЕ НА ПОЛИЦИЯТА ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ“:
На стационарния Ви телефон се обажда мъж, който заявява, че е служител на полицията (обикновено се представя за началник), информира Ви, че в момента тече полицейска операция и иска съдействието Ви за задържане на телефонни измамници. Предоставя „собствения си GSM телефонен номер“ за контакт. Обяснява, че измамниците ще Ви се обадят по телефона  и ще поискат да дадете голяма сума пари. Иска да изпълните желанията им и дава указания да хвърлите парите, които са ви поискали през терасата или прозореца на жилището си, след което полицията ще задържи извършителите с веществените доказателства. По-късно сумата ще ви бъде върната в полицейското управление. Ако откажете, може да последват заплахи за наказателно преследване, затова че не сте съдействали. В случай, че изпълните указанията и хвърлите сума пари, тя се взема от непознат човек и контактът с Вас се прекратява.
2.  „КАПАРО ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА КЛИМАТИЦИ ИЛИ РАДИАТОРИ“
На стационарния Ви телефон се обажда мъж, който се представя за Ваш близък или роднина. Същият заявява, че извършва сделка за закупуване на климатици или радиатори (в зависимост от сезона) и е необходимо техниката спешно да бъде капарирана. Моли за съдействие, защото в момента е възпрепятстван, а ако не се плати капарото сделката ще пропадне и той ще изгуби голяма сума пари. Казва, че ще Ви се обади служител на фирмата, от която ще бъде закупена техниката, с когото да се разберете за начина на предаване на исканата парична сума. Малко по-късно получавате обаждане от човек, който се представя за служител на голяма търговска верига, обяснява, че ще изпрати човек със служебен автомобил да вземе капарото и иска да продиктувате точния си адрес и личните си данни.  След предаване на парите на мнимия представител на търговската фирма, контактът с вас се прекратява.
3. „СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ”
 На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, след него мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар непрекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на санитар парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря”, за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.
4. “ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ”
На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък (син, внук, племенник) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават Ви телефонен номер за да се свържете с  “полицай”, “следовател” или “адвокат”, който потвърждава, че Вашият роднина е задържан. Обещава да  “уреди освобождаването му” ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, “за да не развалите работата”. Определя Ви среща, за предаване на сумата. Възможно е и да поиска и да закупите ваучери за мобилни телефони и да им издиктувате кодовете.
5. „ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА”
 На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили голяма парична награда(няколко хиляди лева) или, че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни- плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.
 Друг вариант е и представянето за близък, роднина или приятел, като в хода на разговора се припознава като такъв, отправя Ви молба за внасяне на капаро за поръчани от него на изгодни цени на климатици или друга бяла или черна техника в размер на няколко хиляди лева. Дава мобилен телефон за връзка с представител на търговската верига за плащане на капарото и обещава, че до края на деня или най късно на следващият, като се върне в града ще възстанови сумата.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ:
1. Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно).
2. Свържете се с близките си.
 3. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка,
4. Не съобщавайте лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки.
5. Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.
6.Не участвайте в никакви форми на улични игри. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние позвънете на тел.112.

Ако въпреки предпазните мерки, станете жертва на измама по описаните схеми незабавно се обадете на тел. 112 - избира се безплатно от всички телефони. 

07 юли 2017

В ОДМВР – Стара Загора се проведе турнир по футбол на малки вратички с който беше отбелязан професионалният празник на служителите от Министерството на вътрешните работи, 5-ти юли.

На 5-ти юли се отбелязва професионалният празник на служителите от Министерството на вътрешните работи. В тази връзка от ОДМВР – Стара Загора беше организиран станалият вече традиционен турнир по футбол на малки вратички за служители на МВР.
Турнирът се проведе на 3-ти юли на тренировъчното игрище на стадион „Берое“ в гр. Стара Загора, като в него взеха участие служители от Първо и Второ РУ – Стара Загора, РУ – Казанлък, РУ – Чирпан, ОДМВР – Стара Загора, Общинска полиция, Охранителна полиция и РД ПБЗН – Стара Загора.
След изпълнени с емоции и изключително оспорвани футболни срещи, на първо място се класира отборът на РУ - Казанлък, който във финалната среща победи отбора на Първо РУ – Стара Загора. Трето място зае отборът на РД ПБЗН – Стара Загора. 
Победителите бяха наградени с купи от Директора на ОДМВР – Стара Загора, старши комисар Николай Кирков, който преди това игра за отбора на ОДМВР – Стара Загора, класирал се на четвърто място.
Като най-полезен футболист беше отличен инспектор Таньо Дечев от отбора на ОДМВР – Стара Загора, който получи специална награда.
ОДМВР – Стара Загора изказва своята благодарност на Областния съвет на БФС – Стара Загора и ръководството на ПФК „Берое“ за оказаната подкрепа при организирането и провеждането на турнира.

04 юли 2017

ЗА ОД НА МВР Стара Загора

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО