МВР

ОД Стара Загора

 

19 сеп 2017

21 Септември 2017 г. - Европейски ден без загинали на пътя

Операция "EDWARD" - European day without a road death

На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death
Спаси животи! Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътна полиция в България по повод 21 септември, Европейския ден без жертви на пътя. Инициативата е на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се провежда за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя. На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death). Целта е в този ден по пътищата на Европа да няма загинали хора. Според статистиката, около 70 души загиват по шосетата на Стария континент. Цифрата е стряскаща, но статистиката може да бъде променена, ако водачите са по-разумни на пътя. Всеки, който желае, може да се присъединявани към операция EDWARD, като се регистрира на адрес:
http://roadsafetydays.eu/.
В същото време, може да се подпише декларация  за подкрепа на адрес: https://projectedward.eu/.
В социалните медии може да се изпращат и подходящи видео записи (#ProjectEDWARD).
Информация от TISPOL за проекта EDWARD е публикувана на български език на адрес https://vimeo.com/226122883.

 

Престъпна схема за производство и разпространение на контрабанден тютюн е разкрита при мащабна полицейска операция

При успешната реализация, проведена съвместно от служители на шест областни дирекции в страната, са задържани 14 души; на деветима са повдигнати обвинения

На 13 септември e проведена специализирана полицейска операция за разкриване и пресичане на престъпната дейност на лица, извършващи престъпления с акцизни стоки. Действията са реализирани от служители на ОДМВР - Стара Загора, СДВР, ОДМВР- Бургас, ОДМВР- Ловеч, ОДМВР– Русе и ОДМВР- Сливен. Операцията е резултат на проведени в продължителен период от време оперативно- издирвателни действия на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“  в  ОДМВР – Стара Загора  за разкриване на престъпна схема за производство, пакетиране и разпространение на тютюн без акцизен бандерол на територията на цялата страна.
В хода на операцията са извършени множество процесуално- следствени действия на териториите на шестте областни дирекции, в това число претърсвания на 13 помещения и пет МПС, осъществени са и редица разпити.
Подробности за разкритата престъпна схема представиха на пресконференция директорът на ОДМВР- Стара Загора ст.комисар Георги Хаджиев, началникът на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ Ангелина Баракова и  административният ръководител на районната прокуратура Гриша Мавров.
Според данните от разследването поръчките били приемани по телефони, публикувани в онлайн обяви за продажба на тютюн, а доставката на пакетираната стока се осъществявала паралелно по два начина - на място до клиента от хора, специално ангажирани с превоза и транспортирането на тютюна, и чрез използване  услугите на лицензирани куриерски фирми. Тютюнът бил разпространяван в разфасовки по един килограм, на цена от 30 лева.
В хода на работата са установени множество участници в осъществяваната престъпна дейност. Изяснено е, че те са изпълнявали различни задачи- приемане на поръчките, производство, пакетиране и превоз на тютюна. Установени са също така и работещи в спедиторски фирми,  хора, от които е закупувана суровината за производство, както и клиенти. Открити и иззети са: 1200 кг изсушен и пресован; 100 кг нарязан и 1000 кг тютюн, пакетиран в опаковки от по 1 кг; 510 къса саморъчно свити цигари; четири машини за вакуумиране; шест везни; пет машини за рязане на тютюн; система от скачени съдове, предназначена за овкусяване на тютюн с горелки и казан за вода; четири машинки за пълнене на цигари; гилзи за цигари; фолио; тиксо; заготовки за кашони; торби за вакуумиране и др. Конфискувани са и множество фактури, товарителници, тетрадки и записки с  имена, адреси, телефони, както и банкноти в различни копюри на обща стойност 28 300 лева и други веществени доказателства. За срок до 24 часа са задържани 14 души. В качеството на обвиняеми по образувано от Районна прокуратура – Стара Загора досъдебно производство  за престъпление по чл.234, ал.2 от НК са привлечени деветима, като на петима от тях е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок  до 72 часа. Спрямо останалите четирима обвиняеми са наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“.
Анализът на постъпилите данни сочи, че от момента на стартиране на престъпната схема до разбиването й са разпространени незаконно над 20 000 кг тютюн, като нанесените на държавния бюджет щети само от неплатен акциз възлизат на 3 040 000 лева.
Работата по изясняване и доказване на цялостната престъпна дейност продължава под ръководството на Районна прокуратура – Стара Загора.

 

15 сеп 2017

ЗА ОД НА МВР Стара Загора

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО