МВР

ОД Стара Загора

 

12 ное 2020

Криминалисти на ГДНП и колегите им от ОДМВР-Стара Загора задържаха трима мъже за иманярство

Действията са проведени под надзора на Окръжна прокуратура - Стара Загора, която извършва разследване по досъдебни производства за иманярство и държане на предмети с белезите на културно-исторически ценности

     Множество монети, оръжие и предмети - с видими белези на кулкурно-исторически ценности, и металдетектори са открити при операция на служители от ГД “Национална полиция“ и ОДМВР-Стара Загора. Действията са проведени на 11 ноември на територията на община Казанлък, под надзора на Окръжната прокуратура.
     При предприетото претърсване в дома на 55-годишен жител на Казанлък криминалистите намерили 3 металдетектора, йонен детектанализатор и множество старинни монети от тракийската, римската и византийската епохи. От друг адрес в града, собственост на 68-годишен, са иззети още 7 саморъчно изработени металдетектора, 3 старинни монети от тракийската епоха и мобилен телефон с 2 СИМ-карти, съотносими към извършваната незаконна дейност. Още един металдетектор, средновековна монета, острие от средновековно оръжие и керамичен съд от тракийската епоха са открити и при претърсване на дома на 61-годишен жител на Шейново.
     По случая са образувани три досъдебни производства по чл. 278 , ал. 6 от НК и чл. 277а, ал. 7 от НК за незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата, чрез използване на специални технически средства, държане на монети и предмети, представляващи културно-историческа ценност. По досъдебните производства предстои да бъде назначена експертиза и на иззетото количество предмети. Работата по доказването на цялостната престъпна дейност на тримата задържани продължава под ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

ЗАСИЛЕНА Е ДЕЙНОСТТА НА ОДМВР – СТАРА ЗАГОРА ПО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ С АКЦИЗНИ СТОКИ

     На 29.10.2020 г. от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР - Стара Загора е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления с акцизни стоки без бандерол, в хода на която в гр. Стара Загора, кв. "Зора", е спрян л.а. "Сузуки", управляван от 52-годишен мъж. При извършената проверка е установено, че в товарния отсек на автомобила водачът превозва 6 полиетиленови торби, съдържащи общо 60 кг. ситно нарязан тютюн без акцизен бандерол. В ОДМВР – Стара Загора е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.
     На същата дата служители на Участък - Павел баня при РУ - Казанлък са извършили проверка в частен дом, намиращ се в с. Осетеново, общ. Павел баня, обитаван от 47-годишна жена, при която тя доброволно е предала 49 кутии цигари от марките “Карелия” и “Давидоф” без акцизен бандерол. В РУ - Казанлък е започната проверка за извършено престъпление по чл.234, ал.1 от НК.
     На 29.10.2020 г. от служители на Първо РУ - Стара Загора е извършена проверка в дома на 49-годишен мъж в гр. Стара Загора, кв. “Зора”, при която са намерени и са иззети 105 къса саморъчно свити цигари без акцизен бандерол. Започната е проверка за извършено престъпление по чл.234, ал.1 от НК.

     Противодействието на престъпленията с акцизни стоки, ущетяващи бюджета, е приоритет в дейността на ОДМВР - Стара Загора. Засилените проверки на търговски обекти, питейни и увеселителни заведения и лица, за които има информация, че извършват такава престъпна дейност, ще продължат и в бъдеще.

30 окт 2020

В резултат на предприети незабавни оперативни действия криминалисти на РУ-Казанлък установиха и задържаха двама извършители на грабеж

Действията са проведени под наблюдението на прокуратурата

      Разследването започнало, след като вчера рано сутринта кметът на с. Енина подал сигнал до полицията, че през нощта местен жител бил нападнат, бит и ограбен в дома му. В хода на незабавно предприетата под наблюдението на прокуратурата операция са установени и задържани двама мъже – 29-годишен от с. Хаджидимитрово и 28-годишен от гр. Крън. Изяснено е, че по-младият мъж е извършил престъплението в условия на опасен рецидив, до момента той е осъждан многократно за кражби и грабежи. По последната присъда му е било наложено наказание от 7 години „лишаване от свобода“ за кражба, което е изтърпял през август 2019 г.
      Установено е, че двамата нахлули в чуждия дом около 2 часа на 27 октомври. Стопанинът забравил да заключи външната врата. Те го нападнали, били и откраднали наличните 60 лева на жертвата.
      По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.198, ал.1 от НК. След 24-часовото задържане на извършителите, с постановление на ОП – Стара Загора им е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работата по доказване на престъпната им дейност продължава. Предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

29 окт 2020

ЗА ОД НА МВР Стара Загора

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО