МВР

ОД Стара Загора

 

17 мар 2023

Резултати от проведена специализирана полицейска операция на територията на област Стара Загора

На 16.03.2023г. от служители на ОДМВР-Стара Загора, съвместно със служители на НАП и БАБХ е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на данъчни престъпления и контрол по спазване на фискалната дисциплина при търговията с плодове и зеленчуци. Извършена е проверка на обекти за търговия с плодове и зеленчуци в с.Плодовитово. Проверени са 9 лица, съставени са 9 протокола за предупреждение по ЗМВР. От служители на НАП и БАБХ са извършени проверки по компетентност, в резултат на които са установени 6 нарушения. Извършена е проверка и на друг търговски обект в Стара Загора, осъществяващ търговия с плодове и зеленчуци, където полицейските служители са установили наличието на течност с мирис на алкохол, без акцизен бандерол, образувана е проверка по чл.234, ал. 1 от НК.

Звената „Български документи за самоличност“ ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите

В седмицата преди 02 април 2023 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:
1.В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
2.При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 31 март 2023 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР, РУ и участък към РУ за дните от 28 март до 01 април 2023 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 02 април 2023 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 01.04.2023 г. (събота) и на 02.04.2023 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.
2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
3.В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.


УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЕДИНСТВЕНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН - 02 АПРИЛ 2023 Г.

16 мар 2023

Поредна успешна реализация на старозагорски криминалисти по линия наркоразпространение

На 12 март 2023 год. в гр.Стара Загора криминалисти от ОДМВР-Стара Загора, Второ РУ-Стара Загора и служители от сектор „СТД“ при ОДМВР-Стара Загора са провели специализирана полицейска операция по линия противодействие на престъпления, свързани с незаконно държане и разпространение на наркотични вещества.
В хода на същата са иззети общо наркотични вещества – метамфетамин – около 1030 грама.
При извършен личен обиск на 44-годишен мъж и на ползвано от него жилище е намерен и иззет малко над един килограм метамфетамин.
В лек автомобил на паркинг в близост до път са задържани двама мъже – на 42 и 39 години в момент на извършване на сделка с наркотично вещество. В колата са установени и иззети полиетиленови пакетчета съдържащи бяло кристалообразно вещество - метамфетамин с тегло около 1.4 грама. В съседно паркирана кола е задържан 36-годишен мъж. При проверка на адрес в с. Могила, обитаван от 28-годишна жена е открита зелена тревиста маса-марихуана с тегло 0,36 гр. и бяло кристалообразно вещество- метамфетамин с тегло 0,35 гр.
Общо петима мъже и една жена са били задържани за срок до 24 часа по ЗМВР.
Образувано е досъдебно производство по чл.354а,ал.1 от НК. По досъдебното производство в качеството на обвиняеми са привлечени двама мъже на 44г. и 42 г.за извършено престъпление държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение. Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с Постановление на Окръжна прокуратура – Стара Загора.


15 мар 2023

Старши комисар Лазар Христов представи анализ за дейността на ОДМВР-Стара Загора през изминалата година

Отчетът бе представен пред министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместник-министрите Емил Ганчев и Моника Димитрова-Бийчър и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, директорът на ДУССД Розалия Иванова. Присъстваха и заместник-областният управител Стоян Стоянов, заместник-окръжният прокурор Георги Видев и административният ръководител на Районна прокуратура-Стара Загора Таня Димитрова.

Министър Демерджиев оцени работата на ОДМВР-Стара Загора като добра и добави, че възлага надежди към всички служители за още по-добри резултати. Той ги увери, че се прави всичко възможно за подобряване на условията за работа и материално-техническата обезпеченост на служителите.

В рамките на анализа бяха обсъдени приоритетните дейности, които ще бъдат предприети за намаляване на регистрираната престъпност и повишаване на доверието на гражданите към дейността на ОДМВР-Стара Загора.

През 2022 г. в ОДМВР - Стара Загора са регистрирани, общо по криминална и икономическа линия, 4412 престъпления, спрямо 4161 през предходната година. Разкрити са 2218 престъпления, или 50,27% от регистрираните.

Положителни резултати се отчитат в приоритетната през изминалата година дейност на дирекцията по противодействие на престъпленията с наркотици, както по криминална, така и по охранителна линия - образувани са 287 ДП и са задържани 228 извършители. В резултат на извършени оперативни действия и проведени специализирани операции са иззети 35,4 килограма марихуана, 10 килограма зелена маса канабис, 173 стръка растения канабис, 1,43 килограма синтетични наркотици (метамфетамин и амфетамин), 53 таблетки екстази, 643,2 г кокаин и др. Разкриваемостта на този вид престъпления през 2022 г. е 84,67%, при средна за страната от 79,81%.

През отчетния период разкриваемостта по икономическа линия остава на традиционно високо ниво, отчита се увеличение от 52,76% на 55,20%, или с 2,44%. Същата е значително по-висока от средната за страната - 32,69%. В рамките на периода са разкрити 63 престъпления (разкриваемост 92,65%). От служители на ОДМВР - Стара Загора са иззети 709692 къса цигари (83774 къса през 2021 г.), 576,80 кг тютюн, 2391 литра алкохол без акцизен бандерол.

По отношение на пътната безопасност през 2022 г. в региона са регистрирани 1215 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 34 и са ранении 446 човека. В сравнение с 2021 г. тежките ПТП са с 18 по-малко, загиналите са със 7 повече, а ранените са със 7 по-малко.

Установените нарушения на Закона за движение по пътищата за 2022 година са 57695. С технически средства са заснети 43240 клипа за превишаване на разрешената максимална скорост на движение.

14 мар 2023

ЗА ОД НА МВР Стара Загора

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО