МВР

ОД София

 

12 ное 2018

Практическо занятие по безопасно движение на децата проведоха служители на РУ- Пирдоп

Днес, в двора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“- с. Чавдар, полицейските служители от РУ- Пирдоп  инспектор Детска педагогическа стая Моника Георгиева, мл. автоконтрольор Лучко Азманов, мл. полицейски инспектор Павел Зайков и мл. полицейски инспектор Николай Николов проведоха практическа беседа с учениците от 1 до 4 клас. Акценти в занятието бяха  правилата за безопасно движение по улиците и тротоарите; безопасното пресичане на пешеходна пътека и на светофар; необходимото оборудване на велосипеда и правилата за безопасното му управление, както и тези при возене в моторно превозно средство;

На учениците бе предоставена възможност да се запознаят нагледно със специфичното оборудване на патрулен автомобил, както и със служебното облекло и оборудване на служител от Пътна полиция, както и със случаите, при които то се използва.

Децата участваха и в практическо мероприятие. Те демонстрираха придобитите знания и умения, управлявайки безопасно велосипед по улицата до сградата на училището, както и пресичайки пешеходни пътеки.

Внимание, мъгли!

Предвид образуването на сутрешни мъгли в низините, водещи до намалена видимост, от страна на ОДМВР- София са предприети допълнителни превантивни мерки за повишаване на безопасността на движението по главните пътни артерии на обслужваната територия.

Участъците с намалена видимост са сигнализирани със съответното знаково стопанство, указващо намаляване на скоростта. В часовете със силно намалена видимост, в уязвимите участъци на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, се осигуряват допълнителни екипи на „Пътна полиция“, които следят трафика, регулират движението и подпомагат водачите  при необходимост. Патрулните автомобили са с постоянно включени лайтбарове като предупредителен сигнал за опасна ситуация и заостряне вниманието на водачите за движение с повишена концентрация. 

С цел ограничаване на предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия ОДМВР- София апелира към водачите на моторни превозни средства да спазват въведените ограничения и да се движат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

12 ное 2018

Участник в телефонна измама бе задържан след светкавични действия на етрополските полицаи

Паричната сума, предмет на престъплението, е възстановена на пострадалата пенсионерка

На 9 ноември около обяд в РУ- Етрополе бил подаден сигнал за измамена по телефона 82- годишна жена от същия град. В телефонен разговор с непознат възрастната жена била въведена в заблуждение, че съдейства за залавянето на телефонни измамници, в резултат на което доверчиво е оставила на оградата на имота си плик с всичките си спестявания в размер на 1000 евро и 280 лева. В резултат на незабавно предприетите оперативно- издирвателни действия полицейските служители бързо установили и задържали извършителя. Откритата у 45- годишния етрополец парична сума била върната на измамената жена. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 от НК.

ОДМВР- София отново предупреждава: ПОЛИЦИЯТА НЕ ТЪРСИ ФИНАНСОВО СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ФУНКЦИИТЕ СИ!

При получаване на телефонно обаждане с искане за пари под какъвто и да е предлог, незабавно потърсете контакт с Вашите близки, сигнализирайте на тел. 112, в най- близкото управление на МВР, съобщете на кмета на населеното място или на полицейския инспектор, отговарящ за района Ви!

12 ное 2018

Голямо количество марихуана е иззето при полицейска акция от частен адрес в с. Костенец

Полицейска операция за противодействие на наркоразпространението проведоха на 11 ноември криминалисти от ОДМВР- София и РУ- Костенец. В хода на акцията била извършена проверка на частен имот в с. Костенец. На втория етаж на къщата, обитаван от криминално проявен и осъждан мъж на 33 години, полицейските служители открили и иззели, както следва: пластмасов контейнер с вместимост 3.3 литра, наполовина пълен със суха тревиста маса, реагираща на канабис; друг пластмасов контейнер с поставени в него шест полиетиленови плика със суха тревиста маса канабис; шест кашона с различна форма и големина, съдържащи множество сухи стръкове канабис; полиетиленов плик, съдържащ множество глави от суха тревиста маса канабис. На таванското помещение на къщата криминалистите попаднали на още незаконни „находки“- полиетиленов плик с поставени в него шест малки пликчета със суха тревиста маса канабис. Обитателят на адреса е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, пълното документиране на което продължава под наблюдението на Районна прокуратура- Ихтиман.

12 ное 2018

Служители на РУ- Ихтиман пресякоха незаконен превоз на голямо количество свинско месо без документи за произход

Около 7 часа на 7 ноември, в района на бензиностанция в града, автопатрул на РУ- Ихтиман спрял за проверка лек автомобил „Ауди 80“, управляван от 46- годишен местен жител. Полицейските служители установили, че в колата се превозва трупно месо от животински произход без необходимите за това документи. Автомобилът бил откаран до районното управление, а за случая незабавно били уведомени служители от Областната дирекция по безопасност на храните. Водачът и спътникът му, и двамата криминално проявени, били задържани за срок до 24 часа. След като констатирали, че е осъществен незаконен превоз на 35 броя свинско трупно месо, контролните органи са съставили на водача  акт по чл. 246, ал.1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Месото е иззето и е създадена организация за унищожаването му в екарисаж.

09 ное 2018

ЗА ОД НА МВР София

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО