МВР

ОД София

 

22 апр 2021

902 нарушения на скоростта са заснети за 24 часа на територията на Софийска област

В рамките на стартиралата в началото на седмицата специализирана полицейска операция по линия на Roadpol се проведе 24-часов маратон за контрол на скоростните режими. За целта, на територията, обслужвана от ОДМВР-София, бе създадена организация за използване с максимален капацитет на всички налични технически средства и системи за контрол.

Общо 902 са нарушенията, заснети в рамките на контролната акция на територията на областта. 548 от тях са установени на автомагистрала „Хемус“, 30 - на главния път София – Калотина, останалите – на територията на районните управления към областната дирекция.

Най-фрапиращото нарушение е заснето в района на пътен възел Мухово на автомагистрала „Тракия“. Лек автомобил „БМВ“ е засечен да се движи в посока Пловдив със скорост 202 км/ч при въведено ограничение до 70 км/ч. Предвидената за такова превишение глоба по електронен фиш е в размер на 1400 лева.

Специализираната полицейска операция на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция продължава до края на седмицата.

 


В ход е операция за контрол на скоростните режими

От 19 април започна специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. Тя ще продължи до края на седмицата и е организирана по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol.
От 00 часа полунощ, тази вечер, до 24 часа на 22 април ще се проведе и 24-часовият маратон за контрол на скоростта. Аналогични операции са планирани на територията на всички страни членки на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.

В календара на Roadpol е заложено два пъти в годината да се провежда операция за контрол на скоростта. Причината за това е факта, че несъобразената скорост остава основна причина за по-голямата част от пътнотранспортните произшествия. Изготвените анализи показват, че през 2020 г. у нас при несъобразена скорост са настъпили най-много тежки пътнотранспортни инциденти с най-голям брой загинали и с най-много ранени.


20 апр 2021

Шестима души са задържани при полицейски операции срещу наркоразпростаранението, проведени на територията на Софийска област

В хода на процесуално-следствените действия по образувано досъдебно производство, на 16 април криминалисти от РУ-Ботевград предприели претърсване на частен адрес в града. В жилището, обитавано от 38-годишна местна жителка, са намерени и иззети 25 станиолови свивки със суха зелена тревиста маса с общо тегло 21 грама, реагираща на канабис, както и 14 станиолови свивки и две бучки с бяло прахообразно вещество с общо тегло 26 грама, реагиращо на амфетамин. Обитателката на адреса е задържана с полицейска заповед за срок до 24 часа. Действията по разследването продължават под ръководството на районната прокуратура.

В следобедните часове същия ден от служители на РУ-Своге е задържан 30-годишен криминално проявен местен жител, у когото при направения личен обиск е намерено топче с бяло вещество с тегло 1.5 грама, реагиращо на амфетамин. В хода на оперативните действия на свогенските полицаи за противодействие на престъпленията с наркотични вещества, още двама попаднаха в полицейския арест в съботния ден. Към 13.50 часа, след извършена полицейска проверка, е задържан 28-годишен криминално проявен свогенец, у когото било открито топче със суха тревиста маса, обвито с фолио, за която мъжът признал, че е наркотичното вещество „билка“. Два часа по-късно, за държане на топче със суха тревиста маса, реагираща на канабис, е задържан и 18-годишен местен младеж. По  случаите са образувани досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 354А от НК.

За срок до 24 часа е задържан и криминално проявен мъж на 23 години, проверен около 19.50 часа снощи от служители на РУ-Ихтиман. У него е открито полиетиленово пликче със зеленикава тревист маса.

Шестият задържан е 22-годишен столичанин. Около 1.50 часа на 18 април, криминалисти от РУ-Годеч извършили претърсване на обитаваното от него жилище в града, в хода на което открили шест топчета със суха зелена тревиста маса с тегло 3.5 грама, реагираща на канабис. По случая е образувано бързо производство, разследването по което продължава под наблюдението на районната прокуратура в Костинброд.

 


19 апр 2021

ЗА ОД НА МВР София

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО