МВР

ОД София

 

10 дек 2018

Временно ограничение на достъпа до част от услугите, предлагани от Пътна полиция

Поради възникнал технически проблем, този достъп ще бъде ограничен и в днешния ден

Възникнал е технически проблем при инсталиране на нова версия на автоматизираната информационна система.  Това е причината през днешния ден да бъде спрян достъпът  до Автоматизираната информационна система „Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях през Интернет, SMS, WAP“ и до Портала за електронни административни услуги – задължения по документи, издадени от Пътна полиция.

До отстраняване на проблема гражданите няма да могат да извършват съответните справки онлайн, ще бъде затруднено и административното обслужване на гишетата на пътна полиция в столицата и в цялата страна. 

В момента експерти работят по отстраняването на проблема. МВР поднася  извинения за причиненото неудобство.

Двама българи и чужденец са обвинени за подпомагане на иракски граждани да пребивават незаконно в страната

След приключване на действията на разследващия екип от РУ- Своге, 26- годишен сириец с хуманитарен статут, столичанин на 48 и мъж от Костинброд на 34 години са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че през август т.г. в условията на продължавано престъпление, като съизвършители, са подпомогнали 24 чужденци от иракски произход да пребивават в страната в нарушение на закона. Тримата превозвали незаконно пребиваващите чрез използването на два леки автомобила, след което ги настанявали и укривали в имот в с. Владо Тричков. На първия обвиняем е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, на втория- „домашен арест“, а на третия- „парична гаранция“. Досъдебното производство е изпратено в районната прокуратура в Своге с мнение за предаване извършителите на съд.

07 дек 2018

РУ- Правец с ден на отворени врати за гимназисти от града

В рамките на изнесен час на класа деветокласници от ПГПЧЕ «Алеко Константинов»- Правец  посетиха полицейското управление в града и се запознаха с основните приоритети в работа на служителите на реда.

Срещата започна в заседателната зала, където дежурните полицаи от патрулно-постова дейност и пътен контрол, както и останалите полицейски служители, получават своя редовен сутрешен инструктаж. Учениците бяха запознати с работата на служба „Български документи за самоличност“ и дейността на служителите, следящи за видеоконтрола и приемането на сигнали от граждани.

Началникът на група „Охранителна полиция“ ст. инсп. Петър Иванов очерта пред гостите основните направления на дейност на управлението, а именно: противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и сигурността на гражданите, гарантиране на безопасността на движението и осъществяване на пътен контрол.

Разпоредбите на Наказателния кодекс и наказателната отговорност, която носят непълнолетните, бяха разяснени на учениците от инспектор "Детска педагогическа стая" Людмил Павлов. Той предупреди младежите да бъдат особено бдителни в социалните мрежи, защото лесно могат да станат неволна жертва на изнудване или друго престъпление. Инсп. Павлов обърна специално внимание и на необратимите последици и вреди вследствие употребата на наркотични вещества, като категорично развенча мита, че канабисът е „безвреден“ и едва ли не целебен. „Пристрастените започват винаги с по-леки и постепенно преминават към употреба на по-тежки  наркотични вещества, оказващи неимоверно негативно въздействие върху човешкия организъм. Наркозависимите са способни на тежки криминални престъпления и това оказва влияние на взаимоотношенията с близките им хора”, добави и началникът на охранителна полиция.

Мл. експерт Димчо Василев запозна учениците с особеностит на своята служебна дейност – изземване на веществени доказателства от местопроизшествията при криминални деяния, пътнотранспортни произшествия и други инциденти. Той извърши демонстративно фиксиране и заснемане с фотоапарат на веществени доказателства, полеви тест на наркотични вещества, вземане на уникални  дактилоскопни пръстови отпечатъци и др. Инспекторът подкрепи казаното от неговите колеги по отношение вредата от употребата на наркотични вещества, като даде пример с вида на починал наркозависим.

По време на беседата бе поставен акцент и върху важната роля на поемните лица като независими свидетели на действията на полицейските служители.

Деветокласниците се включиха активно във всички дискутирани теми и получиха подробни и професионални отговори на всички поставени въпроси. В края на срещата те имаха възможността да разгледат отблизо оборудването на най-новия патрулен автомобил на полицейското управление и да се запознаят с неговите функции.

 

05 дек 2018

Допълнителни превантивни мерки за опазване на обществения ред и безопасното протичане на студентския празник

С цел недопускане на правонарушения преди, по време и след студентския празник от ОДМВР- София е създадена организация и предприети мерки, целящи гарантирането на добър обществен ред и сигурност, както за празнуващите, така и за останалите гости на курортните комплекси и селища. На територията на областта са направени около 2214 резервации, основно концентрирани в курорта Боровец, вилните селища и хотели в района на Долна баня, Костенец и Момин проход, градовете Копривщица и Правец. За целта са осигурени допълнителни полицейски екипи, като на самия 8 декември техният брой ще е удвоен. Проведени са срещи с ръководствата на звената за самоохрана на хотелите, вилните селища и нощните барове, набелязани са съвместните мерки за взаимодействие с цел усилване на дежурствата на охранителите по време на празника, повишаване на бдителността и организирането на пропускателния режим в заведенията. Координирани са и начините за бърза връзка и взаимодействие с полицията. Планирани са също така и срещи с управителите на обектите, с акцент възможните рискове от престъпни посегателства и комуникацията им с полицейските органи за своевременно реагиране при необходимост.

За гарантирането на обществения ред в дните около 8 декември са предприети контролни мерки за засилено полицейско присъствие в районите, където са съсредоточени голям брой празнуващи студенти. Планирани са полицейски операции за противодействие на криминалната престъпност и обезпечаване на добър обществен ред, а така също и съвместни между икономическа полиция и държавните контролни органи. Създадена е необходимата организация за регулиране и подпомагане на движението, а в случай на усложняване на метеорологичната обстановка- за своевременно въвеждане на временна организация на движението и пренасочване на трафика по обходни маршрути.

С оглед безопасността и сигурността на празнуващите в местата за провеждане на студентските празненства няма да се допуска внасянето на  огнестрелно и хладно оръжие, както и употребата на пиротехнически изделия.

ОДМВР- София приканва студентите да се въздържат от импулсивни, необмислени действия, които била могли да помрачат празничното настроение, като им пожелава весел и незабравим студентски празник!

 

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

за безопасно поведение при движение по пътищата по време на

студентския празник – 8 декември 2018 г.

Студентите са готови за поредица празнични дни и нощи. Повечето от тях по традиция планират поне една или две нощувки в планината или на друго приятно и атрактивно място. Купоните са дълги и напоени освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки.
Тази година не е по-различна от другите. В петък и неделя много хора тръгват на път, а времето е типично зимно. На места валят снегове, на места – дъждове. Температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгли. В планините и в районите с пресечен релеф има усойни места, които са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.
Студентският празник в началото на месец декември се вплита в палитрата от предколедни празнични и почивни дни. Започват пътувания на хора от различни възрасти – на територията на страната и извън нея.

За да остане празникът незабравим, „Пътна полиция“ съветва настоящи, бивши и бъдещи студенти:

Не ползвай личен транспорт за празника!

Намери си шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

Използвай при възможност обществен транспорт, като си резервираш билет предварително!

Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление.

 

Ако все пак ще ползваш сам или с приятели личен транспорт:

ПОДГОТВИ:

- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;

- документите на автомобила;

- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

- документ за платена винетна такса;

- документ за преминат годишен технически преглед;

- финансови средства.

 

ПРОВЕРИ:

- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;

- гумите подходящи ли са за зимни условия;

- водата сменена ли е с антифриз;

- има ли масло;

- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;

- светлоотразителната жилетка в колата ли е;

- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;

- има ли пожарогасител в колата;

- парното работи ли.

 

ЗАРЕДИ:

- незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките;

- достатъчно гориво;

- храна и вода за из път;

- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;

- постави вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;

- спрей против замръзване на уплътнители и чистачки;

- сложи и одеяло.

 

ПОМИСЛИ:

- какъв да бъде маршрутът;

- кой ще кара колата – правоспособен водач ли е;

- кой е най-опитният водач – нека той кара колата;

- ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;

- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;

- кой ще пие алкохол – нека шофьорът не пие. Ако е един от вас, може да му направите промоция и да поемете разходите му в замяна.

 

ОСВЕДОМИ СЕ:

- за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът ти;

- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута си;

- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;

- има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът;

- има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.

 

 • Никога не шофирай пил или дрогиран!
 • Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
 • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 • Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!          

 

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
 • Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
 • Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
 • Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
 • Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
 • Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
 • Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
 • Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
 • Безопасни игли – 6 бр.
 • Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
 • Уред за обдишване – 1бр.

При необходимост сигнализирай на телефон 112!

 

04 дек 2018

ЗА ОД НА МВР София

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО