МВР

ОД София

 

18 яну 2019

Благодарение на предприетите бързи и професионални полицейски действия своевременно е възстановен обществения ред по време на баскетболна среща в Ботевград

Уточнение на ръководството на ОДМВР-София във връзка с възникналия инцидент в зала „Арена Ботевград“ на 16 януари т.г

По решение на ръководството на баскетболен клуб „Балкан“ охраната на спортното съоръжение и опазването на вътрешния ред бе поверено на 10 охранители от частна охранителна фирма и 15 стюарди, назначени от отбора домакин. След като от клуба не е проявено желание за вътрешна полицейска охрана на срещата, с цел обезпечаване на обществения ред на територията на град Ботевград и направленията на придвижване на привържениците на отборите, по предварителен план на ОДМВР-София са били включени 35 полицаи от ОДМВР- София и допълнително придадени 30 служители от дирекция „Жандармерия“. 

Около 19.40 часа в спортната зала възниква масово нарушаване на обществения ред, последвано от сбиване между привърженици на двата отбора. Служителите на МВР, разположени групирано към прилежащата територия на спортното съоръжение, реагират мигновено и предотвратяват разрастването на тежки инциденти, застрашаващи здравето и живота на множество хора, както и причиняването на сериозни материални щети. Това налага по неотложност, до приключване на срещата, охраната да бъде поета и осъществена от органите на МВР.

След овладяване на ситуацията и възстановяването на обществения ред в залата, са снети свидетелски показания и извършен преглед на видеозаписи. Установени са двама членове на противостоящите агитки – инициатори на произтеклите стълкновения. След края на срещата мъжете са отведени в РУ- Ботевград и задържани със заповеди за срок до 24 часа. За извършените нарушения са образувани административнонаказателни преписки съответно по чл. 21, т.3 и чл. 21, т.6 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Със заповеди за принудителна административна мярка от началника на РУ- Ботевград, на двамата задържани са наложени санкции в размер на 1000 лева и забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от една година.

Продължават действията по установяване и налагане на санкции и на други лица, съпричастни към извършените нарушения.

 

2 тона нередовно дизелово гориво и 40 кг безакцизен тютюн са иззети от служители на РУ- Костинброд и РУ- Самоков

При други полицейски операции, проведени вчера на територията на областта, са установени още два случая на незаконно присъединяване към електроразпределителната мрежа, както и нарушения във фирмена документация; иззета е незаконно добита дървесина

В хода на специализирана полицейска операция, проведена през вчерашния ден на територията на РУ- Костинброд, от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР- София и Агенция „Митници“ е извършена съвместна проверка на обект в Костинброд, стопанисван от криминално проявен местен жител. Установено е неправомерно съхранение на 2000 литра дизелово гориво, разпределено в пластмасови съдове, за което управителят не представил необходимите документи. Горивото е иззето от митническите инспектори, а случаят е докладван в районната прокуратура. По случая е регистрирана преписка.

40 кг ситно нарязан тютюн без български акцизен бандерол бе иззет при друга полицейска операция, проведена от служители на РУ- Самоков. Нередовната акцизна стока е открита при проверка на лек автомобил „Опел Зафира“. За срок до 24 часа е задържана 63- годишна самоковка. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на районната прокуратура.

В хода на продължаващите съвместни проверки със служители на ЧЕЗ Разпределение с цел противодействие на нерегламентираните действия по електроразпределителната мрежа, в предиобедните часове на вчерашния ден са констатирани два нови случая на незаконно присъединяване към мрежата, осъществено в частни имоти в Ботевград. Образувани са досъдебни производства, разследването по които продължава под наблюдението на районната прокуратура.

Специализирана полицейска операция бе проведена вчера и от служители на РУ- Сливница. В хода на извършени проверки, съвместно с представители на Инспекцията по труда,  са установени нарушения в два обекта в Драгоман. В офис на спедиторска фирма е констатирана липса на график за работа и правилник за вътрешния ред, а в митническа агенция е установена работа на 24- часови смени и отново липса на правилник за вътрешния ред. Управителите на двата обекта са призовани за съставяне на актове за извършените нарушения. По случая е регистрирана преписка. В хода на акцията в ареста на РУ- Сливница е задържан криминално проявен и осъждан местен жител. Около 14.10 часа, при извършената му полицейска проверка, 44- годишният мъж не изпълнил дадените му разпореждания от органите на реда, а впоследствие, в сградата на районното управление, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, като отправял обидни и нецензурни изрази към полицейски служител. Срещу задържания е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 270, ал.1 от НК. Уведомена е районната прокуратура.

Полицейска операция по линия „горско стопанство“ провели вчера служители на РУ- Елин Пелин и Регионалната дирекция по горите. В хода на съвместните проверки са иззети общо 3.40 кубика дърва за огрев без превозни билети и документи за законен произход, установени в частни адреси в селата Доганово и Лесново. Съставени са актове по Закона за горите.

 

18 яну 2019

Срещи на началниците на районни управления на МВР с жителите на малките населени места

График за периода 14– 18.01.2019 г.

1. Началник на РУ Ботевград:

- на 16.01.2019 г. от 10:00 ч. – с. Врачеш, кметство.

- на 16.01.2019 г. от 14:00 ч. – с. Трудовец, общината.

           

2. Началник на РУ Годеч:

 - на 17.01.2019 г. от 14:00 ч. – с. Гинци, кметство

 

3. Началник на РУ Елин Пелин:

- на 18.01.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Мусачево, кметство.

 

4. Началник на РУ Етрополе:

- на 18.01.2019 г. от 11:30 ч. до 12:00 ч. – с. Брусен, кметство.

 

5. Началник на РУ Ихтиман:

- на 16.01.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. – с. Белица, кметство.

 

6. Началник на РУ Костенец:

- на 18.01.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Марица, кметство.

 

7. Началник на РУ Костинброд:

- на 16.01.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Богьовци, кметство.

 

8. Началник на РУ Пирдоп:

- на 16.01.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. – с. Смолско, кметство;

- на 16.01.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Бенковски, кметство.

 

9. Началник на РУ Правец:

- на 17.01.2019 г. от 09:30 ч. – с. Равнище, кметство;

- на 17.01.2019 г. от 10:30 ч. – с. Осиковица, кметство.

- на 17.01.2019г. от 11:30 ч. – с. Осиковска лакавица, кметство

         

10. Началник на РУ Самоков:

- на 18.01.2019г от 11:00 ч. до 12:00 ч.  – с. Ковачевци , кметство.

 

11. Началник на РУ Своге: 

- на 17.01.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Бов, кметство;

- на 17.01.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. гара Бов, кметство.

 

12. Началник на РУ Сливница:

- на 17.01.2019 г. от 14:00 ч. – с. Гълъбовци, кметство.

 

           

17 яну 2019

Шесто досъдебно производство за незаконно присъединяване към електроразпределителната мрежа е образувано в рамките на последната седмица

Продължават активните действия на ОДМВР- София и ЧЕЗ Разпределение за предотвратяване на нерегламентираните действия по мрежата

В хода на продължаващите съвместни действия на полицейските служители и представителите на електроразпределителното дружество, през вчерашния ден, на територията на Сливница, е констатиран и документиран пореден случай на нерегламентирано присъединяване към електроразпределителната мрежа, осъществено в частен адрес. След извършен оглед на местопроизшествието е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234В от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на районната прокуратура в Сливница. 

В рамките на последните седем дни, в резултат на извършените проверки, са образувани общо шест досъдебни производства за кражба на електроенергия: две на територията на РУ- Ботевград, две на територията на РУ- Елин Пелин и по едно на територията на РУ- Костенец и РУ- Сливница.

Районните управления към ОДМВР- София  и дружеството продължават съвместните си действия за предотвратяване на нерегламентираните действия по мрежата, с цел гарантиране сигурността на електрозахранването за гражданите в региона.

 

17 яну 2019

Три досъдебни производства са образувани вчера след съвместни проверки на служители на РУ- Елин Пелин, РУ- Костенец и ЧЕЗ Разпределение

Продължават активните действия за противодействие на незаконното присъединяване към електроразпределителната мрежа

В хода на продължаващите съвместни действия на полицейските служители и представителите на електроразпределителното дружество, през вчерашния ден, са констатирани и документирани три случая на нерегламентирано присъединяване към електроразпределителната мрежа, осъществено в частни имоти в Костенец, Елин Пелин и с. Гара Елин Пелин. Вследствие на извършената незаконна дейност потребената от абонатите електрическа енергия не е била отчетена и надлежно заплатена. След извършен оглед на местопроизшествието, са образувани досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 234В от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.

Районните управления към ОДМВР- София и дружеството продължават съвместните си действия за предотвратяване на нерегламентираните действия по мрежата, с цел гарантиране сигурността на електрозахранването за гражданите в региона.

16 яну 2019

ЗА ОД НА МВР София

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО