МВР

ОД София

 

06 дек 2019

Отборът на РУ- Самоков – шампион в Благотворителния турнир по футбол

След оспорвана битка с много спортен хъс и адреналин първото място в турнира, провеждан с благотворителна кауза от Спортен клуб "Мусала" при ОДМВР- София, бе спечелено от представителите на РУ- Самоков. Втори се класираха домакините от РУ- Ботевград, следвани от колегите им от РУ- Своге и обединеният отбор на РУ- Костенец и РУ- Ихтиман.

Директорът на ОДМВР- София старши комисар Николай Спасов поздрави всички служители за участието им в благородната инициатива и връчи почетните отличия на победителите. Сред официалните гости на мероприятието бяха и директорът на РДПБЗН- София комисар Георги Иванов, началникът на РУ- Ботевград гл. инспектор Красимир Кирилов, началникът на отдел "Охранителна полиция" в областната дирекция комисар Ивайло Александров, директорът на Областно пътно управление и др.


Очаква се натоварване в административното обслужване през следващата година; изтичащите лични документи могат да се подменят предсрочно

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-София информира всички заинтересовани граждани за възможността да подменят личните си документи с изтичащ срок на валидност предсрочно. Причината е очакваното натоварване в административното обслужване през 2020 г. и 2021 г., когато изтича валидността на голям брой български лични документи на жители от областта.

За да избегнат очаквания наплив пред гишетата в сектор БДС и районните управления, гражданите могат да се възползват от възможността за предсрочна подмяна на личните си документи преди изтичане на тяхната валидност. За удобство подаването на заявления за издаване на лични документи като обикновена услуга може да се извърши по избор на гражданите във всяко едно подразделение на сектора, независимо на територията на коя община е заявен постоянният им адрес. Получаването на готовите документи е в поделението, където са подадени заявленията. Предоставянето на бърза и експресна услуга ще продължи да се извършва само в сектор БДС в областната дирекция.


Не е необходима подмяна на лични карти, които са със срок на валидност „безсрочен“.

Гражданите, които притежават валиден електронен подпис, могат да подадат заявления за издаване на лични карти и паспорти по електронен път. Необходимо условие в този случай е да са налице актуални биометрични данни.

Същевременно ОДМВР-София предлага на институциите, организациите, предприятията и фирмите, служителите им да се възползват от възможността за организирано административно обслужване в сектор БДС в кратки срокове. За организиран прием на заявления ще бъде обособено специално гише, за да се ускори и улесни работният процес и да се спести време на хората.

От сектор БДС напомнят, че съгласно изискванията на Закона за българските лични документи, всеки гражданин е длъжен след изтичане срока на валидност на личната му карта да подаде заявление за издаване на нова в срок от 30 дни. След изтичане на този едномесечен срок гражданите подлежат на санкция.

05 дек 2019

Редица нарушения са констатирани при комплексни проверки на търговски обекти в Правец

В изпълнение на предварително утвърден план, вчера бе проведена съвместна полицейска операция на служители от РУ- Правец, Териториалната дирекция на НАП, Комисията за защита на потребителите и Областната дирекция по безопасност на храните, с цел извършване на тематични инспекции и регулярни проверки на търговски обекти. В хода й са проверени общо 7 обекта, при което са констатирани различни нарушения. Салати, десерти и месни продукти  от свинско и пилешко с изтекъл срок на годност, както и несъответствие на наличните парични суми в касата с дневния отчет, са установени в един от проверените обекти. В друг- магазин за промишлени стоки, е установено, че на стоките не са поставени етикети на български език, което е нарушение на чл. 91, ал.1 от Закона за защита на потребителите. Принудителна административна мярка „запечатване на обекта“ предстои да бъде наложена от данъчните инспектори спрямо баничарница, където било констатирано несъответствие на наличните парични суми в касата с дневния отчет, липса на паспорт на фискалното устройство и на всички отчети. За всички установени нарушения предстои съставянето на актове.

05 дек 2019

79 нарушители са установени в рамките на операцията срещу неправомерно използване на местата за спиране, предназначени за лица с трайни увреждания

Във връзка с членството ни в европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL и поетите от страната ни ангажименти за участие в организирани от нея инициативи, от 6 часа на 3 декември до 6 часа на 4 декември бе проведена полицейска акция за контрол над водачите, използващи места за спиране, предназначени за лица с трайни увреждания (инвалиди). В рамките на операцията бяха проверени паркинги, обществени сгради, търговски обекти, пазари и др. места, предназначени за паркиране и престой на лица с трайни увреждания.

От служителите на 12- те районни управления на ОДМВР- София са проверени общо 269 водачи, при което са установени 79 нарушения от тяхна страна. Допълнително са установени и 3 нарушения по отношение на застраховката „Гражданска отговорност“. Поради неплатени глоби са отнети 6 свидетелства за управление на МПС. На 35 водачи са връчени електронни фишове.

04 дек 2019

ЗА ОД НА МВР София

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО