МВР

ОД София

 

05 декември 2018

РУ- Правец с ден на отворени врати за гимназисти от града

В рамките на изнесен час на класа деветокласници от ПГПЧЕ «Алеко Константинов»- Правец  посетиха полицейското управление в града и се запознаха с основните приоритети в работа на служителите на реда.

Срещата започна в заседателната зала, където дежурните полицаи от патрулно-постова дейност и пътен контрол, както и останалите полицейски служители, получават своя редовен сутрешен инструктаж. Учениците бяха запознати с работата на служба „Български документи за самоличност“ и дейността на служителите, следящи за видеоконтрола и приемането на сигнали от граждани.

Началникът на група „Охранителна полиция“ ст. инсп. Петър Иванов очерта пред гостите основните направления на дейност на управлението, а именно: противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и сигурността на гражданите, гарантиране на безопасността на движението и осъществяване на пътен контрол.

Разпоредбите на Наказателния кодекс и наказателната отговорност, която носят непълнолетните, бяха разяснени на учениците от инспектор "Детска педагогическа стая" Людмил Павлов. Той предупреди младежите да бъдат особено бдителни в социалните мрежи, защото лесно могат да станат неволна жертва на изнудване или друго престъпление. Инсп. Павлов обърна специално внимание и на необратимите последици и вреди вследствие употребата на наркотични вещества, като категорично развенча мита, че канабисът е „безвреден“ и едва ли не целебен. „Пристрастените започват винаги с по-леки и постепенно преминават към употреба на по-тежки  наркотични вещества, оказващи неимоверно негативно въздействие върху човешкия организъм. Наркозависимите са способни на тежки криминални престъпления и това оказва влияние на взаимоотношенията с близките им хора”, добави и началникът на охранителна полиция.

Мл. експерт Димчо Василев запозна учениците с особеностит на своята служебна дейност – изземване на веществени доказателства от местопроизшествията при криминални деяния, пътнотранспортни произшествия и други инциденти. Той извърши демонстративно фиксиране и заснемане с фотоапарат на веществени доказателства, полеви тест на наркотични вещества, вземане на уникални  дактилоскопни пръстови отпечатъци и др. Инспекторът подкрепи казаното от неговите колеги по отношение вредата от употребата на наркотични вещества, като даде пример с вида на починал наркозависим.

По време на беседата бе поставен акцент и върху важната роля на поемните лица като независими свидетели на действията на полицейските служители.

Деветокласниците се включиха активно във всички дискутирани теми и получиха подробни и професионални отговори на всички поставени въпроси. В края на срещата те имаха възможността да разгледат отблизо оборудването на най-новия патрулен автомобил на полицейското управление и да се запознаят с неговите функции.

 

Изображения

 05 декември 2018 | 15:38