МВР

ОД София

 

14 декември 2020

Провеждат се активни действия по разследване за незаконно присъединяване към електроразпределителната мрежа в с. Хераково

Престъплението е извършено с цел добив на криптовалута

Около 12.15 часа на 12 декември в полицията е постъпил сигнал от електроразпределителното дружество за кражба на електроенергия, засечена в стопанския двор на бившето ТКЗС в с. Хераково. Оглед на местопроизшествието е извършен от служители на ОДМВР-София и РУ-Сливница. В една от сградите е установена инсталация за добиване на криптовалута, незаконно присъединена към електроразпределителната мрежа. Там са открити майнинг-устройства (ригове), компютърни компоненти, системи за охлаждане с вентилатори, инсталация за електрическо захранване на устройствата и свързаните с тях различни компоненти.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234В, ал.1 от НК. Действията по разследването продължават под ръководството на Районната прокуратура – Сливница. Провеждат се активни издирвателни мероприятия за установяване на извършителите на престъпното деяние. Предстои назначаване на технически експертизи, с оглед установяване на периода на ползване на устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета.

 

 


Изображения

 14 декември 2020 | 12:56