МВР

ОД Смолян

 

09 окт 2018

РЕЗУЛТАТИ ОТ ДЕЙНОСТТА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ ПРИ ОДМВР-СМОЛЯН ЗА ПЕРИОДА 01.01.2018Г. – 30.09.2018Г.

През периода от 01.01.2018г. до 31.09.2018г. на територията на ОДМВР-Смолян са регистрирани 314 пътно-транспортни произшествия, при 72 от тях са загинали четирима участници в движението и други 95 са ранени. За същия период на миналата година произшествията са били 360, като при 6455 от тях са убити петима участници в движението и 78 са ранени. Забелязва се намаление на броя на произшествията, но нивото на транспортен травматизъм е по-високо, т.е. увеличен е броят на пострадалите при катастрофи, загиналите са с един по-малко. През отчетния период са регистрирани 22695 нарушения на Закона за движение по пътищата, като за тях са съставени 2153 акта за установяване на административно нарушение, 10582 фиша и 9312 електронни фиша. Най-честото нарушение на правилата за движение е управлението на автомобил с несъобразена скорост -  9328 случая. 25 – водачи са превишили разрешената скорост с повече от 50км/ч. Уточняваме, че според чл.182 ал.1, т.6 от ЗДвП, водач, който превиши разрешената скорост с над 50км/ч се наказва с глоба от 700лв. и три месеца лишаване от право да управлява МПС ,като за всеки следващи 5км/ч превишаване над 50км/ч глобата се увеличава с 50лв. 1646 са случаите на неспазване на предимство, знаци и сигнали. 2744 случая на неправилно паркиране, 476 – на неправилни маневри, 481 случая на управление на технически неизправно МПС. В 2174 от случаите водачите са били с нередовни документи. Констатирани са 507 случая на неизползване на обезопасителни колани, 164 случая на ползване на мобилен телефон при управление на МПС.  За първите девет месеца на 2018г. са констатирани 168 случая на управление на автомобил след употреба на алкохол, като в 67 от случаите концентрацията е била до 1,2 промила. В 84 случая концентрацията на алкохол в кръвта на водача е била над 1,2 промила и за тях  са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева. 17 водачи са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол. 43 водачи са управлявали автомобил под въздействието на наркотични вещества, като срещу тях също са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева. Трима водачи са отказали да бъдат тествани за употреба на наркотични вещества.

ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ

На 25.09.2018 г.около 22.50 ч. в района на с.Грохотно са засечени три външни за района автомобила. Организирана е проверка на същите в района на КПП „Забрал“. При проведените полицейски действия е установено, че пилотна кола лек автомобил „Фиат Идея“ с пловдивска регистрация, управляван от Г.И. на 32 години от с.Куртово конаре, известен на органите на реда, придружава другите два автомобила.

Единият от тях е  „Мицубиши L 200“ с пловдивска регистрация, управляван от П.Л. на 24 години, от  гр.Кричим, също известен на органите на реда. При опит да бъде спрян за проверка, той не се подчинява на полицейско разпореждане, удря на два пъти автомобила на служител от криминална полиция и го поврежда, и бяга от мястото на проверката. В района на Настанския рибарник изоставя автомобила си, избягва и се укрива. Видян и разпознат от служители на КП при РУ-Девин. В автомобила 24-годишният П.Д.  е превозвал 35 мастербокса цигари Мурати, всичките без акцизен бандерол. Същия е избягал и в резултат на проведени ОИМ по-късно е установен и задържан. 

Другият автомобил - „Опел Монтерей“ със силистренска регистрация,  управляван от Г.Д. на 47 години  от гр.Кричим е избягал от мястото на проверката. Укрива останалата част от цигарите и при опит да напусне територията на Смолянска област, около 06:00 часа на 26.09.2018г. е задържан от служители на РУ-Чепеларе в района на к.к.Пампорово. При проведените оперативно издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия са намерени укритите от 47-годишният мъж цигари - 20 мастербокса цигари марка „Мурати“ /1 000 стека,10 000 кутии , 200 000 къса/, без акцизен бандерол. Цигарите са били укрити от извършителя в гориста местност в землище на с.Беден.

Общото количество на иззетите при акцията цигари без акцизен бандерол е 55 мастербокса, 2 750 стека, 27 500 кутии, 550 000 къса на приблизителна стойност около 192 500лв.

Извършителите са комуникирали помежду си по радиостанции.

Лицата са задържани за срок до 24 часа.

От самото начало в оперативно-издирвателните и процесуално-следствените действия са взели участие служители на  РДГП-Смолян, с оглед установяването на следи от преминаване на държавната граница и служители на РДПБЗН-Смолян за осветяване на местопроизшествието.

Работата по изясняване на цялостната престъпна дейност на лицата продължава. По първоначални данни се касае за контрабандно внесени цигари през „зелена граница“ от Република Гърция в Република България, в района на с. Буйново, обл. Смолян.

Днес, 26 септември 2018 г., с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Смолян е повдигнато обвинение на Г.И. и на П.Л. за контрабанда на акцизни стоки без бандерол, в големи размери – престъпление  по чл.242, ал.1,  „Д“ и б. „Е“ от  НК като  предстои повдигане на същото обвинение и спрямо Г.Д.

Предстои днес тримата да бъдат задържани за срок от 72 часа, като Окръжна прокуратура-Смолян ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

 

Подробности по случая бяха изнесени на брифинг днес в Окръжна прокуратура-Смолян, в който участваха г-н Иван Даскалов, Апелативен прокурор на гр. Пловдив, г-н Тодор Деянов, Окръжен прокурор на гр. Смолян и старши комисар Николай Димов, Директор на ОД на МВР-Смолян. 

 

26 сеп 2018

Oперация на Пътна полиция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя (Еuropean Day Without A Road Death).

На 19 септември 2018 г. стартира Операция EDWARD

Европейски ден без загинали на пътя (European Day Without A Road Death)

 

 

            На 19 септември 2018 г. за трета поредна година по инициатива на  Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността, сред страните – членки на мрежата и нейните партньори се осъществява проектът „#Project EDWARD (European Day Without A Road Death) с наименование за Република България Операция „Европейски ден без загинали на пътя – EDWARD“.

Целта в този ден е да няма загинали при пътни инциденти.

            Мотото на операцията за Република България за 2018 г. е „Безопасни мобилни комбинации за живот“ и е в контекста на темата на Европейската седмица на мобилността

(16 - 22 септември 2018 г.) „Мултимодалност“ с мото „Комбинирай, движи се!

            Към момента на страницата на EDWARD е активен т.нар. „брояч“ на деня, отчитащ оставащите дни до 19 септември. Идеята е в периода преди операцията всички участници в движението по пътищата да помислят дори само за няколко минути за рисковете,  с които се сблъскват; за рисковете, на които може да изложат останалите участници; и за това как самите те може да допринесат за намаляването на рисковете на пътя. Поощрява се всяка дейност, която насърчава културата за пътна безопасност, и се препоръчва дейностите да бъдат част от Дните за пътна безопасност.

            В тази връзка ТИСПОЛ предлага всички желаещи – хора, организации, институции и представители на различните браншове и техните структури:

            - да се регистрират като партньори на адрес: http://roadsafetydays.eu;

            - да участват във фотоконкурс на ТИСПОЛ във връзка с EDWARD, като изпратят 3 от своите най-добри фотографии до 19 октомври 2018 г. на адрес: [email protected]. Отличените снимки ще бъдат представени от Европейската комисия и победителят ще бъде поканен на следващите награди по пътна безопасност, организирани от комисията;

            - да дадат обещание за пътна безопасност, като попълнят формата на адрес http://projectedward.eu;

            - да вземат участие в кампанията чрез социалните мрежи (#ProjectEDWARDTwitter, Facebook, Instagram и др.).

 

            За успешното провеждане на операция EDWARD на територията на ОД МВР – Смолян е планиран 24-часов контрол на движението по пътищата и „Нулева толерантност“ към нарушителите. Предприети са следните мерки:

 • Сформирани са съвместни екипи със служители от ОДМВР-Смолян и РДГП- Смолян, с цел увеличаване на полицейското присъствие, включително и в малките населени места. При установени нарушения на ЗДвП ще се взима отношение от служителите със съответните правомощия;
 • -- Създадена е организация за провеждане на СПО по метода на широкообхватния контрол в часовете с интензивно движение на предварително определени подходящи места - на основни трасета с интензивно движение, позволяващи извършването на проверки на голям брой автомобили едновременно. В мероприятието ще вземат участие и доброволци от БЧК – Смолян, където ще бъдат раздавани брошури на водачите и пътниците в МПС;
 • На 19 септември 2018г. в 12:00ч. ще бъде реализирано символично сигнално оповестяване на операцията чрез използване едновременно на светлинните и звукови сигнали на служебните автомобили, които ще са позиционирани на публични места в рамките на не повече от една минута. В оповестяването на операцията ще се включат и служителите от РДПБЗН чрез съответните районни служби.

 

ОДМВР-Смолян призовава всички граждани за съпричастност на пътя и НУЛА ЖЕРТВИ!

13 сеп 2018

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ ПРЕЗ УЧЕБНА 2018/2019 ГОДИНА

Пътят от дома до училище не винаги е безопасен. Децата и родителите се движат по пътното платно като пешеходци, пътници или водачи на пътни превозни средства. В автомобил, на велосипед или мотопед всеки един от нас може да се окаже в риск от попадане в пътен инцидент. За да се чувстваме в по-голяма безопасност е добре да си припомним следните препоръки:

                       

 

ЗА учениЦИ

 

важно!

научи се да се пазиш сам на пътя.

 

 • Ако отиваш ПЕША на училище
 • Провери заедно с родителите си кой е най-безопасният и кратък маршрут до училище.
 • Припомни си правилата за пешеходци.
 • Винаги:
 • пресичай на зелено;
 • се движи по тротоара и използвай подлезите и надлезите за пешеходци;
 • върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.
 • Използвай светлоотразителна жилетка или елементи, закрепени за облеклото или раницата.
 • Дори да закъсняваш за училище, не нарушавай правилата за движение на пътя, за да не станеш жертва на катастрофа.
 • На натоварено кръстовището пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 • JОбсъди с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнеш за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запамети номерата им в телефона си.

   

 • Ако се придвижваШ до училище с велосипед
 • Преди началото на учебната година заедно с родителите си провери изправността на колелото.
 • Припомнете си заедно най-безопасния маршрут до училище.
 • Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.

  Не забравяй, че:

 • велосипедът е пътно превозно средство, а
 • велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
 • до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
 • навършилият 12 години велосипедист трябва да кара колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
 • велосипедистът трябва да укаже с ръка накъде ще завие или ако иска да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.
 • Винаги носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 • Дори да закъсняваш за училище, не преминавай на червено на светофара, защото лесно може да причиниш катастрофа и да пострадаш в нея.
 • JПомни, че при катастрофа трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

   

  ЗА родителИ

   

  важно!

  децата не са възрастни.

  Най-важна е безопасността на твоето дете.

  Детето е уязвимо, когато е само на пътя, без наблюдение и контрол от възрастен.

   

 • Ако детето ти е първокласник
 • Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 • Преминете заедно неколкократно по маршрута.
 • Завършете прехода с тест дали пътят е запомнен.
 • В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.
 • Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците.
 • Винаги бъди за пример и не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.
 • При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.
 • JПредварително се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запамети в телефона му номерàта на хората, на които може да се довери.

   

 • Ако ТИ возиш детето си до училище
 • Провери дали използваната обезопасителна система за деца е изправна.
 • Използвай обезопасителната система за деца дори училището да е близо и да ти се струва, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.
 • Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението. Бъди за пример и не допускай компромиси, като нарушаваш правилата на пътя.

   

 • Ако детето ти ходи самò до училище
 • Преди началото на учебната година припомнете заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 • Припомнете си заедно правилата за движение на пешеходците:
 • Настоявай на светофара детето ти винаги да пресича на зелено.
 • Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва подлезите и надлезите за пешеходци.
 • Обърни внимание на детето си, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.
 • Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя, за да не попадне в катастрофа.
 • Препоръчай на детето си на натоварено кръстовище да пресече с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 • Коментирайте актуални събития, свързани с катастрофи и последиците от тях.
 • При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.
 • Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва детето да се обърне за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерàта на хората, на които може да се довери.

   

 • Ако детето ти се придвижва до училище с велосипед зАЕДНО
 • Преди началото на учебната година прегледайте техническата изправност на колелото.
 • Уточнете най-безопасния маршрут до училище.
 • Преговорете основните правила за движение на велосипедистите. Припомни, че:
 • велосипедът е пътно превозно средство, а
 • велосипедистът е водач и за него важат правилата за движение;
 • до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
 • когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
 • за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
 • Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.
 • Настоявай детето ти винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 • JНапомняй на детето си, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това самò.

   

  ЗА водачи

   

  важно!

  Децата са част от движението пътя и още се учат да се пазят сами.

   

 • Ако се движиш покрай детско или учебно заведение
 • Винаги спазвай ограниченията на пътя. Те са, за да предпазят децата и теб от пътен инцидент.
 • Винагибъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях изостава, а после бърза да настигне другите и забравя, че е на пътя и че там има други правила.
 • Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
 • Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от катастрофа.

   

 • Ако преминаваш покрай спирка на масовия градски транспорт в близост до УЧИЛИЩЕ
 • Винаги се движи с по-ниска скорост от разрешената. Децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.
 • Винагибъди в готовност да спреш. Нерядко децата променят решението си в последния момент и неочаквано и изненадващо сменят посоката си на движение тичешком. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно поведение.
 • Винаги давай предимство на децата, които пресичат на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата.
 • Винаги бъди толерантен към деца-велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.
 • Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.
 • JПри катастрофа на пътя подай сигнал на телефон 112.

 

Отдел „Пътна полиция“ –

Главна дирекция „Национална полиция“

Септември, 2018 г.

12 сеп 2018

Превантивни мерки във връзка с предстоящото откриване на новата учебна 2018/2019 година

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

         Дирекция “Пресцентър и връзки с обществеността”

        

 

 

ОД МВР – Смолян предприема редица превантивни мерки във връзка с предстоящото откриване на новата учебна 2018/2019 година

 

 

1. Началниците на районните управления от област Смолян са провели работни срещи с представители на Регионалното управление по образование (РУО) - гр. Смолян  към Министерството на образованието и науката (МОН) и с кметовете на общини за набелязване на конкретни мероприятия и дейности, свързани с предстоящото откриване на новата учебна година и провеждането на първия учебен ден, с цел гарантиране сигурността на учениците, техните родители и близки, и за недопускане нарушения на обществения ред.

2. Проведени са работни срещи с директорите на детските градини и училищата на територия на областна дирекция на МВР – Смолян за съгласуване на съвместни действия по обезпечаване на обществения ред и сигурността в техните райони. Обсъдени са възможностите за допълнителни мерки за физическа защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Уточнени са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на ОД МВР - Смолян. В срещите са взели участие полицейски и младши полицейски инспектори (ПИ и Мл.ПИ), съвместно с инспектори от детска педагогическа стая. На директорите на училища и детски градини са предоставени списъци с имената и телефоните на ПИ и Мл.ПИ, обслужващи територията на ОД МВР - Смолян.

3. Извършени са охранителни проверки на сградите на детски градини и училища на територията на областна дирекция на МВР – Смолян. При констатиране на пропуски, свързани с охраната и пропускателния режим в конкретни училища и детски градини, своевременно през цялата учебна година до началника на Регионалното управление по образованието (РУО) – Смолян, към МОН, ще се изпращат уведомителни писма, съгласно разпоредбите на чл. 66, ал. 2 от ЗМВР, за отстраняване на пропуските и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност.

4. При наличие на частни охранителни фирми, осъществяващи дейности в детски градини и училища, се провеждат срещи с техните ръководители, като се изисква охранителите да бъдат по-наблюдателни и особено внимание да обръщат на лица със съмнително поведение. Уточняват се начините за взаимодействие при реагиране на сигнали за противообществени прояви.

5. За първия учебен ден – 17-ти септември 2018 г., е предвидено засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения, включително и на участъците и пътищата с повишена концентрация на пешеходци, като за целта началниците на районни управление и сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР – Смолян са изготвили съответните план-разстановки. На ангажираните служители са поставени ясни и конкретни задачи за изпълнение, свързани с обезпечаване на обществения ред и сигурността в и около учебните и детски заведения.

6. Началниците на районните управления от областта организират извършването на системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Активизиран е контролът над търговските обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица. При необходимост на основание чл. 65, ал. 1 и 2 от ЗМВР се съставят писмени протоколи за предупреждение за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното нарушение.

7. На полицейските служители от ОД МВР - Смолян са поставени конкретни задачи за противодействие разпространяването на наркотични вещества в районите на детските градини и училищата. При получаване на информация, свързана с този вид престъпна дейност, незабавно да се уведомяват компетентните служби на МВР.

8. Проведени са съвместни срещи между ОДМВР - Смолян, РДПБЗН - Смолян и РУО-Смолян за изготвяне на графици за учебната година с конкретни теми по направление на дейност.

9. В часовете на класа ще се провеждат беседи по предварително изготвени съвместни графици в рамките на Националната програма „Работа на полицията в училищата". Разпространяват се информационни брошури за безопасност на децата.

10. За ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия с децата преди, в началото и по време на новата учебна година от 01.09.2018 г. до 31.10.2018 г. се организира и провежда традиционната Акция на полициятаДецата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“.

Акцията стартира с обявяването на седмицата от 24.09.2018 г. до 30.09.2018 г. за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“ и с обявяването на 29.09.2018 г. за “Ден на превенцията”.

- Във връзка със “Седмицата за превенция на детската пътна безопасност” и откриването на новата учебна година, в рамките на Акцията на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, до 14.09.2018 г. от служители от сектор „Пътна полиция“ към ОД МВР – Смолян, съвместно с представители на общините и кметствата, както и на областната управа, в районите на всички детски и учебни заведения се извършва оглед на: сигнализацията с пътни знаци и маркировка; уличното осветление; предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждения (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места; обезопасеността на входовете на всички детските градини и училищата без изключение.

Пешеходните пътеки в районите на детските градини и училищата са освежени, като от двете страни на пешеходните пътеки е положен надпис „Погледни!“. При констатиране на нередности за отстраняването им се изготвят предписания до ръководителите на съответните отговорни служби.

- През периода на учебната година ще бъде осигурено полицейско присъствие, като се осъществява контрол в районите на училищата с превантивен ефект преди началото и в края на учебните занятия, с цел недопускане на пътни инциденти. При необходимост движението ще се регулира ръчно и ще се осигурява безопасно пресичане от децата и придружаващите ги възрастни.

         - В началото на учебната година служители от сектор „Пътна полиция“ - Смолян, съгласувано с РУО - Смолян и училищните ръководства, ще запознаят по подходящ начин родителите и педагозите с рисковете за ПТП с деца и ще отправят практически препоръки. Вниманието ще бъде насочено към рисковите пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на масовия градски транспорт. На родителите ще се препоръчат безопасни маршрути от дома до училище и обратно, а над учениците от начален етап на образованието (I - IV клас) ще се осъществява ежедневен родителски надзор и съпровождане до училище и обратно до дома. Особено внимание ще се обърне на използването от деца и възрастни на пешеходни площи, тротоари, подлези и надлези, а в участъците без тротоари и при пешеходни преходи извън населени места – да се движат по платното за движение, противоположно на посоката на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница.

- Полицейските служители при патрулиране задължително ще реагират при забелязване на неправилно и рисково движение на деца по улиците, като ги извеждат от платното, предупреждават ги и им дават указания за правилно поведение. Задължително ще се подпомага безопасното пресичане на деца и възрастни хора и извън училищните райони, и по улиците с интензивно движение.

- Инспекторите от Детска педагогическа стая в РУ от областта организират и провеждат срещи, съвместно с РУО - Смолян към МОН за изнасяне на беседи по пътна безопасност от униформени служители на “Пътна полиция” пред децата от детските градини, както и пред учениците през първия и втория срок на новата учебна година. С РУО - Смолян и ръководствата на детски градини и училища са съгласувани и участия в родителски срещи с включена тема по пътна безопасност, с цел ангажиране и активизиране на училищните настоятелства за подобряване на детската пътна безопасност.   

- В детските градини беседи се провеждат целогодишно, като тематиката ще бъде поднасяна по подходящ илюстративен и демонстративен начин и чрез използване на място на изградените учебни площадки по безопасност на движението.

- По време на беседите се обсъждат конкретни ситуации и пътни злополуки с деца, настъпили на територията на област Смолян; дават се конкретни практически препоръки за безопасно поведение на пътя. В класовете, в които учат деца, навършили 17 години, в подходящ формат ще бъде представян филмът „Млада Европа“ с последващи коментари по проблемите на пътната безопасност.

Според данни на „Пътна полиция“ при ОД МВР – Смолян през периода 01.06.2018 г. – 31.08.2018 г.  за ПТП с деца до 17-годишна възраст на територията на областта са възникнали 5 ПТП, при които 4 са леко ранените деца и 1 е загинало. Произшествията са станали в общините - Смолян, Златоград и Мадан. Три от децата като участници в движението са били пешеходци, едно е пътник в автомобил и едно  – като водач на мотоциклет.

По покана на ръководството на РУО-Смолян, директорът на областна дирекция на МВР – Смолян - старши комисар Николай Димов, както и директорът на РДПБЗН – Смолян - комисар Симеон Цървуланов, участваха в проведеното на 11.09.2018 г., в сградата на областна администрация, работно съвещание с директорите на училищата и детските градини от областта, във връзка с началото на учебната година 2018/2019. Директорът на ОД МВР – Смолян - старши комисар Николай Димов запозна присъстващите със създадената организация за гарантиране на сигурността и безопасността на децата в училищата и детските градини и спазването на основните правила за безопасно поведение на пътя. Той сподели с участниците в срещата за надеждната съвместната дейност с РУО – Смолян и ръководствата на учебните и детски заведения в областта. На участниците в срещата бяха предоставени практически препоръки за пътна безопасност във връзка с учебната 2018/2019 год. С пожелания за успешна и безопасна нова учебна година завърши старши комисар Николай Димов своето приветствие към директорите, учителите и ръководството на РУО – Смолян.

 

12 сеп 2018

ЗА ОД НА МВР Смолян

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО