МВР

ОД Смолян

 

17 сеп 2021

Пожарникарите с атрактивна демонстрация в центъра на Смолян

Проявата е част от мероприятията заложени в „Седмицата на пожарната безопасност“. Смолянските огнеборци демонстрираха техника и аварийно-спасителна дейност в центъра на областния град. В действие влязоха три противопожарни автомобила, 30 - метрова автомеханична стълба и друго специално оборудване. Десетки малчугани се докоснаха до работата на огнеоборците. Те имаха възможност да се снимат в пожарен автомобил, да се качат в него и да си сложат каска. Атрактивно и интересно за жителите на града беше да наблюдават, как се действа при тежко пътно произшествие, когато се налага пострадалият бързо да бъде изваден от силно деформиран автомобил. В демонстрацията заедно с пожарникарите участие взеха членовете на Доброволното формирование към Община Смолян. Младежите – доброволци от Българския червен кръст – гр. Смолян пък демонстрираха техниките за оказване на спешна медицинска помощ на пострадалите.                                                                               

В такива екстремни и кризисни ситуации са необходими комплекс от качества – отдаденост, концентрация, самообладание, бързина и точна преценка, за да бъде спасен човешки живот.

Акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

Във връзка с началото на учебната година ОД МВР – Смолян стартира превантивна кампания за лична безопасност на учениците на територията на областта.

С цел ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с една от най – уязвимите групи участници в движението по пътищата – децата, със старта на първия учебен ден до краят на м. октомври ще се проведе традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Седмицата от 15 до 22 септември е обявена за „Седмица на превенция на детската пътна безопасност”, а 21 септември – „Ден без загинали на пътя“.  Успоредно с това ще продължат и полицейските операции за спазване ограничение на скоростта и други нарушения на пътя, насочени към осигуряване безопасността не само на децата, а и на всички участници в движението, като активният контрол ще се осъществява през цялата учебна година на територията на областта.

Преди началото на учебната година са проведени срещи с ръководствата на учебните заведения за осъществяването на пропускателния режим, връзката с полицейските органи при конфликтни ситуации или съмнителни лица край училищата, извършени са охранителни проверки на сградите.  Осъществено е и традиционното партньорство с Регионалното управление на образованието за конкретни мерки при откриването на учебната година и опазването на обществения ред. Продължава и програмата „Работа на полицията в училищата“ с основни акценти върху личната сигурност на децата, безопасно поведение на пътя, тежките последици от употреба на наркотичните вещества, превенция на агресията в училищата.

Традиционно, преди и по време на тържествата за първия учебен ден в училищните дворове, в районите край тях и на кръстовищата с интензивно движение ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.   През този период служители на полицията ще осъществяват засилен контрол часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия. Полицаите ще подпомагат безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители.   По улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях ще следят водачите да спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки и ще контролират правилното пресичане и от страна на пешеходците.

Там където е било необходимо са извършени или са в процес на извършване на дейности по освежаване на пътната маркировка, монтиране на допълнителни предпазни парапети указателни табели или пътни знаци.

Решаваща роля за безопасността на децата все пак имат родителите, които да им припомнят основните правила за безопасно движение, като пешеходци.

 

Основни препоръки на „Пътна полиция“ – в прикачения файл.


14 сеп 2021

Регионална дирекция ПБЗН - Смолян провежда редица мероприятия по случай "Седмицата на пожарната безопасност"

На 14 септември се отбелязва професионалният празник на служителите от структурите за “Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР. В периода от 13-ти до 19-ти септември 2021 г. на национално ниво традиционно се провежда „Седмица на пожарната безопасност”. Организираните мероприятия през този период целят повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност и защита на населението, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от ГДПБЗН – МВР.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян планира следните инициативи:

- На 14.09.2021г. в 11.00ч. с поднасяне на венци и цветя на паметника на героите –костница (в кв. Райково), ще бъде почетена паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари.

- Във всички служби “Пожарна безопасност и защита на населението” в областта през седмицата ще бъдат организирани дни на отворените врати.

- През седмицата 13-ти – 19-ти септември в Районните служби “ПБЗН” ще бъдат разкрити и приемни за граждани, в които те ще могат да получават консултации по различни въпроси, свързани с пожарната безопасност.

- Предвидени са срещи с общинските ръководства и директори на училища.

- Районните служби ПБЗН ще проведат демонстративни занятия за запознаване на гражданите с възможностите на противопожарната техника, с наличната екипировка и оборудване, както и с уменията на огнеборците да боравят с тях в различни аварийни ситуации (в гр. Смолян демонстрацията ще бъде на 16.09.2021 г. от 16.30 до 18.30 часа на площад „Свобода“, стар център ).

- Огнеборците ще организират състезания, викторини, игри с тематика в областта на пожарна безопасност и защита на населението за деца и ученици.

- Във връзка с празника ще бъдат уважени и бившите пожарникари, ще бъдат организирани срещи с тях, на които младите огнеборци ще имат възможност да  обменят опит с ветераните.

- Служителите на Регионална дирекция ПБЗН – Смолян организират и дарителска кампания в помощ на децата на загинали служители. Към момента от районните служби са събрани и приведени по дарителска сметка в помощ на дете на загинал пожарникар от гр. Чепеларе, сумата от 1178 лв.

- За постигнати високи професионални резултати и във връзка с професионалния празник са наградени двадесет и девет служителя на РД ПБЗН – Смолян.

За проявено себеотрицание, изключителен професионализъм при изпълнение на служебните задължения, свързани с ограничаването, потушаването и недопускане разпространението на огън към населени места при възникналите масови горски пожари на територията на Република Северна Македония, със заповед на Министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, с „КОЛЕКТИВНА  ПАРИЧНА НАГРАДА“ са наградени седемнадесет служителя. Други трима огнеборци са с „ПИСМЕННА ПОХВАЛА“ от Министъра на МВР, наградени за конкретен личен принос при изпълнение на служебните задължения. Със заповед на директора на Главна дирекция ПБЗН главен комисар Николай Николов са наградени седем служителя с „ПИСМЕННА ПОХВАЛА“. Същата награда е и за още двама пожарникари, дадена от директора на РД ПБЗН комисар Симеон Цървуланов.


Информация с подробности около планираните мероприятия може да се видят в прикачения файл.


13 сеп 2021

Мобилен екип на отдел БДС при ОД МВР - Смолян прие заявления за подмяна на лични документи на лица с инвалидност в осем населени места в областта

Днес - 10 септември, служители от ОДМВР-Смолян с мобилна биометрична станция осъществиха прием на заявления за издаване на лични документи на лица с инвалидност в осем населени места в областта.

Тази услуга е за неподвижни и трудноподвижни лица, която се осъществява след предварителна заявка. Необходимо е да се подаде писмено искане до директора на ОДМВР-Смолян, като се приложи експертно решение от ТЕЛК. Искането да съдържа информация за лицето, което трябва да бъде посетено, да бъде посочено лице за контакт. Искането се изпраща по пощата на адрес: ОДМВР-Смолян, гр. Смолян, бул. „България“ № 67 или на електронна поща: [email protected]

Важно е да се знае, че заявления за издаване на документи за самоличност може да се подават и преди изтичане на срока на тяхната валидност.

Граждани, които притежават валиден електронен подпис могат да се възползват като подадат заявление онлайн чрез Портала за електронни административни услуги на МВР на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg

Ежедневна информация, свързана с издаването на българските лични документи може да се получи на телефони: 0301/35301 0301/35362


10 сеп 2021

ЗА ОД НА МВР Смолян

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО