МВР

ОД Смолян

 

13 юни 2018

ЗАКРИВАНЕ НА ДЕТСКА ПОЛИЦЕЙСКА АКАДЕМИЯ НА 2018г.

                 За поредна година, ОДМВР – Смолян закри „Детска полицейска академия“ със стрелба с малокалибрено оръжие. През учебната 2017/2018 г. тя  се проведе с ученици от пети клас на ІV ОУ “Стою Шишков” гр. Смолян. Основната задача, която бе поставена при провеждането й бе да бъдат утвърди ценностно отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, да се запознаят с функциите на основните звена в МВР, както и да развие умението им да работят в екип. Да формират негативно отношение към правонарушенията и правонарушителите сред обществеността и особено в училище. Да придобият умения и навици при вземане на решения, касаещи собствената (лична) безопасност. Децата получиха дипломи за успешно завършване на академията, връчени от директора на ОДМВР-Смолян, Ст. комисар Николай Димов.

Смесени българо-гръцки екипи ще патрулират на територията на Ксанти през настоящия летен сезон

Работна среща между директора на ОДМВР-Смолян ст. комисар Николай Димов и полицейския директор на полицейска дирекция Ксанти Йоанис Караманлис се проведе вчера в Златоград. На нея присъстваха директорът на РДГП – Смолян комисар Стоян Мандажиев, началникът на ГПУ – Златоград гл.инспектор Венимил Жухов и началника на РУ-Златоград гл.инспектор Дичо Беширов. Целта на срещата бе обсъждане на възможността за предприемане на допълнителни мерки с цел гарантиране на сигурността на българските граждани при пътуванията им до съседна Гърция през летния сезон. Те отбелязаха постигнатите резултати от досега реализираните стъпки на взаимодействие и полезността от действията на смесените екипи на територията на Ксанти през миналата година. Участниците потвърдиха готовност тази полезна практика да продължи и през този летен сезон такива патрули да продължат работа на територията на полицейската дирекция в Ксанти.  Бе припомнено, че смесени полицейски екипи са излъчени и на територията на полицейска дирекция Кавала.

В хода на срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с мигрантския натиск на територията на Гърция, както и възможности за сътрудничество в тази област.

06 юни 2018

Проект “DISBEG”

Служители от РД „ПБЗН“ Смолян, заедно с младежи от Младежкия доброволен отряд при РС „ПБЗН“ - Смолян, взеха участие в заключителното събитие по проект “DISBEG” на Главна дирекция „ПБЗН“. Проектът има за цел да обучи пожарникари от България, Естония и Германия как да работят с деца и младежи. По проекта се създадоха материали, които да бъдат в помощ на пожарникарите – как да привличаме деца за участие в младежки противопожарни отряди, методи за преподаване, възможни рискове и всички възможни неща, които могат да се случат на пожарникарите по време на работа с деца. На заключителното събитие се представиха тези материали, както и игри на пожарникарска тематика, които бяха разработени по времена проекта. Младежите имаха възможност първи да тестват новите игри, които след проекта ще бъдат раздадени на всички пожарни служби. По време на събитието присъстваха младежи от България, Германия, Естония и Сърбия, като се осъществиха много нови запознанства и се обсъдиха възможности за бъдещи съвместни дейности между младежките организации на страните. Събитието не мина и без мелодията на родопската каба гайда изпълнена от групата от Смолян. Всички участници се хванаха на дълго българско хоро.

05 юни 2018

РЕЗУЛТАТИ ОТ ДЕЙНОСТТА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ СЕКТОР "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" ПРИ ОДМВР СМОЛЯН

ЗА ПЕРИОДА 01.05.2018Г. – 31.05.2018Г.

През периода от 01.05.2018г. до 31.05.2018г. на територията на ОДМВР-Смолян са регистрирани 35 пътно-транспортни произшествия, при 11 от тях е загинал един участник в движението, а ранените са 15. Всички регистрирани пътно-транспортни произшествия са възникнали в резултат на нарушения, допуснати от водачите на ППС. За същия период на миналата година техният брой е бил 36, като при 8 от тях са ранени 9 участници в движението. Забелязва се намаление броя на произшествията с едно и увеличение транспортния травматизъм, като ранените участници в движението са с 6 повече. През отчетния период са регистрирани 2417 нарушения на Закона за движение по пътищата, като за таях са съставени 233 акта за установяване на административно нарушение, 1075 фиша и 1058 електронни фиша. Най-честото на правилата за движение е управлението на автомобил с несъобразена скорост - 1063 случая. 212 са случаите на неспазване на предимство, знаци и сигнали. 286 случая на неправилно спиране и паркиране, 56 – на неправилни маневри, 35 случая на управление на технически неизправно МПС. В 202 от случаите водачите са били с нередовни документи. Констатирани са 50 случая на неизползване на обезопасителни колани, 19 случая на ползване на мобилен телефон при управление на МПС.  През месец май са констатирани 23 случая на управление на автомобил след употреба на алкохол. В 16 от случаите техническото средство е отчело концентрация на алкохол в кръвта на водачите до 1,2 промила, а за оставалите 7, в които концентрацията е била над 1,2 промила са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева. Трима водачи са отказали да бъдат проверени с техническо средство. Трима водачи са управлявали автомобил под въздействието на наркотични вещества, като срещу тях също са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева. Констатирани са 10 случая на управление на МПС от неправоспособни водачи.

От началото на годината са регистрирани общо 177 пътно-транспортни произшествия, което е с 28 по-малко в сравнение с първите пет месеца на 2017г. При 39 от произшествията е загинал един участник в движението, а ранените са 56. В това отношение се забелязва увеличение на транспортния травматизъм, като за същия период на 2017г. няма загинали участници в движението, а ранените са били с 23 по-малко.  За първите пет месеца на настоящата година са установени 12077 нарушения на правилата за движение, като 12028 от тях са допуснати от водачите. Съставени са 1159 акта за установяване на административни нарушения, 5874 фиша и 4726 електронни фиша. Общо 130 са случаите на управление на автомобил от водачи, които са били под въздействието на алкохол, 25 – под въздействието на нароктични вещества. 11 водачи са отказали да бъдат проверени с техническо средство за употреба на алкохол, а 3 са отказали тестване за употреба на наркотични вещества. За периода от 01.01.2018г. до 31.05.2018г. са установени 49 случая на управление на автомобил от неправоспособни водачи.

05 юни 2018

Oткрит урок по безопасност на движението

С открит урок по безопасност на движението завърши

двугодишното обучение на четвъртокласниците от

ОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ гр. Смолян

по програмата „Детско полицейско управление“Програмата за превенция в ранна училищна възраст „Детско полицейско управление“ е с двегодишна история. Идеята на Програмата е децата, забавлявайки се, да усвоят различни интересни и полезни знания, които да им помагат да взимат правилни решения в трудни ситуации. Детски полицейски управления има към всички Районни управления на МВР в страната и в тях се обучават над 4500 деца на възраст от 8 до 12 години.

Детско полицейско управление при ОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ гр. Смолян стартира през месец октомври 2016 г. и в него ежеседмично, в продължение на две учебни години, се обучаваха  4 „в“ клас.

С помощта на служителите от РУ – Смолян, от сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР – Смолян  и доброволците от БМЧК, децата усвоиха знания и умения по безопасност на движението по пътищата, оказване на долекрска помощ, лична защита,  опазване на своя живот и този на приятелите им, за справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, в планината, запознаха се със своите права и отговорности пред обществото, научиха се да работят в екип, да проявяват уважение и толерантност към чуждото мнение и към различните от тях.

Началникът на РУ-Смолян главен инспектор Костадин Бунов връчи на четвъртокласниците дипломи за успешно завършено обучение в Детско полицейско управление и подаръци. Директорът на ОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ – г-н Николай Колев получи грамота за училището за успешното реализиране на първото за община Смолян „Детско полицейско управление“. Гл. инспектор Бундов благодари на директора на училището и на партньорите от БМЧК - Смолян за ползотворното партньорство при реализиране на ДПУ и обучението на децата.

С помощта на Полицейски инспектор Илияна Стоянова учениците си припомниха основните правила за пътна безопасност, които обещаха да спазват през лятната ваканция. Празникът продължи с демонстрации на майсторско управление на велосипеди, тротинетки и ролери.

 

01 юни 2018

ЗА ОД НА МВР Смолян

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО