МВР

ОД Смолян

 

18 юни 2021

Стартира акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

 

С цел опазване живота и здравето на децата през ваканционния летен период от 15 юни до 31 август 2021 г. се провежда традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Според статистически данни от сектор “Пътна полиция“ при ОД МВР Смолян, за периода 01.06.2019 г. до 31.08.12019 г. г. на територията обслужвана от областната дирекция, са настъпили пет тежки и едно леко пътнотранспортни произшествия /ПТП/ при които са ранени шест деца  и юноши под 18-годишна възраст.

Пострадалите участници в движението по пътищата са били – трима, като водачи на мотоциклет/велосипед, двама пътници и един пешеходец.

За същия период през 2020г. са възникнали четири тежки пътно транспортни произшествия, като потърпевши са пет деца - водач на мотоциклет, трима пътници  и един пешеходец. За периода има и две леки ПТП, без пострадали.

От началото на тази година на територията на областта са настъпили четири тежки ПТП с шест пострадали деца, в това число един водач на мотоциклет, четирима пътници и един пешеходец.

Статистиката показва, че няма спад на броя на възникналите пътнотранспортни произшествия през миналата година спрямо 2019г. и тази тенденция се запазва и през 2021г.

Превантивната дейност е основната мярка на сектор „Пътна полиция“ за предотвратяване на пътни инциденти. По този повод са започнати няколко инициативи, насочени към опазване на живота и здравето на децата, като участници в движението по пътищата.

До краят на учебната година - 30.06.2021 г. за гарантиране сигурността на децата в началото и в края на учебния ден, чрез полицейски екипи в районите на детските градини и училищата е планирана допълнителна акция „Безопасен превоз на деца“ за контрол по няколко направления:

 • използването от родителите-водачи на МПС на обезопасителни колани (и системи), а така също и от пътниците в МПС;

 • правилното използване на обезопасителните системи с цел ограничаване на нарушенията, в т.ч. и на случаите, при които предпазните колани са закопчани, но еластичните ленти не са правилно разположени и/или при ползване не прилягат плътно към човешкото тяло в съответствие с изискванията на производителите на обезопасителните системи (лентата е зад гърба на водача/пътника; механизмът за закопчаване е блокиран с нарочна приставка, а коланът не се използва и др.); 

 • пресичането на пешеходците на определените за това места; 

 • спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници, без да бъде застрашен техният или животът на други деца, пристигащи/заминаващи на/от училище;

 • недопускане спирането на по-малко от 5 метра преди или на пешеходните и велосипедните пътеки и други нарушения, застрашаващи сигурността на подрастващите и техните родители и близки.

При установени нарушения ще се взима отношение на място по ЗДвП.

 

В обучителни форми с деца и ученици осъществени през летния ваканционен период ще се акцентира върху конкретни препоръки за безопасно поведение на децата, като участници в движението по пътищата, свързани с:

 • игра на безопасни места;

 • управление на велосипед и други видове пътни превозни средства (ППС) – индивидуално електрическо превозно средство, тротинетка, ролери, скейтборд, ховърборд и др., в съответствие с разпоредбите на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) съобразно възрастта на водача;

 • правилно движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в ППС;

 • разясняване на административнонаказателната и наказателна отговорност при управление на МПС от неправоспособни подрастващи.

 

През месеците юли и август са предвидени минимум по една специализирана полицейска операция, насочена към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи особено лица до 18 г., както и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

 

 

„Пътна полиция” дава ЛЯТНА ДОЗА БЕЗОПАСНОСТ за деца и възрастни за ползване през лятната ваканция

 

ЗА ПЕШЕХОДЦИ

1.Върви по тротоара

2.Използвай подлезите и надлезите

3.Ако няма тротоар, се движи срещу колите и най-вляво по банкета

4.Пресичай на пешеходна пътека, но винаги се оглеждай в двете посоки

5.Убеди се, че шофьорът те е видял и разбрал, че ще пресичаш. Едва тогава премини

6.Пресичай улицата бързо

7.Пресичай само на зелено

8.Дори светофарът да свети зелено, се огледай за приближаващи коли

9.Не гледай в телефона или таблета, когато пресичаш

10.Ако си със слушалки в/на ушите, намали звука, за да чуваш страничните шумове

11.Ако си навършил 12 години и ползваш тротоара или пешеходната пътека, слез от колелото и го бутай

12.Поставяй светлоотразителни елементи по дрехите или тялото си, когато вървиш пеша в тъмното

 

ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИ

1.Преди маневра използвай ръцете си, за да укажеш намерението си посоката на движение (тръгване, завиване, заобикаляне или спиране)

2.Използвай огледалата за обратно виждане, ако колелото има такива

3.Оглеждай се често, за да знаеш кой още е на пътя

4.Карай колелото по тротоара, ако не си навършил 12 години

5.Карай колелото най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако си навършил 12 години

6.Карай колело с работещи спирачки, светлини и звънец и оборудвано със светлоотразители

7.Използвай светлоотразителна жилетка. Тя е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако си извън селото или града

8.Дръж ръцете си на кормилото, а краката на педалите на колелото

9.Карай колелото пред или зад приятеля си, не до него

10.Използвай велоалеята, ако има такава

11.Не се хващай (дръж) за друго превозно средство. Ако е спряло, то може да потегли внезапно. Ако се движи, може внезапно да ускори.

12.За ролерите, кънките, тротинетките, скейтбордовете, ховърбордовете и други подобни средства за придвижване важат правилата за движение с велосипед

 

ЗА ШОФЬОРИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

1.Управлявай автомобил, мотопед или мотоциклет само ако си правоспособен (ако имаш свидетелство за управление на моторно превозно средство)

2.Шофирай трезвен. Не се дрогирай

3.Носи свидетелството си за управление на моторно превозно средство и документите на превозното средство, което управляваш

4.Управлявай моторно превозно средство, което е регистрирано, преминало е годишен технически преглед, за което е сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и има платена пътна такса (при управление извън населените места)

5.Използвай обезопасителен колан/ защитна каска

6.Приканвай пътниците да използват обезопасителен колан/ защитна каска

7.Съобразявай поведението си с пътните и с атмосферните условия

8.Спазвай Закона за движението по пътищата, не превишавай скоростта и осигурявай предимство на пешеходците

9.Не се разсейвай, докато шофираш (чатене, говорене по телефона, настройване на комуникации и др.)

10.Бъди толерантен към останалите

11.Не предоставяй моторното превозно средство на неправоспособни водачи

12.Ако си неправоспособен, но имаш навършени години за дадена категория МПС, запиши се на курс, яви се на изпит и придобий правоспособност

 

ЗА ПЪТНИЦИ

1.Пътувай при правоспособен водач (който има свидетелство за управление на моторно превозно средство)

2.Пътувай при трезвен и недрогиран водач

3.Поставяй си обезопасителен колан/ защитна каска

4.Не стой на място, което пречи на водача да контролира превозното средство

5.Не пречи на шофьора, не го разсейвай с поведението си – не говори високо, не пускай силно музиката

6.Сядай на задната седалка, ако не си навършил 12 години

7.Не подавай главата, ръцете или краката си през прозореца/люка

8.Качвай се и слизай отдясно, от страната на тротоара

9.Пази околната среда. Не изхвърляй нищо през прозореца

10.Бъди взискателен към водача, ако не си е поставил колан/каска

11.Бъди критичен към водача, ако превишава скоростта или нарушава други правила

12.Помни, че ако превозното средство е повредено и го теглят, е забранено в него да има пътници

 

 


С атрактивно занимание, стрелба с малокалибрено оръжие завърши обучението на участниците от „Детска полицейска академия“ при Областна дирекция МВР и Районно управление- Смолян.


През учебната 2020/2021 година „Детска полицейска академия“ се проведе с 45 деца, ученици от VI клас при ОУ “Юрий Гагарин” гр. Смолян и VIII клас при ЕГ „Иван Вазов“. Въпреки усложнената епидемична обстановка участниците в академиите преминаха през много занимания – част от тях практически, други - по-атрактивни и интересни, трети - по-теоретични, но всички носещи полезна информация. Те имаха възможност да се запознаят със структурата на МВР и с дейността на служители в отделните служби на министерството. На финала на занятията със съдействието на МКБППМН при община Смолян беше организирано посещение в Академията на МВР в гр. София. Децата разгледаха музея на МВР, кабинетите на експертите от научно-техническите лаборатория, имаха възможност да  разиграят примерно съдебно дело в специална обучителна зала. Видяха в каква атмосфера се обучават бъдещите служители на МВР. Занятията в рамките на ДПА приключиха със стрелба с малокалибрено оръжие под ръководството на обучени инструктори по стрелкова подготовка при ОД МВР - Смолян. Участниците получиха дипломи за успешно завършване на академията, връчени от директора на Областната дирекция - старши комисар Николай Димов и началника на Районно управление Смолян - главен инспектор Костадин Бундов.

Целта на ДПА е да запознае учениците с дейността на правоохранителните органи, да утвърди ценностно отношение на подрастващите към Закона и законосъобразното поведение и да допринесе за придобиване на умения за справяне с критични ситуации и работа в екип. Превантивната работа с подрастващите е приоритетна за ОД МВР – Смолян, а „Детската полицейска академия“ се доказва, като един добре работещ инструмент за превенция, който се приема с интерес от самите деца. Ето защо областна дирекция ще продължи работата си в тази насока и през следващите години.

16 юни 2021

Информация от сектор "Български документи за самоличност" при Областна дирекция на МВР- Смолян

През втората половина на 2021 г. изтича срокът на валидност на голям брой български лични документи.  В тази връзка от сектор “Български документи за самоличност“ при ОД МВР-Смолян информират:

 • заявления за издаване на БЛД може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт във всяко районно управление, звено „Български документи за самоличност“ (БДС) на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес. В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено БДС на територията на областта по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението;

   

 • създадена е възможност по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други да се осъществява организиран прием на заявления за издаване на БЛД – по предварително създадената организация и при стриктно спазване на всички разпоредени здравни противоепидемични мерки.

   

 • удължаването на валидността на личните карти и паспорти (съгл. разпоредбата на § 10, ал. 2 от Преходни и заключителни разпоредби (ПЗР) на Закона за мерките и действията по време, на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците), се отнася само за тези от тях, чиито срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. За срока на удължаването с 6 месеца, личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина - при условията на реципрочност;

   

 • граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https://e-uslugi.mvr.bg, където могат да се информират подробно за условията за подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност по електронен път;

   

 • крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 (тридесет) дни, след датата на изтичане на валидността на личната карта. При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20,00 (двадесет) до 150,00 (сто и петдесет) лева;

Работното време на звената „БДС“ при ОД МВР-Смолян  е от 08.30 ч. до 17.30 ч. При наличие на граждани във фоайето служителите изпълняват своите задължения и след изтичане на редовното работно време.

От сектор  “Български документи за самоличност“ апелират да не чакате крайния срок за подмяна на личните си документи.

11 юни 2021

Училищен час... в полицейския участък

Полицейски служители от участък с. Баните изнесоха открит урок пред ученици

Единадесетокласниците от СОУ „Христо Ботев“ с. Баните водени от госпожа Биляна Сурчева в час по „Гражданско образование“ на тема “Посещение на институция“ избраха да гостуват в полицейски участък с. Баните при ОД МВР Смолян. Децата бяха посрещнати от полицейски инспектор Валентин Ириков, младши полицейски инспектор Васил Братанов и младши разузнавач Атанас Комитов, те ги въведоха в естеството на тяхната дейност, показаха им помощните средства, които използват служителите на реда – стоп-палки, каски, щитове, бронежилетки, а гостите им получиха възможност да се снимат с някои от тях. Учениците задаваха много въпроси, свързани с работата на органите на реда. Според думите на децата и тяхната учителка, полицейските служители им представили изключително интересна лекция, поднесена компетентно и на достъпен за тях език. Изказват благодарност за интересния час.

09 юни 2021

ЗА ОД НА МВР Смолян

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО