МВР

ОД Смолян

 

Ден на отворените врати

28 юни 2019

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ,

Днес в ОДМВР-Смолян се проведе инициативата „Ден на отворените врати“ с участието на студенти от ВСЕ „Черноризец храбър“. Повече от 20 студенти от различни специалности посетиха различни кабинети в областната дирекция, където лично директорът на ОДМВР-Смолян – ст.комисар Николай Димов, ги запозна с историята на МВР и смолянската дирекция, различните направления на дейност и приоритетите в работата на полицията. Младежите разгледаха специализирания автомобил за просещаване на местопроизшествия, посетиха дежурната част, научно-техничеката лаборатория, кабинети на служители. В малката зала на ОДМВР-Смолян бяха дискутирани различните криминогенни фактори и влиянието им върху нивото на престъпността, взаимодействието между институциите в осигуряването на добър обществен ред и безопасност, както и ролята превенцията и предотвратяването на престъпления за усещането за сигурност у гражданите.

Инициативата е част от мероприятията, насочени към честването на 140 години от създаването на МВР и 60 от създаването на ОДМВР-Смолян.

С концерт на талантливи полицаи, на деца на служители различни структури на ОД МВР – Смолян, със специалното участие на звездата от Х-фактор – Мирослава Тодорова, както и участието  на певицата Златина Узунова и гайдаря Никола Марковски, детска формация „Орфееви звуци и смесена детска формация „Бойка Присадова“, с атрактивни демонстрации, състезания и изложба на оръжия и помощни средства, ОДМВР- Смолян ще отбележи професионалния празник на служителите от МВР – 140 години от създаване на министерството и 60 години от създаването на смолянската дирекция

На 5-ти юли 2019г. се навършват 140 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция /16.04.1879 г./

С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов.

Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.

 През 2019 година се честват 60-години от създаването на ОДМВР – Смолян. На 23.01.1959 година с Указ на Министерския съвет, Република България се разделя по нов териториален и административен принцип. Формира се окръжно управление на МВР, ръководено от началник и заместник началници по държавна сигурност, милиция и противопожарна охрана.

 

Във връзка с честването на професионалния празник на служителите от МВР – 5-ти юли и 60 години от създаването на ОД на МВР – Смолян, ще се проведат следните мероприятия:

На 24.06.2019г. стартира кръводарителска кампания, в която взеха участие служители от всички структури на ОДМВР-Смолян. Кампанията ще приключи на 02.07.2019г.

На 03.07. 2019г. на стрелбището на ОДМВР-Смолян ще се проведе турнир по стрелба с пистолет.

На 04.07.2019г. във всички Районни управления при ОДМВР-Смолян ще се проведат ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ. На гостите ще се показват патрулните автомобили, технически и помощни средства, кабинета на началника, помещенията за задържане и за полицейска закрила на деца, оперативната дежурна част и др.

            На 04.07.2019г. от 10:30 часа в ОДМВР-Смолян ще се проведе брифинг с участието на представители на местните и централни медии на тема „Резултатите от работата на служителите в ОДМВР-Смолян през първото шестмесечие на 2019г. в борбата с престъпността и осигуряването на добър обществен ред“.

            На 04.07.2019г. от 16:30 часа в сградата на ОДМВР-Смолян ще бъде открито изложение на оръжия, технически средства и помощни средства, използвани в ежедневната работа на служителите от ОДМВР – Смолян.

 На 04.07.2019г. от 17:00 часа в ОДМВР-Смолян от 17:00 часа на Амфитеатър на Стар център ще се проведат демонстрации по полицейска лична защита  и бойни изкуства, работа със служебно куче и демонстрация на „Специализирано тактическо звено за бързи действия“ при ОДМВР-Смолян.

            Празникът ще продължи с благотворителен концерт, средствата от който ще бъдат разпределени на децата на загинали полицаи от ОДМВР-Смолян. Благотворителната инициатива ще бъде с участието на служители на ОДМВР-Смолян и деца на служители от различни структури на ОДМВР – Смолян, със специалното участие на Мирослава Тодорова – полуфиналист в музикалния формат на „Х-Фактор – 2017г.“, както и със специалното участието на певицата Златина Узунова и гайдаря Никола Марковски, детска формация „Орфееви звуци“ и смесена детска формация „Бойка Присадова“.  По време на концерта ще бъдат обявени и връчени наградите от конкурса за рисунка, есе и стихотворение „Полицаят – мой приятел“.

Уважаеми дами и господа журналисти, каним ви да уважите с присъствието си нашите мероприятия!

 

Изображения

 28 юни 2019 | 16:35