МВР

ОД Сливен

 

21 фев 2018

Превантивни действия на полицията в Нова Загора по опазване на железопътните съоръжения и недопускане на инциденти

Служители на РУ-Нова Загора извършват превантивни действия и контрол в района на железопътната линия, преминаваща в непосредствена близост до новозагорския квартал „Шести“. Железопътното трасе е изключително натоварено. По него преминават  пътнически, товарни и международни влакове, движещи се от Пловдив и Свиленград. Полицията в Нова Загора е предприела мерки по  предотвратяване на вероятни посегателства върху съоръженията, както и недопускане на инциденти. Контролът се извършва от служители на участък „Кв.Шести“. Следи се за престъпни посегателства, поставяне на предмети върху жп линията, неправилно пресичане и други, което може да доведе до сериозни инциденти. На 20 февруари полицейските служители са установили нарушения от страна на жители на квартал „Шести“, за което са съставени актове и протоколи за предупреждение. Санкционирани са трима водачи на превозни средства с животинска тяга, които преминават неправилно през линията.  Установени са деца, оставени без надзор, които играят в опасна близост до преминаващите влакове. Родителите са издирени, съставени са им протоколи за предупреждение. Не са установени престъпни посегателства върху жп съоръженията. Контролът и ежедневните обходи продължават. 
 

Пет операции широкообхватен контрол за седмица

Констатирани над 1000 нарушения на ЗДвП, отнети са 20 шофьорски книжки

Продължават операциите по контрол и пътна безопасност, разпредени от директора на ОДМВР-Сливен, старши комисар Димитър Величков, на територията на сливенска област. Създадена е организация за завишен контрол на  по-голяма част от пътните участъци и особено на местата с повишена концентрация на пътни произшествия  в региона. Контролът е  по отношение на неправоспособните водачи, спазване  ограничението на скоростта, както и употребата на алкохол и наркотици. 
От 12 до 18 февруари екипи на „Пътна полиция” и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2152 автомобила и 2236 лица. Полицейските служители са констатирали 1056 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане. Със стационарните и мобилни камери са заснети 306 нарушения на скоростта. Издадени  са 243 електронни фиша. Само в Сливен са заснети 207 нарушения.  
За други нарушения са съставени 591 фиша. Актовете са 124. 
За неправоспособност са съставени 3 акта. Трима са без винетен стикер. 7 водачи са санкционирани за управление след употреба на алкохол. Двама водачи са установени да управляват след употреба на наркотици, за което са образувани досъдебни и бързи производства.
Иззети са 13 свидетелства за неплатени глоби и 7 за управление след употреба на алкохол и наркотици. 
Осъществени са 5 операции по метода широкообхватен контрол – две в град Сливен, една в Нова Загора и две в Котел. Ежедневният контрол остава завишен.
Тази седмица ще се проведат  четири операции широкообхватен контрол на територията на ОДМВР-Сливен.

„Пътна полиция”-Сливен призовава водачите да бъдат внимателни, толерантни и да спазват правилата за движение по пътищата. 
 

20 фев 2018

Полицейско присъствиe в малките населени места

Едно разкрито престъпление и 72 нарушения в хода на специализирана операция в малките населени места. Операцията е осъществена от служители на участък „Запад“ към РУ-Сливен. Полицейските служители от участъка обслужват  34  населени места, като най-отдалеченото е на 50 км. от общинския център. Той се явява  най-натоварения, което изисква добра организация и разпределение на ресурсите за покриване на по-голяма част от населените места. Всяка седмица се провеждат операции по противодействие на престъпленията срещу имуществото и пътна безопасност. В края на миналата седмица операцията е обхванала селата в равнинната част на общината. Проверени са 182 лица и 138 превозни средства, полицейските служители са се отзовали на 32 сигнала и жалби от различно естество. Констатирани са  72 нарушения на Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи и Наредбата на общината. Разкрита е кражба на частно имущество в село Ковачите. Сигналът е за откраднати 200 циментови колове на стойност 600 лева. След проведените издирвателни действия в хода на операцията е установен извършителят. Той е мъж на 48 години от същото село. Инкриминираните вещи са иззети и върнати на собственика.  
Операции по противодействие на престъпността и контрол по спазване на Закона  за движение пътищата в малките населени места са планирани за всички общини в сливенска област.  
 

20 фев 2018

Разкрити престъпления и множество проверки при специализирана операция на РУ-Сливен

20 разкрити престъпления и 817 констатирани нарушения са част от резултатите, отчетени от РУ-Сливен, при проведена специализирана операция. От 5 до 11 февруари на територията на районното управление е осъществена операция с цел противодействие на престъпления по линии "домови кражби", "джебчийски кражби", "кражби на части и вещи от МПС" и други престъпления от общ характер. В хода на операцията са проверени 1552 лица, от които 243, склонни към извършване на криминални деяния, 996 автомобила и превозни средства с животинска тяга, игрални зали, питейни заведения и заложни къщи. Образувани са 15 преписки и досъдебни производства. Полицейските служители от РУ-Сливен са констатирали  817  нарушения на Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи, Наредбата на община Сливен и Закона за акцизите и данъчните складове. За неправилно паркиране са санкционирани 173 водачи. 
В хода на операцията са разкрити 20 престъпления, от които по-характерни са домова кражба на златни накити от жилище в квартал „Сини камъни“, кражба на зъболекарски инструменти, 7 кражби на вещи от бита в квартал  „Надежда“ (килими, електрически скари, DVD, дрехи и други ), иззети са цигари без бандерол от търговски обект в кооперативния пазар в град Сливен, хванат е мъж, който извършва незаконна търговия с тютюневи изделия също в района на пазара. В РУ-Сливен с 24-часова полицейска мярка са задържани 9 лица. Издадени са 68 протокола за предупреждения и 12 писмени разпореждания. 
В операцията са включени максимален брой служители от сектор „Криминална полиция“,
участъци „Надежда“, „Петолъчка“ и „Запад“, група „Охрана на обществения ред“ и „Териториална полиция“.
Операцията е по разпореждане на директора на ОДМВР-Сливен, старши комисар Димитър Величков. Планирани са операции по линия „акцизи“, „наркотици“ и „безопасност на движението“.
 

15 фев 2018

Проверки и превантивна дейност на РСПБЗН-Сливен в детски градини и домове за социални грижи

Района служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Сливен (РСПБЗН-Сливен) проверява с приоритет и по график домовете за социални грижи,  детски градини и детски ясли в община Сливен. При проверките е обърнато внимание на начина на ползване на отоплителните и нагревателни уреди, създадените условия за безопасна евакуация, спазване на сроковете за проиграване на плановете за евакуация, създадените условия за успешно пожарогасене и др. 
Малките деца не са в състояние да усещат опасността. Те имат много ограничена възможност да реагират бързо и правилно в извънредна ситуация. Това увеличава риска от смърт или телесна повреда при пожар. В повече от 50 процента от случаите с фатален край при пожар загиват деца на възраст под 5 годишна възраст. Излизането от огнището на пожара е трудно за малките деца, защото те нямат необходимите двигателни умения и умствени способности, за бърза евакуация от горяща сграда. Децата обикновено се опитват да се скрият от пожара зад някоя преграда, под легло или в някой ъгъл. 
Възрастните хора понякога са под въздействието на упойващи лекарствените средства и това оказва затрудняване в ориентацията и правилното реагиране при пожар. По същия начин въздейства и стресът, породен от самото събитие. Зрителни или слухови увреждания също могат да забавят откриването на възникнал пожар и пътят за евакуация през това време да бъде прекъснат. 
Димът и токсичните газове, отделящи се от пожарите, са също толкова смъртоносни, колкото и пламъците. Дишането се затруднява. Задушаването е една от основните причини, поради която хората загиват при пожар. 

Района служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Сливен призовава родителите и служителите в социалните и детските домове да спазват следните правила:
- Да не оставят децата без наблюдение;
- Да ограничат достъпа на децата до отоплителните уреди;
- Да не монтират отоплителните уреди близо до горими предмети – пердета, завеси, дървени мебели и др. Да се спазват изискванията на Инструкцията на завода производител за начина им на монтаж;
- Да упражняват непрекъснат надзор над игрите на децата – в къщи и на открито;
- Да учат децата да се грижат за своята безопасност;
- Никога не заключвайте вратите – те са пътят за евакуация и спасение на децата в случай на пожар или друга аварийна ситуация;
- Заедно с децата тренирайте преминаването по пътя за евакуация;
- Накарайте детето да научи телефона за съобщение при пожар - тел. 112;
- Научете го за точния адрес, на който живеете и какво трябва да съобщи на тел. 112 при откриване на признаци на пожар.
Ако имате близък, който е трудно подвижен в социален дом или голяма част от времето си е сам:
- Обезопасете в противопожарно отношение дома му. Особено важно в такива случаи е осигуряването на възможност за незабавна телефонна връзка с тел. 112;
- От решаващо значение е осигуряването на максимално безопасни отоплителни уреди, които да са поставени на безопасно разстояние от покривката на леглото, завивките и други горими материали;
- Всички отоплителни уреди трябва да са стабилно укрепени. Затрудненото придвижване на Вашия близък край отоплителен уред не трябва да води до преобръщането му;
- Подменете амортизираните и морално остарели електро отоплителни уреди и съоръжения с такива със съвременни средства за защита; 
- С времето изолацията на старите електрически проводници се износва и оголените или прогорели места могат да станат източник на запалване. Подменете ги с нови;
- По възможност осигурете на вашите близки сигурна и бърза евакуация. 

15 фев 2018

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО