МВР

ОД Сливен

 

20 сеп 2019

Облекчение по издаване на български лични документи

Уважаеми граждани, уведомяваме Ви, че всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от Областна дирекция на МВР - Сливен, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на територията на Сливен – РУ Нова Загора, РУ Котел, РУ Твърдица. 
Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена БДС, както и е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. 
Готовите лични документи се получават в звеното БДС на ОД МВР Сливен, където е подадено заявлението.
Пример: Лице с постоянен адрес в град Сливен може да подаде заявление за издаване на лична карта и паспорт в Районно управление-Твърдица, Котел или Нова Загора, където натоварването на служба БДС е по-малко и съответно чакането е по-малко. Получаването става в същото поделение на БДС, където е подадено заявлението. 
Това е удобно за гражданите, които работят или живеят по настоящ адрес в населените места, близо до големите общински центрове-Котел, Нова Загора или Твърдица. 
Напомняме: Работното време на служба БДС в Сливен е от 07,30 до 17,30 часа без прекъсване от понеделник до петък. 
Служби БДС в районните управления в Котел, Нова Загора и Твърдица работят от 08,30 до 17,30 часа в дните от понеделник до пекът.  
 

Петима водачи с алкохол са хванати по време на 12-часова операция на Пътна полиция в Сливен

За една седмица в цялата област след употреба на алкохол са установени 12 водачи

Директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков е разпоредил провеждането на специализирани полицейски операции по пътна безопасност на територията на цялата област. Акциите са насочени към установяване на водачи, употребили алкохол, наркотици и неправоспособни. В операциите са включени всички технически средства за контрол на скоростта.
Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция, Териториална полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, са извършили проверки на 2136 моторни превозни средства и 2218 лица. Констатирани са 1098 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане. Съставени са 919 фиша и 143 акта за административни нарушения.
За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 487 нарушения на скоростта. Издадени са 547 електронни фиша за превишаване на разрешената скорост в населени и извън места в област Сливен. 
В поделенията на Пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 136 електронни фиша за нарушение на скоростта. 

През изминалата седмица са установени 12 водачи, употребили алкохол, като 6 от тях са с алкохол над 1,2 промила.
Петима от водачите са хванати през нощта на 12 срещу 13 октомври при специализирана операция в град Сливен. 10 полицейски служители и 5 служебни автомобила на сектор „Пътна полиция”-Сливен са проверили  112 автомобила и 145 лица за правоспособност, употреба на алкохол и упойващи вещества. Акцията е продължила от 19,00 часа на 12 октомври до 07,00 часа на 13 октомври.   Констатирани са 19 нарушения, от които 5 за употреба на алкохол, 1 водач е отказал да бъде изпробван за употреба на наркотици. Иззети са свидетелства за управление на МПС и са прекратени регистрациите на автомобилите. 

Общо отнетите шофьорски книжки при операции и ежедневен контрол на територията на ОДМВР-Сливен са 15. Установени са 7 неправоспособни водачи. Прекратени са 11 регистрации на МПС. 

В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 121 фиша за неправилно паркиране.

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица, които управляват под въздействие на наркотични вещества и алкохол.  

Тази седмица се провеждат специализирани операции по контрол на скоростта, отдаване  на предимство на пешеходците, употребата на алкохол, наркотици. Полицейско присъствие и видеонаблюдение има на най-натоварените кръстовища и булеварди в град Сливен и общинските центрове.   
 

15 окт 2019

ОДМВР-Сливен: Над 400 нарушения на скоростта са засечени за една седмица в област Сливен

20 шофьорски книжки са иззети за различни нарушения на ЗДвП при специализирани операции по пътна безопоснот

От 30 септември до  6 октомври на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции, разпоредени от Главна дирекция „Национална полиция”, и директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков.
Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция, Териториална полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, са проверили 2209 моторни превозни средства и 2226 лица. Констатирани са 1084 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане. Съставени са 901 фиша и 140 акта за административни нарушения.
За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 428 нарушения на скоростта. Издадени са 473 електронни фиша за превишаване на разрешената скорост в населени и извън места в област Сливен. 
В поделенията на Пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 118 електронни фиша за нарушение на скоростта и са отнети 10 шофьорски книжки за неплатени глоби.

Най-честите нарушения на ограничението на скоростта са засечени при селата Злати войвода и Трапоклово, на булевардите „Цар Симеон”, „Банско шосе”, „Бургаско шосе” и „Панайот Хитов” в град Сливен. По път ІІ-66 /Ст.Загора-Нова Загора/ и път ІІ-55/Нова Загора-Раднево/. Път ІІ-48 /к-ще „Петолъчка”- Котел/ в района на селата Мокрен и Градец. Път І-6 /София-Бургас/ в района на Шивачево. 

През изминалата седмица са установени  5 неправоспособни водачи, двама от които са употребили алкохол. 7 водачи са хванати да управляват  след употреба на алкохол, 3 от тях са с алкохол над 1,2 промила. 

Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 20- за неплатени глоби, управление след употреба на алкохол, отказ да бъдат изпробвани за употреба на алкохол и наркотици и за липса на застраховка Гражданска отговорност. 

В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 109 фиша за неправилно паркиране.

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица, които управляват под въздействие на наркотични вещества и алкохол.  

Тази седмица се провеждат специализирани операции по контрол на скоростта, отдаване  на предимство на пешеходците, употребата на алкохол, наркотици, засилено полицейско присъствие има на най-натоварените кръстовища и булеварди в град Сливен и общинските центрове.   
 

09 окт 2019

Превантивни мерки за безопасно протичане на новия ловен сезон за местен дребен и едър дивеч

ОДМВР-Сливен и Регионалната дирекция по горите представиха на брифинг днес предприетите мерки по превенция и контрол във връзка с откриването на ловния сезон за местен дребен и едър дивеч. Представени бяха инициативите, предприети на национално ниво от ГД „Национална полиция“ и сектор „Контрол на общоопасните средства“ и създадената организация на местно ниво за засилен контрол и недопускане на инциденти. Регионалната дирекция по горите насочиха вниманието към превонтвните мерки за биосигурност и дезинфекция, необходими за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете.     
Инспектор Васил Василев от служба КОС при отдел „Охранителна полиция” към ОДМВР-Сливен  припомни мерките за безопасност при носене и боравене с оръжие и най-честите нарушения, които се допускат по време на лов и могат да доведат до сериозни инциденти. Ловците ще бъдат проверявани за употреба на алкохол, правилното носене на оръжието,  ще се следи за провеждането на инструктажи преди всеки ловен излет, като ще се набляга на най-честите инциденти по време на лов- стрелба по шум или неясно видима цел, използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня, неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно, самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова, както и употреба на алкохол и упойващи вещества.
През ловен сезон 2018/2019г. е констатирана една злополука с ранен, след като ловецът е допуснал една от посочените причини за възникване на инциденти- самоволно напускане на позицията. 
Инспектор Василев напомни за основните правила за безопасно поведение по време на лов- участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят; стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети; пренасянето на огнестрелното оръжие се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.
В ОДМВР-Сливен са взети мерки за осигуряване на необходимия ресурс за контрол на лова и недопускане на инциденти. 

Директорът на РДГ-Сливен инж. Златка Азманова обърна внимание на необходимостта ловците да бъдат инструктирани и да се повиши бдителността им за установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение. Тя подчерта важността от спазване на правилата за лов и задължителните условия по биосигурност и дезинфекция, необходими за ограничаване на разпространението на болестта Африканска чума по свенете. Групов лов на дива свиня ще се осъществява при определени условия, каза инж. Азманова, като при нарушаване, само на едно от тях, няма да бъде допускан лов, а нарушителите ще търпят съответните санкции.
Изискванията включват: Да се обособи място за обработка на отстреляните диви свине, което може да се почисти и дезинфекцира; да се осигури място за заравяне на страничните животински продукти; трябва да има хладилни съоръжения за съхраняване на отстреляния дивеч, до излизане на резултатите от пробите за АЧС и трихинелоза; осигуряване на оборудване и дезинфектанти за почистване на инструментите и автомобилите, използване при лова; всеки ловец  подписва декларация за проведен инструктаж за спазване на мерките за биосигурност по време на групов лов.
Изследването на пробите за болестта Африканска чума по свенете ще бъде безплатно, каза още инж. Азманова. 
Съвместни екипи на РДГ и ОДМВР-Сливен са провели предварителни инструктажи с ловните дружинки в региона, направени са консултации и са взети мерки за изпълнение на изискванията при провеждане на групов лов.  От утре започват проверки в ловностопанските райони на област Сливен. През миналия ловен сезон 2018/2019г. служби КОС в районните управления на Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица съвместно с представители на РДГ-Сливен са извършени 40 проверки, като по Закона за лова и опазване на дивеча  са констатирани 6 нарушения. 
 

04 окт 2019