МВР

ОД Сливен

 

16 мар 2023

ОДМВР –Сливен ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание

Звената „Български документи за самоличност“ ще работят на 1 април от 08.30 ч. до 17.30 ч., а на 2 април от 08.30 до 19.30 часа

В седмицата преди 02 април 2023 година е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. 

В сектор „Български документи за самоличност“ е създадена следната организация за работа:

1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 31 март 2023 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР и РУ при ОДМВР за дните от 28 март 2023 г. до 1 април 2023 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 2 април 2023 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.
2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 2 АПРИЛ 2023 Г.

Удостоверението се прилага към избирателния списък за гласуване в изборите за Народно събрания.

ОДМВР-Сливен: 900 нарушения на ЗДвП за три дни в Сливенско

2112 превозни средства и 2524 лица са проверени по време на специализирана полицейска операция, проведена на  17, 18 и 19 март на територията на ОДМВР-Сливен. Акцията е насочена към намаляване на пътнотранспортния травматизъм и е част от мерките по пътна безопасност, предприети от Главна дирекция „Национална полиция”.  
По време на операцията е осъществен денонощен контрол  по главните пътища в област Сливен и в общинските центрове за установяване на нарушения по Закона за движение по пътищата. 
Полицейските екипи са заснели 342 нарушения на скоростните режими. Установили са 558 нарушения на ЗДвП като са съставени 385 фиша и 172 акта. Установени са 7 водачи, употребил алкохол, като 1 е с показател на дрегера над 1,2 промила. Един е отказал да бъде изпробван за употреба на алкохол. 12 са установените неправоспособни водачи. За неправилно изпреварване са санкционирани 5 водачи. Не са установени водачи, употребили наркотични вещества. На място при проверките са връчени  126 електронни фишове. 

Контролът по спазване на ЗДВП по пътищата на област Сливен остава завишен. 

Гражданите могат да подават сигнали за нарушения на ЗДвП на електронната поща на ОДМВР-Сливен – [email protected]  

20 мар 2023

9 задържани при специализирана операция в Сливенско

На територията на ОДМВР-Сливен се провежда специализирана операция по противодействие на битовата престъпност и превенция на купения вот.

Операцията е 42 часова и се провежда от екипи на ОДМВР-Сливен, районните управления в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица със съдействието на Зонално жандармерийско управление-Бургас, ДГС-Сливен и Комисията за защита на потребителите.

Към 11 часа има 9 задържани. Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” са иззели 350 кг. тютюн без бандерол. При проверка в частен имот в град Сливен са намерени списъци с имена, 11 000 лв. и злато. При проверки на адреси в Сливен и Нова Загора са иззети различни наркотични вещества и 21 дози метамфетамин. При проверка на адреси в град Нова Загора във връзка с придобита информация за намерени  лични документи и копия на лични документи. Извършват се проверки на търговски обекти и питейни заведения в цялата област. Продължават проверките във връзка с разпространение на наркотични вещества хероин и метамфетамин.

 

17 мар 2023