МВР

ОД Силистра

 

20 сеп 2017

21 септември – Европейски ден без жертви на пътя

Спаси животи! Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътна полиция в България по повод 21 септември, Европейския ден без жертви на пътя.  Инициативата е на TISPOL - Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се реализира за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя.

На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе ще се проведе операция EDWARD - European Day Without A Road Death. Целта е в този ден по пътищата в Европа да няма загинали хора. Според статистиката, около 70 души загиват по шосетата на Стария континент. Цифрата е стряскаща, но статистиката може да бъде променена, ако водачите са по-разумни на пътя.

В Европейския ден без жертви на пътя в Силистренска област ще се проведе специализирана полицейска операция. На възлови места по републиканската пътна мрежа, а също и в малките населени места ще бъдат разположени полицейски екипи, които ще следят за спазване на скоростните режими, за шофиране от неправоспособни или употребили алкохол водачи, за използване на обезопасителни колани и за други нарушения. Целта е да се подпомогне безопасното придвижване на участниците в движението и да се намалят предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

На всеки час информация ще се подава към ГД „Национална полиция”, а брояч на деня ще отбелязва броя на настъпилите автопроизшествия и ще предоставя онлайн информацията на обществеността.

Препоръки за безопасно шофиране

Уточнение

Във връзка с появила се публикация под заглавие „МВР забрани рока, бил опасен за ромите”, ръководството на ОДМВР-Силистра прави следното уточнение:

По никакъв начин ОДМВР-Силистра не е налагала забрана за провеждане на рок концерта. Той се е състоял на планираната дата и е преминал без нарушения на обществения ред, за което са били ангажирани полицейски служители от РУ-Дулово и РУ-Силистра.

Съгласно чл. 6, ал. 1, т. 8 от Закона за МВР, една от основните дейности на вътрешното ведомство е превантивната. В този смисъл и на основание чл. 30 а от същия Закон, преди всяко публично събитие, каквото е и рок фестивалът в село Секулово, задължително се провежда комплекс от охранителни мероприятия с оглед осигуряване безопасността на хората.

След охранително обследване полицейски служители, обслужващи района на селото, са преценили мястото като неподходящо за рок събитието и в писмо са направили предложение то да бъде променено.

19 сеп 2017

Силистренски огнеборци проиграха учебна евакуация в ЦДГ „Радост”

Всички деца и персонала на ЦДГ „Радост” в Силистра бяха евакуирани днес в учебно занятие по пожарна безопасност. Точно в 09.30 часа бе подаден сигнал за пожар и под ръководството на учителките си, съгласно евакуационния план, малчуганите успяха бързо да напуснат сградата и да се строят на двора. Последва задължителна проверка, която показа, че всички са налице.
Междувременно в детското заведение пристигна противопожарен автомобил, а екипът огнеборци бързо построи водопроводната линия и се зае с гасенето на  „пожара”.
Учебните евакуации се провеждат по план във всички учебни заведения, поясни началникът на РС „Пожарна безопасност и защита на населението”-Силистра главен инспектор Невелин Неделчев, под чието ръководство премина занятието. Така на практика се проверява готовността на персонала и на децата за реакция в случай на пожар или друго произшествие. Той изрази задоволство от постигнатата организация и точност при спазването на противопожарните правила.
По думите на г-жа Румяна Георгиева, директор на детското заведение, темите за пожарната безопасност са залегнали в програмата за обучение на децата, а  учебната евакуация е елемент от тях. Тя също даде положителна оценка на занятието в градината, която се посещава от 130 деца.
Накрая малчуганите имаха възможност да разгледат оборудването на противопожарния автомобил, да премерят шлемовете и да си направят снимки, а огнеборците отговориха на многобройните им въпроси.

15 сеп 2017

Полицейски служители ще раздават брошури с полезни съвети на децата в Силистренска област в началото на новата учебна година

Пет вида брошури със съвети за безопасност ще бъдат раздадени в учебните заведения в Силистренска област в началото на новата учебна година. Превантивните материали са изработени от Главна дирекция „Национална полиция” – МВР и се издават с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Те са предназначени както за най-малките ученици, така и за тийнейджърите, а тематиката им е съобразена с основните рискове за живота и здравето на децата. За да знаят къде винаги могат да получат съвет и подкрепа, в една от брошурите е представена работата на инспектора в Детска педагогическа стая. Още в първия учебен ден полицейски инспектори ще влязат в в максимален брой от училищата в областта, за да могат брошурите да достигнат до адресатите си в най-кратък срок.
Същевременно и тази година ОДМВР-Силистра предприема допълнителни мерки за сигурността на учениците и обезпечаването на обществения ред в районите на учебните заведения. Проведени са срещи с представители на Регионалното управление на образованието, общинските администрации и с директорите на учебните заведения. Взети са мерки за подобряване на координацията между институциите и създаване на организация за бърза реакция при проблемни или рискови ситуации. В сградите на детските градини и училищата се извършват проверки, за да се отстранят евентуални пропуски в охраната и пропускателния режим. Преди старта на новата учебна година, а и след това полицията ще извършва системен контрол относно забраната за продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца и присъствието на малолетни и непълнолетни в питейните и увеселителни заведения.
Мерки за пътната безопасност на учениците са набелязани в рамките на  традиционната превантивна акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която ще продължи до 31 октомври. Още в първия учебен ден полицейското присъствие в районите на училищата ще бъда заселено. Направени са графици, чрез които ще се осигури дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище.
В цялата страна дните от 25 септември до 1 октомври са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а 30 септември - като Ден на превенцията.

Повече превантивни материали, информация и телефони за връзка с инспекторите в Детска педагогическа стая са публикувани на адрес www.detskasigurnost.bg

 

13 сеп 2017

Наградиха победителите от областния кръг на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата”

Дванадесет деца, победители от областния кръг на националния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”, получиха награди днес в Силистра. Конкурсът се организира от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” за 14-ти пореден път, като в последните години е и с международно участие.
Според регламента конкурсът се провежда в три възрастови групи и в три категории. В тазгодишното му издание на областно ниво в РДПЗН-Силистра са получени 25 рисунки на 25 деца.
Жури с председател главен инспектор Евлоги Стамов - началник на сектор „Превантивна и контролна дейност”, и членове Вихрен Иванов – преподавател по изобразително изкуство, старши инспектор Тодор Димитров и инспектор Явор Минков от РДПБЗН, са оценили рисунките и определили победителите, чиито творби ще бъдат включени в националния кръг на конкурса през октомври в София.
В групата на най-малките – от 7 до 10 години, в първа категория са отличени рисунките на Беркай Абедин – с.Сокол, Антонио Ангелов – Силистра, и Тодор Ангелов – с.Сокол. Във втора категория победители са Мирослав Черников, Цвета Георгиева  и Метин Ниязи – и тримата от Силистра.
Призовите места в категорията от 11 до 13 години заемат Емир Фикрет – с.Черник, Дарина Христова – Дулово, и Неврие Исмет – с.Черник.
При най-големите участници – от 14 до 18 години, победители са Александра Иванова – Дулово, Иван Иванов – Силистра, и Дионисий Марков – Силистра.
Грамоти и предметни награди, осигурени от клуба по пожароприложен спорт, на победителите връчи главен инспектор Евлоги Стамов. Той им благодари за участието и пожела много успехи през новата учебна година.
Част от рисунките от конкурса са подредени в изложба във фоайето на Обединения детски комплекс в Силистра, която бе открита днес.

12 сеп 2017

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО