МВР

ОД Силистра

 

24 яну 2022

Важно за гражданите с изтичащи лични документи

Информация към 24.01.2022 г.

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Силистра, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на територията на областта – в гр. Силистра, гр. Дулово и гр. Тутракан.    

Мярката е с цел облекчаване на по-натовареното звено БДС в гр. Силистра, както и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.

Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

В тази връзка предоставяме информация за натовареността на сектор БДС при ОДМВР - Силистра, както следва:


 

 

 

17.01.2022 г.

понеделник

18.01.2022 г.

вторник

19.01.2022 г.

сряда

20.01.2022 г.

четвъртък

21.01.2022 г.

петък

 

Сектор БДС

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

общо:

ОДМВР-Силистра

94
59
64
51
54
322

РУ - Дулово

34
26
31
27
23
141

РУ - Тутракан

30
19
12
26
23
110

 

Адреси на звената в сектор БДС:

гр. Силистра, бул. „Македония“ № 175

гр. Дулово, ул. „Васил Левски“ № 6

гр. Тутракан, ул. „Трансмариска“ № 2

Работно време

от понеделник до петък

от 8.30 ч.  до 17.30 ч.

Проветряване и дезинфекция
10:00 ч. - 10:20 ч.
15:00 ч. - 15:20 ч.


Повече информация може да намерите тук

Служители на ОДМВР-Силистра разкриха и задържаха 55-годишен, заподозрян като извършител на убийство

Разследването е проведено с участието на експерти от ГД „Национална полиция“

В рамките на три денонощия служители на ОДМВР-Силистра разкриха и задържаха 55-годишен, заподозрян като извършител на убийство. Разследването по случая е проведено в рамките на образувано досъдебно производство за нанесена средна телесна повреда, след като на 2 януари на улица в село Добротица е намерен в безпомощно състояние 47-годишен жител на селото. С травми по главата мъжът е настанен в болница, където на 10 януари починал. След проведена тройна съдебно-медицинска експертиза е установено, че смъртта на мъжа е настъпила вследствие на тежко криминално престъпление.

В следващите три дни служители на ОДМВР-Силистра и експерти от ГДНП са извършили множество процесуално-следствени и оперативно-издирвателни мероприятия. Проведени са разпити на лица, огледи, претърсвания и изземвания, иззети са веществени доказателства. След анализ на събраната информация криминалистите се насочили към евентуалния извършител на тежкото престъпление – 55-годишен мъж от същото село.

На 13 около 14:00 часа  януари мъжът е задържан първоначално за срок до 24 часа, продължени до 72 часа с постановление на прокуратурата. Той е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 115 от НК.

Разследването и документирането на случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство. Предстои съдът да разгледа искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 55-годишния.

14 яну 2022

Три жертви по-малко на пътя през 2021 г. в Силистренска област

С три по-малко са жертвите на пътнотранспортни произшествия през 2021 г. в Силистренска област в сравнение с предходната 2020 г. При автомобилни катастрофи през миналата година са загинали 9 човека, докато през 2020 г. жертвите са били 12.  Статистиката на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Силистра отчита през 2021 г. 338 пътнотранспортни произшествия, 98 от които тежки, а за предходния период 268 автопроизшествия, 76 от които тежки. Ранените през изминалата година са 130, с 36 повече от 2020 г.

През 2021 г. близо половината – 164, пътнотранспортни произшествия са настъпили на територията на община Силистра, 85 на територията на община Дулово, а най-малко на територията на община Алфатар – 7. Аналогична е ситуацията с тежките ПТП със загинали граждани. По три са жертвите на автопроизшествия в общините Силистра и Дулово, а по една в общините Кайнарджа, Ситово и Тутракан. Няма загинали на териториите на общините Главиница и Алфатар.

Най-често срещано по вид пътнотранспортно произшествие е сблъскване между МПС странично – 17.46%, блъскане на паркирано ППС – 8.58%, сблъскване между МПС отзад – 8.28% и др. При тежките ПТП преобладават блъскане на пешеходец – 19.39%, блъскане на велосипедист – 12.24%, преобръщане на МПС извън пътното платно – 10.20%, и др.

В населените места през миналата година са настъпили 225 от автопроизшествията (66.57%) с 2 загинали и 68 ранени, а в извъннаселените – 113 ПТП със 7 жертви и 62 пострадали.

През 2021 г. на територията на област Силистра са регистрирани 9 ПТП с 11 пострадали лица на възраст от 0 до 18 г., като всички са леко ранени. 5 от лицата са участвали в ПТП в качеството на пътници, 2 – в качеството на водачи, и 4 в качеството на пешеходци.

За същия период са настъпили 26 автопроизшествия с участието на 30 лица над 65-годишна възраст. Две от тях са загинали, 8 са тежко ранени. И двамата загинали са участвали в ПТП в качеството на водачи на МПС, а при тежко ранените четирима са били водачи, двама пътници и други двама пешеходци.

07 яну 2022

Силистренската дирекция на МВР в готовност за охраната на обществения ред и гарантиране на сигурността през предстоящите празнични дни

Традиционно в навечерието на коледните и новогодишните празници и свързаните с тях почивни дни в ОДМВР-Силистра са предприети действия за охраната на обществения ред и гарантиране на сигурността в региона. С разпореждане на областния директор на районните управления е възложено да създадат организация за полицейско присъствие около обектите и местата, където традиционно се струпват хора – районите на големите търговски обекти, базари, храмове, жп и автогари. Съвместно с други институции ще се извършват проверки относно изпълнението на въведените противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на COVID – спазването на физическа дистанция, носенето на защитна маска и др.

Проведени са срещи с органите на местната власт по места за предприемане на съвместни мерки по отношение събирането на хора по време на празнични тържества. С ръководителите на частни охранителни фирми са набелязани действия за подобряване на бдителността и пропускателните режими на обектите, своевременен обмен на информация и взаимодействие с териториалните структури на МВР. Допълнителни действия за сигурност са обсъдени с административните ръководители на обекти, опериращи със значителни финансови средства.

Преди и по време на празничните дни са планирани специализирани полицейски операции за превенция на правонарушенията, опазване на обществения ред, пътната безопасност и противодействие на престъпността. Ще се осъществява контрол и върху продажбата и използването на пиротехнически изделия.

Създадена е организация за  обезпечаване безопасността на движението по пътищата в областта предвид очаквания интензивен трафик. Действията на полицейските служители ще бъдат насочени към подпомагане и регулиране на движението, но и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. През празничните дни проверки са планирани по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или от неправоспособни водачи.

ОДМВР-Силистра апелира към водачите да спазват правилата безопасно шофиране при зимни условия, да са толерантни и внимателни на пътя.


Правила за безопасност на дома и имуществото

Пиротехническите изделия


21 дек 2021

В РДПБЗН-Силистра е създадена организация за осигуряване на пожарна безопасност по време на коледните и новогодишните празници

В Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Силистра е създадена организация за осигуряване на пожарната безопасност по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. В обектите, където се очаква събиране на големи групи хора, са извършени проверки от служители на районните служби. Проконтролирани са условията за успешна евакуация и пожарогасене, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации, пожаротехническите средства за първоначално гасене на пожари. Обърнато е внимание на състоянието на системите за пожароизвестяване, пожарогасене и за управление на дим и топлина.

В проверените общо 37 обекта, между които както увеселителни заведения, така и православни храмове, са констатирани общо 7 нарушения, основно свързани с неизпълнено изискване за обозначаване на пожарогасителите. Издадени са предписания и са определени срокове, в които да се отстранят нередностите. С персонала на обектите са проведени инструктажи с оглед стриктното спазване на правилата за пожарна безопасност.

Същевременно в Оперативния център и диспечерските пунктове на противопожарните звена в областта са на разположение ситуационни схеми на заведенията и храмовете, а със служителите, осъществяващи пожарогасителна и спасителна дейност, е извършен преглед на плановете за пожарогасене на обектите.

Предстоящите празници крият рискове от възникване на пожари в домовете, предупреждават специалистите. Коледните украси със светещи лампички, свещички, бенгалски огън и др., както и пиротехническите изделия могат да бъдат опасни при неправилно ползване.

 

За да не се помрачи празничното настроение, експертите от пожарната препоръчват да се следват няколко лесни съвета за безопасност:

-  горящите свещи трябва да са поставени върху твърда и негорима подложка, на безопасно разстояние от горими материали и предмети;

- пазете горящите свещи далеч от децата и домашните любимци, които с действията си могат да предизвикат пожар;

- коледните лампички и друга украса не трябва да остават включени без надзор;

- добре е да проверим изправността на електрическите и други отоплителни уреди, които ползваме ежедневно и да отделим специално внимание на безопасността в кухненското помещение;

- не бива да разрешаваме деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия;

-  когато палим свещ в църквата трябва да пазим освен себе си и околните хора;

- ако празнуваме извън дома или сме на обществено място e добре да обърнем внимание на пътищата за евакуация, изходите от обекта и с разположението на пожарогасителите;

- в случай на задимяване и пожар на обществено място, не бива да изпадаме в паника, а да се насочим към най – близкия изход, да следваме и изпълняваме указанията на персонала на обекта и на пристигналите на място пожарникари и служители на реда, по възможност - да помогнем на децата, възрастните и на хората в неравностойно положение.

- при силно задимяване е добре да използваме мокър текстилен материал, с който да покрием носа и устата си и да дишаме през него. Придвижването трябва да става в приведено положение – близо до пода, тъй като въздухът там не е толкова замърсен.

- в случай, че станем свидетели на пожар, при първа възможност трябва да съобщим на телефон 112 - дежурният оператор може и ще ви зададе уточняващи въпроси, както и ще ви даде ценни указания.

 

20 дек 2021

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО