МВР

ОД Силистра

 

25 апр 2018

Представителен отбор на Детско полицейско управление – Силистра ще участва в национално състезание

За столицата днес отпътува представителен отбор на Детско полицейско управление – Силистра. В утрешния ден малките полицаи, които са четвъртокласници от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, ще мерят знания и сили със своите „колеги“ от всички области на страната в национално спортно състезание. Те ще трябва да покажат наученото през двугодишния срок на обучение чрез решаване на тестове по пътна безопасност, оказване на първа долекарска помощ, майсторско управление на велосипед и бойно-приложни техники. Лично началникът на РУ-Силистра главен инспектор Траян Петров изпрати днес децата и им пожела успех.

Групата е предвождана от началника на сектор „Охранителна полиция“ главен инспектор Димо Василев, в нея са включени още полицейски инспектор Теодор Тодоров – треньор на децата по полицейска лична защита, и тяхната учителка г-жа Маргарита Бончева.

За участието си в състезанието децата разполагат със спортни екипи, осигурени от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която е партньор в реализирането на проекта Детско полицейско управление. От началото на учебната 2016/2017 г. участниците в него се обучаваха по теми, свързани с безопасността на движението по пътищата, хулиганството, вредата от употребата на наркотици и тютюневи изделия, оказване на първа долекарска помощ, учиха се да работят в екип, да проявявате уважение и толерантност към другите. Основни лектори на децата бяха служители на ОДМВР-Силистра и ОС на БЧК.

Националното състезание се провежда от ГД „Национална полиция“ със съдействието на Спортна асоциация на МВР и Български младежки червен кръст.

Огнеборци проиграха пожаро-тактическо занятие в шивашка фирма в Силистра

130 работнички бяха евакуирани след избухнал „пожар“ в шивашка фирма в Силистра. Това се случи съгласно план за пожаро-тактическо занятие, което бе проведено днес от служители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Според главен инспектор Владимир Радоев - началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ и ръководител на занятието, целта е на практика да бъде проверена готовността на ръководството и персонала на фирмата за адекватна реакция в случай на пожар.

Тренировката е започнала в 10.01 часа, когато е получено съобщение за възникнал пожар в цех на втория етаж в девететажната сграда. Под ръководството на управителя e организирано уведомяването на персонала и съгласно евакуационния план 130-те работнички са били изведени своевременно през двата евакуационни изхода на сградата. Екип на РС „Пожарна безопасност и защита на населението“, пристигнал незабавно на адреса с два противопожарни автомобила, е успял за кратко време да локализира и ликвидира възникналия „пожар“.

Пожаро-тактическите занятия са форма да се проконтролира и ефективността на изпълнение на функционалните задължения на пожарникарите, уточни главен инспектор Радоев. Съгласно учебните планове на районните противопожарни служби, до края на годината предстоят няколко учебни тренировки в обществени сгради и учебни заведения.

23 апр 2018

Трима, извършвали без разрешение търсене на археологически обекти, са задържани при съвместна акция на служители на РУ и ГПУ в Силистра

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с културно-исторически ценности, е проведена тази нощ под ръководството на Окръжна прокуратура-Силистра. В нея са участвали служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при РУ-Силистра и Граничното полицейско управление в града.

С помощта на уреди за нощно виждане около 02.00 часа на 20 април в местността „Коренището“ край село Окорш, община Дулово, полицейските служители установили трима мъже – на 33 г., на 56 г. и на 20 г., в процес на търсене с 2 металотърсача на археологически обекти без съответното разрешение. В близост се намирал и лек автомобил „Мерцедес“, с който тримата се придвижвали, както и различни технически средства и инструменти. При последвалото претърсване в дрехите на единия били намерени 5 сребърни монети с вероятен античен произход. Мъжете, които са известни на органите на реда, са задържани за срок до 24 часа.

В хода на работата по случая, полицейските служители се насочили към четвърто лице, съпричастно към незаконната дейност. При извършените процесуално-следствени действия в дома му в село Окорш мъжът доброволно предал на разследващите 68 сребърни монети от същия вид.

По случая е образувано досъдебно производство, разследването продължава под ръководството на Окръжната прокуратура.

20 апр 2018

Над 200 нарушения на скоростните режими установени в рамките на 24-часова полицейска операция в Силистренска област

Двеста и осемнадесет нарушения на скоростните режими са установени при специализираната полицейска операция за контрол на скоростта, която се проведе от 06.00 часа на 18 април 06.00 часа днес (19 април) в Силистренска област. Проверките бяха извършвани в 13 точки за контрол на скоростта, разположени на територията на цялата област. Петдесет и девет от нарушенията са регистрирани с т.нар. камера на тринога, а 159 – с мобилни технически средства. В 3 от случаите констатираните превишения са с над 50 км/час в населено място.

В рамките на операцията са установени и 111 други нарушения на правилата за движение.

24-часовата полицейска акция се проведе в цялата страна по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL), като основен акцент на проверките бе контролът върху скоростта на моторните превозни средства.

В този период в Силистренска област няма регистрирани пътнотранспортни произшествия със загинали или пострадали хора.

19 апр 2018

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО