МВР

ОД Силистра

 

16 юли 2018

639 нарушения на правилата за движение са установени при проверки на пътна полиция в периода 09-15 юли в Силистренска област

През изминалата седмица при проверки на пътна полиция в Силистренска област са установени 639 нарушения. Съставени са 27 акта и са наложени 566 глоби по фиш. Нарушенията на скоростните режими са 373, а издадените електронни фишове 374.

Засечени са двама неправоспособни водачи и други двама, шофирали след употреба на алкохол над 1.2 промила. Един водач е установен да управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества, а друг без винетен стикер. Прекратени са регистрациите на 4 моторни превозни средства и е издадена една заповед за прилагане на принудителни административни мерки.

В периода 09-15 юли в Силистренска област са регистрирани 3 пътнотранспортни произшествия с 1 загинал и 3 пострадали граждани.

Криминалисти от ОДМВР-Силистра и РУ-Тутракан разкриха и задържаха извършители на грабеж

Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Силистра и колегите им от РУ-Тутракан разкриха и задържаха двама мъже, ограбили 75-годишен жител на село Варненци. Тежкото престъпление е извършено в нощта срещу 1 юли, когато двама маскирани нахлули в дома на самотноживеещия човек, привели го в безпомощно състояние и ограбили сумата от 27 лв.

Незабавно след получаване на сигнала за престъплението на адреса била изпратена дежурна оперативна група, а в районното управление предприети оперативно-издирвателни действия по горещи следи.

В хода на работата по случая разследващите установили двама мъже – на 39 г. и на 43 г., заподозрени като извършители.

На 10 юли били предприели процесуално-следствени действия в домовете им в село Пожарево, а двамата били задържани. Намерени и иззети били веществени доказателства, както и 22 патрона, незаконно притежавани от 39-годишния.

По-възрастният, който е бил задържан за срок до 24 часа, е направил пълни самопризнания и е привлечен в качеството на обвиняем.

След първоначалното му задържане за срок до 72 часа с постановление на прокуратурата, днес Силистренският окръжен съд е взел мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 39-годишния, който има богато криминално минало.

Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

13 юли 2018

Да опазим реколтата и горите от пожари

С настъпването на летния сезон и повишаване на температурите, се увеличава рискът от възникване на пожари в земеделските земи и горите. 

За недопускане на пожари и унищожаване на реколта, ви напомняме следното:

· Не паркирайте превозни средства и не оставяйте такива да нощуват в близост до посевите или до вече складиран фураж!

· Не палете огън и не използвайте открити огнеизточници в близост до житни масиви, в района на площадките и складовете за зърно и фураж!

· Не допускайте тютюнопушене в посевите, площадките за зърно, складовете за фураж, до вече ожънати масиви и в близост до тях. Не изхвърляйте незагасени цигари от автомобилите!

· Спазвайте поставените предупредителни и забранителни знаци покрай посевите през периода от восъчна зрялост до прибиране на реколтата!

· Не използвайте огнестрелно оръжие и сигнални ракети в района на неожънати масиви и фуражните площадки!

· Абсолютно е забранено паленето на стърнища след прибиране на реколтата!

· Поддържайте в изправност използваната от вас техника, като не създавате условия за възникване и разпространение на пожар в съседни земи, гори, съоръжения и обекти!

· Сигнализирайте съответните държавни органи при нарушение на правилата за пожарна безопасност от физически и юридически лица, работещи в близост до посеви, площадки за съхранение на зърно и складове за фураж!

 

ОПАЗВАНЕ НА ГОРИТЕ ОТ ПОЖАРИ

Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. Характерно за горските пожари е това, че вследствие на вятъра и турбулентните въздушни течения, фронтът на пожара често променя посоката си. Поради това за ликвидирането им се изискват значителни сили и средства.

Пожарната статистика показва, че в 1% от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99% причина за огнените бедствия е човешката небрежност. Всеки пребиваващ в гора или в близост до залесени площи трябва да спазва мерките за пожарна безопасност.

Горската покривка от изсъхнали листа и треви е леснозапалима,  което допринася за бързото разпространение на горенето. Дори сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие, като хвърлена кибритена клечка, могат да предизвикат значителни щети в гората.

·  Да не се допуска небрежно изхвърляне на неизгасени фасове и клечки, включително и от автомобилите, с които се преминава покрай или през горски участъци.

·  Да не се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да създадат ефекта на лупа и да предизвикат запалване на суха растителност.

·  Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са съоръжени с искрогасители.

·  Да се пали огън в гората, единствено на специално обозначените и устроени за целта туристически места. Преди запалване на огъня да се осигури вода за гасене при поява на вятър и при тръгване. Да се подготвят тупалки – от гума или от зелени клони, с които да се действа при възникване на пожар.

·  Никога да не се пали огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния.

·  Разчистването от сухи клони и др. в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!

·  При открити признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци) трябва да се извърши оценка на обстановката – да се определи мястото на възникване на пожара, посоката на придвижване на огъня и скоростта на разпространение. Ако знаете, че наблизо има хора, но няма признаци да са усетили пожара – уведомете ги и заедно се отдалечете от опасното място.

·  Ако пожарът е в начална фаза трябва да се предприемат мерки за угасяне чрез: насипване на пръст, пясък, потушаване с тупалки от зелени клони.

·  Да се пазят дрехите от запалване, особено ако са от изкуствена материя (да не се разголва тялото, поради високи риск от изгаряне).

·  Да се предпазват дихателните пътища чрез поставяне на намокрени кърпи, дрехи върху устата.

·  При опасност от бързо усложняване на обстановката потърсете безопасен път за напускане на мястото – в посока, перпендикулярна  на вятъра или покрай водни басейни.
 

Съобщете за възникналия пожар на телефон 112. Ако няма покритие на мобилните мрежи съобщете в най-близкото кметство.

13 юли 2018

Започва прием на заявления за регистрационен номер по избор от група СС 5005-5555, серия АР

От 12.07.2018 г. за времето от 08.30 ч. до 11.50 ч. и от 13.00 ч. до 15.30 ч., съгласно заповед № 342з-719/24.08.2016 г. на директора на ОДМВР-Силистра, гражданите може да подават заявления за предоставяне на право на ползване на регистрационен номер по избор от наличните в сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Силистра – група СС от 4000 до 4999, серия АР, както следва: комбинация от цифри по чл.26, т. 3 от Тарифа № 4 на МВР –  5555, комбинация от цифри по чл.26, т. 4 от Тарифа № 4 – 5005, 5050, 5115, 5151, 5225, 5252, 5335, 5353, 5445, 5454, 5500; тип 1/2 правоъгълен + квадратен – 4004, 4040.

Заявленията се приемат в сектор „Пътна полиция” до изчерпване на номерата от списъка или до приключване на серията. Към момента не е възможно предоставяне на услугата по интернет.
Телефон за справки – 086/886 671.  
При получаване на следващата партида номера информацията на сайта ще бъде своевременно актуализирана. 
Подробна информация за технологичния ред на подаването на заявленията може да видите
тук.

12 юли 2018

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО