МВР

ОД Силистра

 

16 фев 2018

Полицията ще се грижи за охраната и нормалното протичане на частичните избори за кмет на кметство Средище

В ОДМВР-Силистра са предприети мерки за осигуряване на добър обществен ред и сигурност при произвеждането на частичните избори за кмет на кметство Средище на 18 февруари 2018 г.

Изготвен е план и е сформиран временен оперативен щаб, който ще ръководи силите и средствата и ще се грижи за законосъобразното протичане на изборния процес.

Полицейски служители ще осигуряват охраната на изборните книжа и бюлетините по време на престоя им в сградата на общинска администрация – Кайнарджа и при транспортирането им от ОИК до изборните секции и обратно след приключване на изборния ден.

Осигурена е охраната на помещенията за гласуване. Там няма да се допускат въоръжени лица или такива в нетрезво състояние, както и внасянето на предмети, опасни за живота и здравето на хората.

С участието на служители на ОДМВР-Силистра в Кълъраш закриват международен проект за борба с измамите по европейските програми в селското стопанство

Служители на ОДМВР-Силистра ще вземат участие в тридневна конференция по проект „Международно сътрудничество между правоприлагащите органи за превенция и борба с измамите със средства от Европейския съюз в селското стопанство”, финансиран от Европейската комисия - Европейска служба за борба с измамите (ОЛАФ). Форумът ще се проведе от 14 до 16 февруари 2018 г. в Кълъраш, Румъния, и ще събере представители на петте партньорски институции, участващи в реализацията на проекта  - Полицейския инспекторат на окръг Кълъраш, Областна дирекция на МВР-Силистра - България, Полицейското управление на Олщин – Полша, и Националната инспекция за разследване към Главното полицейско управление – Молдова.

Целта на тридневната дейност е да се подобри експертният опит на участниците, да се популяризират най-добрите практики и да се повиши осведомеността относно защитата на финансовите интереси на ЕС. Също така ще се представят крайните резултати и ще се обобщят основните постижения, тъй като с конференцията завършва периодът на изпълнение.

Двама оперативни служители и началникът на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР-Силистра - главен инспектор Деян Монев, както и началникът на РУ-Тутракан – главен инспектор Даниел Костадинов, ще се включат в работата на форума. От българска страна в него ще участват също представители на Министерство на земеделието и храните и на ОД „Земеделие”- Силистра.

Дейностите по проекта стартираха през март 2017 г. в Кълъраш, а месец по-късно Силистра бе домакин на работна среща, в която се включиха представители на централни дирекции на МВР, прокуратурата, Държавен фонд „Земеделие” и др. В рамките на инициативата работни срещи с международно участие бяха проведени и в Кишинев - Молдова, Олщин – Полша и Крайова – Румъния.

13 фев 2018

Служители на РУ-Тутракан задържаха двама по подозрение в притежание и разпространение на дрога

Специализирана полицейска операция, насочена срещу наркоразпространението в района на Тутракан, е проведена вчера – 08.02.2018 г. Полицейските действия са предприети след продължителна оперативна работа и са съгласувани с прокуратурата.

В хода на акцията криминалистите засекли 24-годишен тутраканец и при извършения обиск открили в дрехите му 61 г канабис, идентифициран с полеви наркотест.

Продължавайки работата по случая, служителите на реда се насочили към адрес, обитаван от 33-годишен мъж в града. Там било извършено претърсване, при което под гредите на таванско помещение били намерени 120 г от същото наркотично вещество. На адреса била установена и иззета и електронна везна. От домовете на мъжете били иззети два лаптопа, чрез които се предполага, че е осъществявана комуникация за пласирането на дрогата.

Двамата тутраканци, които до момента нямат регистрирани криминални прояви, са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 а, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Разследването продължава под наблюдението на Окръжната прокуратура в Силистра.

09 фев 2018

Петима неправоспособни водачи засечени при проверки на пътна полиция за седмица в Силистренска област

Петима водачи, шофирали, без да притежават свидетелства за управление на МПС, са засечени при проверки на пътна полиция в периода 29.01-04.02.2018 г. в Силистренска област. Общият брой установени нарушения е 914. Съставени са 59 акта и са наложени 815 глоби по фиш.

Заловени са петима, седнали зад волана след употреба на алкохол, като в два от случаите с над 1.2 промила алкохолно съдържание. Без винетен стикер са били 8 автомобила. За допуснати нарушения са прекратени регистрациите на 5 моторни превозни средства. Издадени са 8 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки, с които са отнети свидетелства за правоспособност или временно са спрени от движение моторните превозни средства. Извършени са 28 проверки за употреба на наркотични вещества от водачите.

През периода от 29 януари до 4 февруари 2018 г. в Силистренска област няма регистрирани пътнотранспортни произшествия със загинали или пострадали граждани.

09 фев 2018

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО