МВР

ОД Силистра

 

20 мар 2023

Важно за гражданите с изтичащи лични документи

Информация към 20.03.2023 г.

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Силистра, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на територията на областта – в гр. Силистра, гр. Дулово и гр. Тутракан.    

Мярката е с цел облекчаване на по-натовареното звено БДС в гр. Силистра, както и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.

Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

В тази връзка предоставяме информация за натовареността на сектор БДС при ОДМВР - Силистра, както следва:


 

 

 

13.03.2023 г.

понеделник

14.03.2023 г.

вторник

15.03.2023 г.

сряда

16.03.2023 г.

четвъртък

17.03.2023 г.

петък

 

Сектор БДС

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

общо:

ОДМВР-Силистра

62
56
46
41
50
255

РУ - Дулово

20
10
9
9
11
59

РУ - Тутракан

8
15
5
11
5
44

 

Адреси на звената в сектор БДС:

гр. Силистра, бул. „Македония“ № 175

гр. Дулово, ул. „Васил Левски“ № 6

гр. Тутракан, ул. „Трансмариска“ № 2

Работно време

от понеделник до петък

от 8.30 ч.  до 17.30 ч.

Проветряване и дезинфекция
10:00 ч. - 10:20 ч.
15:00 ч. - 15:20 ч.


Повече информация може да намерите тукСлужители на РУ-Тутракан задържаха двама за незаконни археологически разкопки

Двама са задържани за незаконни археологически разкопки в рамките на специализирана полицейска операция, проведена на 18 март от служители на РУ-Тутракан.

Мъжете – и двамата на по 53 години, били установени с колите си в землището на село Косара, докато без съответното разрешение търсели посредством металдетектори археологически обекти в района. На мястото били направени множество изкопи с прясно изровена пръст до тях.

При извършените проверки у единия от мъжете и в автомобила му били намерени 40 старинни монети и 5 предмета с белези на артефакти, а у другия – 4 грама метамфетамин.

Последвали процесуално-следствени действия, при които в дома на единия в село Косара били открити 520 монети и 42 артефакта, металдетектор, 5 грама семена от канабис и 10 пистолетни боеприпаса. Други 8 монети и 10 артефакта, както и 4 металотърсача били намерени при претърсване в жилището на другия мъж в село Сокол.

Двамата мъже са били задържани за срок до 24 часа. Археологическите находки са иззети. Назначени са историко-археологическа и нумизматична експертизи и е образувано досъдебно производство по чл. 277 а, ал. 3 от НК.

20 мар 2023

Сектор „Български документи за самоличност“ ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание

Сектор „Български документи за самоличност“ (БДС) при ОДМВР – Силистра в гр. Силистра, гр. Дулово и гр. Тутракан ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание на 02.04.2023 г.В седмицата преди 02 април 2023 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. В сектор БДС е създадена следната организация за работа:

 

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 31 март 2023 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

 

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

 

  1. Гражданите лично да подадат искане в сектор БДС при ОДМВР – Силистра, РУ – Дулово или РУ – Тутракан за дните от 28 март 2023 г. до 01 април 2023 г. от 8.30 ч. до 17.00 ч. и на 02 април 2023 г. от 8.30 ч. до 19.00 ч. Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административнотообслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на ОДМВР – Силистра.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение маже да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

 

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.    

 

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА  ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 02 АПРИЛ 2023 г.

15 мар 2023

Специализирана операция на полицията и жандармерията вчера в област Силистра

Мащабната акция се проведе вчера на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра, с цел ефективно противодействие на престъпността, гарантиране на обществения ред и пътната безопасност. Участваха служители на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ в Областната дирекция, полицаи от Районните управления, заедно с придадени сили на Зоналното жандармерийско управление – Русе.

В рамките на операцията са извършени проверки на 846 моторни превозни средства и 1173 лица. Проконтролирани са 7 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, 10 автосервиза и автоморги, 15 търговски обекта, 10 заложни къщи и 7 питейни заведения. Издирени са 7 лица, обявени за общодържавно издирване. Образувани са 7 досъдебни и 1 бързо производства.

За установени административни нарушения са съставени 157 акта, съставени са също  15 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР.

Общо 8 лица, съпричастни към противоправни деяния, са задържани за срок до 24 часа в полицейския арест.

Двама са установени от полицейски служители с наркотици. В първите минути на 09 март в село Айдемир е засечен 41-годишен с 4.2 грама метамфетамин и 1.5 грама канабис, друг 37-годишен е задържан в Силистра с 2.1 грама марихуана. Издирва се трети мъж, който избегнал полицейска проверка, но в колата му е открита дрога и гриндер.

В Силистра за шофиране след употреба на алкохол над 1.2 промила в ареста е приведен 42-годишен, а 40-годишен е задържан, след като е засечен в Дулово да управлява лек автомобил под въздействие на дрога.

В полицейския арест за срок до 24 часа е приведен жител на село Нова Черна, в чийто имот при полицейска проверка са открити голямо количества незаконно добити дърва, както и мъж, съпричастен към извършена кражба в Кайнарджа.

10 мар 2023

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО