МВР

ОД Силистра

 

07 ное 2019

Доброволците от Детско полицейско управление гостуваха на Районния съд в Силистра

Доброволците от Детско полицейско управление заедно с полицейски инспектор Мария Григорова днес гостуваха на Районния съд в Силистра. Визитата е включена в обучителната им програма и цели децата да се запознаят с основните дейности, мястото и ролята на органите на съдебната власт.

В качеството на домакин, административният ръководител на структурата съдия Мирослав Христов приветства гостите и ги запозна накратко със структурата на съдебната власт, съдебните органи, техните функции и спецификата на работата им.

Имат ли права децата, носят ли наказателна отговорност, в какво качество могат да се озоват в съдебната зала, къде и как могат да потърсят помощ ако станат обект на агресия или друго противоправно деяние? На тези и много други въпроси отговориха съдия Жанет Борова от Гражданската колегия и съдия Галина Василева от Наказателната колегия на съда. Те подкрепиха думите си с примери от съдебната практика и дадоха на децата ценни напътствия за законосъобразно и етично поведение.

Най-любопитните от доброволците се осмелиха да изпробват съдебните банки в качеството на съдия, прокурор, подсъдим и адвокат в импровизиран съдебен процес. Така те затвърдиха знанията за специалните правила и процедури, по които работи съдебната система, и нормативните актове, които се ползват от нейните органи.

С началото на новата учебна година започнаха занятията по националната програма „Детско полицейско управление“, която се реализира с шестокласници от СУ „Н.Й.Вапцаров“ в Силистра. С помощта на полицаи и експерти от други области децата получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; за справяне в трудни ситуации вкъщи, на училище и на улицата; за своите права и отговорности; за работа в екип, уважение и толерантност към другите.

Детски полицейски управления функционират и към районните управления в Дулово и Тутракан.

Четиридесет и осем служители на ОДМВР-Силистра с награди по случай професионалния празник на българската полиция

Директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Юлиян Караславов награди с „Писмена похвала” 48 служители на дирекцията за проявена бдителност, инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на поставените им задачи. Отличията са присъдени и във връзка с предстоящия утре професионален празник на българската полиция - 8 ноември, Архангеловден.

Сред наградените е началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев, както и ръководителите на охранителни групи в РУ-Силистра – главен инспектор Георги Георгиев, в РУ-Дулово – старши инспектор Михаил Михайлов, в РУ-Тутракан – старши инспектор Ивайло Цеков, а също и впд началникът на сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ в областната дирекция главен инспектор Николай Маринов. Четирима експерти от Научно-техническата лаборатория към областната дирекция също получават наградата.

По предложение на районните началници са отличени дванадесет служители на група „Охрана на обществения ред” при РУ-Силистра, осем полицаи от охранителния състав на РУ-Дулово и петима служители на РУ-Тутракан.

С „Писмена похвала“ са отличени и четиринадесет разследващи полицаи от отдел „Разследване“ на дирекцията за постигнати високи резултати в професионалната дейност.

 

На 8 ноември – Св. Архангел Михаил, традиционно се отбелязва професионалният празник на българската полиция. Той е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за отбелязването му е на софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев приема идеята и с одобрението на Софийския митрополит денят на св. Архангел Михаил (21 ноември по стар стил) става празник на полицаите.  С решение на Министерския съвет, по предложение на Националния полицейски синдикат, традицията 8 ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1999 г.

 

07 ное 2019

Спокойно започна изборният ден в Силистренска област

03 ное 2019

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Силистра ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Силистра ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите – 03.11.2019 г.

Служителите ще работят на:

  • 2 ноември 2019 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на
  • 3 ноември 2019 г. от 08.30 ч. до 19.30 ч.

В седмицата преди 3 ноември 2019 г. в сектор „Български документи за самоличност“ е създадена следната организация за работа с българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ù или ще бъде издадено удостоверение.
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 1 ноември 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издадено необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР – Силистра, РУ – Дулово или РУ- Тутракан за дните от 29 октомври 2019 г. до 2 ноември 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 3 ноември 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на право на глас на изборите за общински съветници и за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверенията за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинска администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО  СЕ  ИЗДАВА, ЗА  ДА ПОСЛУЖИ  САМО  ПРЕД СЕКЦИОННАТА  ИЗБИРАТЕЛНА  КОМИСИЯ  И  Е  ВАЛИДНО  ЗА  ИЗБОРНИЯ ДЕН - 3 НОЕМВРИ  2019 Г.

01 ное 2019

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО