МВР

ОД Силистра

 

09 ное 2018

Полицията в Силистра задържа мъж, участвал в извършване на телефонни измами

Служители на сектор „Криминална полиция” при РУ-Силистра задържаха 26-годишен мъж, участвал в извършване на телефонни измами. До ареста се стигнало в резултат на проведено разследване по извършени на територията на областния град идентични престъпления.

Участникът в престъпната схема, жител на силистренско село, бил засечен и задържан от полицейски служители в обедните часове на вчерашния ден в централната част на областния град.

Към момента е установено, че той е участвал в качеството си на куриер в 5 от последните телефонни измами, извършени на територията на Силистра.

След първоначалното му задържане за срок до 24 часа днес с постановление на Районна прокуратура – Силистра срокът на задържането му е продължен до 72 часа. Привлечен е като обвиняем.

Продължава работата по изясняване на случаите и по установяване и на други лица, свързани с престъпната дейност.

Силистренските полицаи с атрактивна демонстрация в навечерието на професионалния си празник

В навечерието на 8 ноември – Архангеловден, в който българската полиция отбелязва своя професионален празник, ОДМВР-Силистра организира и проведе атрактивна демонстрация за жителите и гостите на града. Събитието се състоя днес на стадион „Доростол“ и събра голям брой зрители. Пред тях тактическото звено за бързи действия демонстрира високопрофесионални техники по преследване и неутрализиране на опасни лица. Полицейските кучета със своите водачи също показаха умения за откриване на предмети, респектиране на нарушители и обезвреждане на престъпници. Демонстрация направиха и полицаите - състезатели по полицейска лична защита и нагледно представиха различни способи за справяне с хулигански прояви и техники за самозащита при нападение.

Инициативата се проведе по случай професионалния празник на българската полиция – 8 ноември, и в рамките на проект „Щастливата пейка“ на младежката неформална група „Мега-Креатив“, който се реализира в партньорство с ОДМВР-Силистра.

Приветствия към участниците отправиха Димитър Караджов – ръководител на проекта, и главен инспектор Траян Петров – началник на РУ-Силистра.

Програмата завърши с изпълнения на тематични песни от Вокална школа „Мегатон“.

07 ное 2018

Относителна стабилност на криминалната престъпност и съществено намаление на регистрираните престъпления през месец октомври отчете ръководството на ОДМВР-Силистра

През изминалия месец октомври на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра, нивото на криминалната престъпност е относително стабилно и устойчиво, а броят на регистрираните престъпления бележи намаление с близо една четвърт. Това отчете главен инспектор Деян Монев от отдел „Криминална полиция“ на проведения днес редовен месечен брифинг, в който участваха директорът на областната дирекция старши комисар Юлиян Караславов и началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев.

Регистрираните престъпления от 01 до 31 октомври т.г. са 103, срещу 136 през 2017 г., т.е. налице е спад с 24.27%. По-нисък е и коефициентът на престъпност – 81,51 престъпления на 100 000 души за настоящия период, срещу 107,62 за предходната година. През изтеклия месец няма регистрирани убийства и грабежи, кражбите са 22 срещу 42 за същия период на м.г. 

Въпреки активната разяснителна кампания, която ОДМВР-Силистра стартира през пролетта на тази година, през октомври са регистрирани 9 телефонни измами, а от началото на годината 35, съобщи главен инспектор Монев и отново призова хората да не дават пари, поискани по телефона.

Той определи работата на мобилните екипи в селата без постоянно полицейско присъствие като основен приоритет в работата на областната дирекция и уточни, че през месец октомври са проведени 31 срещи в 19 населени места на територията на Силистренска област. Няма подадени сигнали за престъпления или груби нарушения на обществения ред, оплакванията на хората и на представителите на местната власт до момента са свързани основно с пътната безопасност, шофирането от неправоспособни или употребили алкохол водачи, допълни още главен инспектор Монев. Всеки постъпил сигнал се подлага на внимателен анализ от ръководството на областната дирекция и се набелязват конкретни мерки за преодоляване на проблема, увери той.

Тенденция към по-благоприятна пътнотранспортната обстановка отчете началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев. От началото на 2018 г. в Силистренска област са регистрирани 267 пътнотранспортни произшествия с 10 загинали и 114 ранени граждани. За сравнение през предходния период автопроизшествията са били 282 с 16 загинали и 104 ранени. През месец октомври т.г. катастрофите са 21 с 1 загинал и 11 ранени, а през същия месец на м.г. пътнотранспортните произшествия са били 24 с 2 загинали и 12 ранени. 97 са наложените принудителни административни мерки през месец октомври, а от началото на годината техният брой е 793. Същевременно служителите на „Охранителна полиция“ са реагирали на 716 сигнала през месец октомври и са изпратили 99 сигнални писма до различни институции за предприемане на мерки и действия от тяхната компетентност.

ОДМВР-Силистра е партньор в осъществяването на проекта „Щастливата пейка“ на неформалната младежка група „Мега-Креатив“, съобщи още комисар Василев. От началото на седмицата са реализирани и предстоят посещения на няколко групи ученици в сградата на областната дирекция за запознаване със спецификата на полицейската работа, дискусия и презентация по темата „Зависимости и последствия“. За участниците в проекта и във връзка с професионалния си празник ОДМВР-Силистра организира атрактивна демонстрация, която ще се проведе на 7 ноември от 15 часа на стадион „Дръстър“, каза още комисар Василев и отправи покана към жителите и гостите на града да присъстват на инициативата.

Пред представителите на медиите директорът на областната дирекция старши комисар Юлиян Караславов се обърна с думи на благодарност към полицейските служители от ОДМВР-Силистра за усилията и всеотдайността, които влагат във всекидневната си работа. Във връзка с професионалния им празник - 8 ноември, той отправи пожелания за здраве, успехи и благоденствие към тях и техните семейства.

06 ное 2018

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО