МВР

ОД Силистра

 

14 септември 2020

Комплекс от мерки за безопасността на децата през новата учебна година предприема ОДМВР-Силистра

В ход е традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”, а дните 16-22 септември са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност

ОДМВР-Силистра предприема комплекс от мерки за безопасността на децата и опазване на обществения ред във връзка с началото на новата учебна година. Проведени са работни срещи с представители на Регионалното управление на образованието, кметовете на общини и директорите на учебните заведения в областта, на които са обсъдени конкретни дейности за предприемане на допълнителни мерки за физическа защита, начините на охрана, пропускателния режим и недопускането на престъпни посегателства. Взети са мерки за подобряване на координацията между институциите и създаване на организация за бърза реакция при проблемни или рискови ситуации. В сградите на детските градини и училищата са извършени проверки с оглед отстраняване на евентуални пропуски в охраната и пропускателния режим. Планиран е системен контрол относно забраната за продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца и присъствието на малолетни и непълнолетни в питейните и увеселителни заведения. Предприети са действия за осигуряване на полицейско присъствие с оглед обезпечаване на обществения ред и сигурността в районите на учебните заведения.

Всички дейности са съобразени с обявената извънредна епидемична обстановка и ограниченията срещу разпространението на COVID-19.

Същевременно Пътна полиция провежда традиционната превантивна акция „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която ще продължи до края на октомври т.г. Целта е да се ограничат предпоставките за пътнотранспортни произшествия с деца преди, в началото и по време на учебната година. Съвместно с представители на общините е извършен оглед на сигнализацията, маркировката, уличното осветление и предпазните съоръжения в районите на училищата, за да се отстранят евентуални нередности. Планирани са беседи с ученици от всички училищни степени по безопасност на движението.

В рамките на акцията дните от 16 до 22 септември са обявени са Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а 16 септември ще се отбележи като Ден на превенцията под наслов „Остани жив! Пази живота!“ в контекста на Дните на безопасността на пътя на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция.

 

Статистика: От 01.01.2020 г. до 31.08.2020 г. в Силистренска област с участието на деца са регистрирани 19 пътнотранспортни произшествия, 10 от които тежки. 11 от децата са участвали в произшествията като пътници, 5 – като водачи и 3 като пешеходци.

Няма загинали, но тежко са пострадали 3 деца – две от тях като водачи, едно като пешеходец.

Малко след полунощ на 01.01.2020 г. в село Стефан Караджа 17-годишно момче било ударено от лек автомобил „Ауди“, управляван от 37-годишен, и получило фрактура на единия крак. Алкохолната проба с дрегер на водача отчела 1.9 промила.

При управление на велосипед пострадало 16-годишно момче на 06.07.2020 г. в Главиница. То било ударено от лек автомобил „Фолксваген“, шофиран от 27-годишен мъж. Вследствие на удара момчето получило множество тежки наранявания и било настанено в болница.

С тежки травми вследствие на катастрофа е и 16-годишно момче. На 22.08.2020 г. в село Межден то управлявало мотопед, когато било ударено от лек автомобил „Опел“ с водач мъж на 75 години.

 

С леки наранявания при автопроизшествия в Силистренска област за периода 01.01.2020 г.- 31.08.2020 г. са седем деца – четири като пътници, две като пешеходци и едно като водач на моторно превозно средство.

Девет от пътнотранспортните произшествия с маловръстни са станали на територията на РУ-Силистра, по пет са на териториите на РУ-Тутракан и РУ-Дулово.Практически препоръки за безопасност на пътя

Изображения

 15 септември 2020 | 08:44