МВР

ОД Шумен

 

18 фев 2020

426 превозни средства са проверени по време на едноседмичната специализирана полицейска операция по безопасност на движението

426 превозни средства са проверени по време на едноседмичната специализирана полицейска операция по безопасност на движението, която се проведе в Шуменско за контрол над автобусите и товарните автомобили. Проверени са 402 товарни автомобили. Нарушенията за превишена скорост са 121. По време на проверките са установени двама водачи, които са управлявали след употреба на алкохол, а един шофирал след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Десетима са били без поставен предпазен колан. Девет свидетелства за управление на моторни превозни средства са отнети заради неплатени глоби, на водачи са връчени са 40 електронни фиша. 22 са установените нарушения, които са свързани с нередовни документи на водачите, 6 за нередовни пътни документи на превозното средство и 8 за техническа неизправност  на автомобилите.  По време на операцията са проверени 24 автобуси. Установен е един водач, който управлявал след употреба на алкохол. Акцията беше организирана от ROADPOL и е част от операция за пътна безопасност в цяла Европа. Целта й е да се засили вниманието към изправността на автобусните превози и тежкотоварните камиони, за да се намалят пътните инциденти. Най-честите причини са неспазване на времето за почивка, движение с превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици и превоз на необeзопасени товари

Засилени проверки на автомобили с монтирани газови уредби започват от днес в Шуменско

От днес до края на седмицата на територията на ОДМВР- Шумен започват засилени проверки на превозни средства с  уредби, позволяващи работа на двигателя с втечнен нефтен газ или сгъстен природен газ.  Контролът над водачите ще бъде с цел да се установи дали е спазено изискването при изменение в конструкцията на превозното средство – монтиране на уредба да бъде заявено в Пътна полиция. Промяната на данните за вида на горивото се заявява от собственика на превозното средство при извършване на първата промяна в регистрацията не по-късно от 3 години от първоначалната проверка на уредбата по реда на наредбата по чл. 148 ал. 1 от Закона за движение по пътищата. Съгласно чл. 179 ал. 1 т.3 от Закона за движение по пътищата собственик или длъжностно лице, което допуска в движение по пътищата пътно превозно средство, чиято конструкция е изменена без съответно разрешение се наказва с глоба в размер на 150 лева. Полицейската операция ще се проведе на територията на цялата страна.

17 фев 2020

Ученик от Шумен намери и предаде в полицията портмоне с парична сума

18-годишен ученик от СУ „Панайот Волов“ намерил портмоне с 300 лева и го предаде в полицията.  В голямото междучасие днес Ивелин Казаков отишъл да си вземе служебна бележка за доходите на майка си, която да му послужи за получаване на стипендия в училище. На тротоара до сградата на Радио Шумен забелязал червено дамско портмоне. Взел го и след като установил, че в него има голяма парична сума веднага дошъл в РУ- Шумен, за да го предаде. Собственичката му беше намерена и поканена в полицейското управление да си го получи. „Дори не съм разбрала, че съм го изгубила. Благодаря на Ивелин, че го е намерил и го е предал в полицията“, каза г-жа Вълчева. Бъдещият абитуриент обясни, че дори и за секунда не е мислил задържи парите за себе си „Две години поред работя като сервитьор на морето и знам каква е цената на парите. Предположих, че  за някой това може да са последните пари. Досега съм намирал само празни портмонета, обясни Ивелин.

14 фев 2020

Полицейски служители проведоха операция за противодействие на битовата престъпност в село Иваново

Акцията, която обхвана и тъмната част на денонощието беше под надзор на Окръжна прокуратура – Шумен.

Осем полицейски екипа работиха на територията на селото по различни направления на дейност – криминална, административна и профилактична. На входа и изхода на населеното място униформени бяха образувано временни контролно-пропускателни пунктове, служителите на които проверяваха автомобилите, които влизат и напускат населеното място. Проверени са 121 моторни превозни средства и 156 лица. Проведени са разговори и са профилактирани осем криминално проявени жители на селото.  Няма регистрирани криминални престъпления.

Установени са 56 нарушения на скоростните режими. Водач на БМВ с шуменска регистрация бил установен да управлява с 176 км/ час преди село Иваново при максимално разрешена скорост от 90 км/ час.

По време на проверките са констатирани различни нарушения , за които полицейските служители са съставили 11 акта и са наложени 37 глоби с фиш.

Село Иваново е едно от селата в община Върбица с най-тежка криминогенна обстановка. През 2019 година в селото са регистрирани 14 престъпления, 11 от тях са разкрити, а по останалите работата продължава.

 

13 фев 2020

777 са установените нарушения на скоростта за седмица в Шуменско

777 са установените нарушения на скоростта по време на проведената през миналата седмица специализирана полицейска операция за контрол на скоростта в област Шумен. 329 от нарушенията са в населено място, а 448 извън населено място. Според информацията на Пътна полиция след обработване на заснетите клипове и снимки от стационарна и мобилни камери  става ясно, че по-голяма част от нарушенията са през светлата част на деня- 550. 

„ Рекордът“ за шофиране с превишение на скоростта малко над два пъти от максималната е поставил водач на лек автомобил Ауди Q5 с варненска регистрация. Нарушението било установено на пътен възел „Белокопитово“ където ограничението на скоростта е 60 км/ час. Водачът преминал с 144 км/ час, за което му е издаден електронен фиш в размер на 900 лева. На същото място бил установен водач на Опел „Астра“ с шуменска регистрация, който преминал по участъка с ограничение от 60 км/ час с 142 км/час. Издаден му е фиш , като глобата в размер на 900 лева.

Водач на Шкода „Супърб“ със силистренска регистрация е установен да шофира в първия ден на операцията край Шумен със 120 км/ час при ограничение 60 км/ час. Електронният фиш в размер на 700 лева  му е връчен. Глобата била платена в 14 дневния срок от датата на получаването – 490 лева.

По време на проверките заради неплатени глоби са отнети 25 свидетелства за управление на моторни превозни средства, връчени са 86 електронни фишове.

12 фев 2020

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО