МВР

ОД Шумен

 

16 сеп 2020

ОДМВР- Шумен стартира инициатива по пътна безопасност в обявения „Ден на превенцията“

Тя ще бъде насочена към водачите и пешеходците и ще бъдат част от кампанията в започващата днес „Седмицата за превенция на детската пътна безопасност“

Светлоотразителни магнитни ленти с надпис „Внимателен съм на пътя“ ще получат всички първокласници в област Шумен. С тях  ОДМВР- Шумен се надява да привлече вниманието на водачите на автомобили отдалече, да ги забелязват, и да знаят, че децата са уязвими на пътя и в безгрижната си игра и разпалените разговори стават невнимателни и понякога излизат внезапно на пътното платно. Старт на инициативата беше даден днес във II ОУ“ Д-р Петър Берон“ в Шумен.

Днешната кампания е поредната, свързана с безопасността на пътя. Знаете,  че  един от приоритетите на шуменската полиция е да пазим живота и здравето както на децата, така и на останалите участници в движението. Тази година залагаме отново на превенцията в най-ранна детска възраст. Първокласниците като пешеходци, са едни от най-малките участници в движението.  Всички ще получат светлоотразителни ленти, за да могат да бъдат видими на пътя, съобщи на брифинг през журналисти директора на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим

Реакциите на децата са непредвидими и внезапни. Служебната отговорност, а след това и  житейската ни задължават да предприемем нестандартни действия да дисциплинираме най-малките участници в движението. Децата трябва  да бъдат особено внимателни при пресичането на улиците, преминаването през кръстовищата, като пътници в автомобили и когато играят безгрижно близо до улицата. Стикери с мотото  „Толерантен съм на пътя“ ще получават  всички водачи на автомобили, които бъдат спирани за проверка от служители на сектор „Пътна полиция“. 

 „Със стикерите искаме да ангажираме водачите да бъдат безкрайно дисциплинирани като участници в движението, особено в градска среда. Притежателят на този стикер ще бъде задължен  да бъде отговорен към пешеходците и другите участници в движението, спазвайки изцяло правилата за предимство, и да действа дисциплиниращо на другите водачи“ коментира комисар Йордан Дундаков, н-к отдел „Охранителна полиция“ към областната дирекция.

Инициативата на ОДМВР- Шумен се осъществява с любезното съдействие на фирма от града.

„Подкрепата и съдействието на подобни кампании винаги е било, и ще продължи да бъде част от целите на социалната отговорност на „Алкомет“ АД. Превенцията е много важна, всеки ден поради невнимание има пострадали, а  в най-лошия случай и  загинали на пътя. Обичта и уважението ни към жителите на град Шумен е безкрайна. Усмивките на лицата на децата ме направи изключително щастлив днес. Каним всички участници на пътя да бъдат по-внимателни.“, каза Фикрет Индже председател на Надзорния съвет на фирмата.

Да бъдем разумни, предвидливи и да намалим скоростта и да запазим живота на децата!

„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Стартира и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. По повод на тази кампания седмицата 16 - 22 септември е определена за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“, като 16 септември е обявен за „Ден на превенцията“ и ще се проведе под надслов „Остани жив! Пази живота!“ в Дните на безопасността на пътя и на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.
И тази година ще продължат беседите по пътна безопасност от служители на Пътна полиция. С РУО и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност.

За периода от 01.06.2020 г. до 31.08.2020 г., на територията на Шуменска област са регистрирани общо 215 пътнотранспортни произшествия, от които  169 с материални щети, а останалите 46  тежки, с пострадали лица. При настъпилите тежки ПТП са загинали 4 и  са ранени 52 участници в движението. През същия период на 2019 г. са били регистрирани 267 ПТП, от които 47 са били тежки, при които са загинали 8 и са били ранени 48 участници в движението.

За периода от 01.06.2020 г. до 31.08.2020 г., на територията на Шуменска област са регистрирани общо 7 пътно-транспортни произшествия с участие на деца, като всички от тях са  тежки, с пострадали. При настъпилите тежки ПТП няма загинали деца,  ранени са 7. През същия период на 2019 г. са били регистрирани 4 ПТП с участието на деца, от които 2 са били тежки, при които са били ранени 2 деца.

През периода от 01.06.2020 г. до 31.08.2020 г., в сравнение със същия период на 2019 г.  има увеличение в броя на регистрираните тежки ПТП с участието на деца с 5 (7 срещу 2) и на ранените деца с 5 (7 срещу 2). Общият брой на ПТП с участие на деца се е увеличил с 3 (7 срещу 4).

От посочените деца водачи – 3 са управлявали велосипеди, 1 мотоциклет. Детето управлявало мотоциклета е бил правоспособен водач, ползвал е защитна каска. За пострадалото дете – пътник се е използвала система за обезопасяване на деца.

По вина на децата са настъпили 3 ПТП, както следва:

  1. На 13.06.2020 г. в гр. Смядово, на кръстовището на ул.“Черноризец Храбър“ и ул. „Панайот Волов“, детето - водач на мотоциклет губи контрол над управлението му, блъска се в бордюра вдясно и пада от мотоциклета.
  2. На 17.07.2020 г. в гр. Шумен, на  кръстовището на ул. „Бели лом“ и ул. „Искър“, детето – водач на велосипед, при наличие на пътен знак Б2"Спри! Пропусни движещите се с предимство!" на пътя, по който се движи,навлиза в кръстовището без да спре, вследствие на което е блъснат от МПС, което се движи по пътя с предимство. 
  3. На 30.08.2020 г. в гр. Шумен, по ул. „Георги Сава Раковски“,  детето - водач на велосипед губи контрол над управлението му, вследствие на което се блъска в бордюра в дясно и пада от велосипеда.

Едното дете – пешеходец е блъснато на паркинг от МПС при движение на заден ход, а другото е блъснато от МПС при пресичане на платното за движение на пешеходна пътека – тип „Зебра“.

 

 

 

15 сеп 2020

Честит празник, огнеборци!

Сбъдната мечта на 25-годишната Рени Василева от Шумен

В днешния професионален празник на служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“  ви срещаме с 25-годишната Рени Василева.  От една година работи в оперативната дежурна част на РДПБЗН- Шумен. Това е работата, за която е мечтала. Работата, на която изцяло се отдала, работи и ще работи с удоволствие.  Когато била на 16 години претърпяла инцидент. Още помни месец октомври 2011 година. При опит да запали печка на твърдо гориво в дома й станал пожар. „Веднага се обадих в пожарната. Обясних, че стаята у дома гори. В страха си звъннах още три пъти. Живея на първи етаж. Скочих през терасата. Помня, че освен пожарникарите пред вкъщи дойде и линейка. Вероятно са били два екипа, защото едните помогнаха да ме качат в линейката, а другите влязоха през терасата със стълба да гасят. Надишах се с дим,  имах изгаряния по краката си. Настаниха ме за лечение в болницата за няколко дни. И знаех, че искам да работя тази професия“, разказва Рени.

Обявата за конкурса през 2018 година видяла седмица преди да изтече крайният срок за приемане на документи. Успяла да ги подаде навреме и да се бори за това място с още шестима кандидати.  На заключителното интервю, с почти равен брой точки  след  изпитите за  физическа годност и психологическо  изследване се явила с друг кандидат. „ Факт е , че щом съм днес на работа са предпочели мен. Преди заключителното интервю четох много за работата на пожарникарите и вероятно това е една от причините“, си спомня Василева. Издържала успешно изпитите след 6-месечната професионална подготовка.

Помни първото си дежурство. Било точно преди една година. Не беше от натоварените, но бях с другата жена от оперативната част Гюлвер Гюлер. Разказва, че е имала късмет и при тежките произшествия тази година в областта не е била на работа. Имала съм дежурства с между 12 и 14 сигнала за горящи сухи треви. Най-много ме е било страх пламъците да не тръгнат към  имотите, ако п са близо до населено място, да изгори къщата на някой и да остане без покрив. Когато има сигнали за пострадали в инциденти с деца ми е най-тревожно. Аз самата все още нямам дете, но тези сигнали за мен са много притеснителни, допълва Рени

Според нея голяма част от произшествията няма да се случат, ако хората бъдат по-внимателни особено когато оставят огън без надзор. Вижда, когато екипите се връщат от произшествия и знае, че на терен работата е много трудна и физически и психически. Това за мен е най-хубавата професия- да помагаш на хората, да ги спасяваш. Не случайно пожарникарите са сред най-обичаните не само в нашата страна, но и в целия свят.

Колегите й казват, че работи спокойно, организирана е и запазва самообладание в критичните моменти. И все пак предпочитат да не й чуват гласа по време на дежурство, защото това означава само едно- че е получен сигнал за произшествие.

14 сеп 2020

Резултати от специализирана полиецйска операция по противодействие на битовата престъпност

Четири случая на незаконно присъединяване към електропреносната мрежа от частни домове в село Марково са установени по време на специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверките са извършени съвместно със служители на електроразпределителното дружество в петък. За непълно отчитане на потребената енергия са започнати производства за извършени престъпления по чл. 234 В ал. 1 от НК. Образувано е бързо производство за притежание на наркотични вещества. Около 18:30 часа на пл. „Раковски“ в Нови пазар бил спрян водач на лек автомобил Тойота с шуменска регистрация. При извършената проверка и извършения личен обиск на 22-годишния пътник в автомобила е намерен около половин грам кристално вещество, което по негови данни било кристали-метамфетамин. На 11 септември е приет сигнал от 39-годишен мъж от Шумен, който съобщил, че загубил личния си мобилен телефон. Позвънил, вдигнал му непознат и му поискал определена сума, за да му го върне. Мъжът подал сигнал в полицията. Извършителят, 62-годишен местен жител бил установен. Телефонът бил върнат на собственика. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 207 ал. 1 от НК. По време на операцията са проверени 110 моторни превозни средства, 19 пътни превозни средства. Извършена е проверка на 174 лица. Съставени са два акта по Закона за движение по пътищата, един по Кодекса за застраховането. Наложени са 37 глоби с фиш. Проверени са два търговски обекта, нарушения не са констатирани. Установени са 32 нарушения на скоростните режими. Четирима водачи ще бъдат лишени от правото да управляват, след като били засечени да шофират в населено място с над 50 км/ час от максимално позволената скорост. Двама от водачите са се движили със 107 км./ час, един е засечен със 111 км/ час, а „рекордът“ е на водач, който преминал през населено място със 119 км/ час при разрешени 50.  

14 сеп 2020

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО