МВР

ОД Шумен

 

22 окт 2018

Второкласници от СУ “Трайко Симеонов“ са новите инспектори по коланите.

В училището се проведе поредния урок от мащабното интерактивно обучение на ученици в Шумен

В училището се проведе поредния урок от мащабното интерактивно обучение на ученици в Шумен  в рамките на инициативата „ С предпазен колан на задната седалка“.  Инспектор Мирослав Миронов от сектор „Пътна полиция“ в Шумен изнесе интересна беседа, по време на която децата си припомниха какви опасности ги дебнат на пътя. Акцентът в обучението беше ползване на предпазни колани. В специално изготвен за целта клип децата научиха  какви са опасностите, които ги дебнат, когато не са си поставили предпазния колан. Винаги сядайте на задната седалка и поставяйте правилно колана. Освен това проверявайте дали водачът и другите пътници в автомобила са си поставили колан. Ако не са- не им позволявайте да потеглят преди да поставят обезопасителен колан,  призова инспектор Миронов. Децата оживено коментираха и темата с високите скорости. Категорични са, че тези, които карат с превишена скорост са най-опасни на пътя. Една част от децата споделиха, че  семействата им нямат лични автомобили, но знаят, че трябва да използват обезопасителни колани когато се качват дори и в таксиметров автомобил. Познават  правилата за безопасно пресичане и придвижване до училище. Второкласниците обещаха да бъдат безкомпромисни към всички, които не поставят колани и винаги да им напомнят, че животът и здравето на децата и пътниците в автомобила са най-важни.

Инициативата „С предпазен колан на задната седалка“ продължава. 

Петокласник от Велики Преслав помогна на полицията за разкриване на кражба на колело

Десетгодишният Златко сам проследил в коя къща влиза открадната вещ и подал сигнал в полицията

В края на месец юни в полицейското управление във Велики Преслав родителите на момиче от града съобщили, че е откраднато колелото на дъщеря им. Детският велосипед бил паркиран пред  входа на жилището им.  По случая започнала проверка, образувано било и досъдебно производство. В средата на миналата седмица колелото било намерено и върнато на собственичката му благодарение на 10-годишния Златомир Захариев. Злати, както му викат на галено, познал велосипеда по характерната червена рамка. Карал колело с негови приятели в града, когато забелязал момиче да кара познат велосипед. Последвал момичето, за да види къде живее. Познах колелото, защото беше на моя приятелка, с която карахме често. Откраднаха й го през лятото. Когато видях едно момиче да кара колело със същата червена рамка.  Веднага реших да я последвам, обяснява момчето. Злати помолил неговите приятели, с които карали колелета да отидат с него. Докато следвали момичето претърпял технически проблем- счупил ос, но продължил пеш. Видял къде отива момичето и след това съобщил в полицията адреса, на който видял  колелото на неговата приятелка. Униформените веднага извършили проверка. Изяснили, че колелото било закупено от мъж в града на символична сума. При разплитането на случая станало ясно, че е сменило няколко собственика за два месеца.  Скоро било намерено счупено и захвърлено под един мост в града. Мъжът, който го намерил го продал за пет лева на родителите на момичето, в което било намерено. Те му сменили седалката и ремонтирали счупените части.

Злати е син на полицай, учи в СУ“ Панайот Волов“ в Шумен. Баща му бил в чужбина, когато се обадили негови колеги, за да му кажат, че разпитват сина му в полицейското управление. Първоначално се притеснил, но когато разбрал, че синът му е помогнал и издирил изчезналото колело се зарадвал. Баща ми като разбра ме поздрави, и ме разпитва как и къде съм го намерил, обяснява Злати. Много съм доволен, че успях да помогна, и че върнаха колелото на моята приятелка, допълва петокласникът. 

22 окт 2018

Криминалисти от полицейското управление в Шумен намериха и иззеха огромно количество марихуана

В имот в град Шумен били намерени близо 300 растения в различен стадий на сушене, а в землище на смядовско село са открити още 51 засадени растения

Работата по случая започнала преди около 15 дни. Получен бил сигнал,  че в къща в кв. „Дивдядово“ на град Шумен се отглежда марихуана. Криминалисти установили ползвателя на имота и превозното средство, с което се придвижва. След като попаднал в полезрението им, допълнително  било съобщено, че мъжът шофира след употреба на алкохол и наркотични вещества. В спешен порядък, в деня в който била получена информацията, била създадена организация за проверка на сигнала. На 9 октомври около 18:40 часа на ул.“Генчо Панайотов“ в Шумен полицейски екип спрял за проверка водач на лек автомобил Нисан „Терано“ с шуменска регистрация. Зад волана бил местният жител К.К./32г./. Бил във видимо неадекватно състояние.  Бил тестван с дрегер за шофиране след употреба на алкохол. Показанията отчели 0,2 промила в издишания въздух. Извършена му била проверка с дръг тест, който отчел положителна на канабис проба. Заради острия мирис на марихуана било извършено претърсване в лекия автомобил, а след това и в жилище на ул.“Генчо Панайотов“ в Шумен. Там криминалисти намерили голямо количество стръкове, които при направения полеви наркотест реагирали на канабис. Претърсването продължило на следващия ден. Във всички помещения в имота били открити растения, поставени за сушене с височина между метър и метър и половина. Иззети са 298 отрязани растения, както и 9 полиетиленови чували със суха листна тревна маса.  Работата по документиране на престъплението продължила под надзор на прокурор от Районна прокуратура – Шумен.  В хода на предприетите допълнителни мероприятия е намерено и мястото, на което ги отглеждал. С помощта на следово куче, в силно пресечена и трудно достъпна местност в землището на село Янково, бил открит парцел от около 500 кв.м. със засадени 51 растения с различна височина и листна корона. 18 от тях били с изрязана листна маса и съцветия.  За растежа на канабисовите растения грижи полагал лично К.К., който ги поливал и торил периодично. Някои от тях  достигнали височина 3.90 метра, а другите били между 1,70 и 2,50 метра. Растенията били иззети.

К.К./ 32г./ бил задържан за срок до 24 часа в РУ- Шумен. Не е криминално проявен. Повдигнато му е обвинение по чл.354 А, ал.3, т.1 от НК и 354 В ал. 1 от НК. Делото е прехвърлено по компетентност в ОП- Шумен.

 

11 окт 2018

Установен и задържан е извършител на грабеж на 93-годишна жена в Шумен

След активна работа криминалисти от РУ- Шумен установиха и задържаха извършител на грабеж на три златни пръстена от 93-годишна жена. Случаят е от 27 септември, когато около 22 часа непознат мъж настигнал жената в междублоково пространство на бул.“Симеон Велики“ в града. Съборил я на земята и със сила й отнел три златни пръстена. Предприети са незабавни действия за установяване на извършителя , ръководени от прокурор от районната прокуратура в града. Седем дни след посегателството извършител бил установен. За срок до 24 часа бил задържан Р.Ю./ 27г./ от Шумен. След извършено разпознаване грабителят бил безпогрешно посочен от потърпевшата. Извършени са проверки в няколко заложни къщи в града. В една от тях са намерени два от трите златни пръстена на 93-годишната жена, а в друга бил намерен документ, че бил продаден третият. С постановление на прокурор Р.Ю е задържан за срок до 72 часа и приведен в Областна служба „Изпълнение на наказанията“- Шумен. Работата по документиране на престъплението продължава.

 

ОДМВР- Шумен отправя апел към гражданите  да избягват да се придвижват по слабоосветени и безлюдни места в града в тъмната част на денонощието. Ако забележат някой със съмнително поведение веднага да подадат сигнал в полицията чрез телефон 112.

 

04 окт 2018

След активна работа криминалисти от областната дирекция в Шумен под ръководството на Районната прокуратура в града установиха и задържаха трима мъже, съпричастни към извършване на множество телефонни измами

Те са имали различни роли при вземането на парите от потърпевшите и пренасянето им до различни места на територията на област Русе и Република Румъния

Работата по разкриването на извършителите започнала след множество сигнали за опити за измами и довършени престъпления в началото на месец септември на територията на град Шумен. Криминалисти от областната дирекция и колегите им от РУ- Шумен влезли в дирите на 33-годишен местен жител и други двама, които вземали хвърлени пари и ценности. Обикновено това ставало след въвличане в телефонна измама, като парите били хвърляни през прозорци и тераси или оставени на характерни места в града. Схемата проработила и при 86-годишна шуменка. Около 12:15 часа на 27 септември неизвестен я въвел в заблуда след обаждане на стационарен телефон. Използвал различни методи-  заплахи, че ще й се случат лоши неща, ако не предостави искана парична сума,  че се провежда полицейска акция  за задържане на измамници. Успели да я убедят  да постави в найлонова торба всичките си пари и ценности, и да ги хвърли през терасата на  шести етаж на жилищен блок. С идеята, че помага на полицията жената сложила в торбичка сумата от 5000 лева, три златни парички, три златни пръстена, златни обеци, портмоне с личната й карта, и ги хвърлила. След получения сигнал за извършената измама полицейски служители предприели незабавни действия за задържане на извършителите.

 Около 18:15 часа на 27 септември на главен път Русе- Варна, в село Струйно за проверка бил спрян водач на таксиметров автомобил Шевролет “Авео“ с шуменска регистрация. Зад волана бил 33-годишният Т.Й. от Шумен. При извършения личен обиск в него са намерени и иззети над 4000 лева и златни накити, румънски парични средства, винетни стикери за Република Румъния.  В жилище,  обитавано от него са намерени още 1000 лева и златна паричка. Пред криминалисти обяснил, че 600 лева от сумата били за възнаграждението му от последната измама в Шумен. 200 лева  предоставил на друг участник, като „заплатата“  му оставил в тайник в  покрайнините на града. Т.Й. разказал, че личната карта и портмонето на жертвата изхвърлил в контейнер за смет близо до жилището, което обитава. След извършено претърсване в контейнера са намерени портмонето на жената и натрошената на парчета лична карта.  Изяснено било, че Т.Й.  участвал в реализирането на 9 телефонни измами от началото на месец септември. При последните пет случая в доставянето на парите, изхвърлени от жертвите е участвал още един шуменец. Това е 30-годишният П.Д. За периода от 15 до 27 септември 30-годишният мъж е взел пари и ценности от реализирани 5 измами. Установено било, че предаването на парите ставало чрез различни тайници в покрайнините на Шумен. При други четири измами реализирани през месец септември Т. Й. действал с друг съучастник. Изяснена е самоличността му- Я.Я./33г./ от Шумен.  Пренасянето на парите от жертвите  към измамниците извършвал Т. Й. Оставял ги на различни места- указателни табели, отбивки и крайпътни съоръжения на територията на област Русе и Република Румъния. За срок до 24 часа са  задържани Т.Й. /33г./ Я.Я./ 33г./ и П.Д./30г./ . С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Шумен са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа. Предсоти прокуратурата да внесе искане за постоянна мярка "задържане под стража". Работата по документиране на престъпната им дейност продължава под ръководството на прокурор от РП- Шумен.

Образувани са досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 209 от НК.

При разплитането на измами, осъществени през месеците юни и юли на територията на Шумен, била изяснена съпричастността на Т.Й. към извършени над 10 престъпления. Установено е, че е имал същата роля като е вземал пари и ценности от тайници и ги е пренасял с различни автомобили до характерни места в област Русе и Република Румъния. Т.Й.  имал важна роля  - осъществявал контрол при вземане на парите и ценностите.

Регистрирани за периода юни – септември са 23 телефонни измами. Щетите от тях са на стойност над 150 000 лева. Отнети са 104 000 лева, 720 британски лири, 4000 щатски долари, над 570 гр. златни накити и малко сребърни. Само през месец септември са отнети близо 47 000 лева, над 10 грама златни накити.  Разкрити са 20 от регистрираните през периода измами, като по останалите има насоки за установяване на евентуалния извършител.

От началото на годината до момента на територията на ОДМВР- Шумен са регистрирани 39 телефонни измами. Разкрити са 28, по останалите случаи се работи активно.

 

 

30 сеп 2018

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО