МВР

ОД Шумен

 

22 сеп 2017

Криминалисти от РУ- Нови пазар откриха модерна оранжерия за отглеждане на канабис в покрайнините на града

Операцията е реализирана на 21 септември под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура- Шумен

Около 9:30 часа вчера е извършено претърсване в стопанска постройка в землището на Нови пазар, собственост на местния жител В.Ч./39г./.Там криминалистите открили две помещения, пригодени за отглеждане на канабис. В едното имало 77 саксии с канабисови растения, всяко от които било достигнало различен стадий на развитие. Наркооранжерията от закрит тип била оборудвана с вентилационна, отоплителна, осветителна и поливна инсталации в работен режим.  По този начин за растежа на растенията били създадени много добри условия. Всяко от тях било с височина между 50 и 80 см. При извършения полеви наркотест  са реагирали на „канабис“. В съседно помещение са открити препарати, съоръжения и материали, подпомагащи оптималния им растеж. По време на извършените процесуално-следствени действия са открити и иззети два плика зелена тревиста маса с общо тегло около 340 г. В.Ч. бил установен на място. По време на задържането му оказал съпротива. Мъжът е криминално проявен. Известен е на полицията с кражба на стоки от хранителен магазин, кражба на метален стълб край язовир, кражба на значително количество машинно масло от предприятие в Нови пазар, кражба на метали. Осъждан е за унищожаване на електрически стълб и за кражба на метали. Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление в Нови пазар. Образувано е досъдебно производство. След доклад на материалите в Окръжна прокуратура- Шумен мъжът е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 354 А и  354 В от НК, и мярката му за задържане е удължена до 72 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на ОП- Шумен.

 

С открит урок по безопасност започна първия учебен ден в НУ "Илия Р. Блъсков"

Първокласници показаха завидни знания по пътна безопасност

С открит урок по пътна безопасност започнa първият учебен ден в НУ „Илия Р. Блъсков“ в Шумен. Служители от сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР- Шумен и шуменският автомобилен състезател Христо Манолов посрещнаха първокласниците в двора на училището. ОДМВР- Шумен започна кампания за намаляване на пътните инциденти в областта. За целта е изготвен клип с апел към водачите за безопасно и разумно шофиране. За всички ученици, които прекрачиха училищния праг за първи път ОДМВР- Шумен изготви листовки с правила за безопасно пресичане, придвижване към училище и до дома. В първия учебен ден, в първия урок по безопасност децата показаха завидни знания по безопасност на движението.

Започна  и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“  Полицейски служители екипи са извършили огледи и проверки на сигнализацията и пътната маркировка в районите на училищата и детските градини.

189 са пътните инциденти, възникнали на територията, обслужвана от ОДМВР- Шумен за периода от 1 юни до края на месец август. 26 от тях са тежки. Загинали са трима, други 28 са пострадали.  За същия период на 2016г. общият брой на произшествията е  намалял с 1, а на тежките с 4. По време на лятната ваканция през 2017г., в пътен инцидент  е загинало едно дете, различни наранявания са получили  други пет деца.

 

 

15 сеп 2017

Полицейски служители от РУ- Велики Преслав намериха и иззеха множество културно-исторически ценности

Полицейски служители от Велики Преслав намериха и иззеха множество културно- исторически ценности от три жилища в града и на адрес в село Драгоево. Претърсванията в частни домове били предприети след получени сигнали. В ранните сутрешни часове вчера полицейски служители предприели претърсване в дома на Д.Д./67г./ от Велики Преслав след като получили сигнал, че притежава незаконно оръжие. В обитавано от него жилище на ул.“Девети септември“ в село Драгоево била намерена ловна пушка 16 калибър“Тула“ успоредка с 1 боеприпас в цевта.  По време на претърсването са намерени 278 предмети с културно-историческа ценност, които били иззети. Открити са и два метал детектора. За престъпление по чл. 278 ал. 6 и 339 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

В 06:30 часа вчера сутринта било предприето претърсване в дома на В.В. /63г./ от Велики Преслав. В жилището му на ул.“Александър Стамболийски“ са намерени и иззети писало, пет пръстена от бял метал, един монетовиден предмет, масивен пръстен, два върха от стрели, два пръстена, част от пръстен, три предмета с вид на монети, апликация от колан. За държане на културно-исторически ценности, които не са регистрирани, е образувано досъдебно производство.

По същото време  вчера при извършена проверка в имот на ул.“Илия Блъсков“, обитавам от Р.А./64г./  във Велики Преслав са намерени 16 старинни монети, медальон, пръстен, и предмети с цилиндрични форми. За престъпление по чл. 278 ал. 6 от НК е започнато досъдебно производство.

 

17 авг 2017

1079 са констатираните нарушения за скорост през юли в Шуменско

През май е установен нарушител, който преминал с мотоциклет покрай камера със 136 км/ час превишение, при разрешени 60 км/ час

3459 са констатираните от полицейските служители през месец юли нарушения на територията на ОДМВР - Шумен.  Най-много са нарушенията за скоростта- 1079. За неправилно спиране или паркиране са санкционирани 492 водачи, на 28 от тях са съставени актове, на 464 са наложени глоби с фиш. 214 от проверените през юли водачи не са ползвали обезопасителни колани или каски, за което са били санкционирани.  Толкова са били и с нередовни пътни документи. 103 са управлявали технически неизправно моторно превозно средство. Само през месец юли в Шуменско са засечени да шофират 98 неправоспособни водачи.  В 84 случая са установени водачи, които управляват превозни средства без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.  101 са санкционирани за неспазване на предимство, знаци и сигнали. През юли са съставени 4 акта на водачи, които са отнели предимство на пешеходец и 10 за неспазено предимство на червен сигнал. През седмия месец на годината са установени 28 водачи, които са шофирали в нетрезво състояние. След солидна почерпка с алкохол и промили над  1, 2 са  засечени 13 водачи. 15 са шофирали след употреба на алкохол с концентрация под 1, 2 промила. 27 водачи са били забелязани от полицейските служители да   шофират и да говорят по телефона  без да ползват  хендс фри устройство . Съставени са им актове за установени административни нарушения. През юли са санкционирани 37 пешеходци, които са пресичали на непозволени места. За нарушенията са съставени 36 фиша, съставен е и един акт.  През месеца са спрени  от движение 194 моторни превозни средства за техническа неизправност, без регистрационни табели и без „Гражданска отговорност“.

955 са съставените глоби с фиш на водачи, превишили скоростта с до 31 км/ час над позволената. 93 подлежат на санкция за управление на моторно превозно средство със скорост между 31 и 41 км/ час над допустимата. 20 водачи са установени да шофират със скорост между 41 и 50 км/ час над разрешената. 11 са нарушителите, които са установени да управляват моторни превозни средства със над 50 км/ час над максимално позволената.

Със 152 км/ час при максимално разрешена 60 км/ час е засечен водач на лек автомобил БМВ с латвийска регистрация.  Водачът „прелетял“ покрай стационарна камера край 7- ми километър край Шумен на 21 юли в 20:37 часа. Глобата, която ще му бъде наложена е в размер на 950 лева.   Втори  в класацията за неразумно и бързо шофиране допълва водач на лек автомобил Опел „Омега“ с русенска регистрация. Той  бил „заловен“ да преминава със 151 км/ час  покрай стационарна камера при максимално разрешени 60 км/ час на същото място  на 16 юли в 19:08 часа. Глобата му е в размер на 950 лева.  Трети в серията „бързи и безотговорни“  шофьори допълва  водач на лек автомобил БМВ, който рано сутринта на 30 юли бързал да премине през Шумен. Стационарната камера край 7-ми километър отчела 87-километровото му превишение на скоростта, на място където  максимално разрешената скорост за преминаване е 60 км/ час. За „прелитането“ със  147 км/ час на водача на румънското БМВ ще бъде наложена глоба в размер на 900 лв.

 

16 авг 2017

Кой се грижи за часовника на РУ- Шумен

Произведеният през 1937 година часовник е една от емблемите на града

От години за часовника на фасадата на РУ- Шумен се грижи 59-годишният Атанас Коларов. Той е дългогодишен служител на МВР, от скоро е в заслужен отпуск. Страстта му към механичните часовници го отвела преди години в сградата, в която се намира сегашното РУ- Шумен. През 1994 година, когато в сградата се е помещавало Социално осигуряване, Коларов идвал, гледал и разучавал схемата на часовника. Обяснява, че механизмът е много сложен. Часовникът бил изработен през 1937 година. Тогава не е имало компютри, но всичко е измислено много прецизно и е правено с много акъл. Графиките са много стари и за да ги разгадая ми отне много време, обяснява Коларов. Там е оказано как да се настройва веригата на часовника. Махалото е дълго около 1.10 метра, има две тежести. Единият от топузите захранва биенето на камбаната и часовника, а другият- само часовника. Часовникът е правен да работи ръчно. През годините е монтиран двигател, който работил за кратко. Рядко през годините е имало сериозни повреди. Най-често  спирало  махалото. Атанас Коларов отдава това на високите температури, когато желязото на махалото се разширява и хода му се забавя. Така губи синхронизация и часовникът спира. От известно време стрeлките бяха застинали на 17:50 часа. Днес беше синхронизиран и първият камбанен звън се чу точно в 13:00 часа. Ще го чуваме на всеки половин и кръгъл час.

 

 

16 авг 2017

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО