МВР

ОД Шумен

 

29 апр 2021

С урок по пътна безопасност започнаха дейностите по програма Детско полицейско управление в СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Смядово

С открит урок по пътна безопасност  бяха възобновени обучителните беседи на петокласници от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Смядово, включени по програмата Детско полицейски управление. За първи път след дългото прекъсване поради въведените мерки в училищата учениците имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на пътните полицаи. В Смядово те се включиха в реални проверки на пътя, по време на които им беше разяснено с какво оборудване трябва да разполагат водачите на моторни превозни средства. Припомниха си основни правила за движение на участъци, на които няма пешеходни пътеки, както и на нерегулирани кръстовища. Петокласниците раздаваха флайери на водачите със съвети по безопасно шофиране.  Следващата седмица продължават лекциите с представители на БЧК са първа помощ при инциденти, ще имат обучение и практически занятия със служители на РДПБЗН- Шумен за реакции при бедствия, аварии и катастрофи. След празниците ще им бъдат изнесени беседи за вредите от употреба на алкохол, наркотични вещества, и вредните последствия от тютюнопушенето. Обучителните беседи водят началникът на участъка на полицията в Смядово ст.инсп. Венцислав Асенови  инсп. Красимира Димитрова от Детска педагогическа стая в РУ- Велики Преслав.


ОДМВР- Шумен със засилени мерки за сигурност преди и по време на Великденските празници и Гергьовден

Във връзка с предстоящите почивни дни полицейските служители  ще се погрижат за спокойствието и сигурността на гражданите, осигуряване на обществения ред, безопасността на движението. В малките населени места ще се проведат специализирани полицейски операции с цел недопускане кражби на домашни животни.. В тази връзка препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират. Затова е необходимо да бъдете изключителни бдителни. Укрепете и осветете стопанските постройки, запишете номер и марка на автомобил и името на купувача.  Не оставяйте непознати лица сами в имота по никакъв повод. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да ви отклонят вниманието и да останат сами в помещението, в което държите парите си. Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения. Предвижда се специализирана полицейска операция по безопасност на движението и засилен контрол над водачите на територията на областната дирекция.

 

Гражданите, които ще отсъстват от градовете и в жилищата им няма да остане техен близък е необходимо да оставят дома си заключен и с затворени врати на тераси и прозорци. За отсъствието от дома си по възможност да уведомят техен близък или съсед, на когото имат  доверие. Ако забележете непознати във входа на Вашия жилищен блок или лица със съмнително поведение незабавно подавайте сигнал на телефон 112.

Внимавайте за джебчии! Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност. Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места. Не демонстрирайте на публични места, че разполагате с голяма сума пари. Попаднете ли в навалица – на пазара, в магазина, в автобуса или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото. Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението. Особено важно е незабавното сигнализиране на полицията чрез телефон 112  или в близкото полицейско управление.

 Ако ви предстои пътуване:

 • Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.

 • Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с износени гуми. По-добре не бързайте да подменяте зимните гуми с летни. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

 • При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред.

 • При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване,  дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако платното  там е заето от  автомобили, които не са се изтеглили.

 • При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията.

 • Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние, както и  играещи деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.

 • Преди шофиране  по дълги маршрути трябва да сте отпочинали добре и да не сте пили алкохол поне  8 часа преди потегляне.  Въздържайте се от обилно нахранване преди да седнете зад волана, тъй като това води до сънливост и забавени реакции.

 •    Поставяйте непременно предпазните колани преди всяко пътуване и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, чието ползване е задължително по Закона за движението по пътищата.

 • Щом на платното се появят неголеми неравности, това е признак за лошо състояние на пътя и опасни препятствия, затова намалете скоростта. Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и  наводнено платно - тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове,  веднага намалете скоростта.

 • При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията  от автомобила  пред вас, за да избегнете сблъсък, в случай че водачът му рязко задейства спирачките.

   

28 апр 2021

Водач установен да шофира по главен път Шумен- Силистра с 162 км/ час

162 км/ час е „рекордът“ поставен  по време на специализираната полицейска операция за скорост през изминалата седмица на територията на ОДМВР- Шумен. Оказва се, че това е най-високата скорост от началото на годината до момента извън рамките на населени места. Водачът на лек автомобил Инфинити със силистренска регистрация е бил заснет от мобилна камера по пътя Шумен- Силистра, на разклона за Хитрино на 22 април малко след 13 часа. Мястото е избрано за контрол от пътните полицаи заради това, че е с повишена опасност от настъпване на пътнотранспортни произшествия. Ограничението на скоростта в този участък е 90 км/ час. На водача ще му бъде съставен акт.  Заради системно нарушаване на скоростните режими освен парична глоба в размер на 1500 лева каквато се предвижда по закон  ще бъде лишен от правото да управлява за срок от 6 месеца. От началото на годината до момента са му издадени 12 електронни фиша за превишена скорост. Всички са платени.

През месец януари най-високата скорост е засечена на входа на село Градище. При ограничение от 90 км/ час водач на лек автомобил Фолксваген Пасат е бил установен да преминава със 150 км/ час.  Глобата му, в размер на 1300 лева е платена.

През февруари най-високото превишение на скоростта е с 55 км/ час. Засечен е водач на лек автомобил Мазда 6, който е преминал с 145 км/ час при ограничение на скоростта от 90 км.

„Рекордът“ през март е 140 км/ час на участък, на който максимално разрешената скорост е 90км/ час. На водача на лек автомобил Мерцедес е издаден електронен фиш в размер на 400 лева. Глоба в размер на 850 лева е наложена на водачи на леки автомобил Ауди А5 и Нисан Патфайндър, които извън рамките на населено място при ограничение на скоростта от 60км/ час са преминали със 136 км/ час.

През април са издадени електронни фишове за превишена скорост на три дами. 800 лева е санкцията на водач на лек автомобил Ауди А8, преминал със 131 км/ час при ограничение на скоростта от 60 км/ час. Електронен фиш за превишение на максимално разрешена скорост е издаден на водач на Дачия Дъстър. За превишение от 70 км/час над разрешените 60 глобата е 750 лева. Електронен фиш за превишена скорост от 59 км/ час над максимално допустимата от 60 км/ час е издаден и на водач на лек автомобил Фолксваген. За нарушението глобата е в размер на 650 лева.

28 апр 2021

Храмовете в областта - проверени за пожарна безопасност

В дните до Великден и на самия празник пред всички църкви ще дежурят полицаи, е пред по-големите храмове ще има и пожарникари. Храмовете в областта са проверени за пожарна безопасност, а свещениците са инструктирани как при нужда  да проведат безопасна евакуация. Поет е ангажимент да подават своевременно информация в полицията ако забележат хора със съмнително поведение или паркирани в близост до храмовете автомобили, или други превозни средства, които са съмнителни. Разполагат с телефоните на дежурните оперативни части, и могат да подават веднага сигнал при възникнал проблем. Църковните настоятелства и свещенослужителите са инструктирани как да реагират при изоставени съмнителни пакети, запознати са с механизмите на джебчийството, мерките за пожарна безопасност, използването на подръчните противопожарни уреди. Полицейското присъствие ще бъде засилено във всички малки общини в региона, за да не се допускат престъпни посегателства. Мобилни екипи ще контролират и движението по пътя. Ще се следи за неправоспособни и водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол.


27 апр 2021

1157 нарушения на скоростните режими за седмица в Шуменско

За седмица в Шуменско са установени 1157 нарушения на скоростните режими. Контролът по спазване на  максимално разрешената  в населено и извън населено място беше в рамките на специализирана полицейска операция по линия на ROADPOL. Най-много нарушения за превишения на скоростта в населено място са установени на територията на РУ- Нови пазар- 247. 227 са установените от сектор „Пътна полиция“ в Шумен,  42 са нарушителите на територията на РУ- Каолиново и трима на територията на РУ- Велики Преслав. При контрол за спазване на скоростните режими извън населените места са констатирани 638 нарушения, като най-много- 516 са установени в Шуменско. 94 са на територията на РУ- Велики Преслав и по 14 са в Нови пазар и Каолиново.  Най-високите скорости в населено място са установени в Шумен. На 20 април в 22:56 часа водач на лек автомобил Порше Кайен с варненска регистрация е преминал по бул. “Симеон Велики“ със 122 км/ час при разрешени 50. В същото време на същото място водач на лек автомобил Ауди А5 със софийска регистрация е преминал със 114 км/ час. Водачите на двата автомобила ще бъдат лишени от правото да управляват за срок от 3 месеца. Паричната глоба за водача на поршето ще бъда в размер на 900 лева, а на аудито 800 лева. Най-високата скорост извън населено място е 160 км/ час при разрешени 90. Нарушението е по пътя Шумен- Силистра, близо до разклона за село Хитрино/ участък с концентрация на птп/. На водачът ще бъде наложена глоба в размер на 800 лева.

26 апр 2021

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО