МВР

ОД Шумен

 

17 ное 2021

Сектор "Български документи за самоличност" при ОДМВР- Шумен ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за президент и вицепрезидент на Република България

Звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР- Шумен ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за президент и вицепрезидент на Република България.

 

В седмицата преди 21 ноември 2021 г., когато ще се проведат изборите за президент и вицепрезидент на Република България, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

 

 1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

 2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 19 ноември 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

   

  За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

 1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 16 ноември 2021 г. до 20 ноември 2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 21 ноември 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 20.11.2021 г. (събота) и на 21.11.2021 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.

 2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

 3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

   

  За периода от 16.11.2021 г. до 21.11.2021 г. вкл. ще се издават нови удостоверения.

   

  Издадените удостоверения за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание проведени на 14.11.2021 г. са невалидни.

   

  Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

   

  УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН
  21  НОЕМВРИ 2021 Г.

   

На 21 ноември отбелязваме Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Обръщение на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков

Всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, след като от Генералната асамблея на Организацията на обединените нации на 26 октомври 2005 г. с резолюция е взето това решение.
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отправи обръщение към всички граждани:
 На 21 ноември тази година светът отново ще си припомни за огромния брой пътнотранспортни произшествия, които взимат хиляди човешки животи и оставят в пъти повече пострадали с трайни увреждания. С различни светски и религиозни събития хората ще изразят своята съпричастност към болката от загубата на деца, родители и приятели и към страданията на онези, които са лекували или още лекуват травмите си. Ние сме част от тази действителност и не спираме да търсим начини за намаляване на жертвите от пътнотранспортни инциденти. Последиците от всяко едно тежко пътнотранспортно произшествие не може да са измерими и заменими, когато засягат човешкия живот. В световен мащаб човечеството търпи загуби, които не може да бъдат поправени, но усилията на семействата на пострадалите при пътните злополуки, държавните и местни органи, гражданските формирования, неправителствените и бизнес организации са постоянни и бележат съществено развитие в областта на прилагането на мерки за ограничаване на този вид травматизъм. Поставят се и по-сериозни и амбициозни цели — за намаляване и дори достигане до нула на жертвите от пътни инциденти. Република България активно участва в международните програми и събития и според реалностите се включва със свои предложения, активности и реализации, подпомагащи глобалните такива.

Обръщам се към Вас с призив да се присъедините към Световния ден и да подкрепите хората, които имат нужда от помощ вследствие на претърпяна травма от пътнотранспортно произшествие. Нека на 21 ноември отдадем своята почит към жертвите от катастрофи и се обединим в усилията си за съхраняване на човешкия живот. Нека хората, които ежедневно се движат по улиците и по пътищата, да се чувстват сигурни и да се връщат в края на деня живи и здрави при семействата си. Нека помним, че само за една година (2020 г.) по пътищата на страната при 5710 тежки катастрофи са загинали 463 и са ранени 7121 човека, а за десетте месеца на тази година при 5046 тежки пътни инцидента загиналите са 418, а ранените —  6347, се казва в обръщението на министър Рашков

16 ное 2021

Полицейски служители от областната дирекция в Шумен извършват проверка на 1279 заявления за гласуване в подвижна секция

 

Полицейски служители от областната дирекция в Шумен извършват проверка на 1279 заявления за гласуване в подвижна секция.  Тя е по разпореждане на административния ръководител на Районна прокуратура - Шумен, целта е да се установи дали има неистински документи, има ли трайно увреждане у избирателя, което не му позволява да гласува в изборно помещение, и допуснати ли са нарушения от Изборния кодекс.  Щателно се проверява дали положените подписи под заявленията за гласуване с подвижна избирателна кутия са на „заявителя“. Ако се установи, че не са подписани от лицата, от чието име са подадени ще им бъдат снети сведения и предприети съответните действия.

44 заложни къщи и дружества, които предоставят бързи кредити са проверени в рамките на едноседмична специализирана полицейска операция на територията на ОДМВР- Шумен. Целта на операцията – превенция и противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство. Проверени от полицейски служители са 44 места, за които има информация, че са рискови зони, или че в тях се извършва купуване или продаване на гласове. Проверени са 139 лица от активния криминален контингент и шестима, утвърдени като лидери на етнически или други общности. Извършена е проверка на 10 собственици на фирми с цел предотвратяване на корпоративен вот. По време не операцията са извършени активни мероприятия за противодействие на конвенционалната престъпност, в рамките на които са разкрити 20 престъпления. Проверени са водачите на 1231 моторни превозни средства. Издадени са 43 протокола за предупреждение.

Образувани са три досъдебни производства за престъпления по чл. 167 ал. 2 от НК. Две от тях са на територията на РУ- Каолиново, третото е на територията, обслужвана от РУ- Нови пазар. Проверките са след получени сигнали, свързани с нарушения на изборното законодателство. При последната от тях на 10 ноември в имот, обитаван от 61- годишен мъж в село Вълнари са намерени два списъка на лица. Изяснява се дали на вписаните в тях имена е предлагана имотна облага да гласуват за определена политическа партия на предстоящите парламентарни и избори за президент и вицепрезидент. Работата по трите производства продължава под надзор на компетентната прокуратура.


12 ное 2021

Близо 5400 са установените нарушения на територията на ОДМВР- Шумен през месец октомври

Почти половината от тях – за превишена скорост

През месец октомври при извършени проверки от полицейски служители в област Шумен са установени 5395 нарушения на водачите. Най-много сред тях са тези, които са нарушили скоростните режими- 2676. 31 от тях са управлявали със скорост над 50 км/ час от максимално разрешената, 90 са нарушенията на водачи, които са шофирали със скорост  между 41 и 50 км/час от максимално допустимата, а 272 водачи са управлявали със скорост между 31 и 40 км/ час над максимално позволената. За неправилно спиране и паркиране са санкционирани 583 водачи. По пътищата в региона са засечени 38 неправоспособни водачи. 302 са с наложени наказания за неспазване на предимство, знаци и сигнали, други 26 – за неправилни маневри. 203 водачи са били зад волана на техническо неизправно моторно превозно средство, с нередовни пътни документи са били 327 водачи, 100 са установените нарушения свързани с неизползване на обезопасителен колан или каска, а 21 водачи са засечени да шофират ползвайки мобилен телефон без устройство „свободни ръце“. За отнемане на предимство на пешеходец са санкционирани 21 водачи. За неправилно пресичане са наложени глоби на 117 пешеходци. При проверки в областта са установени 34 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и 8 след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Временно отнети през октомври са 55 свидетелства за управление на моторно превозно средство, прекратена е регистрацията на 46 пътни превозни средства.

 


11 ное 2021

Шуменските полицаи отбелязаха празника на българската полиция- 8 ноември

С традиционен турнир по стрелба с пистолет шуменските полицаи отбелязаха празника на българската полиция- 8 ноември. Състезанието се проведе в стрелбищен комплекс в Нови пазар при стриктно спазване на въведените епидемиологични мерки.  Сили мериха 7 отбора и трима служители в индивидуална надпревара. Първо място в отборната надпревара спечели сектор „Специализирани тактически действия“ към ОДМВР- Шумен. Второ място зае отборът на РУ- Нови пазар , а трети се класира тимът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към областната дирекция.

Директорът на ОДМВР – Шумен ст. комисар Георги Гендов отправи пожелание към служителите на областната дирекция:  „Уважаеми колеги! От името на ръководството на ОДМВР- Шумен и от мое име ви поздравявам  по случай Деня на Свети Архангел Михаил, който е и професионален празник на българската полиция. Посрещайте с чест и достойнство предизвикателствата на времето, множете личните и професионални успехи и се гордейте с тях! Уверен съм, че ще продължите да отстоявате принципите на нелеката ни професия, за осигуряване на сигурността на гражданите, повишаване на общественото доверие и авторитета на институцията. Благодаря  за положените усилия! Благодаря на семействата ви за съпричастността и разбирането към изключителната динамика на ежедневието.“

Във връзка с празника, със заповед на главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров за проявена инициативност и високи професионални резултати при изпълнение на функциите си, в резултат на което са разкрити множество тежки престъпления с „Обявяване на благодарност“ е награден началникът на РУ- Шумен гл. инсп. Илиян Николов. Награден със заповед на главния секретар за постигнати високи резултати и проявена инициативност при изпълнение на служебните си задължения, с „Обявяване на благодарност“ е и ст. инсп. Десислав Райчинов н-к група „Оперативен анализ и полицейска статистика“ в областната дирекция.

Със заповед на ст. комисар Георги Гендов  с  отличие  „Писмена похвала“ са наградени 40 служители на ОДМВР- Шумен. Сред наградените са служители на криминална и охранителна полиция, разследващи полицаи. По повод празника на полицията с заповед на заместник-директора на областната дирекция комисар Веселин Райнов за постигнати високи резултати с отличие „Писмена похвала“ са наградени деветима служители – един от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, шестима от „Противодействие на икономическата престъпност“ и двама от сектор „Научно-техническа лаборатория“.

 

С колективна парична награда  за добросъвестно изпълнение на служебни задължения са наградени двама служители от пътна и охранителна полиция в РУ- Каолиново / за отказана парична сума да не свършат служебните си задължения при извършена проверка на пътя, и констатирано нарушение на водач/.

Началникът на РУ- Нови пазар гл. инсп. Румен Симеонов е наградил със своя заповед шестима служители- от криминална, териториална и пътна полиция.  С „писмена похвала“ от началника на РУ- Каолиново за празника са наградени деветима служители на полицейското управление.

 


08 ное 2021

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО