МВР

ОД Шумен

 

19 фев 2018

Криминалисти от областната дирекция в Шумен разкриха модерна оранжерия за отглеждане и обработка на „марихуана“; иззети са 54 кг суха зелена растителна маса – канабис

По време на специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението по време на сделка с наркотични вещества са задържани трима мъже

Към реализация полицейските служители пристъпили в петък по обяд, след получен оперативен сигнал. Акцията е проведена под надзор на прокурор от окръжната прокуратура в Шумен. В имот край Велики Преслав, в момент на сделка с наркотични вещества, били установени трима мъже-  Е.Б./46г./ от Велики Преслав, А.Н./42г./ от София  и Т.Г./34г./от Варна.  Имотът бил обитаван от 42-годишният А.Н. Задържан на място е и Т.Г./34г./ от Варна. От него е иззета сумата от 8400 лева. При претърсване в имота на А.Н. са намерени и иззети 4 кг. марихуана и везна. В късния следобед в село край Велики Преслав  е разбита и оранжерия за отглеждане и обработка на канабис.  Помещението за отглеждане на марихуана било с площ от около 80 кв.м. Системите за осветление, отопление и вентилиране били в работен режим. Оранжерията била оборудвана с модерна система за капково напояване, както и система за преработване на въздуха в помещението, която също била на високо технологично ниво. 700 са намерените саксии в оранжерията. Значителна част от тях били обраните, останалите били с канабис в различен стадий на растеж. Намерени са 11 чувала със суха листна маса, която при направения наркотест реагирала на канабис. 42,350 кг е била сухата маса, напълнена в чувалите. Още 11,300 кг са иззетите канабисови глави, които били оставени за обработка върху специални сушилни в помещението. Цялото оборудване за отглеждане на наркотик -климатични системи, съоръжения  за контрол на температурата и влажността на въздуха в помещенията, системите за напояване, колектори, осветление и  наличната дрога са иззети. За срок до 24 часа в РУ- Шумен са задържани А.Н./ 42г,. от София /осъждан за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила/, Т.Г./34г./ от Варна, който има криминалистична регистрация през 2001 г. за грабеж. Задържани К.Х./46г./ и Е.Б./45г./, вторият  осъждан за грабеж, за кражба на моторно превозно средство, за вещно укривателство, кражба на общинско имущество и прокарване в обръщение на фалшиви пари.С постановление на прокурор за срок до 72 часа са задържани А.Н. и Е.Б.  Срещу Т.Г. е наложена мярка за неотклонение подписка. Започнато е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354 А ал.2 във вр. с ал.1 от НК. Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор от ОП- Шумен. 

Внимание! Нова измамна схема!

За измамна схема, в която се намесват имена на  директора на полицията, полицейски началници, общински кметове  и  на известни адвокат,и съобщават криминалисти от ОДМВР- Шумен и отправят апел към хората да не се доверяват на непознати . Атаките в момента са насочени към собственици на фирми и агенции за преводи и легализация на документи. Измамниците звънят на фирмените телефони, публикувани в интернет.  Обаждат се от скрити номера. В първото обаждане се представят за директор , началник  на полицейско управление, или за кмет на населено място. Питат дали  ще окажат съдействие  на известен адвокат за превод. След положителен отговор следва второ обаждане от името на „адвокат Марковски“. Непознатият им обяснява, че в ареста на съответното полицейско управление има задържан чужденец и им трябва преводач, за да го освободят от ареста. Канят преводача в съответното полицейско управление. Следва ново обаждане, в което молят  по пътя към районното да преведат парична сума / между 50 и 100 евро/ чрез фирма за парични преводи на лице от сръбски произход . Към момента тези, които са подали информация за опитите измами не са превели парични суми. Обясняват, че следват нови обаждания със заплахи към тях и семействата им. Отново напомняме на хората да не се подвеждат и да не се доверяват на непознати хора по телефона, особено ако обажданията са свързани с искане на парична сума. Ако получите подобно обаждане е сигурен белег, че се опитват да ви въведат в измамна схема. Ако получите закани или заплахи след подобно обаждане се обадете на телефон 112 и съобщете!

16 фев 2018

Кампания за превенция на телефонните измами започва в Никола Козлево

Полицейски служители провеждат беседи очи в очи с рисковите групи

В община Никола Козлево започна кампания по превенция на телефонните измами. Полицейски служители от участъка започнаха обход в домовете на рисковите групи хора- възрастните и самотно живеещите. Всеки един от тях ще получи флаер с описаните най-чести сценарии, ползвани от измамниците.  С възрастните хора ще се провеждат беседи . Униформените ще  им напомнят да бъдат особено бдителни и внимателни при разговори с непознати, които им предлагат изгодни сделки, които търсят да купуват, или продават животни. Отново ще им обяснят да не допускат в домовете си непознати хора, които търсят или предлагат някакви услуги.  Освен флаерите, община Никола Козлево е отпечатала и плакати за превенция на телефонните измами. Те ще бъдат разлепени в населените места на общината. 

15 фев 2018

С благодарност!

Благодарствено писмо  към служители от РУ- Каолиново е получено в ОДМВР- Шумен. В него Мария Йорданова от Шумен описва как в края на месец септември 2017 година на работното й място в Никола Козлево й бил откраднат мобилният телефон. Жената подала веднага сигнал в местния полицейски участък.  Работата по образувания заявителски материал започнала. През януари тази година жената била потърсена от полицейски служители, които й съобщили, че телефонът бил намерен и иззет. Поканили я в участъка, за да й го върнат. „Благодаря на служителите от полицейския участък в село Никола Козлево, желая им здраве, успехи в работата и се надявам и в бъдеще да успяват да помагат на хората“, пише в писмото Йорданова. Жената изказва благодарности за бързите действия  на инспектор Даниел Сотиров  и младши полицейски инспектор Мустафа Мустафа, които дали резултат. 06 фев 2018

38 незаконно притежавани оръжия са иззети през изминалата година

На отчет и контрол към областната дирекция се водят 6833 огнестрелни оръжия

 

38 незаконно притежавани оръжия, 1366 боеприпаси и близо 33 грама взривни вещества са иззети през 2017 година. Иззети  са други 17 огнестрелни оръжия от 11 лица, които не отговарят  на изискванията на нормативната уредба по КОС.

Огнестрелното оръжие, което се води на отчет и контрол към края на миналата година в ОДМВР- Шумен  е  6 833 броя.  За ловни цели  оръжията са 5 274, а останалите  1 559 са собственост на юридически лица и еднолични търговци, придобити за служебни и граждански цели. Две са регистрираните злополуки със законно притежавано огнестрелно оръжие през миналата година.

По време на ловните излети са проверени 1590 ловци. Нарушения не са констатирани, бил е съставен един предупредителен протокол.

“КОС” при ОД на МВР – Шумен осъществява контрол над 215 обекта извършващи дейности с общоопасни средства. Извършени са  1 333 планирани  и 346 внезапни проверки на лица и обекти, осъществяващи дейности с взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия.                  

За периода  01.01- 31.12.2017 г.  са извършени общо 12 промишлени взривявания и 12 пиротехнически илюминации, на които е присъствал  полицейски служител. Спазени са мерките за безопасност и не са допуснати отклонения на взривни материали. Няма констатирани нарушения.

На територията на областната дирекция има осем обекта за търговия с огнестрелно оръжие и боеприпаси . Шест от тях са в Шумен, един е в Нови пазар, един има и във Велики Преслав. Проверяват се всеки месец от органите на полицията. Собствениците и продавачите са инструктирани при   извършването на търговската  дейност стриктно да спазват изискванията на нормативната уредба по КОС.

 През 2017 година са  съставени 41 акта за нарушения на нормативната уредба по КОС.

 

05 фев 2018

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО