МВР

ОД Шумен

 

06 ное 2019

Осмокласник от ПГ по икономика в Шумен Иван Иванов намери и върна портмоне с лични документи, кредитна и дебитна карти и парична сума

Осмокласник от ПГ по икономика в Шумен Иван Иванов намери и върна портмоне с лични документи, кредитна и дебитна карти и с парична сума от над 300 лева на 49-годишна жена. Малко след 14 часа днес момчето се движило с велосипеда си в кв. Тракия, отивал да  направи малък ремонт на колелото. До търговски обект забелязал червено портмоне с пари и документи. Отишъл до дома си и казал на близките си, че отива в полицията да го предаде. В районното управление дошъл с колелото. Униформени служители се свързали веднага по телефона със собственичката на портмонето и тя дойде, за да си го получи лично от Иван.  С прегръдка и треперещ от вълнение глас жената благодари за огромния жест на осмокласника. Разбрах, че съм си загубила портмонето почти веднага. Върнах се на мястото, но не го намерих. Много се надявах да го намери дете. Защото са честни и възпитани в добро, сподели развълнувана жената.  Иван й разказа, че е бързал да го донесе в полицията, за да може собственичката да си го получи бързо и да не се притеснява че е загубила пари и документи. Благодаря и на родителите ти, моето момче. Доброто се възнаграждава, повярвай ми, каза с благодарност 49-годишната шуменка.

 

Портмоне с лична и дебитна карта и с малка парична сума е предадено  в полицията от служител на Окръжен съд – Шумен. То било намерено в централната част на града. Собственичката му, 16-годишно момиче от село Гусла, така и не разбрала, че го е загубила. Благодари на дамата, която предала портмонето в полицейското управление чрез полицейските служители, които се свързали с нея по телефона.

Мобилните екипи продължават да работят по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в малките и отдалечени населени места

Целта на мобилните групи, които обхождат отдалечените и малки населени места на територията на ОДМВР- Шумен е да предотвратяват,  пресичат и да разкриват престъпления. Друга тяхна задача е контрол по Закона за движение по пътищата. Много често жителите на селата подават сигнали на екипите както за нарушители на пътя, за нарушения на обществения ред и сигнали от битов характер.  При обходите се обръща специално внимание на самотните  и възрастни хора. При разговори с тях им се заостря вниманието да не допускат непознати хора, които се представят за амбулантни търговци в имотите им, обяснява им се и как да действат ако ги атакуват телефонните  измамници. Освен мобилните групи по график малките населени места се посещават и от мобилни екипи на ОДМВР- Шумен, в които са включени инспектори от Криминална и Икономическа полиция и служители  от Охранителна полиция. Тяхната задача е да установят има ли нерешени проблеми, поставени на вниманието на мобилните групи. Графикът за предстоящите срещи през този месец е следният:

РУ Каолиново

06.11.2019

11:00 часа

Село Загориче

Кметство

06.11.2019

13:00 часа

Село Браничево

Кметство

06.11.2019

14:00 часа

Село Средковеец

Кметство

06.11.2019

15:00 часа

Село Тодор Икономово

Кметство

06.11.2019

16:00 часа

Село Дойранци

Кметство

 

РУ Велики Преслав

14.11.2019

11:00 часа

Село Крайгорци

Кметство

14.11.2019

13:00 часа

Село Чернооково

Кметство

14.11.2019

14:00 часа

Село Божурово

Кметство

14.11.2019

15:00 часа

Село Станянци

Кметство

14.11.2019

16:00 часа

Село Маломир

Кметство

 

 

РУ Шумен

21.11.2019

11:00 часа

Село Струйно

Кметство

21.11.2019

13:00 часа

Село Панайот Волово

Кметство

21.11.2019

14:00 часа

Село Коньовец

Кметство

21.11.2019

15:00 часа

Село Царев брод

Кметство

21.11.2019

16:00 часа

Село Велино

Кметство

 

 

РУ Нови пазар

28.11.2019

11:00 часа

Село Преселка

Кметство

28.11.2019

13:00 часа

Село Беджене

Кметство

28.11.2019

14:00 часа

Село Мировци

Кметство

28.11.2019

15:00 часа

Село Върбяне

Кметство

28.11.2019

16:00 часа

Село Златна нива

Кметство

 

 

05 ное 2019

Изборният ден в област Шумен приключи в спокойна обстановка

В спокойна обстановка завърши изборният ден.  Към 20:30  часа изборният процес във всички избирателни секции на територията на ОДМВР- Шумен  е приключил. Няма данни за възникнали проблеми и инциденти. Създадена е необходимата организация за съпровождане и транспортиране на изборните протоколи и материали.

Постъпилите сигнали за нарушения, свързани с избирателното право днес са 9 . Докладвани са на компетентните районни прокуратури, които незабавно са предприели действия за работа по сигналите и са се произнесли в законоустановените срокове.

През днешния ден сектор  „Български документи за самоличност“  към  ОДМВР- Шумен  е издадено едно  удостоверение на гражданин, които са били с  изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок за да упражнят правото си на глас, общият брой на издадените удостоверения е 18.

 

03 ное 2019

Двама водачи установени да шофират след употреба на алкохол в изборния ден, униформени служители установиха за часoве извършител на кражба на телефон

Полицейски служител, ангажиран с охрана на изборна секция станал свидетел на пътен инцидент с материални щети, единият от водачите бил зад волана с 2,67 промила алкохол.  Малко преди 12:30 часа днес пред една от секциите в Каспичан водач на лек автомобил Фолксваген „Поло“ ударил лек автомобил Тойота. Между тях възникнал спор. Униформеният забелязал, че единият от двамата мъже залита. На място бил повикан екип на Пътна полиция да го тества за шофиране след употреба на алкохол. Отчетени били 2,67 промила. Водачът е дал кръвна проба за анализ. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейското управление в Нови пазар. Образувано е бързо производство.

 

Още един водач бил установен да шофира след употреба на алкохол малко преди 13 часа днес. Екип на „Пътна полиция“ спрял за проверка водач на лек автомобил Ауди 80, който се движил в село Радко Димитриево. Водачът на автомобила, 46-годишен жител на село Салманово бил във видимо нетрезво състояние. Тестван бил с дрегер, който отчел 2,04 промила алкохол в издишания въздух. Отказал да даде кръвна проба за анализ. Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Образувано е бързо производство.

 

Полицейски служители от РУ- Нови пазар установиха за часове автор на кражба на мобилен телефон. Днес, около 12:30 часа 36-годишен мъж от  Варна съобщил в полицейското управление в Нови пазар, че му бил откраднат мобилния телефон. Това станало по време на тържество в хижа в местността „Станата“ край града. Регистриран е заявителски материал. При проведени незабавни действия мобилният телефон, марка Самсунг  бил намерен в 37-годишен мъж от Нови пазар. Доброволно предал отнетата вещ на полицейските служители. Телефонът е върнат на собственика.

03 ное 2019

Спокойно започна изборният ден в област Шумен

Изборният ден в област Шумен започна спокойно. Секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК в   07:15 часа. Охраната на изборните помещения през изминалото денонощие протече нормално и без инциденти. До момента няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.

За реда, сигурността  и спокойствието в областта и охрана на изборните помещения са ангажирани над 350 служители.  На разположение в ОДМВР- Шумен са 25  мобилни групи. Във всяка от тях са включени разследващи полицаи, служители на охранителна и криминална полиция.  Те ще работят по проверка на сигнали за постъпили нарушения на изборното законодателство и ще следят за спокойствието на гражданите и недопускане на нарушаване на обществения ред. 

В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.  Забранява се използване на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснимане начина на гласуване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

„Български документи за самоличност“  към  ОДМВР- Шумен ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.00 часа.  Служители ще окажат съдействие на всички български граждани, които искат да гласуват, но са с изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок. Ще им бъдат издавани удостоверения, които ще служат само и единствено да упражнят правото си на глас.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на телефон 112, на  денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail [email protected].

03 ное 2019

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО