МВР

ОД Шумен

 

20 мар 2023

Седмицата в цифри: Шестима водачи са установени да шофират след употреба на наркотични вещества, по пътищата в Шуменско са засечени и седем неправоспособни водачи

За времето от 13 до 19 март на територията на ОДМВР- Шумен са проверени водачите на 1258 моторни превозни средства и 426 пътници в автомобилите. Установени са осем водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол- шестима с промили над 1,2 и други двама с алкохол между 0,5 до 1, 2 промила. Шестима са водачите, които по време на проверките на пътя са тествани за шофиране след употреба на наркотични вещества или техни аналози и е отчетена положителна проба. Установени по пътищата в региона са и седем неправоспособни водачи. За различни нарушения са наложени 494 глоби с фиш, съставени са 147 акта за установени административни нарушения. За нарушения, свързани с непосредствена опасност на пътя са съставени осем акта, един за отказ на водач да бъде тестван за шофиране след употреба на наркотични вещества и техни аналози  и един за неосигуряване на предимство на пътно превозно средство.


20 са регистрираните престъпления на територията на ОДМВР- Шумен при проведената полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред

20 са регистрираните престъпления на територията на ОДМВР- Шумен при проведената полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред. Образувани са 14 досъдебни и 6 бързи производства. Проверени са 419 моторни превозни средства на изградените контролно-пропускателни пунктове в областта, и 839 лица. Издирен е един, обявен за общодържавно издирване., Извършени са проверки в 7 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, 9 заложни къщи, 5 автоморги, сервизи и депа за автомобили, 39 питейни заведения, 66 търговски обекти. Съставени са 72 акта за установени административни нарушения.

В хода на операцията в жилище, обитавано от 83-годишен мъж в село Избул е намерена и иззета пушка с неустановена марка и калибър. Полицейски служители от РУ- Велики Преслав намерили и иззели от частен дом в село Иваново незаконно притежавана ловна пушка, малокалибрен пистолет и 1450 боеприпаси.  Над три кубика дърва за огрев без контролна горска марка и превозен билет са намерени и иззети от частен дом в село Преселка. От частен имот в село Пет могили са намерени и иззети дърва за огрев от вида червен дъб без документи, които доказват законния им произход. При проверка в Каспичан полицейски служители установили, че 33-годишен мъж от село Стоян Михайловски превозва в багажно отделение на лек автомобил „Алфа Ромео“ с шуменска регистрация около един кубик дърва за огрев – „габър“ без марка.  Образувани са досъдебни производства. Около 4 кг тютюн без акцизен бандерол са намерени и иззети в хода на полицейската операция вчера. Металдетектор с неустановена марка и модел и обекти с вид на културно-исторически ценности са намерени и иззети от частен дом в село Вълнари, обитаван от 53-годишен мъж. Два металдетектора са намерени и иззети от частен дом в село Трем, обитаван от 38-годишен местен жител. След проверка в частен дом в село Средня полицейски служители от РУ- Шумен иззели металдетектор  и обекти от метал, с вид на културно-исторически ценности. Иззети са образувани са досъдебни производства.

60 чиста маратонки, 29 тениски, 8 чифта дънки и други дрехи, с логото на известни търговски марки са намерени и  иззети от търговски обект на ул.“ Патриарх Евтимий“ в Нови пазар. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 172 Б ал. 1 от НК.

 

Двама водачи са установени да шофират след употреба на алкохол други двама след употреба на наркотични вещества и техни аналози вчера, по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред.

Малко преди 11 часа за проверка на ул.“ Ген. Драгомиров“ в Шумен бил спрян водач на лек автомобил Фолксваген – ЛТ 35 с шуменска регистрация. Зад волана бил 46-годишен мъж от село Загориче. Тестван бил  дръг чек, който отчел положителна на метамфетамин проба. Мъжът е дал кръвна проба за анализ. При последвало претърсване в обитавано от него жилище в Шумен криминалисти иззели електронна везна и топче, увито в алуминиево фолио-  бял кристал. Образувани са досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 343 „Б“ ал. 3 от НК и чл. 354 „А“ ал. 3 от НК.

Около 18:30 часа на ул.“ Кирил и Методий“ в село Салманово полицейски служители от РУ- Шумен извършили проверка на 19-годишен водач на мотопед „Ямаха“. Установено било, че мотопедът, който местния жител управлява, не е регистриран по надлежния ред. Пътни полицаи го тествали за шофиране след употреба на наркотични вещества и техни аналози. Отчетена била положителна на канабис проба. Отказал да даде кръвна проба за анализ. След извършено претърсване, от жилището му в селото са намерени и иззети електронна везна, гриндер и около грам суха тревиста маса, по данни на водача- марихуана. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен, за извършени престъпления по чл. 343 „Б“ ал. 3 от НК и чл. 354 „А“ ал. 3 от НК.

 

Малко преди 16:30 часа на кръстовище, образувано от улиците „Александър Стамболийски“ и Хан Омуртаг“ във Велики Преслав за проверка бил спрян водач на лек автомобил Рено „Канго“ с шуменска регистрация. Автомобилът бил управляван от 60-годишен местен жител, който бил в нетрезво състояние. Тестван бил с дрегер, който отчел 1,58 промила алкохол в издишания въздух. Водачът е дал кръвна проба за анализ. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейското управление в града, за извършено престъпление по чл. 343 Б ал. 1 от НК е образувано бързо производство.

51-годишна жена от Шумен е установена да шофира след употреба на алкохол. Проверката била извършена малко след 16:30 часа след възникнало птп с материални щети на ул.“ Света гора“ в града. Зад волана на лек автомобил Пежо 307 с шуменска регистрация била местна жителка. Тествана била с дрегер, който отчел 2,43 промила алкохол в издишания въздух. Отказала да даде кръвна проба за анализ. Задържана е за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен, образувано е бързо производство за шофиране след употреба на алкохол с над 1,2 промила.

 

Двама шуменци на 30 и 22 години са задържани в полицейския арест за кражба на дизелово гориво. Работата по установяване на извършителите започнала след приет сигнал от ръководител на звено във фирма за сметопочистване, че на 8 март около 01:45 часа от гаражи на бивше поделение неизвестни направили опит за кражба на 120 л. дизелово гориво от товарен автомобил Рено. Изяснено било, че освен опита за кражба два пъти е извършена кражба на 40 и 110 л. дизелово гориво. Криминалисти влезли в следите на местни жители, и вчера, по време на полицейската операция като автори на кражбата са задържани двама шуменци на 30 и 22 години. Работата по документиране на престъплението по чл. 194 във вр. с чл. 18 от НК продължава.

16 мар 2023

Звената „Български документи за самоличност“ при СДВР и ОДМВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание

В седмицата преди 02 април 2023 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

 

 1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

 2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 31 март 2023 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

   

  За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

   

 1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР, РУ и участък към РУ за дните от 28 март до 01 април 2023 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 02 април 2023 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 01.04.2023 г. (събота) и на 02.04.2023 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.

 2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

 3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

   

  Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

   

  УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН
  02  АПРИЛ 2023 Г.


15 мар 2023

Министър Демерджиев: Обещах и ще направим всичко възможно, за да преустановим манипулирането на вота

Вътрешният министър е в Шумен във връзка с годишния анализ на областната дирекция на МВР


Към момента работим по над 190 оперативни сигнала за подготовка за купуване на гласове. Постъпват сигнали и на линиите, които сме отворили за граждани, както и в районните управления. Тях също проверяваме. На предишните избори основно постъпваха сигнали отвън, този път разчитаме на оперативната работа на колегите, която определено е активирана. Знаем много добре и сме набелязали рисковите секции, хората, които се занимават с тази дейност, изготвен е план както на централно, така и за всяка областна дирекция, коментира министър Демерджиев. Той  уточни, че комуникацията е постоянна, по разпределение политическото и професионалното ръководство ще осъществят и повторно  посещение на всички областни дирекции преди изборите. „Обещах да направя всичко възможно и ще направим всичко, за да се преборим с манипулирания вот“,

Във връзка със задържана група с мигранти, министър Демерджиев поясни, че групата от 25 чужденци, пътувала в микробус,  е била наблюдавана през цялото време от служители на ГДБОП, които всъщност са подали и сигнала за спиране на безопасно за това място. “Контролирахме това задържане и то не е инцидентно. Изградихме контролни пунктове, направихме тактически разстановки на места, не предприемаме рискови спирания, изчакваме и спираме там, където е безопасно. Точно поради тази причина от дълго време нямаме инциденти. Проведе се обучение на колегите и многократни тренировки, за да отработим безопасни реакции и поведение“, добави вътрешният министър.

По темата за нередности в пътното строителство министър Демерджиев отбеляза, че извън производството, по което има привлечени като обвиняеми лица, се чака експертиза, която трябва да бъде внесена в съда, по Лот 7, 8 и 9 на автомагистрала „Хемус“. „ГДБОП направиха всичко необходимо, материалите са внесени в прокуратурата в края на миналата година, очакваме действия от страна на прокуратурата“. Вътрешният министър посочи, че и ГДНП работи по няколко такива разработки,  включително - с взети ядки от различни магистрали,  „така че има ново продължение на темата – очакват се поне две производства, които ще са от компетентността на европейската прокуратура“.

 

13 мар 2023

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО