МВР

ОД Шумен

 

411 тежки пътнотранспортни произшествия през последните три години в областта

През последните три години в област Шумен са регистрирани 411 тежки пътнотранспортни произшествия. В тях са загинали 45 и са ранени 487 участници в пътното движение. Най-много са възникналите тежки инциденти на пътя през 2021 година- 147, загинали са 18, пострадалите са  177. През 2020 година тежките произшествия са 116, а през 2019 са 148. През 2020 година на пътя са загубени 10 човешки живота, а през 2019 – 17. Ранените при катастрофи през 2019 година са били 175, а през 2020 са 135. Юни и юли са месеците са с най-голям брой тежки произшествия през трите години. През 2019 година най-тежкият месец по пътна аварийност месец е юни. Тогава са регистрирани 23 тежки пътнотранспортни произшествия, в които са загинали четирима и са ранени 27 участници в движението. Най-много са пострадалите в катастрофи през месец септември на 2019 година- 27, а най-малко през април- петима. През 2020 и 2021 година най-много инциденти на пътя са станали през месец юли (2020- 21 птп с двама загина ли 24 ранени, 2021- 20 птп с четирима загинали и 23 ранени). Най-малко произшествия са регистрирани през месец април 2019- 6,  три през ноември на 2020г. и  четири през месец март на 2021 година. В месеците януари, март, май, юни и септември на миналата година не е имало жертви на пътя.

14 яну 2022

Полицейска операция по безопасност на движението е в ход на територията на област Шумен

Полицейска операция по безопасност на движението е в ход на територията на област Шумен.  Целта й е да се ограничат предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия и да се осигури безопасността на участниците в движението. Екипите  работят както на местата с интензивно пътно движение, така и малките населени места. Стриктен ще бъде контролът за недопускане на неправоспособни водачи, такива, които са употребили алкохол или наркотични вещества, които използват мобилен телефон по време на движение. Ще се следи и дали осигуряват предимство на пешеходците, използват ли се обезопасителни колани и дали не преминават на забраняващ сигнал на светофарните уредби. Пътните полицаи ще следят и за нарушения на пешеходци- дали не пресичат неправилно платното за движение, преминават ли на забраняващ сигнал на светофарната уредба и дали не пресичат на непозволени и нерегламентирани места. Операцията на територията на четирите районни управления ще продължи до 16 януари.

13 яну 2022

Близо 68 000 нарушения са установени за година по пътищата в Шуменско

Близо 68 000 са установените нарушения по пътищата през 2021 година на територията на ОДМВР- Шумен. Те са с близо 10 000 повече в сравнение с 2020 година. Ръст се наблюдава  при установените нарушения, които най-често водят до настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия. През 2021 година са установени 34 264 водачи, които са управлявали с превишение на максимално разрешената скорост,  446 неправоспособни и 77 водачи, които са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Установените нарушения на пешеходците са 330- с 53 повече в сравнение с установените през 2020 г. Намаление се отчита при установените нарушения за употреба на алкохол 234 случая през 2021 година, с 21 по-малко в сравнение с предходната 2020 година.

Изготвеният анализ показва,  че причина за настъпване на голяма част от тежките произшествия е движението с превишена и несъобразена скорост в участъци, предразполагащи за движение с висока скорост, както и отнемането на предимството на пешеходци. Засилен ще бъде контролът на места с концентрация на пътнотранспортни произшествия и участъци, които предразполагат движение с по- висока скорост. През годината ще се следи дали водачите отнемат предимство на  пешеходците, както и дали пешеходците спазват правилата за безопасно движение и пресичане. Ще продължат полицейските операции я малките населени места за контрол и недопускане на неправоспособни водачи, и такива, които управляват след употреба на алкохол.

 

 

12 яну 2022

ОДМВР- Шумен с мерки за обезпечаване на безопастта по пътищата и обществения ред през почивните дни

Продължава засиленият контрол на водачите по пътищата в региона. Във всички празнични и почивни дни униформените ще контролират строго скоростните режими, няма да допускат управление на автомобили с концентрация на алкохол в кръвта и/ или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи. Предвидени са  специализирани полицейски операции в районите на увеселителни заведения.Засилено полицейско присъствие за осигуряване на безопасността на движението ще бъде осигурено на 3 януари след празничните почивни дни. Създадена е организация за максимален брой полицейски екипи по направление от и към големите населени места. Дейността ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата,  контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство.

Апелираме водачите да не сядат зад волана след употреба на алкохол, да спазват ограниченията на скоростта, и да не създават рискови ситуации по пътищата! Шофирайте разумно!

 

ОДМВР- Шумен ви пожелава весело посрещане на новата година и спокойни почивни дни!

 

31 дек 2021

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО