МВР

ОД Шумен

 

05 ноември 2020

На 15 ноември отбелязваме Светновния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

На 15 ноември тази година отдаваме нашата почит към загиналите при пътни инциденти и изказваме съболезнования на близките им.

С решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005 г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. 

С провеждането на този ден се цели: да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби; да се отдаде необходимото на всички които участват в ликвидацията на последствията от пътнотранспортните произшествия.
С различни мероприятие се прави опит да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи на които са подложени всички участници в движението; да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото, а също така да се подобри помощта и подкрепата към близките и пострадалите след пътнотранспортните произшествия.

Всеки ден по пътищата на нашата страна хора стават жертва на пътни произшествия. Стотици загубват живота си, хиляди трайно боледуват, като голяма част от тях остават с физически и умствени увреждания за цял живот. Мъже, жени и деца стават жертви на свои или чужди грешки, невнимание и нарушения, а мъката в семействата остава за цял живот.

Безопасността на движението е споделена отговорност. Тя не е по силите само на една институция, затова МВР призовава цялата общественост, всички граждани, институции и организации на 15 ноември заедно да преосмислим отношението към безопасността на движението за опазване на най-ценното – живота и здравето на човека. Министерството на вътрешните работи призовава на този ден всички да мобилизираме силите си, за да запазим живота на пътя. Да прилагаме нулева толерантност към наши близки и приятели, които застават зад волана без нужната правоспособност, употребили алкохол или наркотици.

 

Прикачени документи обръщение на министър Христо Терзийски   (pdf - 387,00KB) - 05 ное 2020 11:11
Изображения

 13 ноември 2020 | 11:46