МВР

ОД Шумен

 

01 февруари 2020

Специализирана полицейска операция в област Шумен

Специализирана полицейска операция по противодействие и превенция на акцизни стоки, битова престъпност и пътен травматизъм под наблюдението на Окръжна прокуратура – Шумен се проведе на територията на областната дирекция. Акцията е в изпълнение на заповедта на главния прокурор Иван Гешев за повишаване ефективността  за противодействие на престъпността чрез разкриване на цялостната престъпна дейност  и ускоряване на разследването по две и повече досъдебни производства срещу един и същ обвиняем.  Целта на операцията, която се проведе от 18 часа на 29 януари до 06:00 на 1 февруари, е противодействие на битовата престъпност.  По време на операцията са проверени 1037 моторни превозни средства и 1339 лица. Данните за операцията бяха изнесени на  съвместен брифинг с директора на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим и административният ръководител на ОП- Шумен и окръжен прокурор Маргарита Георгиева. Проверени и профилактирани са 117 криминално проявени, и  петима, които са с наложена мярка “Домашен арест“. Задържани в полицейските управления на областната дирекция във връзка с извършени престъпления са деветима.  Образувани са осем бързи производства, от които три за кражби, три за шофиране след употреба на алкохол с концентрация на алкохол над 1,2 промила и три за държане на акцизни стоки без бандерол. В хода на операцията са образувани и осем досъдебни производства – за извършено полово престъпление, за прокарване на неистински парични знаци в обръщение, за притежание на наркотични вещества в Шумен и Нови пазар, за притежание на акцизни стоки без бандерол, за повреждане на надгробни паметници в село Изгрев, за управление на моторно превозно средство без регистрационни табели. Намерени и иззети са 16 кг. тютюн без акцизен бандерол. При проверките са иззети 15 грама чай за пушене и 5 грама амфетамини. Установени са трима водачи, които са управлявали след употреба на алкохол – с 1.75 промила, с 1,56 и с 1,28 промила в издишания въздух.

Съставени са  110 акта за установени административни нарушения, наложени са 356 глоби с фиш.  Установени са 258 нарушения на скоростните режими.

В 11:55 часа на 31 януари в РУ- Нови пазар е приет сигнал за прокарана в обръщение неистинска  банкнота с номинал 100 лева в търговски обект в село Зайчино ореше. На място веднага са насочени криминалисти. Изяснено било, че в магазин в селото влезли двама непознати, които закупили енергийни напитки и платили с банкнота от 100 лева. Предадени са част от номерата на автомобила, с който са се движили. Криминалисти от РУ- Нови пазар изяснили марката и модела на автомобила- лек автомобил Мерцедес с варненска регистрация. Веднага са организирани заградителни мероприятия, изградени са множество контролно-пропускателни пунктове на територията на областта. Информацията е предадена на съседните областни дирекции. В това време в РУ- Нови пазар е приет втори сигнал за прокарана в обръщение неистинска банкнота също с  номинал 100 лева  в търговски обект в гр. Плиска. Изяснено било, че и двете са с едни и същи серийни номера.  В късните часове снощи служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР- Варна са локализирали и спрели за проверка издирвания автомобил. Извършени са обиски и претърсвания на автомобила,  и на водача- 25-годишен жител на гр. Варна. Намерени са 4 броя банкноти с номинал от 100 лева всяка, със същия сериен номер. Извършени са претърсвания в семейни имоти в град Варна. На един от адресите в града е намерена компютърна конфигурация в работещ режим с отворени файлове, подготвени за отпечатване с банкноти с номинал от 100 лева, 50 лева и 500 евро.  Открити са още отпечатана банкнота с номинал от 50 лева върху лист А4. Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 244 ал. 1 от НК / прокарване в обръщение на неистински парични знаци/ продължава под надзор на ОП- Шумен.

 

На 31 януари около 07:30 часа на ул.“Сан Стефано“ в Нови пазар по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления свързани с контрабанда на акцизни стоки без бандерол за проверка бил спрян товарен автомобил Ситроен „Джъмпер“ с шуменска регистрация. При извършените процесуално –следствени действия в автомобила, управляван от 58-годишен жител на село Върбак са намерени и иззети 14 кг. тютюн без акцизен бандерол. За извършено престъпление по чл. 234 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.  По време на операцията служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към областната дирекция са иззели от апартамент на ул. “Владайско въстание“ в Шумен обитаван от 52-годишен мъж един килограм тютюн без бандерол. Половин килограм от акцизната стока била иззета по време на проверка в частен дом на ул.“Цар Асен“ във Велики Преслав, обитаван от 69-годишна жена.

Изображения

 18 февруари 2020 | 10:26