МВР

ОД Шумен

 

Информационен бюлетин № 322/18.11.2019 г.

18 ное 2019

През изминалите три денонощия  на територията, обслужвана от ОДМВР- Шумен  са регистрирани 10 пътнотранспортни произшествия с материални щети. За различни констатирани нарушения полицейските служители са съставили 83 акта, наложени са  199 глоби  с фиш.  

Разкрити престъпления: Трима водачи са установени да шофират след употреба на алкохол в неделя. Около 02:10 за проверка на ул. “Възраждане“ в гр. Върбица бил спрян водач на лек автомобил Део „Матиз“ с холандска регистрация. Зад волана бил 45-годишен жител на Върбица. При тест с дрегер са отчетени 1,25 промила алкохол в издишания въздух. Отказал да даде кръвна проба за анализ. Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление във Велики Преслав. Образувано е бързо производство.

На 17 ноември около 02:40 часа за проверка на ул.“Софийско шосе“ в Шумен бил спрян водач на лек автомобил Фиат „Брава“ с шуменска регистрация. Зад волана бил 42-годишен шуменец. Изпробван е с дрегер за шофиране след употреба на алкохол. Отчетени били 1,57 промила в издишания въздух. Водачът е дал кръвна проба за химичен анализ. Задържан е за срок до 24 часа в РУ- Шумен, за извършено престъпление по чл. 343 „Б“ е образувано бързо производство.

32-годишен мъж от Шумен е установен да шофира с 1,91 промила алкохол. Проверката от пътните полицаи била извършена на 17 ноември около 5 часа по пътя от кв. „Дивдядово“ към село Мараш. За проверка бил спрян водач на лек автомобил Фолксваген „Голф“ с шуменска регистрация. Мъжът лъхал на алкохол, а показанията на дрегера отчели 1,91 промила в издишания въздух. Отказал да даде кръвна проба за анализ. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. За извършено престъпление по чл. 343 „Б“ ал. 1 от НК е образувано бързо производство.

Две досъдебни производства са започнати след извършени проверки на пътя, по време на които са установени водачи да управляват автомобили, които не са регистрирани по надлежния ред. Единият случай е на 15 ноември в село Риш, където полицейски служители спрели водач на мотопед Пиаджо  „Веспа“.  Другият е на същия ден в Шумен на ул.“Индустриална“. Там полицаите спрели за проверка лек автомобил Шкода  „Октавия“, която не била по определения ред. За престъпления по чл. 345 ал. 2 от НК са образувани производства.

 

Двама шуменци на 36 и на 26 години са задържани за държане на наркотични вещества в петък вечерта. Около 17:20 часа за проверка на бул.“Ришки проход“ в Шумен бил спрян водач на лек автомобил Тойота „Ланд круизер“ с шуменска регистрация. Зад волана бил 36-годишен мъж от Шумен. След претърсване в автомобила са намерени около 10 грама суха зелена маса. По данни на 36-годишния водач веществото било „марихуана“. Иззето е. Малко след това в стая на улица „Марица“, обитавана от 26-годишен шуменец са намерени и иззети около 2 грама суха тревна маса- марихуана.  Двамата са задържани за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. За извършено престъпление по чл. 345 ал. 2 от НК е започнато досъдебно производство.

 

Сигнал за семеен скандал по време на който баща нанесъл на сина си прободна рана бил приет в РУ- Велики Преслав на 17 ноември малко преди 21:30 часа. Към ул.“Хан Аспарух“ в гр. Върбица бил насочен полицейски екип. На място било установено, че 61-годишен мъж нанесъл три прободни рани с нож на 40-годишния си син. Раните били в областта на лявото бедро, коремната и гръдната кухина. За извършено престъпление по чл. 129 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

За кражба на сумата от 1160 лева от лек автомобил съобщил в петък 37-годишен мъж от Шумен. По негови данни кражбата станала докато автомобилът му, Мерцедес с шуменска регистрация бил паркиран пред магазин на бул. “Симеон Велики“ с града. Неизвестен, за времето от 11:35 до 11:50 часа по неустановен начин отключил автомобила и извършил кражба на паричната сума. Образувано е досъдебно производство.

 

Пожарна безопасност и защита на населението. На десет сигнала за произшествия са реагирали дежурните противопожарни екип за времето от петък до неделя. В петък огнеборците са погасили пожар в отпадъци в село Царев брод и в сухи треви в землището на село Менгишево, които са без материални загуби.

На 15 ноември в 10:54 часа е приет сигнал за пожар в стая на къща на ул. “Кишинев“ в Шумен. Към адрес бил пратен екип. На място огнеборците установили, че пламъците тръгнали след късо съединение в хладилника. Унищожени са мебели и домашно имущество. Пламъците били погасени с 500 л. вода.

В съботното дежурство са ликвидирани пожари в сметище в землището на село Чернооково,  в сухи треви в землището на село Памукчии, в отпадъци в местността Чаир дере  в Шумен. За гасенето им са ползвани общо 8 тона вода, всички за без материални загуби.

 

На 17 ноември в 15:39 часа в дежурната част на РДПБЗН- Шумен бил приет сигнал за пожар във вила в местността „Порек“ в Шумен.  Пристигналият на място екип установил, че  гори покрив на паянтова вила. В непосредствена близост имало още една вила и борова гора. Пламъците били ликвидирани с помощта на 3 тона вода. Благодарение на бързата намеса на противопожарния екип, които не допуснали разпространение на огъня са спасени две сгради и 20 декара борова гора.

Пожар в комин бил погасен в жилище на ул. “Цанко Церковски“ във Велики Преслав. Сигнал за пожара бил приет в неделя в 15:48 часа. Пламъците са погасени с оцетна киселина.

В 21:46 часа на 17 ноември е получено съобщение за пожар в лек автомобил Алфа Ромео  със старозагорска регистрация на 367 километър на АМ “Хемус“.  Към мястото на инцидента е насочен екип от РСПБЗН-  Нови пазар.  Пожарът е погасен с 2 тона вода, автомобилът е унищожен. Установено било, че пламъците тръгнали след техническа неизправност в двигателя.

 

 18 ноември 2019 | 11:17