МВР

СФС в МВР

 

28 октомври 2020

Бургас и Пловдив поеха щафетата - петият и шестият от поредицата "мълчаливи" протести, организирани от СФСМВР

Вечерта на 27 октомври, 500 служители на МВР от Бургас, Сливен, Ямбол, Айтос, Руен, Несебър, Средец, Созопол и Болярово тази вечер се събраха на протест пред Съдебната палата в Бургас. Те са част от Синдикалната федерация на служителите в МВР, която организира протести в различни градове в страната, на които членовете изразяват своето недоволство. Причината е, че служителите на МВР останаха извън списъка на държавните служители, които ще получат до 30% увеличение на заплатата - една от мерките, предвидени от държавата за служителите на първа линия.
„Причината да се съберем тук е по-скоро да благодарим на Министерски съвет, че бяхме поставени на 35-о място след постановлението, което издадоха, с 34 административни служби и дирекции, на които се повишиха основните възнаграждения с 30%. Ние като служители на МВР, които пряко изпълнявахме заповеди на министъра на здравеопазването за ограничаване разпространението на COVID-19, бяхме буквално наградени с това 35-о място. Останахме под чертата. Това е начин да изразим недоволствот си и да покажем, че не заслужаваме подобно отношение. Искаме Министерски съвет да преразгледат позицията си”, каза Дарин Ковачев, член на Управителния съве на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи.

По същото време пред сградата на ОД на МВР в Пловдив, на мълчалив протест, също се събраха полицаи и огнеборци в подкрепа на исканията на СФСМВР за увеличение на заплатите на служителите в МВР. Десетки служители на реда и пожарната безопасност се събраха с плакати и призиви за достойно заплащане и условия на труд.
Красен Властанов от пожарната служба заяви, че служителите на МВР нямат увеличение на заплатите или ковид-добавки.
Полицай Янчев от едно от управленията в града и синдикалист коментира, че през тази година полицията е свършила значителна работа и трябва да получат по-голямо увеличение, спрямо останалите държавни служители. Голяма част от хората, които изнесоха работата на първа линия са получили еднократни награди – тези, които са се занимавали с контрола на карантината и спазването на мерките, но е било единично и само това, добави още Янчев.

Видео от мероприятието може да се види тук.

Изображения

 30 октомври 2020 | 09:07