МВР

СДВР

 

Столични полицаи задържаха двама мъже за притежание и разпространение на наркотични вещества

Иззети са над килограм наркотици

Операцията е проведена на 20 февруари т.г. от служители на столичното Седмо РУ, под наблюдението на прокуратурата. В  района на ж.к. „Студентски град”, непосредствено след наркосделка, униформените задържали 26-годишен мъж от Благоевград и 22-годишен от Видин. Последвалите процесуално-следствени действия в жилищата, ползвани от двамата, където били намерени над 250 пликчета с растителна маса, вещество на бучки и прах и таблетки, три електронни везни и сума пари. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са марихуана с тегло 1 195 грама и амфетамин с тегло 182 грама.
След доклад в Софийска градска прокуратура задържаните са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 354а от НК. Наложени са им мерки „задържане под стража” за срок до 72 часа.
Работата по образуваното по случая досъдебно производство продължава под наблюдението на прокуратурата.

26 фев 2020

Мобилен екип на отдел БДС - СДВР прие заявленията за подмяна на личните документи на служители на Държавната агенция за бежанците при МС

Екип на отдел „Български документи за самоличност” в СДВР обслужили на място с мобилна биометрична станция 34-ма служители в Държавната агенция за бежанците при МС. Чрез прилагане на тази услуга, за която от ДАБ бе подадена предварителна заявка, служителите бяха улеснени - обслужени на работното им място в работно време, спестено им бе чакането пред гишетата в столичната дирекция или пред паспортните служби в районните управления в София. Зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет Лиляна Станкова-Пройчева изрази благодарността си към организацията на МВР, в частност отдел „Български документи за самоличност” при СДВР, за улеснението и спестеното време както за подчинените им, така и за агенцията.

От отдел „Български документи за самоличност” при СДВР напомнят, че за посещението на мобилен екип е необходимо да се подаде писмено искане до директора на СДВР, като се посочи лице за контакт и се изготви списък на желаещите да подменят личен документ - лична карта или паспорт. Важно е да се знае, че заявления за подмяна на лична карта могат да се подават и преди изтичането на срока на валидност.

Граждани, които притежават валиден електронен подпис и валидна биометрия, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес:
https//e-uslugi.mvr.bg. По електронен път може да се подаде заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато СУМПС с ново свидетелство със същата валидност.


https://youtube/bWDwaJTgfUs25 фев 2020

Голямо количество нарязан безакцизен тютюн е установено на територията на столицата

С постановление на прокуратурата за срок до 72 часа са задържани двама мъже

В хода на проведени оперативни действия и претърсвания, извършени от служители на столичното Пето РУ, под ръководството и надзора на Софийска Районна прокуратура, е установено голямо количество акцизни стоки, без бандерол - 232,5 кг нарязан тютюн и 231 кутии цигари, както и предмети, материали и технически съоръжения, предназначени за производство на тютюневите изделия. В рамките на 24 часа в полицейския арест били задържани двама мъже, действали в съучастие. След събирането на достатъчно доказателства и доклад на материалите по делото в СРП, задържаните са привлечени като обвиняеми за извършените от тях престъпления - по чл. 234, ал. 1, пр. 2, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК и по чл. 234, ал. 4, пр. 2, вр. ал. 2, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, а мярката им за неотклонение е удължена до 72 часа. И двамата са осъждани.

Предстои на 23.02.2020 г. те да бъдат приведени в СРС, с оглед разглеждане на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

21 фев 2020

Столични криминалисти установиха и задържаха извършител на палеж

Разследването е проведено под наблюдението на СГП

Оперативно-издирвателните действия са предприети в рамките на образувано през април м. г. досъдебно производство за извършен умишлен палеж. Те са осъществени под ръководството на Софийска градска прокуратура.

На 25 април 2019 г., към 03,00 ч. постъпил сигнал за възникнал пожар в заведение на столичната ул. „Граф Игнатиев”. Незабавно към мястото са изпратени екипи на пожарната и бърза помощ. След потушаване на огъня е извършен оглед на обекта, при който е установена липсата на алкохол, кафе-машина и стереоуредба. Криминалистите на Първо РУ започнали работа по версия за умишлен палеж. В рамките на разследването са извършени множество действия - разпитани са свидетели, детайлно са прегледани записи от видеоохранителните камери.

На 14 февруари, по време на обход в района на Сточна гара, криминалистите установили мъж, чиято външност била сходна с тази на идентифицирания от записите. Последвало задържането му и извършване на експертиза, която установява съвпадение на образа. Мъжът е на 38 години, осъждан за кражби. В рамките на разследването е установен и негов съучастник, който към момента се издирва.

След доклад на събраните материал в Софийска градска прокуратура, той е привлечен като обвиняем по чл. 330 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа, след което СГС му е наложил мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 3000 лева. Разследването по случая продължава под ръководството на Софийска градска прокуратура.

17 фев 2020

ЗА СДВР

ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ"-СДВР