МВР

СДВР

 

06 март 2018

Четвърто РУ - СДВР предупреждава за зачестили опити за телефонни измами

Зачестили са ежедневните и многократни обаждания от измамници на домашни и мобилни телефони на граждани, живущи в пространствата около НДК, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Витоша”, Софийски градски съд, площад „Македония”, „Петте Кьошета” и бул. „Пенчо Славейков”, предупреждават от Четвърто РУ.

При позвъняванията извършителите на престъпленията се представят за полицейски служители и искат съдействие за залавяне на измамници. Разговорите се предшестват или последват от обаждания на лица, които заблуждават жертвите, че са пострадали роднини или са медицински лица. Те искат пари за лечението на пострадалите, като в повече от случаите заявяват, че това е жизнено необходимо за здравето и живота им. Криминалистите подчертават, че когато непознатият се представя за полицейски служител, той иска от гражданите да му предоставят и номера на мобилният си телефон.

За да не попаднете в измамна телефонна схема:

     - Не давайте на непознати лични данни за Вас и Вашите близки;
     - Не съобщавайте номерата на ползваните от Вас и Вашите близки телефони;
     - По никакъв начин не давайте /хвърляйте през балкона на жилището или оставяйте на улицата/ пари и накити на непознати.

В случай на подобни съмнителни обаждания, незабавно позвънете от мобилния си телефон или телефона на съседа Ви на телефон 112 или съобщете в най-близкото полицейско управление.

 07 март 2018 | 09:04